Ultrazvok abdomna (trebuha) Ljubljana

Ultrazvočna diagnostika omogoča različne preglede telesa. Med najbolj pogostimi je tudi ultrazvok (UZ) abdomna oziroma UZ trebuha.
Samoplačniški ultrazvok brez čakalnih vrst

Ultrazvok abdomna (Trebuha) Ljubljana

Ultrazvočna diagnostika omogoča različne preglede telesa. Med najbolj pogostimi je tudi ultrazvok (UZ) abdomna oziroma UZ trebuha.

Ultrazvok je neboleča, varna in hitra preiskava, ki jo najpogosteje uporabljamo pri opazovanju sprememb v trebuhu, mehkih tkivih ob sklepih, dojkah, testisih, žilah in podobno. Pri tej preiskavi ni takšnega sevanja kot pri rentgenski diagnostiki, zato je uporaba ultrazvoka primerna tudi za otroke in nosečnice. Ne veste kam na ultrazvok trebuha? V NYD Kliniki nudimo vrhusnki samoplačniški ultrazvok, kjer vam bo na pomoč priskočila izurjena ekipa zdravnikov specialistov s področja ultrazvoka (radiologije).

Ultrazvok abdomna
Ultrazvok
Ultrazvok abdomna

Uz trebuha Ljubljana

Kako naj se pripravim na ultrazvok abdomna?

Za običajne ultrazvočne preiskave abdomna ni potrebno izvajati posebnih pripravljalnih ukrepov. Priporočljivo je, da se izogibate večjim obrokom ali pijačam z veliko ogljikove kisline, saj se v takšnih okoliščinah črevesje napolni s plini in zasenči druge organe, kar oteži samo preiskavo oziroma jo naredi manj reprezentativno, saj organi niso v običajnem stanju. Če ultrazvok trebuha izvajate v ordinaciji, je najbolje, da nosite ohlapna oblačila, da boste zlahka izpostavili trebuh, vključno s spodnjim delom trebuha.

Hot

Samoplačniški ultrazvok abdomna

Ultrazvočna preiskava oziroma pregled abdomna (trebuha) deluje po istem principu kot vsaka ultrazvočna preiskava: pretvornik oddaja ultrazvočne valove, ki jih različne strukture tkiva odbijejo nazaj na različne načine. Trebuh najbolje ocenimo, ko bolnik sproščeno leži na hrbtu z rahlo pokrčenimi nogami. Ledvice pa je pogosto lažje pregledati v bočnem položaju. Pri pregledu jeter ali vranice zdravnik navadno prosi pacienta, naj globoko vdihne in malo zadrži sapo, da se organi potisnejo skozi diafragmo navzdol. Če se med sonografijo (ultrazvokom) abdomna ugotovi kaj nenormalnega, na primer tumor ali sprememba strukture tkiva, se zdravnik dogovori za nadaljnje preiskave in ustrezno svetuje pacientu o nadaljnjih pregledih in morebitnih posegih pri zdravnikih specialistih z drugih področij medicine.

Pri ultrazvoku abdomna zdravnik specialist radiologije oceni velikost, strukturo in položaj naslednjih trebušnih organov in žil:

Poleg tega lahko zdravnik s trebušno sondo zazna prosto tekočino v trebušni votlini, na primer vnetni izliv ali kri.
Ultrazvok abdomna
Ultrazvok abdomna

Cenik

Ultrazvok trebuha in trebušnih organov (jetra, vranica, sečni mehur, ledvici, prostata, rodila, trebušna slinavka, trebušne žile, žolčnika in žolčnih vodov)

90€

Ultrazvok trebušne aorte

80€

Ultrazvok trebušne stene (popkovna kila)

80€

Ultrazvok ledvičnih žil (Doppler)

170€

Ultrazvok jetrnih žil (Doppler)

170€

Ultrazvok trebuha novorojenčkov in otrok

90€

Ultrazvok trebuha in testisov

140€

Ultrazvok trebuha in dimelj

140€

Ultrazvok trebuha, dimelj in testisov

180€

Pogosta vprašanja

Ultrazvok abdomna je diagnostični postopek slikanja, ki uporablja zvočne valove za ustvarjanje slik organov abdomna, kot so jetra, žolčnik, ledvice, prostata, vranica, maternica, bezgavke, aorte, sečni mehur in trebušna slinavka. Zdravnikom pomaga oceniti zdravje in delovanje teh organov, odkriti nenormalnosti (anomalije) in diagnosticirati stanja, kot so bolezen jeter, ledvični kamni, bolečine v trebuhu in drugo.

Med ultrazvokom abdomna zdravnik specialist radiologije nanese gel na trebuh oziroma obravnavani del abdomna in s pomočjo pretvornika oddaja zvočne valove. Pretvornik zajame odmeve zvočnih valov, ko se odbijejo od organov, in ustvari slike v realnem času na monitorju. To je neinvaziven in neboleč postopek, ki običajno traja približno 30 minut, lahko pa je tudi nekoliko daljši. Čas preiskave je odvisen od vsakega posameznika in njegovega/njenega zdravstvenega stanja.

Priprava na ultrazvok abdomna običajno ne vključuje drugih posebnosti, kot le, da pacient pride na preiskavo na tešče (ne je in ne pije nekaj ur pred posegom), da se zagotovi jasna vizualizacija organov. Pomembno je, da se držite teh navodil, da dobite natančne in reprezentativne rezultate ultrazvočnega pregleda.

Mnenja naših pacientov

Ekipa NYD

Ekipa NYD klinike, ki skrbi za ultrazvočne preiskave je sestavljena iz izkušenih specialistov radiologije. Strankam tako zagotavljamo ustrezno ultrazvočno obravnavo in diagnostiko ter kakovostno izvedbo pregleda.

Kontaktirajte nas