Dermatologija

Pregled kožnih znamenj z dermatoskopom

Kožna (pigmentna) znamenja so normalen pojav na koži in večina ljudi jih ima že od rojstva. 

Toda navidez običajno materino znamenje lahko skriva precejšnje nevarnosti. Včasih so izrastki na koži, ki izgledajo kot znamenja, v resnici maligni tumorji, torej melanomi.

Prav zato vsakomur svetujemo pregled znamenj enkrat letno.

Domov » Pregledi » Dermatologija » Pregled kožnih znamenj z dermatoskopom

Kaj je dermatoskopija oz. dermoskopija?

Dermatoskopski pregled znamenj ali dermatoskopija zajema pregled znamenj na koži celega telesa, lasišču in vidnih sluznicah.

 

Pri pregledu znamenj se uporablja dermatoskop, optični instrument, s katerim povečamo sliko kožnih sprememb. Dermatoskop se uporablja za zgodnje odkrivanje melanoma, z njim se poveča diagnostična natančnost in se izogne ​​nepotrebnim operacijam navadnih znamenj in benignih sprememb.

Kdaj naj grem na pregled znamenj?

Pregled kožnih znamenj priporočamo pri nenadnem pojavu novih znamenj, pri spremembah obstoječih  (videz asimetrije, spremembe barve, velikosti, videz dvignjenosti, nepravilni robovi) in simptomov, kot sta srbenje ali krvavitev znotraj lezije, ki lahko kažejo na maligno preobrazbo.

 

Posebno pozornost je treba nameniti vsaki tvorbi, ki ni videti kot druge spremembe na koži, t.i. znak “grdega račka” in pojav novega materinega znamenja po 40. letu.

 

Pregled znamenj je priporočljiv enkrat letno, pri osebah z večjim tveganjem pa pogosteje po nasvetu dermatologa.

Kakšna je cena pregleda znamenj?

Dermatoskopski pregled 1 znamenja

50€

Dermatoskopski pregled do 10 znamenj

90€

Dermatoskopski pregled nad 10 znamenj

120€

Prednosti samoplačniškega pregleda

  • Hitra in pravočasna obravnava brez čakalnih vrst
  • Razumevanje in toplina vseh zaposlenih
  • Osebno, prilagojeno zdravljenje
  • Moderna oprema in sodobno zdravljenje
  • Prihranite čas

Kako poteka pregled materinih znamenj?

Dermatoskopski pregled izgleda tako, da vsako znamenje in izrastek na koži pregledamo z dermatoskopom, optičnim instrumentom, ki poveča sliko od 15- do 120-krat, odvisno od velikosti, lastnosti in potrebe znamenja. Z dermatoskopom poglobljeno analiziramo videz površine in robov znamenja, razporeditev pigmenta in njegovo notranjost, to je strukturo, obliko in barvo.

 

Znamenje nato fotografiramo in dokumentiramo za nadaljnjo analizo, fotografije pa uporabimo za primerjavo znamenj od enega pregleda do drugega, torej da lahko zdravnik spremlja njihov razvoj in spremembe.

 

Po pregledu bo zdravnik ugotovil, ali je znamenje potrebno odstraniti. Bolnikom se priporoča dermatoskopski pregled enkrat letno, tistim s povečanim tveganjem pa po nasvetu zdravnika pogosteje.

 

Trajanje pregleda je odvisno od števila znamenj, ki jih ima pacient na telesu, običajno pa traja od 20 do 40 minut.

Kako se pripravim na pregled znamenj?

Pacienti naj pridejo na dermatoskopski pregled znamenj s čisto in umito kožo, na dan pregleda pa naj na kožo ne nanašajo nobenih kozmetičnih ali medicinskih pripravkov.

Poleg tega pregled ne zahteva dodatnih ali posebnih priprav.

Kako se naročim na pregled?

Na pregled se lahko naročite prek telefona na 040 229 339 ali pa si rezervirajte termin prek spleta:

4D - lasersko pomlajevanje obraza

Fotonin 4D Facelift uporablja inovativen protokol v štirih korakih za doseganje sijoče in mladostne polti brez potrebe po invazivnem kirurškem zdravljenju.

LipLase - lasersko povečanje ustnic

LipLase je neinvazivno lasersko zdravljenje, ki spodbuja proizvodnjo kolagena, kar ustvarja bolj poln in pomlajen videz.

VectorLift - laserski dvig obrvi

Si želite boljših in polnejših ustnic, vendar se preveč bojite igel? Fotonina brezigelna terapija LipLase™ je kot nalašč za vas.

Mnenja naših pacientov

Kontaktirajte nas