Atopijski dermatitis: kako si lahko pomagamo?

atopijski dermatitis

Kazalo

  Kaj je atopijski dermatitis?

  Vsak izmed nas je vsaj enkrat v življenju že slišal za izraz atopijski dermatitis (AD). Zlasti pozimi, ko koža postane bolj suha zaradi pomanjkanja vlage v ogrevanih prostorih in zaradi hladnih temperatur, lahko na vsakem koraku slišimo kakšna nadloga je dermatitis. Pa zares vemo kaj AD je? AD je najpogostejša ne nalezljiva kronična vnetna bolezen kože. Ponavadi se začne že v otroštvu s suho in srbečo kožo. Njegov nastanek je v tesni povezavi z drugimi IgE (imunoglobulin E) alergijskimi stanji kot so alergijski rinitis, alergijska astma in alergije na hrano, zlasti v družinah v katerih se ta stanja pogosteje pojavljajo. 

  Atopična koža je…

  Atopična koža je vneta koža, ki prizadane dva sloja, epidermis in dermis. Pojavi se lahko kjerkoli na telesu, klinična prezentacija pa se razlikuje od človeka do človeka.
  Vključuje lahko:

  • suho, razpokano kožo, 
  • srbečico, 
  • izpuščaj na otekli koži, 
  • majhne dvignjene izbokline,
  • kraste z izcedkom,
  • zadebelitev kože,

  razdraženo pordelo kožo zaradi prekomernega praskanja

  atopijski dermatitis

  Se mu lahko izognemo?

  AD nastane zaradi družinske preobčutljivosti kože in sluznice na snovi iz okolja v povezavi s povečano proizvodnjo imunoglobulina E (IgE). IgE so protitelesa, ki jih proizvaja imunski sistem. Če imate alergijo, se vaš imunski sistem pretirano odzove na alergen s proizvodnjo IgE protiteles. Ta protitelesa potujejo do celic, ki sproščajo kemikalije, kar povzroči alergijsko reakcijo. Bolniki z AD imajo avtoreaktivna protitelesa IgE, ki izzovejo alergijsko-avtoimunski proces in pripomorejo k ohranjanju vnetja. Čeprav AD v celoti ne moremo preprečiti, lahko sprejmemo številne ukrepe za zmanjšanje pogostosti izbruhov. Pogosti sprožilci vključujejo: 

   

  • dražilne dejavnike: mila in detergenti, vključno s šamponom, tekočino za pomivanje posode in penečo kopeljo
  • okoljske dejavnike: hladno in suho vreme, vlaga

  specifične dejavnike: hišne pršice, krzno hišnih ljubljenčkov, cvetni prah in plesni.

  Na kakšen način lahko poskrbimo za atopično kožo?

  Ker je klinična slika AD raznolika je tudi zdravljenje raznoliko in osnovano na individualnem pristopu za vsakega posameznika. Praskanje je sprožilni dejavnik srbenja pri AD, zato je nadzor nad srbečico ključnega pomena.

  Pri zdravljenju je potrebno upoštevati več korakov, potrebna je uporaba:

  1. emolientov proti suhi koži,

  2. razkužil proti bakterijskim okužbam

  3. lokalnih steroidov ali zaviralcev kalcinevrina proti ekcemom/vnetjem

  4. topikalnih pripravkov, ki vsebujejo sečnino, kafro ali mentol, mokre obloge, obloge s črnim čajem ali mlačne prhe lahko za kratkotrajno olajšanje

  5. antihistaminikov za dolgoročno olajšanje

  6. bioloških zdravil pri hujših oblikah odpornih na ostale pristope

  atopijski dermatitis

  Kako si lahko pomagamo sami?

  Tudi sami doma lahko marsikaj naredimo, da omilimo težo izbruhov AD. Pomembno je da se na vsak način poskusite izogniti praskanju. Škodo lahko omilite dodatno s tem, da so vaši nohti ves čas na kratko postriženi. Če vam težavo predstavlja nočno praskanje razmislite o uporabi rokavic iz blaga. Pomaga lahko tudi vlažilec zraka doma. Dva do trikrat na dan namažite ali navlažite kožo z mazili, kot je vazelin. Vlažilne kreme ne smejo vsebovati alkohola, dišav, barvil, dišav in drugih kemikalij, ki dražijo kožo. Izogibajte se vsemu, kar poslabša simptome. Pri umivanju ali kopanju naj bo stik z vodo čim krajši in namesto običajnih mil uporabljajte nežna sredstva za umivanje in čiščenje telesa. Mlačne kopeli so boljše od dolgih, vročih kopeli.

  Kože ne drgnite ali sušite premočno ali predolgo. Po kopanju na vlažno kožo nanesite mazljiva mazila, to bo pomagalo ujeti vlago v koži.

  Kdaj obiskati dermatologa?

  Pogovor z zdravnikom je potreben:

  • če imate vi ali vaš otrok simptome atopičnega dermatitisa, da se bo lahko čimprej začelo personalizirano zdravljenje 
  • če je stanje tako neprijetno, da vpliva na spanje in dnevne aktivnosti
  • če imate okužbo kože: gnoj, rumene kraste
  • če se stanje ne izboljša tudi po ustrezni samooskrbi

  V NYD kliniki vam brez čakalnih vrst omogočamo specialistične dermatološke preglede, preglede celotne kože in znamenj, odstranjevanje znamen, ter zdravljenje vseh vnetnih bolezni kože.

   

  Takoj poiščite zdravniško pomoč, če imate vi ali vaš otrok vročino in je izpuščaj videti okužen.

  Zaključek

  Atopijski dermatitis je lahko zelo neprijetna zadeva, zahteva resen pristop in samodisciplino. Pa vseeno pomirja dejstvo, da lahko zelo veliko naredite že z dobro nego kože doma. Ne pozabite da stres s sprožitvijo potenja lahko poslabša simptome, tako da v prvi vrsti poskrbite za miren življenski stil. Srbečica in moten spanec lahko vodita v depresijo, izraziti kožni izpuščaji pa v nesamozavest ter nelagodje. Zlasti v najstniških letih je zato potreben razumevajoč pristop in v nekaterih primerih strokovna psihološka pomoč. Obstajajo tudi podporne skupine za ljudi z AD npr. Društvo atopijski dermatitis in Atopika. 

  Vhod v NYD kliniko

  Viri

  Darsow U, Raap U, Ständer S. Atopic Dermatitis. In: Carstens E, Akiyama T, editors. Itch: Mechanisms and Treatment. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2014. Chapter 3. 

   

  Kolb L, Ferrer-Bruker SJ. Atopic Dermatitis. 2023 Aug 8. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan–. PMID: 28846349.

  National institute of allergy and infectious diseases: Eczema (Atopic Dermatitis) Treatment. Dostopno na: https://www.niaid.nih.gov/diseases-conditions/eczema-treatment. (citirano: 9.02.2024).

  Preberite več prispevkov:

  Kožni rak je najpogostejši rak pri ljudeh. Maligni melanom je najnevarnejša oblika kožnega raka, ki se razvije iz celic kože, specializiranih za tvorbo melanina.

  Akne oziroma mozolji predstavljajo eno izmed najpogostejših kroničnih vnetnih bolezni kože. So stanje, ko se lasni mešički pod kožo zamašijo.

  Atopijski dermatitis je najpogostejša ne nalezljiva kronična vnetna bolezen kože. Ponavadi se začne že v otroštvu s suho in srbečo kožo.

  Dermatolog svetuje: Nega kože pozimi – Nasveti za čudovito in …