Dermatologija

Odstranjevanje kožnih znamenj in izrastkov

Če imate na telesu izrastke, ki vas funkcionalno in estetsko motijo, kot so znamenja ali bradavice, jih lahko enostavno odstranite.

Obrnite se na naše strokovnjake, ki vam bodo svetovali najboljši način odstranitve.

Domov » Pregledi » Dermatologija » Odstranjevanje kožnih znamenj in izrastkov

Kaj je odstranjevanje znamenj in drugih tvorb?

Odstranjevanje znamenj in benignih kožnih sprememb je postopek, s katerim odstranimo neželene tvorbe na koži, ki so običajno nenevarne.

Te spremembe vključujejo znamenja, bradavice, keratoze, fibrome, lipome in druge vrste benignih kožnih lezij.

Za odstranjevanje znamenj in benignih kožnih sprememb se odločimo iz različnih razlogov:

Estetsko-funkcionalni: Oseba bo morda želela odstraniti znamenja ali druge kožne spremembe, ki se ji zdijo neprivlačne, ki jo motijo ​​v vsakdanjem življenju (npr. pripenjanje oblačil na izbočena znamenja) ali takšna, ki vplivajo na njeno samozavest.
Medicinski: Odstranitev znamenja je lahko medicinsko potrebna, če sumite na maligno spremembo. V takih primerih odstranitev znamenja omogoča analizo tkiva za ugotavljanje prisotnosti raka ali drugih nepravilnosti.

Kako poteka odstranjevanje znamenj?

Pred vsakim posegom odstranjevanja znamenj in drugih kožnih sprememb v naši kliniki opravimo natančen pregled znamenj. V NYD kliniki ekipa za diagnostiko in zdravljenje znamenj in drugih kožnih sprememb sestavljata dermatolog, ki opravi dermatološki pregled z dermatoskopijo in kirurg, ki še isti dan odstrani dermatoskopsko ugotovljene spremembe.

Po ugotovitvi sprememb na koži, ki jih je potrebno odstraniti, se še isti dan začne postopek njihove odstranitve. V NYD kliniki uporabljamo zelo varne in preizkušene metode odstranjevanja znamenj in drugih sprememb na koži, popolnoma prijetne za vse naše paciente in neboleče . S temi metodami ter strokovnimi in skrbnimi zdravniki ste vedno v varnih rokah.

Za odstranjevanje kožnih sprememb in znamenj uporabljamo dve tehniki: radiofrekvenčno odstranjevanje znamenj (RF) in kirurško odstranjevanje znamenj in ostalih sprememb z navadnim ali radiofrekvenčnim nožem.

Če je znamenje ali kožna sprememba rizična (kar bo ugotovil dermatolog ob pregledu), je vedno potreben odvzem vzorca za  patohistološko analizo.

Vse spremembe, ki zahtevajo patohistološko analizo tkiva, se kirurško odstranijo, tako da patolog dobi ustrezen material za analizo. Če znamenje ali sprememba ni tvegana in analiza ni potrebna, uporabimo radiofrekvenčno odstranitev.

Kakšna je cena odstranjevanja znamenj in izrastkov?

Pregled pred odstranitvijo znamenja, izrastka, bradavice ali fibroma

50€

Kirurški izrez 1 znamenja (doplačilo k pregledu)

150€

Kirurški izrez 2 znamenj (doplačilo k pregledu)

220€

Kirurški izrez 3 znamenj (doplačilo k pregledu)

290€

Kirurška odstranitev vsakega nadaljnega znamenja

50€

Histopatološki pregled izrezanega tkiva

od 100€ dalje

Odstranjevanje kožnih izrastkov, bradavic, fibromov brez šivanja = laser ali krioterapija s tekočim dušikom

Pregled pred odstranitvijo znamenja, izrastka, bradavice ali fibroma

50€

Odstranitev do 3 kožnih izrastkov s krioterapijo (doplačilo k pregledu)

50€

Odstranitev od 4 do 10 kožnih izrastkov s krioterapijo (doplačilo k pregledu)

100€

Odstranitev od 11 do 20 kožnih izrastkov s krioterapijo (doplačilo k pregledu)

200€

Odstranitev od 21 do 30 kožnih izrastkov s krioterapijo (doplačilo k pregledu)

300€

Laserska odstranitev enega znamenja (doplačilo k pregledu)

50€

Laserska odstranitev drugega in vsakega nadaljnega znamenja

50€

Prednosti samoplačniškega pregleda

  • Hitra in pravočasna obravnava brez čakalnih vrst
  • Razumevanje in toplina vseh zaposlenih
  • Osebno, prilagojeno zdravljenje
  • Moderna oprema in sodobno zdravljenje
  • Prihranite čas

Na kakšne načine se odstranjuje znamenja?

Kirurško odstranjevanje znamenj

Kirurška odstranitev je glavna in najvarnejša metoda zdravljenja. Sprememba se odstrani z varnim zdravim robom, ki je običajno nekaj milimetrov. Nastalo rano zapremo s primarnim šivanjem robov ali pa jo zapremo z »izposojo« tkiva z roba, t.i. zarenčam. Včasih (pri velikih tvorbah) v nastalo rano (defekt) všijejo prost presadek zdrave kože, vzet iz drugega dela telesa. Obstaja tudi možnost, da se rana sploh ne zapre, ampak da se celotna t.i sekundarna vrsta celjenja. Za nekatera mesta na obrazu je to zelo primeren način za končni videz brazgotine.

Ekskohleacija in kauterizacija

V lokalni anesteziji z ostrim orodjem odstranimo spremembo oziroma rak, s posebnim inštrumentom (elektrokavterizacijo) obdelamo okoliško tkivo, da zadržimo krvavitev in morebitne ostanke spremembe ob robu rane. Pri večini bolnikov se po končanem celjenju razvije ploščata, belkasta brazgotina, ki ni večja od odstranjene lezije.

Kriokirurgija (zamrzovanje s tekočim dušikom)

Je vrsta posega, ki se uporablja za zelo majhne spremembe (npr. bradavice) ali aktinične keratoze.

Lasersko odstranjevanje znamenj

Laser uporabljamo pri spremembah, ki prizadenejo površinske dele kože. 

Radiofrekvenčno odstranjevanje znamenj

Je metoda, ki se uporablja nekoliko redkeje, v posebnih primerih in na kirurško težko dostopnih mestih.

Katere vrste kožnih sprememb odstranjujemo?

Odstranjevanje kožnih znamenj

Večinoma si jih predstavljamo kot rjave spremembe, torej izrastke nad nivojem kože, lahko pa so po videzu zelo raznolike. Pojavijo se kjer koli na koži, posamezno ali v skupinah in so običajno rjave barve. Njihov pojav ni povezan s starostjo in se lahko pojavijo v vseh starostnih skupinah.

Odstranjevanje bradavic

To so virusne tvorbe, običajno večkratne, torej se pojavljajo v skupinah in se zelo enostavno in pogosto širijo v okolico telesa, potencira pa jih vlažnost kože.

Odstranitev fibromov

Vezivne izrastke, ki se pojavljajo v skupinah, največkrat pa jih najdemo na vratu, obrazu, dekolteju in raznih gubah na telesu.

Odstranitev ksantelazem

Ksantelazma je pojav rumenkastih ravnih kopičenj maščobe pod kožo zgornjih ali spodnjih vek. Ksantelazma se najpogosteje pojavi v bližini notranjega kota očesa, pogosteje na zgornji kot na spodnji veki. Ksantelazme ni mogoče pozdraviti ali izginiti spontano in edini način za popolno ozdravitev ksantelazme je kirurška odstranitev.

Odstranitev hemangiomov

Znani tudi kot vaskularni tumorji, so poškodbe tkiva, ki se pojavijo pri dojenčkih v nekaj tednih po rojstvu. Običajno se pojavijo okoli vratu in glave in so najpogostejši tumorji pri otrocih. Večinoma izginejo v nekaj mesecih, nekateri pa lahko trajajo več let, zato jih je treba redno pregledovati. Hemangiomi se lahko pojavijo tudi v odrasli dobi.

Odstranitev lipoma

Pojavljajo se v obliki mehkih, gibljivih podkožnih vozličkov, ki nastanejo iz inkapsuliranega maščobnega tkiva in se lahko pojavijo kjerkoli na telesu. Spremembe na koži je na splošno nujno in priporočljivo odstraniti čim prej, da preprečimo njihov nastanek in preprečimo morebitne zdravstvene težave, če gre za rakave tvorbe. Popolnoma so odstranjeni, vse rakave celice so odstranjene iz telesa, izrastki pa se kasneje redkokdaj znova pojavijo.

Kako se naročim na pregled?

Na pregled se lahko naročite prek telefona na 040 229 339 ali pa si rezervirajte termin prek spleta:

4D - lasersko pomlajevanje obraza

Fotonin 4D Facelift uporablja inovativen protokol v štirih korakih za doseganje sijoče in mladostne polti brez potrebe po invazivnem kirurškem zdravljenju.

LipLase - lasersko povečanje ustnic

LipLase je neinvazivno lasersko zdravljenje, ki spodbuja proizvodnjo kolagena, kar ustvarja bolj poln in pomlajen videz.

VectorLift - laserski dvig obrvi

Si želite boljših in polnejših ustnic, vendar se preveč bojite igel? Fotonina brezigelna terapija LipLase™ je kot nalašč za vas.

Mnenja naših pacientov

Kontaktirajte nas