Ali je endoproteza rešitev za boleč kolčni sklep?

Kazalo

  Endoproteza kolka predstavlja eno najuspešnejših ortopedskih operacij, ki posameznikom z resnimi težavami v kolčnem sklepu vrača mobilnost in kakovost življenja. Sodobni materiali in napredne kirurške tehnike omogočajo dolgotrajno in zanesljivo rešitev za paciente z obrabo ali poškodbami kolka. Postopek vstavitve umetnega sklepa, torej endoproteza kolka, ne lajša le bolečino, temveč tudi omogoča ponovno aktivno življenje brez omejitev. Po operaciji je ključnega pomena celostna rehabilitacija, ki vključuje strokovno vodene vaje in edukacijo pacientov za optimalno okrevanje. Ustrezna podpora in pravilna izvedba vseh korakov rehabilitacije zagotavljata dolgoročne pozitivne rezultate in izboljšano funkcionalnost kolka.

  Kakšna je anatomija kolka?

  Kolčni sklep je eden največjih in najmočnejših sklepov v človeškem telesu, ki omogoča upogib, izteg, rotacijo, primik in odmik. Sklepno ponvico sestavljajo tri medenične kosti (ilium, ischium in pubis). Ponvici (acetabulum) se prilega glava stegnenice in skupaj tvorita kolčni sklep. Stegnenica (femur) je najdaljša in najmočnejša kost v našem telesu. Dodatno stabilnost sklepu zagotavljajo močne vezi, in sicer  iliofemoralni, pubofemoralni in ischiofemoralni ligament. Mišice, ki obkrožajo kolčni sklep omogočajo gibanje in dodatno stabilizacijo sklepa. Glavne mišične skupine so primikalke, glutealne mišice, iliopsoas in sprednja stegenska mišica. Endoproteza je pravzaprav umeten sklep, ki lahko zamenja naraven sklep. 

  Kaj je endoproteza?

  Endoproteza kolka je eden najpogostejših in najučinkovitejših ortopedskih kirurških metod za zamenjavo kolka. Gre za poseg, med katerim se odstrani obolelo oziroma nekrotično tkivo iz kolčnega sklepa. To tkivo lahko vključuje kost, hrustanec ter okoliško mišično in maščobno tkivo. Bolni del kosti običajno vključuje glavo stegnenice in sklepno ponvico, ki se nadomestita z umetnimi materiali, torej s protezo. Proteze so, odvisno od deleža patološkega tkiva, popolne ali delne.

  Kakšni so vzroki za endoprotezo kolka?

  Endoproteza kolka se najpogosteje vstavi zaradi artroze kolka, ki predstavlja kar 90 % posegov. Artroza, imenovana tudi osteoartritis kolka, je bolezen, ki je pogosto prisotna pri starejših ljudeh. Stanje se pojavi postopno, ko vsakodnevne aktivnosti povzročajo obrabo hrustanca kolčnega sklepa. Med procesom nastajanja artroze postane sklepni hrustanec razdrobljen in hrapav, kar pomeni da ima sklep minimalno zaščito, ki bi preprečevala drgnjenje med sklepno ponvico in glavo nadlahtnice. 

  Ostali vzroki za zamenjavo kolka so še zlom vratu stegnenice (5 %), displazija kolka (2 %), vnetni artritis (1 %).

  Kdaj se odločimo za endoprotezo kolka?

  Endoproteza kolka se najpogosteje vstavi ob končni fazi artroze, ki se kaže z neznosnimi bolečinami in togostjo v sklepu. Ključni dejavniki, ki vplivajo na odločitev za operativno zdravljenje so:

   

   1. Bolečina: je glavna indikacija za zamenjavo kolka. Bolečina zaradi artritičnega kolka se običajno nahaja v dimljah in zadnjici. Lahko se pojavi sevanje v stegno, koleno ali pod koleno. Bolečino opisujejo, kot topo, ki jo je težko locirati. Aktivnosti bolečino stopnjujejo, medtem ko jo počitek blaži. Nočna bolečina je še posebej moteča za paciente in je pomembna indikacija za kirurško zdravljenje.

     

   2. Omejitev funkcionalnosti: pri artrozi kolka so funkcionalne omejitve običajno povezane z bolečino, vendar so le redko indikacija za zamenjavo kolka. Hoja po stopnicah in vzpenjanje sta najbolj težavni. Togost sklepne kapsule in deformacija sklepa povzročata zmanjšan obseg gibanja v kolku, kar običajno vodi v težave pri obuvanju nogavic. Funkcionalne omejitve so običajno hujše pri pacientih z vnetnim artritisom, kar odraža sistemsko naravo njihove bolezni.

     

   3. Togost kolčnega sklepa: obstajajo določene skupine pacientov, pri katerih je togost sklepov brez bolečine v kolku indikacija za operacijo. Pri ankilozirajočem spondilitisu lahko togost kolka pusti pacienta z ogromno funkcionalno prizadetostjo pa četudi brez bolečine.

     

   4. Radiografske spremembe: resnost radiografskih sprememb artritisa običajno, vendar ne vedno, odražajo stopnjo pacientove invalidnosti. Vendar pa se odločitev o operativnem posegu sprejme na podlagi resnosti simptomov in ne na podlagi resnosti radiografskih sprememb. Občasno ob prisotnosti blagih radiografskih sprememb, ni mogoče biti prepričan, da je ravno kolk vir bolnikove bolečine. V tem primeru se to ugotovi, s pomočjo injiciranja lokalnega anestetika v kolk.

     

   5. Relativne kontraindikacije: kot so psihiatrične bolezni, demenca, sistemske bolezni in debelost, lahko morebitno vplivajo na slabši izid operacije. Absolutne kontraindikacije za operacijo pa so slaba preskrba z žilami, razjede in nevropatske bolezni kolka.

     

   6. Neuspešno konzervativno zdravljenje.

  Kako pogosta je zamenjava kolka?

  Endoproteza kolka se na letni ravni vstavi več kot miljonu ljudi. Med letoma 2008 in 2017 se je število operacij zamenjave kolka povečalo za 37 %. Pogostost operativnega posega narašča zaradi novejših materialov, manj invazivnih operativnih pristopov, manjšega števila zapletov po operaciji in večja števila uspešnih izidov rehabilitacije.

  Kako poteka poseg pri endoprotezi kolka?

  Endoproteza kolka, ki jo kirurg vstavi v pacientov sklep, je sestavljena iz dveh ločenih delov: femoralnega in acetabularnega. Femoralna komponenta je sestavljena iz dveh ločenih delov, kovinskega stebla in glave stegnenice. Acetabularna komponenta je narejena iz kovinskega acetabularnega lončka in acetabularnega vmesnika. Sestavni deli endoproteze so lahko narejeni iz različnih materialov, od katerih vsak zagotavlja svoje prednosti in omejitve. 

  Pri nadaljnji postoperativni rehabilitaciji je ključno poznavanje vrste reza, ki je bil opravljen med posegom. Glede na mesto, kjer je bil rez opravljen, se med seboj razlikujejo omejitve pri gibanju v času rehabilitacije. Obstajajo trije najpogostejši pristopi za postopek vstavitve endoproteze kolka. Najpogostejši pristop je posteriorni, ki vključuje rez mišice gluteus maximus in fascie lata. Pri omenjenem pristopu se izogne rez mišic primikalk kolka. Drugi možni pristop je neposredni anteriorni pristop. Pri tem pristopu se izvaja površinski rez med mišico tensor fascie lata in mišico sartorius ter globoki rez med mišico gluteus medius in mišico rectus femoris. Prednosti pristopa sta izogibanje rezu odmikalk kolka in manjše število izpahov. Vendar pa sta pomanjkljivosti pristopa, zaplet pri celjenju brazgotine in parestezije. Redkeje uporabljen pristop je anterolateralni ali Watson-Jonesov pristop. Pri njem se uporablja rez odmikalk. Takšen pristop omogoča manjšo stopnjo dislokacije.

  Kako lahko preprečim potrebo po endoprotezi kolka?

  Konzervativno zdravljenje artroze vključuje spremembo dejavnosti, fizioterapijo in farmakološko zdravljenje. Vendar pa se je potrebno zavedati, da je kadar simptomi artroze kolka vztrajajo zamenjava sklepa edino dolgoročno učinkovito zdravljenje.

  Kako se pripravim na poseg endoproteze?

  Endoproteza kolka ni mačji kašelj. Dobra funkcionalna zmogljivost pacienta pred operacijo zagotovi najboljši izid vstavitve endoproteze. Raziskave so dokazale, da so osebe, ki so izvajale predoperativno vadbo za krepitev, imele krajši čas bivanja v bolnišnici in ustreznejši vzorec hoje. Program predoperativne vadbe običajno traja od 6 do 8 tednov pred operacijo, predvsem za povečanje mišične zmogljivosti. V spodnji preglednici je predstavljen primer predoperativne vadbene enote.

  VRSTA VAJE

  ŠTEVILO/ČAS PONOVITEV

  Ogrevanje 

  10 minut hoje

  Izteg kolena

  1 x 15

  Upogib kolena

  1 x 15

  Odmik kolka

  1 x 15

  Primik kolka

  1 x 15

  Upogib in izteg gležnja

  1 x 15

  Stopanje na stopnico

  3 x 15

  Raztezanje 

  60 sekund raztega za posamezno mišično skupino

  Pod strokovnim nadzorom fizioterapevtov omogočamo tudi v naši NYD kliniki program predoperativne vadbe za endoprotezo kolka.

  Kakšni so zapleti endoproteze kolka?

  Čeprav je posteriorni pristop zaradi svojih prednosti najpogostejši pristop pri menjavi kolčnega sklepa, lahko predstavlja tveganje za izpah. Zato je še toliko bolj pomembno, da se rehabilitacija izvaja postopno, da je vodena pod strokovnim nadzorom in da se tekom rehabilitacije upošteva omejitve. Seveda je pomembno tudi, da se upošteva značilnosti posameznika, vključno z visoko starostjo, debelostjo, sočasnimi boleznimi, ki vse omejujejo funkcionalno izboljšanje po operaciji in povečujejo število zapletov.

  Kakšna rehabilitacija sledi po vstavitvi endoproteze?

  Ko se endoproteza vstavi, običajno sledi intenziven rehabilitacijski program, ki se osredotoča na krepitev mišic, raztezanje, vzpostavitev obsega gibljivosti, rehabilitacijo hoje in vzpostavitev ravnotežja. Vadba za krepitev je primarni cilj po operaciji, saj operacija vendarle povzroči določene deficite. Raziskave so pokazale, da so po menjavi kolka imeli pacienti 60 % upad mišične jakosti iztegovalk kolena. Rehabilitacijo po endoprotezi kolka lahko razdelimo na 4 faze:

   

  1. Akutna faza (bolnišnična rehabilitacija): traja od 0 do 6 dni oziroma do odpusta iz bolnišnice. V akutni fazi je cilj rehabilitacije učenje hoje z berglami, obvladovanje bolečine in otekline, povečanje gibljivosti z vajami za razgibavanje in aktivacija sprednje stegenske mišice.

    

  2. Subakutna faza (ambulantna rehabilitacija): traja od 1 do 6 tednov. Druga faza se prične z odpustom iz bolnišnice. Primarni cilj ostaja nadaljnjo zmanjšanje bolečine in otekline ter povečanje gibljivosti v kolčnem sklepu. Poleg vadbe za krepitev lahko pacient prične tudi z vadbo za stabilnost, ravnotežje in koordinacijo. Kot dopolnilne tehnike se lahko poslužuje mobilizacije brazgotine, elektrostimulacije in fizikalne terapije za zmanjševanje bolečine. Pacient lahko prične tudi s kolesarjenjem na sobnem kolesu.

    

  3. Faza krepitve: traja od 6 do 12 tednov. V tej fazi pacient lahko odstrani pripomočke za hoje in nadaljuje s progresivno vadbo za krepitev in ravnotežje.

    

  4. Faza vzdrževanja: traja od 12 tedna dalje. V zadnji fazi pacient prične izvajati funkcionalne in kompleksnejše vaje. Počasi se prične vračati v vsakodnevne aktivnosti, ki jih je izvajal pred operacijo.

  Kako vam pri zamenjavi kolka lahko pomaga fizioterapevt v NYD kliniki?

  Vstavljena endoproteza kolka zahteva celostno rehabilitacijo, ki pospešuje okrevanje. Skupina fizioterapevtov vam lahko pomaga pri pripravi na operacijo, ki vam bo omogočila boljši izid zdravljenja in pri postoperativnem zdravljenju, ki vam bo pomagalo do hitrejšega okrevanja in vrnitve k vsakodnevnim aktivnostim. Pri obravnavi vstavitve endoproteze kolka se poslužujemo pristopov, kot so:

  • Gibalna terapija: fizioterapevti v NYD kliniki pacienta vodimo skozi rehabilitacijo, ki jo individualno prilagajamo njegovim deficitom in stremimo h konstantni progresivnosti vaj. Pred in po vstavitvi endoproteze kolka je ključna krepitev okoliških mišic, saj so zaradi operacije nagnjene k atrofiji.
  • Manualna terapija: pri manualni terapiji se fizioterapevti poslužujemo uporabe ERGON orodja za mobilizacijo postoperativne brazgotine. IASTM tehnika je učinkovit način za zmanjšanje adhezij in nelagodja po kirurškem posegu. 
  • Električna stimulacija: v akutni in subakutni fazi se pri pacientih, ki imajo težave z aktivacijo sprednje stegenske mišice aplicira električno stimulacijo. Stimulacija sproži kontrakcijo mišice in jo posledično krepi.
  • Laserska terapija: redne laserske terapije lahko skrajšajo čas rehabilitacije, saj laserski žarek pospeši celjenje in zmanjša bolečino ter oteklino.
  • Kineziološki trakovi: so pogosto uporabljeni pri rehabilitaciji endoproteze kolka zaradi njihovih številnih prednosti. S pravilno aplikacijo trakovi pomagajo zmanjšati oteklino in vnetje, kar pospešuje proces celjenja. Trakovi prav tako spodbujajo propriocepcijo, kar izboljšuje telesno zavedanje in koordinacijo, kar je ključno za preprečevanje padcev in poškodb.

  Zaključek

  Zamenjava ali endoproteza kolka je še vedno eden izmed najučinkovitejših kirurških posegov. Ta postopek je številnim pacientom s hudo bolečino v kolku in funkcionalnimi omejitvami, omogočil ponovno pridobiti visoko kakovost življenja. Dodaten napredek je bil dosežen na področju materialov in zasnove vsadkov, kirurških tehnik in predoperativnega zdravljenja. Strokovno vodeno rehabilitacijo in svetovanje pri zamenjavi kolka, vam omogočajo tudi fizioterapevti in ortopedi v NYD kliniki.

  Vhod v NYD kliniko

  Viri

  Crawford, R. W. in Murray, D. W. (1997). Total hip replacement: indications for surgery and risk factors for failure. Annals of the Rheumatic Diseases, 56(8), 455–457. https://doi.org/10.1136/ard.56.8.455

  Ferguson, R. J., Palmer, A. J., Taylor, A., Porter, M. L., Malchau, H. in Glyn-Jones, S. (2018). Hip replacement. The Lancet, 392(10158), 1662–1671. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31777-X

  Kocjančič, E. in Kocjančič, B. (2024). From Hip Arthrosis to Hip Replacement Surgery – Total Hip Endoprosthesis. Socratic Lectures 10 – Part I, 6–11. https://doi.org/10.55295/PSL.2024.I2

  Preberite več prispevkov:

  Izpah pomeni premik sklepne glavice iz sklepne jamice. Izpah rame je zelo pogost. Predstavlja kar 50 % vseh večjih izpahov sklepov. Temu je tako zato, ker je rama nestabilen sklep zaradi plitvega glenoida, ki se zgiba le z majhnim delom glave nadlahtnice. V Kliniki NYD vam lahko pri izpahu rame pomoč nudijo vrhunski ortopedi in fizioterapevti.

  Jutranja slabost je izraz poznan večini nosečnic. Gre za slabost in bruhanje med nosečnostjo, ki prizadene do 70 % nosečnic. Zanimivo je, da se jutranja slabost lahko pojavi v kateremkoli delu dneva, tudi zvečer in da obstaja različna intenziteta jutranje slabosti, med katerimi je najresnejša oblika tako imenovan hyperemesis gravidarum.

  Braxton Hicksove kontrakcije so poznane številnim nosečnicam in njihovim partnerjem, saj jih pogosto zamenjajo za pravi porod. Gre za tako imenovane ‘lažne porodne popadke’, ki pa so popolnoma normalen del nosečnosti. Preberite si zakaj nastanejo in kdaj je potrebno obiskati zdravnika.

  Bolečina v trtici je pogosto povezana s travmo, padcem na trtico, dolgotrajnim ​​kolesarjenjem, pri ženskah pa se lahko pojavi tudi po porodu. Ker so vzroki lahko večfaktorski, je tudi pristop k zdravljenju multidisciplinarni in lahko zahteva sodelovanje večih strokovnjakov. V nadaljevanju vam bomo zaupali kako vam lahko pomagamo v Kliniki NYD.