Dermatologija v Ljubljani

Odstranjevanje kožnih znamenj in izrastkov

Če imate na telesu izrastke, ki vas funkcionalno in estetsko motijo, kot so znamenja ali bradavice, jih lahko enostavno odstranite.

Obrnite se na naše strokovnjake, ki vam bodo svetovali najboljši način odstranitve.

Dermatologija v Ljubljani

Lasersko in kirurško odstranjevanje kožnih znamenj

Če imate na telesu izrastke, ki vas funkcionalno in estetsko motijo, kot so znamenja ali bradavice, jih lahko enostavno odstranite.

Najpogostejša načina sta lasersko in kirurško odstranjevanje znamenj.

Kaj je odstranjevanje znamenj in drugih tvorb?

Odstranjevanje znamenj in benignih kožnih sprememb je postopek, s katerim odstranimo neželene tvorbe na koži, ki so običajno nenevarne.

 

Te spremembe vključujejo znamenja, bradavice, keratoze, fibrome, lipome in druge vrste benignih kožnih lezij.

 

Za odstranjevanje znamenj in benignih kožnih sprememb se odločimo iz različnih razlogov:

 

Estetsko-funkcionalni: Oseba bo morda želela odstraniti znamenja ali druge kožne spremembe, ki se ji zdijo neprivlačne, ki jo motijo ​​v vsakdanjem življenju (npr. pripenjanje oblačil na izbočena znamenja) ali takšna, ki vplivajo na njeno samozavest.

 

Medicinski: Odstranitev znamenja je lahko medicinsko potrebna, če sumite na maligno spremembo. V takih primerih odstranitev znamenja omogoča analizo tkiva za ugotavljanje prisotnosti raka ali drugih nepravilnosti.

Odstranjevanje kožnih znamenj
Odstranjevanje kožnih znamenj in izrastkov

Odstranjevanje kožnih znamenj in izrastkov v Ljubljani

Kirurško odstranjevanje znamenj

Kirurška ekscizija ostaja glavni način odstranjevanja kožnih lezij, zlasti za tiste, ki so sumljive ali so bile diagnosticirane kot rakave. Ta metoda vključuje natančno odstranitev lezije skupaj z robom zdrave kože okoli nje, s čimer se zagotovi, da so vse potencialno škodljive celice odstranjene. Postopek se običajno izvaja pod lokalno anestezijo, kar ga naredi varno in relativno udobno možnost za paciente.

 

Proces kirurške ekscizije je natančen in zahteva izkušene roke ter globoko razumevanje anatomije kože. Naša klinika se ponaša z ekipo visoko usposobljenih dermatoloških kirurgov, ki so specializirani za ekscizijske tehnike. Njihova strokovnost omogoča učinkovito odstranitev lezij z osredotočanjem na zmanjševanje brazgotin in ohranjanje estetskega videza kože.

 

Ena ključnih prednosti kirurške ekscizije je njena učinkovitost pri zagotavljanju dokončne diagnoze in zdravljenja v enem postopku. Odstranjeno tkivo se pošlje v laboratorij za histopatološko preiskavo, kar ponuja dragocene informacije o naravi lezije in zagotavlja, da so robovi prosti kakršne koli bolezni. 

Pooperativna nega je prilagojena vsakemu pacientu, z navodili za nego rane, ki spodbujajo celjenje in zmanjšujejo tveganje za okužbo. Naša klinika ponuja celovito poprodajno oskrbo, vključno s pregledi ran in nasveti za upravljanje z brazgotinami, s čimer zagotavlja, da vsak pacient doseže najboljši možni izid.

Ekskohleacija in kauterizacija

V lokalni anesteziji z ostrim orodjem odstranimo spremembo oziroma rak, s posebnim inštrumentom (elektrokavterizacijo) obdelamo okoliško tkivo, da zadržimo krvavitev in morebitne ostanke spremembe ob robu rane. Pri večini bolnikov se po končanem celjenju razvije ploščata, belkasta brazgotina, ki ni večja od odstranjene lezije.

Kriokirurgija (zamrzovanje s tekočim dušikom)

Je vrsta posega, ki se uporablja za zelo majhne spremembe (npr. bradavice) ali aktinične keratoze.

Lasersko odstranjevanje znamenj

Lasersko odstranjevanje izstopa kot vrhunska tehnika na področju dermatologije, ki ponuja zelo ciljno usmerjeno in minimalno invazivno možnost za odstranjevanje različnih kožnih lezij. Ta metoda uporablja koncentrirane svetlobne žarke za natančno odstranjevanje ali zmanjšanje videza neželenih lezij, kot so znamenja, starostne pege in določene vrste brazgotin. Privlačnost laserske kirurgije leži v njeni natančnosti in zmanjšanem tveganju za brazgotinjenje, kar jo naredi idealno izbiro za lezije, ki se nahajajo na vidnih območjih, kot so obraz in roke.

 

Postopek vključuje uporabo določene valovne dolžine laserske svetlobe, ki jo absorbira pigment v kožni leziji. Ta svetlobna energija se nato pretvori v toploto, ki učinkovito razgradi lezijo na celični ravni brez povzročanja znatne škode za okoliško tkivo. Eden glavnih prednosti laserske kirurgije je njena sposobnost, da ciljno usmerjeno deluje na lezijo, pri čemer ohranja zdravje in videz okoliške kože.

 

Lasersko odstranjevanje je znano tudi po hitrem okrevanju. Pacienti lahko pogosto nadaljujejo s svojimi dnevnimi aktivnostmi kmalu po posegu, z minimalno potrebnim poporodnim varstvom. Ta priročnost, skupaj z učinkovitostjo postopka, naredi lasersko kirurgijo priljubljeno izbiro med pacienti, ki iščejo kozmetične izboljšave, kot tudi tistimi, ki potrebujejo odstranitev benignih ali potencialno malignih lezij.

Kako poteka odstranjevanje znamenj?

Pred vsakim posegom odstranjevanja znamenj in drugih kožnih sprememb v naši kliniki opravimo natančen pregled znamenj. V NYD kliniki ekipa za diagnostiko in zdravljenje znamenj in drugih kožnih sprememb sestavljata dermatolog, ki opravi dermatološki pregled z dermatoskopijo in kirurg, ki še isti dan odstrani dermatoskopsko ugotovljene spremembe.

 

Po ugotovitvi sprememb na koži, ki jih je potrebno odstraniti, se še isti dan začne postopek njihove odstranitve. V NYD kliniki uporabljamo zelo varne in preizkušene metode odstranjevanja znamenj in drugih sprememb na koži, popolnoma prijetne za vse naše paciente in neboleče . S temi metodami ter strokovnimi in skrbnimi zdravniki ste vedno v varnih rokah.

 

Za odstranjevanje kožnih sprememb in znamenj uporabljamo dve tehniki: lasersko odstranjevanje znamenj (RF) in kirurško odstranjevanje znamenj in ostalih sprememb z navadnim ali radiofrekvenčnim nožem.

 

Če je znamenje ali kožna sprememba rizična (kar bo ugotovil dermatolog ob pregledu), je vedno potreben odvzem vzorca za  patohistološko analizo.

 

Vse spremembe, ki zahtevajo patohistološko analizo tkiva, se kirurško odstranijo, tako da patolog dobi ustrezen material za analizo. Če znamenje ali sprememba ni tvegana in analiza ni potrebna, uporabimo radiofrekvenčno odstranitev.

Hot

Katere vrste kožnih sprememb odstranjujemo?

Odstranjevanje kožnih znamenj

Večinoma si jih predstavljamo kot rjave spremembe, torej izrastke nad nivojem kože, lahko pa so po videzu zelo raznolike. Pojavijo se kjer koli na koži, posamezno ali v skupinah in so običajno rjave barve. Njihov pojav ni povezan s starostjo in se lahko pojavijo v vseh starostnih skupinah.

Odstranjevanje bradavic

To so virusne tvorbe, običajno večkratne, torej se pojavljajo v skupinah in se zelo enostavno in pogosto širijo v okolico telesa, potencira pa jih vlažnost kože.

Odstranitev fibromov

Vezivne izrastke, ki se pojavljajo v skupinah, največkrat pa jih najdemo na vratu, obrazu, dekolteju in raznih gubah na telesu.

Odstranitev ksantelazem

Ksantelazma je pojav rumenkastih ravnih kopičenj maščobe pod kožo zgornjih ali spodnjih vek. Ksantelazma se najpogosteje pojavi v bližini notranjega kota očesa, pogosteje na zgornji kot na spodnji veki.

Ksantelazme ni mogoče pozdraviti ali izginiti spontano in edini način za popolno ozdravitev ksantelazme je kirurška odstranitev.

Odstranitev hemangiomov

Znani tudi kot vaskularni tumorji, so poškodbe tkiva, ki se pojavijo pri dojenčkih v nekaj tednih po rojstvu. Običajno se pojavijo okoli vratu in glave in so najpogostejši tumorji pri otrocih.

Večinoma izginejo v nekaj mesecih, nekateri pa lahko trajajo več let, zato jih je treba redno pregledovati. Hemangiomi se lahko pojavijo tudi v odrasli dobi.

Odstranitev lipoma

Pojavljajo se v obliki mehkih, gibljivih podkožnih vozličkov, ki nastanejo iz inkapsuliranega maščobnega tkiva in se lahko pojavijo kjerkoli na telesu.

 

Spremembe na koži je na splošno nujno in priporočljivo odstraniti čim prej, da preprečimo njihov nastanek in preprečimo morebitne zdravstvene težave, če gre za rakave tvorbe. 

Cenik

Kirurško odstranjevanje kožnih znamenj

Pregled pred odstranitvijo znamenja, izrastka, bradavice ali fibroma

50€

Mali kirurški poseg

150€

Srednji kirurški poseg

300€

Veliki kirurški poseg

450€

Kirurški izrez 1 znamenja

150€

Kirurški izrez 2 znamenj

220€

Kirurški izrez 3 znamenj

290€

Kirurška odstranitev vsakega nadaljnega znamenja

50€

Histopatološki pregled izrezanega tkiva

od 100€ dalje

Odstranjevanje kožnih izrastkov, bradavic, fibromov brez šivanja

Pregled pred odstranitvijo znamenja, izrastka, bradavice ali fibroma

50€

Z radiofrekvenco ali krioterapijo s tekočim dušikom

Pregled pred odstranitvijo znamenja, izrastka, bradavice ali fibroma

50€

Odstranitev do 3 kožnih izrastkov z radiofrekvenco ali krioterapijo (doplačilo k pregledu)

50€

Odstranitev od 4 do 10 kožnih izrastkov z radiofrekvenco ali krioterapijo (doplačilo k pregledu)

100€

Odstranitev od 11 do 20 kožnih izrastkov z radiofrekvenco ali krioterapijo (doplačilo k pregledu)

200€

Odstranitev od 21 do 30 kožnih izrastkov z radiofrekvenco ali krioterapijo (doplačilo k pregledu)

300€

Z laserjem

Laserska odstranitev enega znamenja (doplačilo k pregledu)

50€

Laserska odstranitev drugega in vsakega nadaljnega znamenja

50€

Ekipa NYD:
področje dermatologije

Dermatološka ambulanta v NYD kliniki zagotavlja pacientom obravnavo na najvišjem nivoju. Za odlično delovanje ambulante pa je zaslužen kakovosten kolektiv ambulante, z izkušenimi specialisti dermatovenerologije.

Jelena Strel Kosmač

dr. med., spec. dermatovenerologije

Kontaktirajte nas