Ultrazvok Vratu in Ščitnice Ljubljana

Ultrazvok vratu in ščitnice lahko vam in vašim zdravnikom pomaga razjasniti celotno sliko. Tudi dobesedno!

Ultrazvok brez čakalnih vrst

Ultrazvok Vratu in Ščitnice Ljubljana

Ultrazvok vratu in ščitnice lahko vam in vašim zdravnikom pomaga razjasniti celotno sliko. Tudi dobesedno!

Ultrazvok vratu in ščitnice

Pritožbe, kot so omotica, senzorične motnje ali motnje vida, lahko temeljijo na omejenem pretoku krvi v možganih zaradi žilnih zožitev, ki jih lahko pregledamo z  ultrazvokom vratu. Spremembe ščitnice so pogoste pri splošni populaciji. Ultrazvok ščitnice se uporablja tako pri diagnostiki difuznih bolezni ščitnice (npr. avtoimunski tiroiditis) kot pri oceni ščitničnih vozličev. Izraziti laboratorijski parametri ščitnice ali klinično otipljive spremembe ščitnice pogosto vodijo k nadaljnjim ultrazvočnim preiskavam.

Ultrazvok vratu in ščitnice
Ultrazvok vratu in ščitnice
Ultrazvok vratu in ščitnice

Ultrazvok vratu in ščitnice v Ljubljani

Kaj je ultrazvok in kako poteka ultrazvočna preiskava?

V medicini je uporaba ultrazvoka zelo razširjena na večini področij. Uporablja se za diagnostične, lahko pa tudi terapevtske namene (npr. drobljenje ledvičnih kamnov). Uporaba ultrazvoka pri diagnostičnih pregledih ne škoduje človeškemu telesu, z raziskavami niso odkrili škodljivih posledic za organizem. Pri preiskavi pošiljamo visoko frekvenčne ultrazvočne valove v telo, ki se odbijejo od tkiv različno glede na gostoto tkiva. Tako prejemamo iz telesa odbite valove, ki jih računalnik, ki je povezan z ultrazvočno napravo, pretvori v živo sliko.

Hot

Ultrazvok Vratu in Ščitnice

Omotica, senzorične motnje ali motnje vida, lahko temeljijo na zmanjšanem pretoku krvi v možganih zaradi žilnih zožitev. Takšno zožitev arterij lahko pregledamo z ultrazvočno preiskavo (Doppler) vratnega ožilja. Ultrazvočni pregled (sonografija) ščitnice je osrednji del pregleda ščitnice. Ne samo enkrat, ampak tudi v določenih časovnih presledkih med kontrolnimi pregledi je treba ultrazvočno pregledati ščitnico. Pri boleznih ščitnice ločimo bolezni, ki so pri ultrazvoku nodularne ali difuzne. Najpogostejši difuzni bolezni ščitnice sta Hashimotov tiroiditis in Gravesova bolezen. Pri ščitničnih vozličih pa se postavlja vprašanje, ali gre za benigno ali maligno spremembo. Pri ščitničnih vozličih lahko uporabimo tako imenovane dopplerske metode. Vozli z veliko pretoka krvi pogosteje kažejo na maligne vozle, manj pretoka pa na benigne vozle.

 

Pri NYD Kliniki ponujamo in izvajamo:

Ultrazvok vratu in ščitnice
Ultrazvok vratu in ščitnice

Cenik

Ultrazvok vratu (ščitnica, žleze slinavke in bezgavke)

80€

Ultrazvok vratnih žil (Doppler)

110€

Pogosta vprašanja

Ultrazvok ščitnice je neinvazivni in neboleč slikovni test, ki uporablja zvočne valove za ustvarjanje slik ščitnice. Pomaga oceniti velikost, strukturo in nenormalnosti ščitnice, kot so vozliči ali ciste. Ultrazvok zagotavlja dragocene informacije o obliki ščitnice, pretoku krvi in ​​morebitnih boleznih, povezanih s ščitnico.

Ne, ultrazvok ščitnice je neboleč postopek. Gel se nanese na predel vratu, ročni pretvornik pa nežno premakne čez ščitnico, da zajame slike. Ne vključuje nelagodja ali izpostavljenosti sevanju, zaradi česar je varen diagnostični test, ki ga pacientke dobro prenašajo.

Ultrazvok ščitnice se izvaja za rutinske nadzorne preglede ter za oceno različnih posebnih zdravstvenih stanj ščitnice. Pomaga oceniti zdravje ščitnice in morebitne vozliče v ščitnici, določiti njihovo velikost, značilnosti in prepoznati morebitne nepravilnosti. Uporablja se za diagnosticiranje bolezni ščitnice, kot so golša, tiroiditis ali rak ščitnice. Ultrazvok daje dragocene podatke za diagnozo, načrtovanje zdravljenja in spremljanje zdravja ščitnice.

Ultrazvok vratu je neinvaziven in neboleč postopek, ki uporablja zvočne valove za ustvarjanje slik struktur v predelu vratu in vratnih žil (Doppler metoda). Pomaga oceniti stanja, kot so otekle bezgavke, nenormalnosti ščitnice, mase na vratu ali težave s krvnimi žilami. Ultrazvok zagotavlja podrobne informacije o strukturah vratu, kar pomaga pri diagnozi in načrtovanju zdravljenja.

Ne, ultrazvok vratu je neboleč postopek. Gel se nanese na kožo v predelu vratu, ročni pretvornik pa se nežno premika po predelu, da zajame slike. Ne vključuje nelagodja ali izpostavljenosti sevanju, zaradi česar je varen diagnostični test, ki ga pacienti dobro prenašajo.

Ultrazvok vratu se izvaja za oceno različnih stanj, ki vplivajo na predel vratu. Pomaga oceniti otekle bezgavke, ščitnične vozle, golšo, tiroiditis, ciste, tumorje na vratu ali nenormalnosti krvnih žil. Ultrazvok zagotavlja dragocene informacije za diagnozo, načrtovanje zdravljenja in spremljanje zdravja vratnih struktur.

Mnenja naših pacientov

Ekipa NYD

Ekipa NYD klinike, ki skrbi za ultrazvočne preiskave je sestavljena iz izkušenih specialistov radiologije. Strankam tako zagotavljamo ustrezno ultrazvočno obravnavo in diagnostiko ter kakovostno izvedbo pregleda.

Kontaktirajte nas