8 zdravilnih učinkov maderoterapije

Kazalo

  Ste vedeli, da se celulit uvršča med kožne bolezni? Čeprav je sam po sebi načeloma neškodljiv, povzroča estetske spremembe, ki marsikomu vzbudijo občutke zmanjšane samopodobe. Celulit se kaže kot grudaste vdolbine na stegnih, bokih, zadnjici in trebuhu. Maderoterapija je eden izmed najbolj priljubljenih naravnih načinov odprave celulita.

  Nekaj osnovnih informacij o celulitu

  Celulit je nadloga, ki se pojavlja zlasti pri ženskah. Natančen vzrok njegovega nastanka ostaja neznan. Kar vemo do sedaj je, da vključuje vlaknate vezivne vrvice, ki pritrjujejo kožo na spodnjo mišico, vmes pa leži maščoba. Ko se maščobne celice kopičijo, se potiskajo navzgor proti koži, medtem ko dolge, močne vrvice vlečejo navzdol. To ustvari estetski videz vdolbin, ki mu rečemo celulit. Zakaj je pogostejši pri ženskah? Odgovor na to tiči v hormonskih dejavnikih, ki imajo veliko vlogo pri nastanku celulita. Seveda pa ne smemo pozabiti omeniti še genetskih vzrokov, ki določajo samo strukturo in teksturo kože ter tip telesa. Čeprav telesna teža in mišični tonus tudi vplivata na njegov nastanek, nista pogoj. Celulit imajo lahko namreč tudi ljudje, ki so v zelo dobri fizični formi, telesna neaktivnost pa je zagotovo dejavnik tveganja za njegov pojav. Ženske so pogostejše ‘žrtve’ celulita tudi zato, ker je ženska maščoba običajno porazdeljena na stegna, boke in zadnjico, torej mesta, značilna za razvoj celulita. 

   

  Mnogi ljudje se celo življenje na različne načine borijo proti celulitu. Svoj videz poskušajo izboljšati s hujšanjem, telovadbo, masažo in raznimi kremami. Na voljo so tudi različne medicinske tehnike zdravljenja, kot so na primer laserske in radiofrekvenčne terapije ter kirurški pristop k odstranitvi. Maderoterapija je eden izmed najbolj priljubljenih in učinkovitih metod odstranjevanja celulita.

  Kaj je maderoterapija?

  Maderoterapija vključuje uporabo masaže z uporabo različnih lesenih pripomočkov različnih velikosti in oblik, posebej oblikovanih za prilagajanje različnim delom telesa. Tako imeonava terapija z lesom ali lesenimi pripomočki je stara več stoletij in izvira iz Azije. S pomočjo lesenih instrumentov pri maderoterapiji terapevt izvaja manipulacijo kože, tkiva in mišic. Čeprav se zadnje čase najpogosteje uporablja v estetske namene odprave celulita in oblikovanja telesa, ima še številne druge zdravilne učinke.

  8 zdravilnih učinkov maderoterapije

  1. Lajšanje mišično skeletnih bolečin in odprava okorelosti.
   Leseni pripomočki s svojo obliko in seveda ustreznim pritiskom terapevta, delujejo zdravilno na človekov mišično skeletni sistem. Pomagajo sprostiti zakrčene mišice in zmanjšajo togost sklepov, s spodbujanjem cirkulacije. Izboljšana prekrvavitev zagotovi zadostno količino kisika in ostalih pomembnih hranil, ki zmanjšajo morebitno prisotnost vnetja in bolečine.

    

  2. Odprava celulita.
   Ob pravilnem načinu izvajanja, maderoterapija zmanjša videz celulita, saj spodbudi limfno drenažo. Limfna drenaža spodbuja limfni pretok, tako da pomaga pri premiku limfe iz enega dela telesa v drug del telesa. Limfni sistem odvaja odvečno vodo, beljakovine in toksične snovi iz tkiv do krvnega obtoka. Prav tako je odgovoren za vzdrževanje volumna krvi. Dobro delujoč limfni sistem optimalno predeluje tekočine in maščobe, kar daje človeku energijo in spodbuja imunski sistem. Maderoterapija spodbudi premik odvečne tekočine in zmanjša videz otekanja. Redni tretmaji prav tako zmanjšajo dejavnike tveganja za sam nastanek celulita.

    

  3. Sprostitev.
   V današnjem tempu življenja, ki je hiter in stresen, moramo zavestno sprejeti določene odločitve, ki v naše življenje vnesejo sprostitev. Maderoterapija je vsekakor sproščujoč in pomirjujoč tretma, ki lahko pomaga zmanjšati stres in anksioznost ter vsaj za nekaj trenutkov pripomore k sprostitvi vsakodnevnih skrbi.

    

  4. Izguba telesne teže.
   Kot smo že omenili, maderoterapija spodbuja limfno drenažo, torej odtekanje vode, kar zmanjša telesno težo. Poleg tega ponavljajoči se gibi in uporaba lesenih pripomočkov pomaga razgraditi trdovratno maščobo, spodbudi presnovo in preoblikuje želeno napeto tkivo.

    

  5. Oblikovanje telesa.
   Poleg same razgradnje maščobnih celic, maderoterapija tudi oblikuje naše telo. Obline na pravih predelih, so zagotovo želja vsakega izmed nas. Prav tako je to tehnika, s katero ne posežemo invazivno v telo, kot to naredimo na primer pri operativnem oblikovanju telesa. Poleg ‘razporejanja’ maščobe, lahko pomaga tudi pri zategovanju področij s povešeno kožo. Še en pozitiven učinek je, da lesna terapija ne poškoduje kože in tkiv pod njo. Je pa zagotovo res, da bo za izrazito opazne, predvsem pa dolgotrajneše učinke maderoterapije na oblikovanje telesa, potrebnih več tretmajev.

    

  6. Izboljšanje limfne drenaže.
   Ker je limfni sistem tako zelo pomemben fiziološki del našega telesa, si limfna drenaža kot zdravilni učinek maderoterapije, zasluži še eno točko. Limfna drenaža sama po sebi poleg odprave celulita, zmanjša vnetje in izboljša imunski sistem, kar pomeni, da je dobra izbira tudi za splošno podporo našemu telesu.

    

  7. Izboljša kvaliteto spanca.
   Masaža na splošno, zlasti pa taka, ki spodbudi krvni in limfni pretok, ima pozitivne učinke na kakovost spanja. To so potrdile tudi številne strokovne raziskave, ki masažno terapijo uvrščajo med tehnike boja proti insomniji ali nespečnosti. Masaža pomaga v boju proti nespečnosti s povečanjem proizvodnje serotonina, nevrotransmiterja v možganih. Domneva se, da predel možganov, ki telesu olajša vstop v globok spanec, za komunikacijo uporablja serotonin. Možgani prav tako uporabljajo serotonin za proizvodnjo melatonina, ki je hormon, odgovoren za sporočanje možganom, naj se “upočasnijo” in se pripravijo na spanje. Druge raziskave so pokazale, da masaža spodbuja prisotnost delta valov, to so možganski valovi, ki se v največji koncentraciji pojavijo med najglobljim spanjem.

    

  8. Izboljša samozavest.
   Vsi zgoraj omenjeni pozitivni učinki maderoterapije, vsak posamezno, še bolj pa vsi skupaj, vplivajo na izboljšano samozavest. Boljše počutje, močnejši imunski sistem in bolj zdravo telo, so zagotovo ključ do marsikaterega cilja, na naši življenjski poti. Vsekakor bi to moralo biti eno izmed področij našega življenja, za katero moramo najprej poskrbeti. 

  Na katerem delu telesa se lahko maderoterapija uporablja?

  Maderoterapija se lahko uporablja na kateremkoli delu telesa, potrebna je samo ustrezna izbira anatomsko prilagojenih lesenih instrumentov. Lahko se uporablja za preoblikovanje telesa, dvigovanje prsi, dvigovanje zadnjice ali pomlajevanje obraza.

  Kateri leseni pripomočki se uporabljajo pri maderoterapiji?

  To so valjari, lopatice in skodelice. Kateri pripomoček se uporabi, bo odvisno od želenega učinka maderoterapije.

  Ali je maderoterapija primerna za kogarkoli?

  Maderoterapija je primerna za vse, ki želite izkusiti takšne ali drugačne zgoraj opisane zdravilne učinke maderoterapije. Vendar pa se je vseeno potrebno zavedati, da maderoterapija ni čarobno zdravilo za odpravo celulita, hujšanje ali preoblikovanje telesa iz danes na jutri. Je učinkovit naravni pristop, ki vam lahko postopoma pomaga na poti do zastavljenega cilja. 

  Vhod v NYD kliniko

  Preberite več prispevkov:

  Izpah pomeni premik sklepne glavice iz sklepne jamice. Izpah rame je zelo pogost. Predstavlja kar 50 % vseh večjih izpahov sklepov. Temu je tako zato, ker je rama nestabilen sklep zaradi plitvega glenoida, ki se zgiba le z majhnim delom glave nadlahtnice. V Kliniki NYD vam lahko pri izpahu rame pomoč nudijo vrhunski ortopedi in fizioterapevti.

  Jutranja slabost je izraz poznan večini nosečnic. Gre za slabost in bruhanje med nosečnostjo, ki prizadene do 70 % nosečnic. Zanimivo je, da se jutranja slabost lahko pojavi v kateremkoli delu dneva, tudi zvečer in da obstaja različna intenziteta jutranje slabosti, med katerimi je najresnejša oblika tako imenovan hyperemesis gravidarum.

  Braxton Hicksove kontrakcije so poznane številnim nosečnicam in njihovim partnerjem, saj jih pogosto zamenjajo za pravi porod. Gre za tako imenovane ‘lažne porodne popadke’, ki pa so popolnoma normalen del nosečnosti. Preberite si zakaj nastanejo in kdaj je potrebno obiskati zdravnika.

  Bolečina v trtici je pogosto povezana s travmo, padcem na trtico, dolgotrajnim ​​kolesarjenjem, pri ženskah pa se lahko pojavi tudi po porodu. Ker so vzroki lahko večfaktorski, je tudi pristop k zdravljenju multidisciplinarni in lahko zahteva sodelovanje večih strokovnjakov. V nadaljevanju vam bomo zaupali kako vam lahko pomagamo v Kliniki NYD.