Dermatologija v Ljubljani

Dermatološki pregeld

V NYD kliniki nudimo številne specialistične preglede in posege iz dermatovenerologije, kot so specialistični dermatološki pregled, pregled kožnih znamenj in odstranjevanje izrastkov in drugih tvorb.

Dermatologija v Ljubljani

Dermatološki pregled

V NYD kliniki nudimo številne specialistične preglede in posege iz dermatovenerologije, kot so specialistični dermatološki pregled, pregled kožnih znamenj in odstranjevanje izrastkov in drugih tvorb.

Kaj je dermatološki pregled?

Dermatološki pregled opravi specialist dermatologije in venerologije, ki se ukvarja z diagnostiko in zdravljenjem kožnih in spolnih bolezni, vseh vidnih sluznic ter kožnih adneksov (nohtov, las in žlez).

 

Pri pregledu se najprej zbere anamneza, nato pa se opravi temeljit klinični pregled kože ter sestavi terapija in načrt zdravljenja.

 

Vključuje lahko dodatne postopke (biopsijo kože, krvne preiskave, odvzem vzorcev nohtov, las itd.), določi se tretmaje za kožo, po potrebi pa tudi zdravljenje z zdravili.

atopijski dermatitis
atopijski dermatitis

Specialistični dermatološki pregledi v Ljubljani

Kako se pripravim na dermatološki pregled?

Pred dermatološkim pregledom je najbolje, da svojo higieno vzdržujete kot sicer. Če je na primer težava, zaradi katere prihajate na pregled, povezana s prekomerno mastno kožo, ni dobro, da kožo pretirano čistite tik pred pregledom, saj v tem primeru dermatolog ne bi videl kože, kot je sicer. 

 

Prav tako ni priporočljivo nanašati preparatov na kožo neposredno pred pregledom, ker lahko prikrijejo kožne spremembe. Na primer, velika količina kozmetičnih izdelkov lahko skrije akne ali druge kožne spremembe, kar oteži dermatološki pregled.

Kdaj je potreben pregled pri dermatologu?

Dermatološki pregled je priporočljiv ob pojavu vidnih sprememb na koži, ki ne izginejo in/ali povzročajo težave, kot so občutljivost in bolečnost kože, rdečica, oteklina, srbenje.

Simptomi, zaradi katerih ne smete odlašati z obiskom dermatologa, so:

Kako poteka prvi pregled pri dermatologu?

Prvi korak je pogovor z dermatologinjo. Med pregledom lahko zastavite vsa vprašanja, ki vas zanimajo, zdravnica pa vam bo postavila vprašanja, ki se ji zdijo pomembna.

 

Po razgovoru se opravi dermatološki pregled kože. To se nanaša na pregled kože okončin, trupa, obraza, lasišča in nohtov. Včasih ni treba pregledati kože celega telesa, ampak je vse odvisno od ocene zdravnika. Kožo lahko pregledamo s prostim očesom ali z dermatoskopom.

 

Ob prvem pregledu se postavi končna ali delovna diagnoza, po potrebi pa se izdela priporočilo za preiskave, ki jih mora pacient opraviti za postavitev končne diagnoze in predpisovanje terapije. Določene vrste zdravljenja lahko pri dermatološkem pregledu opravimo takoj v ambulanti.

Katere dermatološke bolezni so lahko razlog za pregled?

V nadaljevanju na kratko opisujemo nekaj najpogostejših dermatoloških obolenj, zaradi katerih bi morda potrebovali dermatološki pregled:

Bolezni žlez lojnic (akne, rozacea, seboroični dermatitis)

 • Akne so kožna bolezen, za katero je značilna blokada izločevalnih kanalov žlez lojnic. Tako nastanejo kopičenja sebuma in odpadle kožne celice, imenovane komedoni. Komedoni se lahko zagnojijo, med celjenjem vnete kože pa lahko nastanejo kraste in brazgotine. Bolezen se običajno razvije v puberteti in prizadene kožo obraza in zgornjega dela trupa. Pri ženskah je povezana s sindromom policističnih jajčnikov.
 • Rozacea je kožna bolezen, ki prizadene kožo osrednjega dela obraza, predvsem nosu in lic. Kaže se z pordelostjo kože in vidnim širjenjem drobnih krvnih žil. Pri težjih oblikah se lahko razvijejo vnetni vozli, koža se lahko zadebeli zaradi razraščanja vezivnega tkiva in lojnic.

 • Seboroični dermatitis je vnetje delov kože, bogatih z žlezami lojnicami, predvsem lasišča, obraza in zgornjega dela telesa. Glavni simptomi so rdečina in luščenje kože. Prhljaj (prhljaj) se pojavi, ko se koža lasišča lušči.

Motnje pigmentacije kože

Motnje pigmentacije kože so v bistvu motnje količine melanina, glavnega pigmenta kože. Delimo jih na hipomelanozo, pri kateri je koža svetlejša, in hipermelanozo, pri kateri je koža temnejša. Nekatere pogostejše motnje pigmentacije so naslednje:

  • vnetje ali poškodba kože je verjetno najpogostejši vzrok za izgubo pigmentacije kože
  • kloazma ali melazma so rjavkaste lise na obrazu, ki se pogosto pojavijo med nosečnostjo
  • vitiligo je hipomelanoza, za katero je značilen pojav svetlih znamenj na koži in pogosto spremlja različne avtoimunske bolezni.
  • Efelidi ali sončne pege so rdečkasto rjave lise na obrazu ali zgornjem delu telesa, običajno pri ljudeh z rdečimi ali blond lasmi, ki so bolj izrazite poleti

Alergijske kožne reakcije

Alergijske reakcije so posledica preobčutljivosti imunskega sistema na okoljske dejavnike, ki jih imenujemo alergeni. Najpogostejše kožne alergijske reakcije so naslednje:

  • urtikarija je stanje, za katerega je značilen pojav koprivnice, ki se kaže z rdečico in oteklino kože, ki jo spremlja srbenje.
  • atopijski dermatitis je vnetje kože pri “atopiku”, to je osebi z genetsko nagnjenostjo k alergijskim reakcijam.
  • kontaktni dermatitis je vnetje, ki nastane zaradi stika kože z alergeni, lahko pa se pojavi tudi po izpostavljenosti biološkim ali fizikalnim dejavnikom, ki niso alergeni, kot so kisline, mraz ali mehanski pritisk

Avtoimunske kožne bolezni

Avtoimunske bolezni lahko prizadenejo različne organe. Med drugim se lahko kažejo s kožnimi spremembami, kot so vitiligo (svetla znamenja), alopecija (izpadanje las), rdečica ali zadebelitev in otrdelost kože.

  • Lupus je avtoimunska bolezen, ki lahko prizadene več organov in se pogosto kaže na koži. Nekatere kožne spremembe, ki jih lahko povzroči lupus, so pordelost kože, brazgotinjenje in alopecija (izpadanje las). Rdečica osrednjega dela obraza metuljaste oblike je še posebej značilna za lupus.
  • Psoriaza je kronična vnetna kožna bolezen. Posredujejo jo avtoimunski mehanizmi, pri nastanku pa igrajo vlogo posameznikova genetska nagnjenost in provocirni dejavniki iz okolja, kot so okužbe ali psihični stres. Značilna kožna sprememba pri luskavici je pordelost kože, prekrita s srebrno belimi luskami.

Bakterijske okužbe kože

Bakterijske okužbe se lahko pojavijo na predhodno zdravi koži ali na koži, poškodovani zaradi bolezni. Lahko se kažejo z pordelostjo kože, oteklino, bolečino ali nastankom gnojnih vozličev. Hujše oblike lahko spremljata povišana telesna temperatura in slabo splošno počutje. Večinoma se zdravijo z antibiotiki, včasih pa je potrebno tudi kirurško zdravljenje.

  • Borelioza je specifična bakterijska okužba, ki se razlikuje od drugih bakterijskih okužb kože in se prenaša z vbodom klopa.

Virusne okužbe kože (virusne bradavice, herpes, mehkužci, izpuščaj)

 • Humani papiloma virus (HPV) lahko poleg povzročitelja raka materničnega vratu in sprememb pred njim (CIN 1, CIN 2 in CIN 3) povzroči tudi benigne novotvorbe na koži ali sluznicah. Bradavice, ki jih povzroča HPV, najpogosteje najdemo na rokah ali nogah in jih je mogoče enostavno odstraniti s krioterapijo (zamrzovanje s tekočim dušikom) ali elektrokoagulacijo (rezanje z zanko, ki prevaja električni tok). Za izrastke v intimnem predelu je potreben posvet z ginekologom.
 • Herpes povzroča virus herpes simplex. Najpogosteje se pojavi na ustnicah ali okoli nosu. Običajno se najprej pojavi pekoč občutek, čez nekaj časa pa se pojavijo majhni in boleči vozlički, napolnjeni s tekočino. Pred izbruhom herpesa pogosto nastopi kakšen provocirajoči dejavnik, kot je duševni stres, bolezen ali menstruacija. Virus herpes simplex lahko povzroči tudi genitalni herpes.
 • Moluske oziroma mehužke so virusna okužba, ki je pogosta pri otrocih. Najdemo jih kjer koli na telesu, najpogostejši pa so vrat, pazduhe in dimlje. Videti so kot belkasti ali rumenkasti kožni vozli z vdolbino v sredini. Poleg otrok se lahko pojavijo tudi pri odraslih in takrat se najpogosteje nahajajo na intimnem predelu.

Cenik - Dermatološki pregled

Prvi specialistični dermatološki pregled

100€

Razširjen specialistični dermatološki pregled

130€

Kontrolni specialistični dermatološki pregled

60€

Pregled ali posvet pred posegom

50€

Ekipa NYD:
področje dermatologije

Dermatološka ambulanta v NYD kliniki zagotavlja pacientom obravnavo na najvišjem nivoju. Za odlično delovanje ambulante pa je zaslužen kakovosten kolektiv ambulante, z izkušenimi specialisti dermatovenerologije.

Jelena Strel Kosmač

dr. med., spec. dermatovenerologije

Kontaktirajte nas