Ultrazvok (UZ) mehkih tkiv Ljubljana

Ultrazvočna diagnostika omogoča različne preglede telesa. UZ mehkih tkiv in mišic pa sodita med najbolj priljubljene preiskave z ultrazvokom.
Samoplačniški ultrazvok brez čakalnih vrst

Ultrazvok (UZ) mehkih tkiv

Ultrazvočna diagnostika omogoča različne preglede telesa. UZ mehkih tkiv in mišic pa sodita med najbolj priljubljene preiskave z ultrazvokom.

Ultrazvok je neboleča, varna in hitra preiskava, ki jo najpogosteje uporabljamo pri opazovanju sprememb v trebuhu, mehkih tkivih ob sklepih, dojkah, testisih, žilah in podobno. Pri tej preiskavi ni takšnega sevanja kot pri rentgenski diagnostiki, zato je uporaba ultrazvoka primerna tudi za otroke in nosečnice.

Ultrazvok mehkih tkiv
Ultrazvok
Ultrazvok mehkih tkiv
Ultrazvok mehkih tkiv Ljubljana

Kaj je ultrazvok in kako poteka ultrazvočna preiskava?

V medicini je uporaba ultrazvoka zelo razširjena na večini področij. Uporablja se za diagnostične, lahko pa tudi terapevtske namene. Uporaba ultrazvoka pri diagnostičnih pregledih ne škoduje človeškemu telesu, z raziskavami niso odkrili škodljivih posledic za organizem. Pri preiskavi pošiljamo visoko frekvenčne ultrazvočne valove v telo, ki se odbijejo od tkiv različno glede na gostoto tkiva. Tako prejemamo iz telesa odbite valove, ki jih računalnik, ki je povezan z ultrazvočno napravo, pretvori v živo sliko.

Hot

Samoplačniški ultrazvok mehkih tkiv

Ultrazvok mišic in mehkih tkiv je slikovna preiskava, pri kateri se z ultrazvočnimi valovi prikaže površinsko tkivo, kot so mišice, kite, vezi in maščobno tkivo. Posebej primeren je za določitev nejasnih, navzven otipljivih oteklin organa in za ugotavljanje o njihovem izvoru in razvoju. Prikazane so lahko na primer ciste sklepov, zadebeljene kite ali modrice. Ultrazvok mehkih tkiv je neškodljiva in neboleča preiskava in ne zahteva rentgenskega slikanja. Odvisno zdravstvenega stanja in problematike posameznika traja običajno pregled mehkih tkiv z ultrazvokom nekje do 30 minut (lahko tudi manj) in ne zahteva nobene priprave.

S področja ultrazvoka mehkih tkiv v NYD Kliniki izvajamo:

Ultrazvok mehkih tkiv
Ultrazvok mehkih tkiv

Cenik

Ultrazvok mišic

90€

Ultrazvok mehkega tkiva

90€

Ultrazvok kožnih zatrdlin in podkožnih sprememb

90€

Pogosta vprašanja

Ultrazvok mehkih tkiv je tehnika medicinskega slikanja, ki uporablja zvočne valove za ustvarjanje slik mehkih tkiv v telesu, kot so mišice, kite, vezi in organi. Zdravnikom pomaga diagnosticirati in oceniti stanja, kot so nategi mišic, poškodbe tetiv, ciste, tumorji in druge nepravilnosti v mehkih tkivih.

Med ultrazvokom mehkih tkiv se na preiskovano področje nanese gel, po koži pa se premika pretvornik. Pretvornik oddaja zvočne valove, ki se od mehkih tkiv odbijajo pod različnimi koti in tako ustvarjajo slike v realnem času na monitorju. Gre za neinvaziven in neboleč poseg, ki običajno traja približno 15 do 30 minut.

Priprava na ultrazvok mehkih tkiv je odvisna od področja, ki ga pregledujemo. Na splošno ni potrebna posebna priprava. Vendar pa boste morda morali nositi ohlapna oblačila, ki omogočajo enostaven dostop do območja, ki se obravnava. Pomembno je, da pred pregledom upoštevate vsa posebna navodila zdravnika v kolikor ste prejeli posebna navodila.

Mnenja naših pacientov

Ekipa NYD

Ekipa NYD klinike, ki skrbi za ultrazvočne preiskave je sestavljena iz izkušenih specialistov radiologije. Strankam tako zagotavljamo ustrezno ultrazvočno obravnavo in diagnostiko ter kakovostno izvedbo pregleda.

Kontaktirajte nas