Ortoped v Ljubljani

Obravnava obrabljenih sklepov

Ortopedski pregledi, obravnava poškodb, pregledi športnikov, kirurški in nekirurški posegi za zdravljenje mišično-skeletnega sistema.

Ortoped v Ljubljani

Obravnava obrabljenih sklepov

Ortopedski pregledi, obravnava poškodb, pregledi športnikov, kirurški in nekirurški posegi za zdravljenje mišično-skeletnega sistema.

Obraba sklepov je lahko izjemno moteča

Obraba sklepov ali osteoartritis povzroča bolečino, oteklino in zmanjšano gibljivost, kar lahko omejuje vsakodnevne aktivnosti posameznika. Pregled pri ortopedu je ključen za natančno diagnozo in pravilno zdravljenje te degenerativne bolezni. Ortoped lahko s pomočjo slikovnih preiskav, kot je rentgen, oceni stopnjo obrabe in priporoči optimalne terapevtske ukrepe. Te vključujejo fizioterapijo, prilagoditev življenjskega sloga, zdravila za lajšanje bolečin in vnetij ter, v naprednejših primerih, tudi kirurške posege, kot je vstavitev umetnega sklepa. Pravočasen obisk ortopeda lahko pomaga upočasniti napredovanje bolezni in izboljšati kakovost življenja pacienta.

Obraba sklepov
Ortopedski pregled
Obraba sklepov

Specialistični pregledi obrabe sklepov pri ortopedu v Ljubljani

Kako se pripraviti na pregled pri ortopedu?

Za pregled pri ortopedu se je priporočljivo primerno pripraviti. Najprej zberite vso relevantno medicinsko dokumentacijo, kot so rentgenske slike, MRI, izvidi in poročila prejšnjih zdravnikov. Na dan pregleda oblecite udobna oblačila, ki omogočajo lahek dostop do prizadetega dela telesa. Če nosite ortoze ali pripomočke, jih prinesite s seboj. Zabeležite vse simptome, trajanje bolečine in morebitne sprožilce. Pripravite seznam zdravil, ki jih jemljete, in morebitne alergije. Bodite pripravljeni na fizikalne teste, ki jih bo morda izvedel ortoped. Prihod na pregled vsaj 10 minut prej omogoča dodaten čas za izpolnjevanje obrazcev in sprostitev pred pregledom.

Obraba sklepov in njena dejstva

Obraba sklepov, znana tudi kot osteoartritis, je degenerativna bolezen sklepov, ki prizadene hrustanec, tkivo, ki pokriva končne dele kosti in omogoča gladko gibanje sklepov. Z leti se hrustanec tanjša in postane bolj krhek, kar vodi v bolečino, oteklino in zmanjšano gibljivost sklepov. Najpogosteje prizadeti sklepi so kolena, kolki, hrbtenica in roke. Osteoartritis se pogosteje pojavi pri starejših ljudeh, saj je staranje ena glavnih dejavnikov tveganja. Drugi dejavniki vključujejo prekomerno telesno težo, dednost, poškodbe sklepov in dolgotrajno prekomerno obremenitev sklepov zaradi določenih poklicev ali športnih aktivnosti. Ženske so pogosteje prizadete kot moški. Preprečevanje in zgodnje odkrivanje sta ključna za upočasnitev napredovanja bolezni. Redna telesna aktivnost, uravnotežena prehrana in ohranjanje zdrave telesne teže so esencialni za zdravje sklepov in preprečevanje njihove obrabe.

 

Najpogosteje obrabljeni sklepi so:

Obraba sklepov
Obraba sklepov

Cenik

Prvi specialistični pregled

80€

Razširjen specialistični pregled / Drugo mnenje

100€

Kontrolni specialistični pregled

60€

Aplikacija zdravila v sklep - blokada sklepa

60€

Punkcija sklepa

60€

Infiltracija sklepa

60€

Patohistološke preiskave

100€

Infiltracija hialuronske kisline

250€

Pogosta vprašanja

Obraba sklepov, znana tudi kot osteoartritis, je degenerativna bolezen, ki se pogosto pojavi s staranjem, prekomerno obremenitvijo sklepov, poškodbami, genetiko ali vnetnimi procesi v sklepu.

Za preprečevanje obrabe je priporočljiva redna telesna aktivnost, ohranjanje zdrave telesne teže, pravilna prehrana, izogibanje prekomernim obremenitvam sklepov in zgodnje zdravljenje sklepnih poškodb.

Zdravljenje vključuje analgetike, protivnetna zdravila, fizioterapijo, vadbene programe, intraartikularne injekcije in v naprednih primerih tudi operativne posege, kot je vstavitev umetnega sklepa.

Mnenja naših pacientov

Ekipa NYD:
Ortopedska kirurgija

Področje ortopedije in ortopedske kirurgije se ukvarja tako z kirurškimi, kot tudi nekirurškimi posegi. Specialisti ortopedske kirurgije klinike NYD pa skrbijo za strokovno izvedbo posvetov in pregledov na celotnem področju ortopedije.

Kontaktirajte nas