Ortoped v Ljubljani

Obravnava teniškega komolca

Ortopedski pregledi, obravnava poškodb, pregledi športnikov, kirurški in nekirurški posegi za zdravljenje mišično-skeletnega sistema.

Ortoped v Ljubljani

Obravnava teniškega komolca

Ortopedski pregledi, obravnava poškodb, pregledi športnikov, kirurški in nekirurški posegi za zdravljenje mišično-skeletnega sistema.

Kaj je teniški komolec?

Teniški komolec je vnetje tetiv, ki pripnejo mišice podlakti na zunanji del komolca. Stanje se imenuje “teniški” komolec, čeprav se ne pojavlja le pri tenisačih. Povzroča ga ponavljajoče se obremenjevanje mišic in tetiv podlakti, kar vodi v bolečine in občutljivost na zunanji strani komolca. Najpogostejši vzrok je prekomerna uporaba mišic podlakti, kot se to lahko zgodi pri športnih aktivnostih, delu ali drugih dejavnostih, ki zahtevajo ponavljajoče se gibe zapestja in roke. Pravilno zdravljenje in rehabilitacija sta ključna za preprečevanje kroničnih težav in ponovitev.

Teniški komolec
Teniški komolec
Ortopedija

Specialistična obravnava teniškega komolca pri ortopedu v Ljubljani

Kako se pripraviti na pregled pri ortopedu?

Za pregled pri ortopedu se je priporočljivo primerno pripraviti. Najprej zberite vso relevantno medicinsko dokumentacijo, kot so rentgenske slike, MRI, izvidi in poročila prejšnjih zdravnikov. Na dan pregleda oblecite udobna oblačila, ki omogočajo lahek dostop do prizadetega dela telesa. Če nosite ortoze ali pripomočke, jih prinesite s seboj. Zabeležite vse simptome, trajanje bolečine in morebitne sprožilce. Pripravite seznam zdravil, ki jih jemljete, in morebitne alergije. Bodite pripravljeni na fizikalne teste, ki jih bo morda izvedel ortoped. Prihod na pregled vsaj 10 minut prej omogoča dodaten čas za izpolnjevanje obrazcev in sprostitev pred pregledom.

Kako obravnavati in zdraviti teniški komolec?

Najprej je priporočljiv počitek in imobilizacija prizadetega sklepa, saj omejitev gibanja roke in uporaba opornice lahko pomagata pri lajšanju bolečin. Uporaba ledenih obkladkov na prizadetem območju večkrat dnevno zmanjšuje oteklino in bolečino. Protivnetna zdravila, kot so ibuprofen ali naproksen, lahko pomagajo zmanjšati vnetje in bolečino. Fizioterapija, ki vključuje raztezanje in krepitvene vaje za mišice podlakti, lahko pripomore k hitrejšemu okrevanju in preprečuje ponovitev. V nekaterih primerih lahko injekcije kortikosteroidov zmanjšajo vnetje in bolečino. V redkih primerih, ko konzervativno zdravljenje ne deluje, je morda potrebna operacija. Preventiva, kot so pravilne tehnike in ergonomska orodja, igra ključno vlogo pri preprečevanju ponovitve.

Teniški komolec

Cenik

Prvi specialistični pregled

80€

Razširjen specialistični pregled / Drugo mnenje

100€

Kontrolni specialistični pregled

60€

Aplikacija zdravila v sklep - blokada sklepa

60€

Punkcija sklepa

60€

Infiltracija sklepa

60€

Patohistološke preiskave

100€

Infiltracija hialuronske kisline

250€

Pogosta vprašanja

Teniški komolec je vnetje tetiv na zunanji strani komolca, ki nastane zaradi ponavljajočih se obremenitev mišic in tetiv podlakti, običajno povezanih s premiki zapestja in roke.

Čeprav ime nakazuje povezavo s tenisom, se teniški komolec lahko pojavi pri katerikoli dejavnosti, ki zahteva ponavljajoče se gibe zapestja ali stiskanje prstov, ne le pri igranju tenisa.

Zdravljenje vključuje počitek, hladen obkladek za zmanjšanje otekanja, protivnetna zdravila, fizioterapijo ter v hudih primerih injekcije kortikosteroidov ali celo operacijo.

Mnenja naših pacientov

Ekipa NYD:
ortopedija in travmatologija

Področje ortopedije in ortopedske kirurgije se ukvarja tako z kirurškimi, kot tudi nekirurškimi posegi. Specialisti ortopedske kirurgije klinike NYD pa skrbijo za strokovno izvedbo posvetov in pregledov na celotnem področju ortopedije.

Kontaktirajte nas