PRP terapije

Terapija s trombocitno plazmo za spodbujanje rasti lasišča

V zadnjih letih so zdravniki spoznali, da ima telo sposobnost samozdravljenja.

Terapija s trombociti bogato plazmo je oblika regenerativne medicine, ki lahko izkoristi te sposobnosti in poveča naravne rastne faktorje, ki jih vaše telo uporablja za celjenje tkiva.

Kaj je plazma, bogata s trombociti (PRP)?

Človeško kri sestavljajo plazma, rdeče krvne celice, bele krvne celice in trombocite, ki so pogosto povezani z njihovo sposobnostjo strjevanja krvi.

Toda trombociti naredijo veliko več kot strjevanje krvi; so polni rastnih faktorjev, ki vam pomagajo pri zdravljenju, ko ste poškodovani.

 

Pri PRP vaš zdravnik vzame približno vialo vaše krvi in jo postavi v vrtečo se centrifugo, ki te trombocite in vašo plazmo loči od preostale krvi.

Zdravnik vzame to plazmo, ki vsebuje pet- do desetkrat več trombocitov kot običajna kri, in jo injicira v področje zdravljenja.

PRP začne učinkovati takoj in s pomočjo svojih rastnih faktorjev obnovi vaše poškodovano tkivo in vanj pritegne druga zdravilna sredstva.

 

Z injekcijami PRP se naravni proces zdravljenja vašega telesa okrepi z lastnimi krvnimi sestavinami, ki obnavljajo vaša tkiva in pospešijo vaše okrevanje.

Kako deluje PRP

Glavni namen injiciranja plazme, bogate s trombociti, je pospešiti celjenje tam, kjer do celjenja ni prišlo, in pospešiti celjenje, kot v primeru akutne poškodbe.

 

Trombociti sproščajo več kot 30 bioaktivnih beljakovin in rastnih faktorjev, ki pospešujejo regeneracijo in celjenje tkiv. Rastni faktorji aktivirajo več vrst celic, potrebnih za celjenje tkiva. Prav tako spodbujajo proizvodnjo beljakovin, potrebnih za regenerativne procese, vključno z nastankom novih krvnih žil.

Beljakovine, ki se ob tem sprostijo, signalizirajo več vrstam celic, ki se zdravijo, da migrirajo v območje poškodbe in spodbujajo celjenje z rastjo novega tkiva.

Postopek PRP terapije

Postopek se začne tako, da se bolniku odvzame kri kot pri običajnem odvzemu krvi.

Vzorec nato damo v posebno centrifugo, ki kri loči v plasti. V nekaj minutah se del krvi PRP, ki vsebuje trombocite, citokine in rastne dejavnike, izloči v brizgo za vbrizgavanje na mesto poškodbe ali na predel telesa, ki ga oskrbujemo. Ločeni del krvi PRP vsebuje več trombocitov kot običajna kri.

Ta s trombociti bogata plazma se nato vbrizga neposredno v ranjeno ali obolelo telesno tkivo, pri čemer se sprostijo rastni faktorji in spodbudi proizvodnja reparativnih celic. 

Postopek PRP pri spodbujanju rasti lasišča

Za kakšne namene se uporablja PRP?

Izpadanje las (alopecija) & spodbujanje rasti po presaditvi

Terapija s trombociti bogato plazmo je učinkovita pri zdravljenju izpadanja las, saj vašim lasnim mešičkom zagotovi več hranilnih snovi, ki pospešijo proces njihovega celjenja.

Koncentracije trombocitov v injekciji, sestavljeni iz krvnih celic, ki so odgovorne za celjenje ran in obnovo tkiva, pospešijo rast celic in proizvodnjo kolagena. Prav tako PRP odpre krvne žile okoli lasnih mešičkov, tako da bodo imeli boljšo oskrbo s krvjo in prejeli več hranil in kisika iz telesa.

V primeru presaditve las bodo ti rastni faktorji, pridobljeni iz trombocitov, ohranili in povečali sposobnost preživetja lasnih mešičkov, pospešili čas celjenja in spodbudili maksimalno rast las.

Ali sem dober kandidat za PRP?

Ker pri PRP ni tveganja zavrnitve in je povezan z minimalnimi stranskimi učinki, ga pogosto priporočamo pacientom, ki niso uspešni s tradicionalnimi možnostmi, kot so fizioterapija, protivnetna zdravila brez recepta ali injekcije steroidov.

Za PRP se lahko odločimo tudi, kadar poskušamo odložiti (ali celo preprečiti) kirurške posege, kot so zamenjave sklepov.

Vendar pa dejstvo, da imate zdravstveno stanje, ki ga je mogoče zdraviti s PRP, ni dovolj, da ima terapija smisel. Radi vidimo kandidate za PRP z lastnostmi, kot so:

 • zgodnja do srednja degeneracija
 • splošno dobro zdravstveno stanje
 • oviranje vsakdanjega življenja zaradi bolečin ali pomanjkanja gibljivosti
 • neuspeh pri bolj konzervativnih metodah zdravljenja
 • nekadilci:  Terapija s PRP je lahko manj učinkovita pri kadilcih, saj kajenje lahko ovira sposobnost telesa, da se zdravi in obnavlja tkivo.

PRP ima tudi večji učinek na mlajše bolnike kot na starejše. To ne pomeni, da je PRP pri starejših bolnikih neučinkovit, temveč da imajo mlajši bolniki boljši odziv na zdravljenje.

PRP ni za vsakogar

Bolnikom s hudo anemijo, nizkim številom trombocitov, nenormalnim delovanjem trombocitov, aktivno sistemsko okužbo ali tistim z aktivnim rakom ni priporočljivo dajati PRP. Ne priporočamo ga naslednjim osebam:

 • Vsakdo z rakom (kot je rak prostate ali rak dojke), ki ni bil v remisiji vsaj 5 let
 • Infekcija na območju injiciranja
 • Nosečnice
 • Nekatere druge maligne bolezni ali krvno prenosljive bolezni, ki se trenutno zdravijo
 • Vsaka aktualna okužba
 • Bolniki z več zdravstvenimi težavami morda niso dobri kandidati
 • Bolniki, ki uporabljajo antikoagulant, lahko prejmejo PRP s predhodnim posvetom z zdravnikom

Ko pridete na posvet, se bomo pogovorili o vaših možnostih in vam pomagali izbrati načrt zdravljenja, ki bo prilagojen prav vam.

Niste prepričani, če ste dober kandidat za PRP?

Prijavite se na posvet ali nas pokličite.

Cenik PRP terapije

Pregled ali posvet pred PRP terapijo

50€ / brezplačno ob zakupu terapije

PRP terapija za spodbujanje rasti lasišča

350€

PRP za lasišče + lasersko spodbujanje rasti las HairRESTART

400€

Popust ob nakupu paketa 3 ali več PRP terapij

10%

Popust ob nakupu paketa 6 ali več PRP terapij

20%

Priprava na terapijo

Z upoštevanjem naslednjih smernic pred PRP terapijo boste zagotovili, da bo zdravljenje potekalo po načrtih, in povečali svoje možnosti za optimalen izid.


Teden dni prej: Ne jemljite ibuprofena, aspirina ali nesteroidnih protivnetnih zdravil. Prenehajte jemati vsa antikoagulacijska zdravila. Prenehajte uporabljati zelišča, dodatke ali vitamine, povezane z redčenjem krvi. Če imate pomisleke glede določenih zdravil ali dodatkov, ki jih jemljete, se posvetujte z zdravnikom.
Dan prej: Pijte veliko vode, dobro jejte in se dobro naspite.
Dan prej: Ostanite hidrirani in pojejte polnovreden, hranljiv obrok.

Okrevanje

Po injiciranju plazme, bogate s trombociti, ali matičnih celic je zelo malo okrevanja; lahko se celo vrnete na delo še isti dan.

Vendar je priporočljivo, da nekaj dni po posegu počivate in se ne obremenjujete. Upoštevajte te napotke, da bo zdravljenje potekalo dobro in da boste imeli optimalne rezultate postopka:

 

 • Vsaj osem ur se ne dotikajte, ne drgnite in ne masirajte mesta vboda.
 • Osem ur po posegu se ne kopajte, prhajte ali plavajte.
 • Ne jemljite nobenih zdravil, vitaminov ali dodatkov, razen če vam to odobri zdravnik. To vključuje prehranske dodatke, zelišča, zdravila proti bolečinam ter celo marihuano in CBD teden dni po zdravljenju.
 • Tri dni po injiciranju se izogibajte uporabi ledu ali toplote na mestu vboda.
 • Na mesto injiciranja šest ur ne nanašajte losjonov, olj ali ličil.
 • Tri dni po vbodu se izogibajte napornim dejavnostim in telesni vadbi.
 • Vsaj tri dni po postopku ne kadite in ne uživajte alkohola. Oboje lahko ovira proces celjenja, kajenje pa lahko zmanjša učinkovitost zdravljenja.
 • Ostanite hidrirani in jejte zdrave, hranljive obroke.

Na mestu vbrizgavanja se lahko po posegu pojavijo občutljivost, oteklina in rdečina. Lahko se pojavijo tudi modrice. Ti simptomi lahko trajajo 7-10 dni po postopku.

Paket HairRESTART® + PRP

Odločite se za naš paket za spodbujanje rasti las, ki združuje lasersko terapijo HairRESTART® in PRP. Ta edinstvena kombinacija učinkovito in hitro spodbuja ponovno rast las. Kombinirani učinki dveh vrst terapij sinergistično povečajo potencial ponovne rasti las, izboljšajo učinkovitost in pospešijo vidnost rezultatov.

Odgovori zdravnika na vaša vprašanja

Ker zdravljenje deluje od znotraj navzven, lahko traja več tednov ali celo nekaj mesecev, preden opazite izboljšave. Dobra novica je, da se bodo izboljšave dolgoročno verjetno nadaljevale, saj vaše celice same zdravijo poškodovane celice.

Injekcija PRP je postopek z majhnim tveganjem in običajno ne povzroča večjih stranskih učinkov. Postopek vključuje odvzem krvi, zato se morate prepričati, da ste hidrirani in da ste že jedli, da preprečite občutek omotice. Po posegu se lahko na mestu injiciranja pojavi nekaj bolečine in modrice.

Da bi bili terapija s PRP čim bolj udobna, vam bomo na lasišče nanesli serum za omrtvičenje. To močno zmanjša vaše nelagodje med postopkom, vendar se lahko z našo ekipo pogovorite, če imate kakršne koli pomisleke ali nelagodje. Po injekcijah bo vaše lasišče morda ostalo otrplo ali mravljinčasto, vendar je to začasno in normalen občutek se bo vrnil kmalu po tem, ko boste zapustili našo kliniko.

Večina naših pacientov nas obišče vsaj trikrat, saj PRP deluje kumulativno. Če boste injekcije uporabljali zaradi brazgotin, se vam po zadnjem obisku ne bo treba več vračati v kliniko, če pa je vaša kozmetična težava povezana s staranjem, boste potrebovali redne vzdrževalne terapije.

 

Čeprav vam priporočamo, da nas obiščete dva- do trikrat letno, nekateri pacienti, ki še posebej dobro skrbijo za svojo kožo, potrebujejo terapije le vsakih 12 mesecev.

Stopnja uspešnosti PRP injekcij za rast las se giblje med 70-90%.

Za mišično-skeletna obolenja se uspešnost PRP lahko zelo razlikuje od osebe do osebe. Odvisno je od resnosti poškodbe, dela telesa, ki ga zdravimo, in odziva posameznika na zdravljenje.

Na splošno PRP injekcij ne bi smeli obravnavati kot samostojno terapijo. Uporabljati jih je treba skupaj s standardnimi zdravljenji, kot so fizioterapija, zdravila in po potrebi operacija.

Mnenja naših pacientov

Kontaktirajte nas