Otorinolaringolog

ORL Žrela in grla

Ordinacija ORL oz. otorinolaringologije je moderna ordinacija, ki se posveča boleznim glave, vratu, žrela in grla, nosu in ušes. Brez čakalnih vrst!

ORL

Otorinolaringolog v Ljubljani

ORL Žrela in grla

Ordinacija ORL oz. otorinolaringologije je moderna ordinacija, ki se posveča boleznim glave, vratu, žrela in grla, nosu in ušes. Brez čakalnih vrst!

Kaj je ORL žrela in grla

ORL žrela in grla je neboleča preiskava pri zdravniku specialistu otorinolaringologije. Zdravnik bo s pomočjo sofisticiranih in najmodernejših pripomočkov pregledal vašo notranjost žrela in grla, ter tako odkril morebitne nepravilnosti. V kolikor imate težave s požiranjem, govorjenjem, ali pa kaj povezanega je NYD Klinika pravi naslov za pomoč.

ORL žrela in grla 3
ORL žrela in grla 4
ORL žrela in grla 2

ORL žrela in grla v Ljubljani

Kako poteka pregled pri otorinolaringologu?

ORL žrela in grla se ponavadi začne z osnovnim pregledom, kjer si zdravnik specialist pomaga z leseno spatulo (ploščata lesena palčka za jezik), z njo pogleda v žrelo in vidi morebitne težave s sluznico. Sluznica je lahko povsem zdrava, lahko pa je vneta in razdražena, ali pa ima celo kakšna vnetja ali bakterijske okužbe. Zaradi varnosti ter večje mere sigurnosti si lahko zdravnik z laringoskopijo še podrobneje ogleda grlo. Za to tako imenovano laringoskopijo ORL zdravnik uporablja tako imenovani povečevalni laringoskop s katerim se lahko vidi še več podrobnosti.

ORL žrela in grla

Vsak ORL žrela in grla se začne s pogovorom. Vneto žrelo ali grlo je lahko zelo problematično, zato je med pogovorom potrebno zdravniku specialistu zaupati čim več podrobnosti o vašem problemu, ter čim bolj natančno opisati okoliščine v katerih je do problema prišlo (v kolikor se le-to spomnite). ORL zdravnik za pregled ustne votline in ustnega žrela običajno uporablja ustno spatulo in naglavno svetilko ali čelno ogledalo. To mu omogoča, da oceni stanje sluznice, jezika in palatinskih mandljev. Pri posrednem zrcalnem pregledu nazofarinksa zdravnik vstavi majhno kotno ogledalo skozi ustno votlino za mehko nebo. Za to mora z lopatko pritisniti jezik navzdol, kar pri občutljivih ljudeh sproži refleks bruhanja. Po potrebi zdravnik omrtviči sluznico s pršilom. Če nazofarinksa na ta način ni mogoče ustrezno oceniti, zdravnik vstavi endoskop skozi nos (nazoskopija) in ga potisne v nazofarinks (endoskopski pregled nazofarinksa).

Pri ORL žrela in grla se naši zdravniki specialisti otorinolaringologije ukvarjajo z reševanjem zdravstvenih stanj in težav na področju žrela in grla, med katerimi so tudi:

Cenik

Prvi specialistični pregled

90€

Kontrolni specialistični pregled

60€

Razširjen specialistični pregled / Drugo mnenje

120€

Pogosta vprašanja

ORL pregled žrela in grla običajno vključuje uporabo vira svetlobe in lesene spatule za jezik ter ogledalce za pregled ust in grla. Za podrobnejši pregled se lahko uporabi upogljivi ali tog endoskop za vizualizacijo grla in govornega sistema.

Na splošno pregled žrela ni boleč. Lahko se pojavi nekaj nelagodja,v primeru, da se uporablja endoskop. Anestetični sprej se pogosto uporablja za zmanjšanje nelagodja.

Za pregled žrela in grla praviloma niso potrebne posebne priprave.

Mnenja naših pacientov

Ekipa NYD:
otorinolaringologija

Ambulanta otorinolaringologije v NYD kliniki je sodobno opremljena in zagotavlja strankam obravnavo po najnovejših standardih. Za odlično delovanje ambulante pa je zaslužen kakovosten kolektiv ambulante, z izkušenimi specialisti otorinolaringologije.

Nejc Steiner

dr. med., spec. otorinolaringologije

Nejc Steiner, dr. med je specialist otorinolaringolog, ki se poglobljeno ukvarja z boleznimi ušesa in baze lobanje.

Študiral je na MF v Ljubljani in MF Autonoma de Madrid v Španiji. Specializacijo iz ORL je opravil na Kliniki za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo, UKC Ljubljana, kjer deluje kot vodja oddelka za intenzivno nego.

V času svoje kariere se je učil od največjih specialistov tako iz Slovenije kot iz tujine. Udeležil se je izobraževanj iz celotnega sveta, med drugim se je izobraževal v ZDA, Braziliji, Veliki Britaniji, Nemčiji, Avstriji, Italiji, Severni Makedoniji, Ukrajini, Poljski in na Kitajskem. Del svoje specializacije je opravil tudi v priznani Univerzitetni bolnišnici AKH na Dunaju.

Veliko svojega časa namenja raziskovanju. Je član raziskovalne ekipe, ki je vodilna na področju razvoja plazme bogate s trombociti v Sloveniji. Poleg številnih znanstvenih člankov, raziskav in predavanj na kongresih je v procesu zaključevanja svoje doktorske disertacije.

asist. dr. Domen Vozel

dr. med., specialist otorinolaringologiije

Je redno zaposlen na Kliniki za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo, Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Ukvarja se z vsemi področji otorinolaringologije (ORL), poglobljeno pa z boleznimi nosu, obnosnih votlin, lobanjske baze in obraza pri otrocih, odraslih in starostnikih s prirojenimi nepravilnostmi, benignimi tumorji, rakom, poškodbami, vnetji in okužbami. Strokovno se redno izpopolnjuje doma in v tujini, mdr. pri svetovno priznanih kirurgih in referenčnih centrih za transnazalno endoskopsko kirurgijo lobanjske baze v Brescii (ITA) in Pittsburghu (ZDA). Izobražuje se tudi na področjih estetske kirurgije glave in vratu ter je certificiran za izvajanje estetskih posegov obraza in nosu s strani Evropskega kolegija za estetsko medicino in kirurgijo (ECAMS). Je redni član mednarodnih združenj; mdr. Evropskega rinološkega združenja (ERS) in Evropskega združenja za lobanjsko bazo (ESBS). Njegovo klinično delo je prepleteno z znanstveno-raziskovalnim. Leta 2020 je prejel naziv doktorja znanosti v povezavi s prvo uporabo trombocitne plazme (PRP) v ORL v Sloveniji. Je avtor več kot 60 člankov, objavljenih v domačih in tujih revijah ter avtor poglavij v tujih in domačih učbenikih. Je vodilni avtor slovenskih ORL priporočil za otroke s prirojeno boleznijo nosu. Od leta 2021 deluje pedagoško, saj uči otorinolaringologijo na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Kontaktirajte nas