Ultrazvok Žil na Nogah Ljubljana

Ultrazvok žil na nogah je pomemben pri zgodnjem in pravočasnjem odkrivanju vzrokov za težave z nogami.

Ultrazvok brez čakalnih vrst

Ultrazvok Žil na Nogah

Ultrazvok žil na nogah je pomemben pri zgodnjem in pravočasnjem odkrivanju vzrokov za težave z nogami.

Priprava na ultrazvok žil na nogah

Pri ultrazvočnem pregledu si zdravnik specialist nanese ultrazvočni gel na različne predele noge (od dimelj do stopala). Nosite torej primerna oblačila. Boksarice in podobne spodnje hlače zato niso primerne, saj pokrivajo pregledni predel v dimljah. Nošenje krila tudi lahko oteži preiskavo, saj mora pacientka pogosto vsaj z eno roko držati krilo, tako da ima zdravnik dovolj jasen pogled na področje preiskave, zaradi česar se priporoča nošenje klasičnih spodnjic in udobna oblačila, ki jih je mogoče enostavno odstraniti.

Ultrazvok Žil na nogah
Ultrazvok Žil na nogah
Ultrazvok Žil na nogah

Ultrazvok žil na nogah v Ljubljani

Kaj je ultrazvok in kako poteka ultrazvočna preiskava?

V medicini je uporaba ultrazvoka zelo razširjena na večini področij. Uporablja se za diagnostične, lahko pa tudi terapevtske namene (npr. drobljenje ledvičnih kamnov). Uporaba ultrazvoka pri diagnostičnih pregledih ne škoduje človeškemu telesu, z raziskavami niso odkrili škodljivih posledic za organizem. Pri preiskavi pošiljamo visoko frekvenčne ultrazvočne valove v telo, ki se odbijejo od tkiv različno glede na gostoto tkiva. Tako prejemamo iz telesa odbite valove, ki jih računalnik, ki je povezan z ultrazvočno napravo, pretvori v živo sliko.

Ultrazvočne preiskave in pregledi Žil na Nogah

Med pregledom venskih žil bo morda pacient moral nekaj časa stati na majhni stopnici, da ima zdravnik boljši dostop do področij, ki jih mora pregledati. Ni pa nujno, saj je vse odvisno od predela noge, ki se pregleduje. Preiskava običajno traja do 30 minut. Med preiskavo bo morda občasno potrebno, da zdravnik z roko na kratko pritisne na pacientovo stegno ali spodnji del noge, da lahko kri v pacientovih venah kratek čas teče hitreje navzgor. Nato se lahko z ultrazvočno napravo preveri, ali so vene na nogi bolne (to se lahko ugotovi po krvi, ki teče nazaj v žile na nogi). Glavni razlog za ultrazvočni pregled arterij nog je sum na prisotnost motnje krvnega obtoka, na primer zaradi ateroskleroze. Zdravnik specialist pogosto dobi prve znake prisotnosti motnje krvnega obtoka iz opisa simptomov s strani bolnika. Značilna je bolečina v nogi (zadnjici, stegnu, spodnjem delu noge in/ali stopalu) po prehojeni razdalji z izboljšanjem v stoje – tako imenovana “intermitentna klavdikacija“.

 

V NYD Kliniki so na voljo naslednje specialistične storitve: 

Ultrazvok Žil na nogah
Ultrazvok Žil na nogah

Cenik

Ultrazvok vene ALI arterije ene okončine (Doppler)

100€

Ultrazvok arterij obeh zgornjih ali spodnjih okončin (Doppler)

170€

Ultrazvok ven obeh zgornjih ali spodnjih okončin (Doppler)

170€

Ultrazvok ven IN arterij obeh spodnjih okončin (Doppler)

250€

Pogosta vprašanja

Ultrazvok žil na nogah, znan tudi kot Dopplerjev ultrazvok, je neinvazivni in neboleč slikovni test, ki uporablja zvočne valove za ustvarjanje slik ven na nogah. Pomaga oceniti stanja, kot so globoka venska tromboza, krčne žile ali vensko popuščanje, ter oceniti stanje arterijskih žil. Ultrazvok zagotavlja podrobne informacije o pretoku krvi, nastajanju strdkov in morebitnih nepravilnostih v žilah nog.

Ne, ultrazvok žil na nogah je neboleč postopek. Gel se nanese na kožo na nogah, ročni pretvornik pa nežno premika po predelu, da zajame slike. Ne vključuje nelagodja ali izpostavljenosti sevanju, zaradi česar je varen diagnostični test, ki ga dobro prenašajo.

Ultrazvok žil na nogah se izvaja za oceno različnih stanj, ki vplivajo na žile na nogah. Pomaga diagnosticirati globoko vensko trombozo, ki je nastanek krvnega strdka, ali oceniti obseg in resnost krčnih žil ali venske insuficience. Ultrazvok daje dragocene informacije za diagnozo, načrtovanje zdravljenja in spremljanje zdravja žil na nogah.

Mnenja naših pacientov

Ekipa NYD

Ekipa NYD klinike, ki skrbi za ultrazvočne preiskave je sestavljena iz izkušenih specialistov radiologije. Strankam tako zagotavljamo ustrezno ultrazvočno obravnavo in diagnostiko ter kakovostno izvedbo pregleda.

asist.
Špela Koršič

dr. med., spec. radiologije

Martin
Thaler

dr. med., spec. radiologije

Dragan
Vujović

dr. med., spec. radiologije

Kontaktirajte nas