Otorinolaringolog

Testiranje voha

Ordinacija ORL oz. otorinolaringologije je moderna ordinacija, ki se posveča boleznim glave, vratu, žrela in grla, nosu in ušes. Brez čakalnih vrst!

ORL

Otorinolaringolog v Ljubljani

Testiranje voha in zaznava vonja

Ordinacija ORL oz. otorinolaringologije je moderna ordinacija, ki se posveča boleznim glave, vratu, žrela in grla, nosu in ušes. Brez čakalnih vrst!

Kaj je voh?

Voh je eden izmed naših petih čutov, ki nam omogoča zaznavanje in prepoznavanje vonjav v okolju. Ta čut igra ključno vlogo v kakovosti našega življenja, saj vpliva na naše izkušnje, spomine in čustva. Biološko je voh povezan z olfaktorno funkcijo, kjer olfaktorne celice v nosu zaznavajo molekule v zraku in te informacije prenašajo v možgane. Izguba ali oslabitev tega čuta, kot so pokazale študije in opazovanja med pandemijo COVID-19, je lahko povezana z različnimi boleznimi, kot so Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen in diabetes.

Testiranje voha
Testiranje voha
Izguba voha

Testiranje voha v Ljubljani

Kako poteka pregled pri otorinolaringologu?

Pregled pri otorinolaringologu je neboleč, varen in zelo učinkovit postopek, ob katerem si zdravnik specialist lahko pomaga z raznimi orodji, vse od endoskopa in lesene spatule, pa do testov za voh. Pregled pomaga oceniti stanje pacienta in njegovih sposobnosti za voh, ki pa lahko razkrijejo še precej več kot le sposobnost vonjanja različnih vonjav.

Testiranje voha in zaznava vonja

Testiranje voha je diagnostični postopek, s katerim se oceni sposobnost posameznika za zaznavanje, razlikovanje in prepoznavanje vonjav. Izvaja se v okviru otorinolaringološkega pregleda, predvsem kadar obstaja sum na oslabljeno ali izgubljeno funkcijo voha. Med testiranjem se pacientu predstavi različne vonjave, običajno s pomočjo posebnih setov za testiranje, kot so Sniffin’ Sticks ali drugih olfaktornih testov. Rezultati testiranja lahko razkrijejo morebitne nevrološke ali druge zdravstvene težave, kot so poškodbe možganov, vnetja ali bolezni, kot so Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen. Testiranje voha je ključno orodje za zgodnje odkrivanje, diagnozo in sledenje napredovanju različnih zdravstvenih stanj.

Nekaj okoliščin, v katerih je priporočljivo opraviti testiranje voha:

Cenik

Prvi specialistični pregled

90€

Kontrolni specialistični pregled

60€

Razširjen specialistični pregled / Testiranje voha / Endoskopija / Drugo mnenje

120€

Bris ušesa/nosu in mikrobiološke preiskave

80€

Pogosta vprašanja

Testiranje voha je diagnostični postopek za ocenjevanje sposobnosti zaznavanja, razlikovanja in prepoznavanja vonjav. Uporablja se za odkrivanje morebitnih oslabitev ali izgub vohalne funkcije.

Testiranje voha je potrebno, ko obstaja sum na oslabljen ali izgubljen čut za vonj, lahko pa tudi za zgodnje odkrivanje nekaterih nevroloških bolezni, kot sta Alzheimerjeva ali Parkinsonova bolezen.

Med testiranjem se pacientu predstavi serija različnih vonjav, običajno s pomočjo posebnih setov za testiranje. Pacient mora nato identificirati ali opisati vsako vonjavo, s čimer se oceni njegova vohalna sposobnost.

Mnenja naših pacientov

Ekipa NYD:
otorinolaringologija

Ambulanta otorinolaringologije v NYD kliniki je sodobno opremljena in zagotavlja strankam obravnavo po najnovejših standardih. Za odlično delovanje ambulante pa je zaslužen kakovosten kolektiv ambulante, z izkušenimi specialisti otorinolaringologije.

Nejc Steiner

dr. med., spec. otorinolaringologije

Nejc Steiner, dr. med je specialist otorinolaringolog, ki se poglobljeno ukvarja z boleznimi ušesa in baze lobanje.

 

Študiral je na MF v Ljubljani in MF Autonoma de Madrid v Španiji. Specializacijo iz ORL je opravil na Kliniki za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo, UKC Ljubljana, kjer deluje kot vodja oddelka za intenzivno nego.

 

V času svoje kariere se je učil od največjih specialistov tako iz Slovenije kot iz tujine. Udeležil se je izobraževanj iz celotnega sveta, med drugim se je izobraževal v ZDA, Braziliji, Veliki Britaniji, Nemčiji, Avstriji, Italiji, Severni Makedoniji, Ukrajini, Poljski in na Kitajskem. Del svoje specializacije je opravil tudi v priznani Univerzitetni bolnišnici AKH na Dunaju.

 

Veliko svojega časa namenja raziskovanju. Je član raziskovalne ekipe, ki je vodilna na področju razvoja plazme bogate s trombociti v Sloveniji. Poleg številnih znanstvenih člankov, raziskav in predavanj na kongresih je v procesu zaključevanja svoje doktorske disertacije.

Kontaktirajte nas