Ortoped v Ljubljani

Obravnava zvitega gležnja

Ortopedski pregledi, obravnava poškodb, pregledi športnikov, kirurški in nekirurški posegi za zdravljenje mišično-skeletnega sistema.

Ortoped v Ljubljani

Obravnava zvitega gležnja

Ortopedski pregledi, obravnava poškodb, pregledi športnikov, kirurški in nekirurški posegi za zdravljenje mišično-skeletnega sistema.

Kaj je zvin gležnja in kako do njega pride?

Zvin gležnja je poškodba ligamentov, ki povezujejo kosti v gležnju. Ligamenti so močni pasovi tkiva, ki preprečujejo prekomerno gibanje sklepov. Do zvina gležnja običajno pride, ko se stopalo obrne navznoter ali navzven, pri čemer se ligamenti raztegnejo preko svoje običajne meje ali se celo strgajo. Najpogostejši vzroki za zvin gležnja vključujejo nepravilno pristajanje po skoku, hojo ali tek po neravnem terenu ter zvračanje ali zasuk gležnja. Zvin se lahko zgodi tudi pri vsakodnevnih dejavnostih ali športnih aktivnostih. Simptomi zvina vključujejo bolečino, otekanje, hematome in omejeno gibanje prizadetega sklepa.

Bolečina v gležnju
Ortopedski pregled
Zvin gležnja

Specialistični pregledi zvina gležnja pri ortopedu v Ljubljani

Kako se pripraviti na pregled pri ortopedu?

Za pregled pri ortopedu se je priporočljivo primerno pripraviti. Najprej zberite vso relevantno medicinsko dokumentacijo, kot so rentgenske slike, MRI, izvidi in poročila prejšnjih zdravnikov. Na dan pregleda oblecite udobna oblačila, ki omogočajo lahek dostop do prizadetega dela telesa. Če nosite ortoze ali pripomočke, jih prinesite s seboj. Zabeležite vse simptome, trajanje bolečine in morebitne sprožilce. Pripravite seznam zdravil, ki jih jemljete, in morebitne alergije. Bodite pripravljeni na fizikalne teste, ki jih bo morda izvedel ortoped. Prihod na pregled vsaj 10 minut prej omogoča dodaten čas za izpolnjevanje obrazcev in sprostitev pred pregledom.

Kako oskrbeti in obravnavati zvin gležnja

Zvin gležnja je med najpogostejšimi športnimi poškodbami, ki zahteva takojšnjo obravnavo, da se prepreči nadaljnje težave. Pri zvinu je ključno hitro ukrepanje. Takoj po poškodbi je priporočljivo uporabiti hladen obkladek na prizadetem območju, kar bo pomagalo zmanjšati oteklino in bolečino. Gleženj je smiselno imobilizirati z elastičnim povojem, da preprečimo nadaljnje poškodbe in zagotovimo stabilnost. Počitek je bistvenega pomena v prvih dneh po poškodbi. Povišanje poškodovanega gležnja nad nivo srca lahko dodatno pomaga pri zmanjševanju otekline. Medtem ko se oteklina in bolečina postopoma zmanjšujeta, je pomembno postopno ponovno uvesti gibanje in krepitvene vaje pod nadzorom fizioterapevta ali strokovnjaka za rehabilitacijo. V hudih primerih ali če simptomi ne izginejo v nekaj dneh, je nujen obisk zdravnika ali ortopeda za natančno oceno in nadaljnje napotke.

Najpogostejše situacije pri katerih pride do zvina gležnja:

Zvin gležnja
Zvin gležnja

Cenik

Prvi specialistični pregled

80€

Razširjen specialistični pregled / Drugo mnenje

100€

Kontrolni specialistični pregled

60€

Aplikacija zdravila v sklep - blokada sklepa

60€

Punkcija sklepa

60€

Infiltracija sklepa

60€

Patohistološke preiskave

100€

Infiltracija hialuronske kisline

250€

Pogosta vprašanja

Zvin gležnja običajno povzroča bolečino, oteklino in modrice. Če lahko stopate na nogo, je verjetneje zvin kot zlom. Kljub temu je pri hudi bolečini ali nejasnosti priporočljivo obiskati zdravnika za diagnozo.

Odvisno od resnosti zvina. Lahki zvini se lahko pozdravijo v nekaj dneh do tednu, medtem ko lahko hujši zvini trajajo več tednov. V nekaterih primerih je potrebna rehabilitacija.

Da, opornica ali elastični povoj pomagata stabilizirati gleženj, zmanjšati oteklino in preprečiti nadaljnje poškodbe. Svetuje se uporaba v začetnih fazah zdravljenja.

Mnenja naših pacientov

Ekipa NYD:
Ortopedska kirurgija

Področje ortopedije in ortopedske kirurgije se ukvarja tako z kirurškimi, kot tudi nekirurškimi posegi. Specialisti ortopedske kirurgije klinike NYD pa skrbijo za strokovno izvedbo posvetov in pregledov na celotnem področju ortopedije.

Kontaktirajte nas