Dermatologija v Ljubljani

Pregled kožnih znamenj z dermatoskopom

V NYD kliniki nudimo številne specialistične preglede in posege iz dermatovenerologije, kot so specialistični dermatološki pregled, pregled kožnih znamenj in odstranjevanje izrastkov in drugih tvorb.

Dermatologija v Ljubljani

Pregled kožnih znamenj z dermatoskopom

V NYD kliniki nudimo številne specialistične preglede in posege iz dermatovenerologije, kot so specialistični dermatološki pregled, pregled kožnih znamenj in odstranjevanje izrastkov in drugih tvorb.

Kaj je dermatoskopija oz. dermoskopija?

Dermatoskopski pregled znamenj ali dermatoskopija zajema pregled znamenj na koži celega telesa, lasišču in vidnih sluznicah.

 

Pri pregledu znamenj se uporablja dermatoskop, optični instrument, s katerim povečamo sliko kožnih sprememb. Dermatoskop se uporablja za zgodnje odkrivanje melanoma, z njim se poveča diagnostična natančnost in se izogne ​​nepotrebnim operacijam navadnih znamenj in benignih sprememb.

kožno znamenje

Pregled kožnih znamenj z dermatoskopom v Ljubljani

Kako se pripravim na dermatološki pregled?

Pred dermatološkim pregledom je najbolje, da svojo higieno vzdržujete kot sicer. Če je na primer težava, zaradi katere prihajate na pregled, povezana s prekomerno mastno kožo, ni dobro, da kožo pretirano čistite tik pred pregledom, saj v tem primeru dermatolog ne bi videl kože, kot je sicer. 

 

Prav tako ni priporočljivo nanašati preparatov na kožo neposredno pred pregledom, ker lahko prikrijejo kožne spremembe. Na primer, velika količina kozmetičnih izdelkov lahko skrije akne ali druge kožne spremembe, kar oteži dermatološki pregled.

Hot

Kdaj naj grem na pregled znamenj?

Pregled kožnih znamenj priporočamo pri nenadnem pojavu novih znamenj, pri spremembah obstoječih  (videz asimetrije, spremembe barve, velikosti, videz dvignjenosti, nepravilni robovi) in simptomov, kot sta srbenje ali krvavitev znotraj lezije, ki lahko kažejo na maligno preobrazbo.

 

Posebno pozornost je treba nameniti vsaki tvorbi, ki ni videti kot druge spremembe na koži, t.i. znak “grdega račka” in pojav novega materinega znamenja po 40. letu.

 

Pregled znamenj je priporočljiv enkrat letno, pri osebah z večjim tveganjem pa pogosteje po nasvetu dermatologa.

Kako poteka prvi pregled pri dermatologu?

Prvi korak je pogovor z dermatologinjo. Med pregledom lahko zastavite vsa vprašanja, ki vas zanimajo, zdravnica pa vam bo postavila vprašanja, ki se ji zdijo pomembna.

 

Po razgovoru se opravi dermatološki pregled kože. To se nanaša na pregled kože okončin, trupa, obraza, lasišča in nohtov. Včasih ni treba pregledati kože celega telesa, ampak je vse odvisno od ocene zdravnika. Kožo lahko pregledamo s prostim očesom ali z dermatoskopom.

 

Ob prvem pregledu se postavi končna ali delovna diagnoza, po potrebi pa se izdela priporočilo za preiskave, ki jih mora pacient opraviti za postavitev končne diagnoze in predpisovanje terapije. Določene vrste zdravljenja lahko pri dermatološkem pregledu opravimo takoj v ambulanti.

Hot

Kako poteka pregled znamenj?

Dermatoskopski pregled izgleda tako, da vsako znamenje in izrastek na koži pregledamo z dermatoskopom, optičnim instrumentom, ki poveča sliko od 15- do 120-krat, odvisno od velikosti, lastnosti in potrebe znamenja. Z dermatoskopom poglobljeno analiziramo videz površine in robov znamenja, razporeditev pigmenta in njegovo notranjost, to je strukturo, obliko in barvo.

 

Znamenje nato fotografiramo in dokumentiramo za nadaljnjo analizo, fotografije pa uporabimo za primerjavo znamenj od enega pregleda do drugega, torej da lahko zdravnik spremlja njihov razvoj in spremembe.

 

Po pregledu bo zdravnik ugotovil, ali je znamenje potrebno odstraniti. Bolnikom se priporoča dermatoskopski pregled enkrat letno, tistim s povečanim tveganjem pa po nasvetu zdravnika pogosteje.

 

Trajanje pregleda je odvisno od števila znamenj, ki jih ima pacient na telesu, običajno pa traja od 20 do 40 minut.

Kako se pripravim na pregled znamenj?

Pacienti naj pridejo na dermatoskopski pregled znamenj s čisto in umito kožo, na dan pregleda pa naj na kožo ne nanašajo nobenih kozmetičnih ali medicinskih pripravkov.

Poleg tega pregled ne zahteva dodatnih ali posebnih priprav.

Cenik - Pregled znamenj

Dermatoskopski pregled 1 znamenja

50€

Dermatoskopski pregled do 10 znamenj

90€

Dermatoskopski pregled nad 10 znamenj

130€

Ekipa NYD:
področje dermatologije

Dermatološka ambulanta v NYD kliniki zagotavlja pacientom obravnavo na najvišjem nivoju. Za odlično delovanje ambulante pa je zaslužen kakovosten kolektiv ambulante, z izkušenimi specialisti dermatovenerologije.

Jelena Strel Kosmač

dr. med., spec. dermatovenerologije

Kontaktirajte nas