Ortoped v Ljubljani

Obravnava zlomov kosti in zvinov

Ortopedski pregledi, obravnava poškodb, pregledi športnikov, kirurški in nekirurški posegi za zdravljenje mišično-skeletnega sistema.

Ortoped v Ljubljani

Obravnava zlomov kosti in zvinov

Ortopedski pregledi, obravnava poškodb, pregledi športnikov, kirurški in nekirurški posegi za zdravljenje mišično-skeletnega sistema.

Zlom kosti - kaj storiti?

Ob zlomu kosti je ključnega pomena obisk ortopeda, ki je specialist za diagnostiko, zdravljenje in rehabilitacijo poškodb in bolezni mišično-skeletnega sistema. Ortoped bo s pomočjo rentgenskih slik in drugih diagnostičnih postopkov natančno ocenil naravo in resnost zloma. Na podlagi te ocene bo postavil najboljši načrt zdravljenja, ki lahko vključuje imobilizacijo, operacijo ali druge terapevtske metode. Pravilno zdravljenje zloma je ključno za optimalno celjenje, preprečevanje zapletov in obnovitev polne funkcije prizadetega območja. Ortoped zagotavlja strokovno oskrbo, ki je potrebna za celovito okrevanje.

Zlom kosti
Ortopedski pregled
Zlom kosti

Specialistični pregledi zlomov kosti in zvinov pri ortopedu v Ljubljani

Kako se pripraviti na pregled pri ortopedu?

Za pregled pri ortopedu se je priporočljivo primerno pripraviti. Najprej zberite vso relevantno medicinsko dokumentacijo, kot so rentgenske slike, MRI, izvidi in poročila prejšnjih zdravnikov. Na dan pregleda oblecite udobna oblačila, ki omogočajo lahek dostop do prizadetega dela telesa. Če nosite ortoze ali pripomočke, jih prinesite s seboj. Zabeležite vse simptome, trajanje bolečine in morebitne sprožilce. Pripravite seznam zdravil, ki jih jemljete, in morebitne alergije. Bodite pripravljeni na fizikalne teste, ki jih bo morda izvedel ortoped. Prihod na pregled vsaj 10 minut prej omogoča dodaten čas za izpolnjevanje obrazcev in sprostitev pred pregledom.

Kako obravnavati zlom kosti in zvin?

Zlomi kosti so pogosta poškodba, ki lahko prizadene ljudi vseh starostnih skupin, vendar so razlogi in tveganja različni glede na življenjsko obdobje in aktivnosti posameznika. Pri otrocih in mlajših odraslih so zlomi pogosto posledica padcev, športnih aktivnosti ali nesreč. Njihove kosti so bolj prožne in manj dovzetne za zlome kot pri starejših. Starejši ljudje imajo bolj krhke kosti, zato so zlomi pri njih pogostejši, še posebej, če trpijo za osteoporozo. Padci v domačem okolju so pri tej populaciji pogosta težava. Poleg tega lahko dolgotrajna uporaba nekaterih zdravil ali zdravstvena stanja, kot je osteoporoza, povečajo tveganje za zlome. Ne glede na starost je ključnega pomena preprečevanje zlomov s primernim življenjskim slogom, prehrano, varnostnimi ukrepi in redno telesno vadbo, da ohranimo moč in stabilnost kosti.

 

Najpogostejši zlomi in zvini so:

Zlom kosti
Zlom kosti

Cenik

Prvi specialistični pregled

80€

Razširjen specialistični pregled / Drugo mnenje

100€

Kontrolni specialistični pregled

60€

Aplikacija zdravila v sklep - blokada sklepa

60€

Punkcija sklepa

60€

Infiltracija sklepa

60€

Patohistološke preiskave

100€

Infiltracija hialuronske kisline

250€

Pogosta vprašanja

Zlom kosti pogosto spremlja oster in intenziven občutek bolečine, oteklina, podplutba, deformacija ali nenaravno gibanje na mestu poškodbe. Za potrditev zloma je potrebna rentgenska preiskava.

Imobilizirajte poškodovano območje, uporabite hladno oblogo za zmanjšanje otekline in takoj poiščite zdravniško pomoč. Izogibajte se obremenjevanju zlomljene kosti.

Čas celjenja je odvisen od vrste in lokacije zloma ter starosti in splošnega zdravja posameznika. Običajno kosti potrebujejo od nekaj tednov do nekaj mesecev za popolno celjenje.

Mnenja naših pacientov

Ekipa NYD:
Ortopedska kirurgija

Področje ortopedije in ortopedske kirurgije se ukvarja tako z kirurškimi, kot tudi nekirurškimi posegi. Specialisti ortopedske kirurgije klinike NYD pa skrbijo za strokovno izvedbo posvetov in pregledov na celotnem področju ortopedije.

Kontaktirajte nas