8 nasvetov za obvladovanje aken

Kazalo

  Kaj so akne?

  Se spomnite tistega dne v svojih najstniških letih, ko ste prvič dobesedno na lastni koži spoznali definicijo “mozolja”. Zagotovo za našo samopodobo eden izmed manj prijetnih trenutkov, s katerim se lahko večinoma poistovetimo prav vsi. Medicinski izraz za mozolje je akne vulgaris in predstavlja eno izmed najpogostejših kroničnih vnetnih bolezni kože. Preprosto povedano gre za stanje pri katerem se lasni mešički pod kožo zamašijo. Zamašijo se s sebumom, olje ki preprečuje izsušitev kože, in z odmrlimi kožnimi celicami. Najpogosteje se izbruhi pojavijo na obrazu, lahko pa tudi na hrbtu, prsih in ramenih.

  Pri kom se najpogosteje pojavijo?

  Večina se prvič z aknami sreča v najstniških letih, vzrok je v porastu hormonov, imenovanih androgeni, ki povečajo velikost kožnih lojnih žlez. Te žleze začnejo proizvajati več olja, kar lahko zamaši pore.


  Načeloma pa se akne lahko pojavijo kadarkoli. Približno 20 % novorojenčkov razvije vrsto aken, imenovano neonatalne akne. Ta vrsta aken izgine sama od sebe brez brazgotin. Prav tako ne poveča tveganja za nastanek hudih aken pozneje v življenju.
  Nekateri otroci razvijejo otroške akne, ki se začnejo med 3. in 6. mesecem starosti. Infantilne akne lahko povzročijo globoke akne in ciste, kar vodi v trajne brazgotine. Na srečo so akne pri otrocih redke.


  Akne se ne redko pojavijo tudi pri ženskah, starejših od 25 let. Večina teh žensk je imela akne že v najstniških letih. Sedaj, leta kasneje pa se spet soočajo z izbruhi. Pri približno 20 % do 40 % žensk se akne prvič pojavijo v odrasli dobi.


  Na splošno velja, da so akne v najstniških letih pogostejše pri moških, v odrasli dobi pa pri ženskah. Večje tveganje za pojav aken imajo posamezniki pri katerih je vsaj eden izmed staršev (ali drug bližnji krvni sorodnik) imel hudo obliko aken, ki so vodile v brazgotinjenje.

  8 NASVETOV ZA OBVLADOVANJE AKEN

  Skrb za aknasto kožo je nemalokdaj frustrirajoča. Na trgu obstaja vse več pripravkov za najrazličnejše tipe kož; suha, mastna, mešana; kako čim hitreje osnovati najprimernejšo nego kože s čim manj preglavic? Dermatologi svetujejo naslednje: 

   

  1. Naj bo vaša koža čista. Do dvakrat dnevno in po potenju umijte predel prizadet z aknami. Izberite nežno, neabrazivno čistilo in ga s konicami prstov nanesite na kožo. Drgnjenje z umivalnimi krpami, gobicami in drugimi pripomočki lahko še dodatno razdraži vašo kožo.

  2. Izberite pravo nego kože. Ne glede na tip kože, je najbolj varna izbira nežen in nealkoholni pripravek. Izogibajte se izdelkom, ki lahko dražijo vašo kožo, vključno s toniki in pilingi. Ti izdelki lahko kožo izsušijo in še poslabšajo videz aken.

  3. Poskrbite za čisto lasišče. Olje iz las lahko povzroči akne na čelu. Če ste nagnjeni k pogostejšemu mastenju las, je pomembno da dobro poskrbite za nego lasišča in da lase umaknete iz obraza.

  4. Držite se svojega personaliziranega zdravljenja. Prepogosto preizkušanje novih zdravil za akne lahko razdraži kožo in vodi v izbruhe. Dajte zdravljenju čas, da začne delovati. Lahko traja nekaj tednov do nekaj mesecev, preden opazite razliko. Več o tem vam bo svetoval dermatolog.

  5. Roke stran. Zlasti če ste nagnjeni k mastni koži lahko dotik obraza ali drugega prizadetega predela poveča proizvodnjo kožnega olja. Vsakič, ko se dotaknete obraza, tako prenesete olje z enega dela na drugega. Poleg tega dotikanje samo po sebi vodi v zamašitev por. Čeprav je lahko skušnjava stiskanja aken velika, to zgolj vodi v dolgotrajnejše zdravljenje, poleg tega pa se poveča tveganje za brazgotinjenje in temne madeže, imenovane povnetna hiperpigmentacija.

  6. Ličila uporabljajte zmerno. Med izbruhom se izogibajte uporabi pudra in rdečila. Če že nosite ličila, je zelo pomembno, da ob koncu dneva kožo učinkovito očistite. Če je mogoče, izberite kozmetiko brez dodanih olj, barvil in kemikalij. Pred nakupom preberite seznam sestavin na etiketi izdelka.

  7. Izogibajte se soncu in solarijem. Veliko ljudi verjame, da jim bo sonce posušilo akne.
   Strokovnjaki se strinjajo, da lahko izpostavljenost soncu na začetku izboljša videz aken, ker izsuši sebum. Poleg tega so, ko je koža porjavela, mozolji in sledi aken manj opazni. Toda ti učinki so kratkotrajni. Pravzaprav lahko učinek izsuševanja zaradi izpostavljenosti soncu na koncu poslabša aknasto kožo, saj vodi v suho in zadebeljeno povrhnjico, ki da telesu signal da mora nadomestiti izgubljeno olje in ga zato začne prekomerno proizvajati. Učinek sušenja zaradi sonca se namreč razlikuje od izsušitve, ki ga dobite z lokalnimi zdravili za akne. Prav tako lahko nekatera zdravila proti aknam naredijo vašo kožo zelo občutljivo na škodljive ultravijolične žarke sonca in solarija.

  8. Sprostite se! Eden izmed najpomembnejših ukrepov za preprečevanje in zmanjšanje števila izbruhov aken, je mirno življenje. Več stresa (fizičnega in čustvenega), kot občutite, višje so ravni kortizola v telesu in bolj aktivne so žleze lojnice v koži, kar pomeni da se proizvaja več sebuma. Sprostitvene tehnike, kvaliteten spanec, ustrezna prehrana in telesna vadba so ključ do dobrega počutja, ki zmanjaša ravni kortizola, stres in akne. 

  Kdaj obiskati dermatologa?

  Vsak izmed nas je strokovnjak na nekem področju. Ko se odločimo za gradnjo hiše, ko začnejo v stanovanju puščati cevi, ko se pokvari avto in podobno, poiščemo pomoč strokovnjaka na tem specifičnem področju z namenom čimprejšnje rešitve problema. Dermatolog je strokovnjak za kožne bolezni. Večino svojega vsakdana preživi z opazovanjem kože, izobraževanjem o kožnih patologijah in zdravljenjem le teh. V primeru, da katerakoli izmed naslednjih trditev drži za vas, je čas da obiščete dermatologa: 

  • Zdi se vam, da ste naredili vse v vaši moči, da bi svojo kožo očistili aken pa nič ne deluje.
  • Vaše akne občasno izginejo, vendar se novi izbruhi večkrat pojavljajo. 
  • Izbruhi se pojavljajo na neobičajnih mestih, kot so pazduhe, dimlja, stegna ali na zadnji strani nadlakti.
  • Imate globoke, boleče akne, kot so aknaste ciste in noduli. 
  • Že leta imate akne, stanje se ne izboljšuje.
  • Odkar imate aknasto kožo se počutite tesnobno, manj samozavestno, druženje s prijatelji vas manj interesira. 
  • Na vse možne načine želite skriti vaš obraz z namenom, da bi prikrili aknasto kožo.
  • Z medikamentoznim zdravljenjem ste pričeli pred 6 meseci in zdaj ponovno opažate izbruhe. 
  • Ko akne izginejo, za seboj pustijo brazgotine ali temne lise.
  • Uspelo vam je očistiti akne na obrazu, vendar se zdi, da nič ne odstrani aken na hrbtu ali prsih.

  V NYD kliniki vam brez čakalnih vrst omogočamo specialistične dermatološke preglede, preglede celotne kože in znamenj, odstranjevanje znamen, ter zdravljenje vseh vnetnih bolezni kože, vključno z aknami oz. mozolji.

  Stiskanje mozoljev: zakaj naj to počne samo dermatolog?

  Stiskanje mozoljev je večkrat mamljivo zaradi želje po čimprejšnji odstranitvi te nadležne nadloge. Na prvi pogled se zdi kot preprosta rešitev, ki pa lahko naredi več škode kot koristi.
  Ob nepravilni tehniki lahko povzročite trajne brazgotine in okužbe, ki jih vnesete v kožo z rokami. Če nekaj vsebine iz mozolja potisnete globlje v kožo, kar se pogosto zgodi, povečate vnetje. To lahko privede do bolj opaznih in bolečih aken.

   

  Dermatologi uporabljajo različne tehnike, da se fizično znebijo aken.
  Za odstranitev ogrcev in belih pik se uporablja ekstrakcija aken z sterilnimi instrumenti.
  Ekstrakcija aken se običajno ponudi, kadar z drugimi zdravili za akne ni mogoče očistiti kože. redko je prva linija terapije.

  Za odstranitev globokih, bolečih aknastih cist in nodulov, dermatolog na vneto področje vbrizga kortikosteroid. To pospeši celjenje in zmanjša tveganje za nastanek brazgotin. Uporaba kortikosteroidov mora biti skrbno nadzorovana s strani dermatologa zaradi pojava možnih neželenih učinkov. Ob veliki, boleči cisti ali nodulu se lahko dermatolog odloči tudi za incizijo in drenažo. Z uporabo sterilne igle ali skalpela se patologija odpre in odstrani gnojna vsebina. 

  Zaključek

  Akne imajo lahko velik vpliv na duševno zdravje posameznika in njegovo samozavest. Ne pozabite, da je možno s pravim strokovnim pristopom pomagati še tako hudim primerom. Obstaja več tipov aken, dermatolog vam bo pomagal pri diagnostiki in zdravljenju. Pri tem se bo lahko odločil za uporabo topikalnih pripravkov (Benzyol peroxide, salicilna kislina, retinoidi, antibiotiki), oralnih zdravil (oralni antibiotiki, oralni retionidi, kontracepcijska sredstva, hormonsko terapijo), ob neučinkovitosti le teh pa se lahko uporabi še steroide, lasersko terapijo ali kemični piling. Če v prispevku prepoznate sebe ali koga od vaših domačih, ne odlašajte, tukaj smo za vas. 

  Vhod v NYD kliniko

  Viri

  Sutaria AH, Masood S, Saleh HM, et al. Acne Vulgaris. [Updated 2023 Aug 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.

  Oge’ LK, Broussard A, Marshall MD. Acne Vulgaris: Diagnosis and Treatment. Am Fam Physician. 2019 Oct 15;100(8):475-484. PMID: 31613567.

  National institute of arthritis and musculoskeletal and skin diseases: Acne. Dostopno na: https://www.niams.nih.gov/health-topics/acne#:~:text=Acne%20is%20a%20common%20skin,commonly%20called%20pimples%20or%20zits (citirano: 10.02.2024).


  American academy of dermatology association: Acne: Who gets and causes? Dostopno na: https://www.aad.org/public/diseases/acne/causes/acne-causes. (citirano: 10.02.2024).

   

  American academy of dermatology association: Treating acne: Is it time to see a dermatologist? Dostopno na: https://www.aad.org/public/diseases/acne/diy/when-derm. (citirano: 10.02.2024).

   

  American academy of dermatology association: Pimple popping: why only a dermatologist should do it? Dostopno na: https://www.aad.org/public/diseases/acne/skin-care/popping. (citirano: 10.02.2024).

  Preberite več prispevkov:

  Osteoporoza je bolezensko stanje, pri katerem pride do nizke mineralne gostote kosti. Nizko mineralno gostoto kosti povzroči spremenjena kostna mikrostruktura, zaradi česar so bolniki nagnjeni k zlomom kosti že ob blagih udarcih in padcih s stojne višine. Več kot 70 % starejših od 80 let zboli za osteoporozo.

  Laminektomija je eden najpogostejših operativnih postopkov za sprostitev hrbteničnega kanala, ko pride do njegovega zoženja. Do zoženja lahko pride bodisi zaradi degenerativne stenoze, zloma, spinalnih tumorjev, abscesa ali deformacije.

  Gube so sestavni del fiziološkega staranja človeškega telesa. Vse kar pospešuje staranje kože, pospešuje nastanek gub. Izogib prepogostemu sončenju, kajenju in drugim dejavnikom tveganja staranja, lahko vodi v gladko in sijočo kožo brez gub. Obstaja tudi kar nekaj različnih pristopov za glajenje gub. Sem spadajo polnila, tehnike obnavljanja kože in kirurški lifting.

  Hernija diska se lahko pojavi v katerem koli delu hrbtenice, največkrat pa se pojavi v spodnjem ledvenem delu hrbta. Glavni simptom hernije diska je bolečina. Ta bolečina je ostra in pekoča. Če hernija diska povzroči utesnitev živčne korenine, bo bolečina sevala po poteku živca.