10 razlogov za nizek libido

Kazalo

  Nizek libido ali z drugimi besedami nizek spolni nagon je zmanjšanje spolne želje, ki se lahko pojavi tako pri moških kot pri ženskah. Normalno je, da nivo spolnega interesa tekom življenja niha, vendar je pomembno, da poiščete strokovno pomoč, če vam padec libida povzroča stisko.

  Kaj je nizek libido?

  Libido je splošni spolni nagon ali želja po spolni aktivnosti, ki vključuje spolni odnos s partnerjem in samozadovoljevanje. Ne obstaja ‘pravilna’ ali ‘normalna’ raven libida, saj se ta razlikuje od osebe do osebe, poleg tega pa nanjo vplivajo biološki, psihološki in socialni dejavniki. Nizek libido ali nizek spolni nagon je zmanjšanje pogostosti in/ali intenzivnosti spolne želje, ki je bila nekoč prisotna. Lahko se pojavi za krajše ali daljše časovno obdobje.

  Zakaj pride do nizkega libida?

  Nivo libida, ki je za nekoga normalen, bo lahko za drugega nizek. Pomembno je, da nivoje presojamo prilagojeno posamezniku. Številni pogoji in situacije lahko vodijo do nizkega libida, vključno z:

   

  1. Težavami v partnerskem odnosu.
   Težave v partnerskem odnosu so največkrat posledica neustrezne komunikacije in kopičenja nerazrešenih malenkosti, ki skupaj zrastejo v težavo. Včasih se je potrebno zdrave komunikacije tudi priučiti, nič ni narobe, če pri tem pomaga tretja, strokovno usposobljena oseba. Vsekakor je vsako partnersko razmerje unikatno, pomembno je, da partnerja znata poslušati drug drugega in uspeta najti način, ki ustreza njima.

  2. Bolezenskimi stanji.
   Nekatere kronične bolezni lahko vplivajo na človekov spolni nagon. Mednje uvrščamo bolezni srca, sladkorno bolezen, premalo delujočo ščitnico ali rakava obolenja. Pomemben del te točke predstavljajo tudi duševne bolezni vključno z anksioznostjo in depresijo. Depresija povzroča neravnovesje nevrotransmiterjev, ki pomagajo uravnavati libido. Anksioznost pa lahko povzroči zvišano raven hormona kortizola (»stresnega hormona«), ki zavre spolne hormone. Tudi spolne težave kot sta erektilna disfunkcija ali suhost nožnice lahko vplivata na nivo libida.

  3. Spremembo hormonskega ravnovesja.
   Med nosečnostjo in rojstvom otroka se v ženskem telesu odvijajo številne hormonske spremembe. Pomembno je, da jih prepoznamo, razumemo njihov izvor in potek. Prav tako se nivo hormonov spremeni tudi med menopavzo.

  4. Uporabo določenih vrst zdravil.
   Zdravila proti povišanemu krvnemu tlaku, antidepresivi in kontracepcijske tabletke lahko vplivajo na nivo libida.

  5. Stresom.
   Stres zaradi službe, družine ali življenja na splošno, lahko zmanjša vaš spolni nagon, tako da vam odvrne misli od spolnih želja. Večkrat se stres pojavi vzporedno z izčrpanostjo, ki prav tako vpliva na človekovo spolno zanimanje. Kronični stres vpliva še na človekovo hormonsko sliko, ki tudi lahko vodi do nizkega libida.

  6. Staranjem.

  7. Spremembo zunanjega videza.
   Sprememba telesne teže, brazgotine po operaciji ali odstranitev določenega dela telesa (na primer dojke pri ženskah), lahko vodi v nizek libido zaradi strahu pred nesprejemanjem s strani partnerja. Tudi tukaj je ključna ustrezna komunikacija.

  8. Zgodovino spolne travme.
   Doživetje travmatičnega dogodka, kot je spolno nadlegovanje, spolna zloraba ali posilstvo, lahko zaznamujejo posameznikovo dojemanje spolnega sveta, včasih tudi doživljenjsko.

  9. Drogami.
   V to kategorijo spadajo alkohol, cigareti in druge vrste drog. Čeprav je slovenska družba zaščitniško naravnava do uživanja alkohola, je tudi alkohol droga, ki ima številne neželene učinke. Prekomerno pitje alkohola in nepravilna uporaba drog lahko povzročita izgubo spolnega nagona. Kajenje lahko zmanjša raven testosterona, kar lahko povzroči zmanjšan libido.

  10. Telesno dejavnostjo.
   Kot pravijo da vse dobro stvari pridejo v ravnovesju, tudi prekomerna ali nezadostna telesna dejavnost lahko vodita v zmanjšanje spolne želje.

  Kdaj se običajno zniža libido ženskam in kdaj moškim?

  Za ženske je običajno, da občutijo upad spolne želje v poznih 40. in zgodnjih 50. letih. Pri starejših moških se ta premik lahko zgodi šele v 60. in 70. letu. Sprememba libida je zelo individualna. Nekateri ljudje lahko opazijo dramatično spremembo, medtem ko drugi ne opazijo nobene razlike.

  Kako se izrazi nizek libido?

  Če se sprašujete ali imate nizek libido, je pravzaprav pomembno samo, da si odgovorite na eno vprašanje: ali se je vaša spolna želja zmanjšala v primerjavi z vašim dosedanjim zanimanjem za spolne odnose? Starejši kot ste, bolj lahko pobrskate po spominu in potujete skozi različna obdobja vašega življenja. Morda boste lahko na tak način, hkrati tudi odkrili vzrok morebitnega nizkega libida. 

   

  Drugi simptomi lahko vključujejo še: 

   

  • Odsotnost ali zmanjšanje zanimanja za katero koli vrsto spolnega odnosa, vključno s samozadovoljevanjem.
  • Zmanjšanje spolnih fantazij ali misli o spolnih odnosih. 
  • Občutek stiske zaradi nizke želje po spolni dejavnosti.

  Kako se postavi diagnoza nizkega libida?

  Ker je vzrokov za zmanjšanje libida veliko, bo tudi diagnostika zaustavljena široko. Zdravnik bo poskušal možne vzroke zožiti z vprašanji o: 

   

   • Klinični sliki, ki se pojavlja ob nizkem libidu. Zato je izrednega pomena, da se znate dobro opazovati in si po potrebi spremljajoče simptome tudi zapišete.
   • Zgodovini bolezenskih stanj. 
   • Spolni zgodovini.
   • Partnerskem odnosu.
   • Spremembi ravni stresa.

  Spolno življenje je vsekakor osebna človekova stvar, zato je pomembno, da se med zdravnikom in bolnikom vzpostavi varno okolje zaupanja. 

  Če bo zdravnik sumil, da je vzrok vašega nizkega libida v fizičnem stanju, bo lahko opravil klinični pregled telesa, naročil krvne teste ali slikovne preiskave. Če ste v partnerskem odnosu, bi bilo smiselno razmisliti, ali v pregled vključiti tudi svojega partnerja.

  Kako se zdravi nizek libido?

  Zdravljenje nizkega libida bo odvisno od vzroka. Na voljo je več možnosti zdravljenja, ki jih lahko izvede urolog, ginekolog, spolni terapevt, psiholog ali endokrinolog. Vsekakor vas bo katerikoli izmed omenjenih strokovnjakov ustrezno napotil h kolegu v primeru, da bi bilo to potrebno. 

   

  Vrste zdravljenja nizkega libida vključujejo:

   

  • Izobraževanje in ustrezno komunikacijo.
   Izobraževanje o spolnosti, spolnem vedenju in spolnih odzivih vam lahko pomaga premagati skrbi glede spolne funkcije. Odprt dialog s partnerjem o vaših potrebah in skrbeh prav tako pomaga premagati številne ovire za zdravo spolno življenje.

  • Obvladovanje stresa.
   Obstajajo številni pristopi, ki učinkovito zmanjšajo stres. Od sprehoda v naravi, teka, dihalnih tehnik do vodenja dnevnika, meditacije in drugih oblik samooskrbe.

  • Spremembo zdravil.
   Če je določeno zdravilo vzrok za nizek libido, se o tem pogovorite s svojim zdravnikom, ki vam lahko predpiše drugo zdravilo.

  • Hormonsko terapijo za menopavzo.
   Hormonska terapija, ki je lahko izključno estrogenska ali estrogensko-progesteronska, lahko zmanjšanja simptome menopavze, vključno z nizkim libidom.

  • Hormonsko terapijo za nizek testosteron.
   Če je vzrok nizkega libida v nizkem testosteronu, lahko nadomestno zdravljenje vključuje testosteron v obliki tablet, krem, injekcij ali obližev.

  • Individualno psihoterapijo.
   Psihoterapijo izvaja ustrezno usposobljen psihoterapevt in z njo pomaga osebi prepoznati in spremeniti nezdrava čustva, misli in vedenje.

  • Terapijo za pare.
   Nekaterim je lažje svoja čustva, ki jih gojijo do partnerja razreševati s pomočjo strokovnjaka. Razrešitev nezdravih čustev in odkritost lahko partnerja povežeta in izboljšata libido.

  • Spolno terapijo.
   Spolni terapevti so usposobljeni psihologi, zdravniki ali zdravstveni delavci, ki imajo specializirano usposabljanje za pomoč ljudem s težavami v zvezi s spolnostjo, vključno z izgubo spolne želje.

  Kaj lahko storim, če imam nizek libido?

  Če vam zmanjšanje libida povzroča kakršnokoli stisko, je pomembno da poiščete ustrezno strokovno pomoč. Vsekakor pa lahko tudi sami naredite veliko zato, da se vam libido povrne na normalno raven: 

   

  • Znanje je moč. Pridobite čim več informacij o spolnih odzivih iz zaupanja vrednih izobraževalnih virov. To vam lahko pomaga spoznati vse dejavnike, ki vplivajo na libido.

  • Bodite odprti in pošteni glede svojih spolnih želja s svojim partnerjem.

  • Poskrbite za zdrav življenjski slog, z zadostno telesno aktivnostjo in izogibanjem uživanja alkohola, cigaret in drugih drog.

  • Če imate kronično bolezen, poskrbite da ustrezno vodite osnovno stanje in naredite vse v svoji moči, da preide stanje v remisijo, če je to le mogoče.
  Vhod v NYD kliniko

  Viri

  Cleveland Clinic. Low Libido (Low Sex Drive). Dostopno na: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15216-low-libido-low-sex-drive. (Citirano: 6.6.2024).

   

  Alexander B. Disorders of sexual desire: diagnosis and treatment of decreased libido. Am Fam Physician. 1993 Mar;47(4):832-8. PMID: 8438682.

   

  Maclaran K, Panay N. Managing low sexual desire in women. Womens Health (Lond). 2011 Sep;7(5):571-81; quiz 582-3. doi: 10.2217/whe.11.54. PMID: 21879825.



  Preberite več prispevkov:

  Izpah pomeni premik sklepne glavice iz sklepne jamice. Izpah rame je zelo pogost. Predstavlja kar 50 % vseh večjih izpahov sklepov. Temu je tako zato, ker je rama nestabilen sklep zaradi plitvega glenoida, ki se zgiba le z majhnim delom glave nadlahtnice. V Kliniki NYD vam lahko pri izpahu rame pomoč nudijo vrhunski ortopedi in fizioterapevti.

  Jutranja slabost je izraz poznan večini nosečnic. Gre za slabost in bruhanje med nosečnostjo, ki prizadene do 70 % nosečnic. Zanimivo je, da se jutranja slabost lahko pojavi v kateremkoli delu dneva, tudi zvečer in da obstaja različna intenziteta jutranje slabosti, med katerimi je najresnejša oblika tako imenovan hyperemesis gravidarum.

  Braxton Hicksove kontrakcije so poznane številnim nosečnicam in njihovim partnerjem, saj jih pogosto zamenjajo za pravi porod. Gre za tako imenovane ‘lažne porodne popadke’, ki pa so popolnoma normalen del nosečnosti. Preberite si zakaj nastanejo in kdaj je potrebno obiskati zdravnika.

  Bolečina v trtici je pogosto povezana s travmo, padcem na trtico, dolgotrajnim ​​kolesarjenjem, pri ženskah pa se lahko pojavi tudi po porodu. Ker so vzroki lahko večfaktorski, je tudi pristop k zdravljenju multidisciplinarni in lahko zahteva sodelovanje večih strokovnjakov. V nadaljevanju vam bomo zaupali kako vam lahko pomagamo v Kliniki NYD.