NYD poliklinika

Najnovejši prispevki

Prispevki NYD poliklinike iz področja medicine, estetike in kozmetike, ki jih sestavljajo naši strokovnjaki.

NYD poliklinika

Najnovejši prispevki

Preberite najnovejše informacije s področja zdravja in estetike ter sledite trendom.

Prispevki NYD poliklinike iz področja medicine, fizioterapije in estetike, ki jih sestavljajo naši strokovnjaki.

Osteoporoza je bolezensko stanje, pri katerem pride do nizke mineralne gostote kosti. Nizko mineralno gostoto kosti povzroči spremenjena kostna mikrostruktura, zaradi česar so bolniki nagnjeni k zlomom kosti že ob blagih udarcih in padcih s stojne višine. Več kot 70 % starejših od 80 let zboli za osteoporozo.

Laminektomija je eden najpogostejših operativnih postopkov za sprostitev hrbteničnega kanala, ko pride do njegovega zoženja. Do zoženja lahko pride bodisi zaradi degenerativne stenoze, zloma, spinalnih tumorjev, abscesa ali deformacije.

Gube so sestavni del fiziološkega staranja človeškega telesa. Vse kar pospešuje staranje kože, pospešuje nastanek gub. Izogib prepogostemu sončenju, kajenju in drugim dejavnikom tveganja staranja, lahko vodi v gladko in sijočo kožo brez gub. Obstaja tudi kar nekaj različnih pristopov za glajenje gub. Sem spadajo polnila, tehnike obnavljanja kože in kirurški lifting.

Hernija diska se lahko pojavi v katerem koli delu hrbtenice, največkrat pa se pojavi v spodnjem ledvenem delu hrbta. Glavni simptom hernije diska je bolečina. Ta bolečina je ostra in pekoča. Če hernija diska povzroči utesnitev živčne korenine, bo bolečina sevala po poteku živca.

Timpanometrija je preprosta preiskava, ki nam pomaga pri diagnosticiranju vzrokov za izgubo sluha. Preverja predvsem kako dobro deluje srednje uho, s tem da meri premikanje bobniča. S timpanometrijo izvemo veliko, med drugim ali je v srednjem ušesu prisotna tekočina, informacije o gibljivosti sistema srednjega ušesa, o volumnu sluhovoda ter informacije o videzu in gibljivosti bobniča.

Ko govorimo o zamašitvi ušesa, največkrat pomislimo na zamašitev z ušesnim maslom. Vendar pa glede na posamezne dele ušesa, obstaja več vzrokov za zamašitev. Uho anatomsko delimo na zunanje uho, ki vključuje sluhovod do bobniča, srednje uho, ki vključuje votlino srednjega ušesa, slušne koščice in Evstahijevo tubo ter notranje uho, ki ga sestavlja polžek.

Sinusitis je ena najpogostejših zdravstvenih težav, ki vodijo k obisku zdravnika, hkrati pa je eden glavnih vzrokov za predpisovanje antibiotikov. Sinusi so z zrakom napolnjeni prostori v lobanji. Nahajajo se za čelom, nosnimi kostmi, lici in očmi.

Cerumen je strokovni izraz za ušesno maslo. Čeprav morebiti ni najlepšega videza, je njegova proizvodnja popolnoma normalen in zaščitni proces za uho. Uporaba vatiranih palčk za odstranjevanje ušesnega masla je v družbi žal še vedno močno zakoreninjena. Povzroči lahko zamašitev sluhovoda, poškodbe bobniča in drugih struktur, ki lahko potencialno vodijo v poškodbo sluha.

Tinitus je zaznavanje zvoka, ki nima zunanjega vira in ga drugi ljudje ne slišijo. Ravno zato mu rečemo subjektivni tinitus. Običajno ga ljudje opisujejo kot zvonjenje, vendar nekateri slišijo tudi druge vrste zvokov, kot je rjovenje ali brenčanje.

Ste vedeli da je akutno vnetje srednjega ušesa druga najpogostejša pediatrična diagnoza v urgentni ambulanti, takoj za okužbami zgornjih dihal? Strokovno ji rečemo otitis media. Okužbo lahko povzročijo bodisi virusi, bakterije ali oboji mikroorganizmi hkrati. Čeprav se lahko pojavi kadarkoli, se najpogosteje pojavi v starosti od 6 do 24 mesecev.

Z manjšimi opeklinami se praktično na vsakodnevni ravni srečujemo v domači kuhinji. Vendar pa opekline ne povzroči le toplotna energija, temveč tudi kemična, električna in ionizirajoča. Ločimo jih lahko po površini, ki jo zavzamejo, po globini in po lokaciji. Pristop k obravnavi opeklin se razlikuje glede na to ali gre za manjšo ali večjo opeklino. Pri vseh vrstah opekline pa velja, da je najprej potrebno odstraniti povzročitelja, da preprečimo nadaljnjo poškodbo tkiva.

Skolioza, kompleksna bolezen, ki prizadene hrbtenico, predstavlja eno izmed najpogostejših ortopedskih težav, ki lahko pomembno vplivajo na kakovost življenja posameznika. Gre za stanje, pri katerem hrbtenica izgubi svojo naravno strukturo in se ukrivi bočno, pogosto se ustvari "S" ali "C" oblika. Ta nepravilnost v postavitvi hrbtenice ne vpliva samo na estetiko telesa, temveč ima lahko tudi resne posledice na fizično zdravje in psihološko stanje posameznika.

Ploščatocelični karcinom je druga najpogostejša oblika kožnega raka, takoj za bazalnoceličnim karcinomom. Oba spadata med nemelanomske rake, ki jim rečemo tudi keratinocitni, saj izvirajo iz celic keratinocitov. Ploščatocelični karcinom je najpogosteje lokalno omejen, obstajajo pa tudi napredovale oblike.

Večina ljudi ga pozna kot kožnega raka, mnogi pa ne vedo da je to najpogostejši rak pri ljudeh na splošno. BCC večinoma nastane na od sonca poškodovani koži in se redko razvije na sluznicah ali dlaneh in podplatih. V večini primerov se torej pojavi na glavi ali na vratu, lahko pa vključuje tudi trup in okončine.

Tromboza pomeni tvorbo krvnega strdka, ki delno ali popolnoma zamaši krvne žile, bodisi arterije ali vene. To omeji naravni pretok krvi do tkiv, ki jih dotično ožilje prehranjuje. Skupaj sta akutna venska in arterijska tromboza najpogostejši vzrok smrti v razvitih državah. Srčni infarkt, cerebrovaskularni insult in možganska kap predstavljajo največji delež smrti zaradi tromboze.

Moluskam ali po slovensko mehkužkam, strokovno rečemo molluscum contagiosum. Gre za vodne bradavice, okrogle in rožnato vijolične barve. Predstavljajo benigno stanje kože. Prenaša pa jih virus molluscum contagiosum, ki spada v družino DNA poxvirusov.

Kot že ime pove - vse medicinske besede, ki se končajo na ‘itis pomenijo vnetje’- torej gre za vnetje kože. Značilno se pojavijo spremembe nad ravnjo kože in so manjše od enega centimetra. Takim spremembam rečemo papule. Pojavi se na področjih, bogatih z žlezami lojnicami, torej na lasišču, obrazu in na telesnih gubah.

Rehabilitacija po rekonstrukciji sprednje križne vezi: Od poškodbe do vrnitve nazaj v šport Avtor članka: Maja Berčič, diplomirana fizioterapevtka Kazalo Sprednja križna …

Kot že ime pove - vse medicinske besede, ki se končajo na ‘itis pomenijo vnetje’- torej gre za vnetje kože. Značilno se pojavijo spremembe nad ravnjo kože in so manjše od enega centimetra. Takim spremembam rečemo papule. Pojavi se na področjih, bogatih z žlezami lojnicami, torej na lasišču, obrazu in na telesnih gubah.

Če ste na tekočem z najučinkovitejšimi tretmaji v svetu lepote in nege kože, ste verjetno že slišali za estetsko dermatološko terapijo Profhilo. Gre za biostimulator iz hialuronske kisline, ki se vbrizga tik pod površino kože in s tem spodbudi nastanek kožnih gradnikov, torej nastanek kolagena in elastina.

Beseda melanom je v širši javnosti dobro poznana, vsak je že kdaj slišal zanjo. Melanom je tumor, ki nastane z maligno preobrazbo melanocitov (celice v koži, ki proizvajajo pigment melanin). Ni najpogostejša vrsta kožnega raka, je pa zagotovo najbolj napadalna.

Pasavec ni nedolžna stvar, izrazi se lahko na najrazličnejše načine. Mnogi bolniki tudi po tem, ko herpes zoster izgine, še naprej trpijo zaradi zmerne do hude bolečine, ki ji strokovno rečemo postherpetična nevralgija.

Luskavici strokovno rečemo psoriaza. Gre se za vnetje kože s kroničnim vseživljenjskim potekom, ki se pojavlja v izbruhih. Obstaja več podtipov luskavice, vendar je vrsta luskavice, ki se pojavlja v plakih najpogostejša.

Genitalnim bradvicam strokovno rečemo Condylomata acuminata. Vključujejo anogenitalne bradavice, ki jih povzroča humani papiloma virus (HPV). Najpogostejša seva HPV, ki povzročata anogenitalne bradavice sta 6 in 11.

Otroštvo je obdobje velikega razvoja kosti, zato je zadostna količina vitamina D ključnega pomena. Z njim preprečimo in zdravimo rahitis, ki lahko vodi v konstantne bolečine v kosteh ter njihovo nepravilno rast in deformacijo.

Funkcionalne prebavne motnje so značilni ponavljajoči se simptomi prebavnega trakta, ki jih ni mogoče pripisati strukturnim ali biokemičnim nepravilnostim. Najpogostejše funkcionalne motnje pri pediatričnih bolnikih so funkcionalna dispepsija, sindrom razdražljivega črevesja in funkcionalne bolečine v trebuhu. Otroke zelo pogosto prizadenejo.

Otroci so zaradi številnih razlogov, med drugim zaradi nepopolno razvitega imunskega sistema, večjega števila virusov v njihovih respiratornih izločkih in manjše pozornosti do higiene izpostavljeni pogostejšim virusnim okužbam dihal. To so tudi vzroki, da se okužba hitreje prenese na druge, zlasti če je veliko otrok zbranih skupaj, na primer v vrtcih in šolah.

Skozi proces odraščanja otrok preseže številne mejnike rasti in razvoja, to lahko vodi v fizične in čustvene izzive. Če kot starši razumemo, skozi kaj gre naš otrok, lahko hitreje opazimo in učinkoviteje pristopamo do morebitnih težav na poti.

Virusi so mikroorganizmi, veliko manjši od gliv ali bakterij. Večina otroških virusnih okužb ni resnih in vključuje simptome in znake kot so vneto grlo, bruhanje, driska ter vročina z izpuščajem. Veliko virusnih okužb je tako značilnih, da jih lahko zdravnik diagnosticira že na podlagi njihove klinične prezentacije.

Tako kot za odrasle je tudi za otroke zdrava prehrana ključnega pomena. Če si v odrasli dobi z zdravo prehrano želimo preprečiti fiziološki upad, si v otroški dobi prizadevamo za čim boljši fiziološki, psihosocialni in kognitivni razvoj.

Dojenje ali laktacija zagotavlja popolno prehransko podporo in spodbuja čustveno povezavo med dojenčkom in mati. Močna čustvena vez omogoča uspešno podaljšanje dojenja. Materino mleko se priporoča kot optimalen in izključni vir zgodnje prehrane za vse novorojenčke in dojenčke od rojstva do najmanj šestega meseca starosti.

Izguba las se lahko prezentira na najrazličnejše načine. Lahko se pojavi nenadno, lahko postopoma. Tudi lokacija prezentacije izpadanja las se lahko razlikuje.

Kožni rak je najpogostejši rak pri ljudeh. Maligni melanom je najnevarnejša oblika kožnega raka, ki se razvije iz celic kože, specializiranih za tvorbo melanina.

Akne oziroma mozolji predstavljajo eno izmed najpogostejših kroničnih vnetnih bolezni kože. So stanje, ko se lasni mešički pod kožo zamašijo.

Atopijski dermatitis je najpogostejša ne nalezljiva kronična vnetna bolezen kože. Ponavadi se začne že v otroštvu s suho in srbečo kožo.

Dermatolog svetuje: Nega kože pozimi – Nasveti za čudovito in zdravo kožo skozi vso zimo! Naročite se na pregled pri dermatologu Koža …

24 ali 48 urni holter EKG monitoring omogoča popolno sliko srčne električne aktivnosti s snemanjem informacij iz 12 različnih perspektiv.

Vadba je bistvena za vzdrževanje zdravja in dobrega počutja, vendar je prav tako ključno, da vadimo na način, ki zmanjšuje tveganje za poškodbe. Tukaj je pet korakov, ki vam bodo pomagali vaditi varno in učinkovito.

Rehabilitacija križne vezi je dolga in zahtevna, vendar je ob strokovno zastavljenem planu fizioterapevtov zelo uspešna.

Skakalno koleno (angl. jumper's knee), strokovno znano kot patelarna tendinopatija, je pogosta težava med športniki, zlasti tistimi, ki se ukvarjajo s ponavljajočimi poskoki. Gre za...