Bolečina v peti

Ne dovolite bolečini, da ustavi vaš korak: kako se spoprijeti s plantarnim fasciitisom?

Kronična bolečina v predelu pete, katere najpogostejši vzrok je plantarni fasciitis, se pojavi enkrat v življenju pri 1 od 10 oseb. Plantarni fasciitis velja za eno izmed najpogostejših mehko-tkivnih obolenj stopala pri odraslih, pri katerem gre za obolenje plantarne fascije, ki posledično omejuje pravilen vzorec hoje in gibanje. Stopala imajo pomembno vlogo pri drži in gibanju človeka, zato zaradi resnosti posledic plantarnega fasciitisa potrebuje posameznik ustrezno strokovno ortopedsko in fizioterapevtsko oskrbo, katero omogočamo tudi v naši NYD kliniki.

Bolečina v peti

Kaj je plantarna fascija?

Plantarna fascija je širok pas vezivnega tkiva, ki podpira stopalni lok. Narašča se na vseh 5 prstov stopala, njen izvor pa je na petnici. Funkcionalno pomaga ohranjati vzdolžni stopalni lok, njena dinamična vloga pa je shranjevanje potencialne energije, ustvarjene med hojo in njeno sproščanje, ki pripomore k pospeškom med fazami koraka.

Kaj pripelje do plantarnega fasciitisa?

Čeprav gre za pogosto obolenje, njene patološke spremembe še vedno niso popolnoma znane. Plantarni fasciitis naj bi bil posledica biomehanske preobremenitve in sicer zaradi dolgotrajnega stoječega položaja ali teka. Kadar je obremenitev prekomerna lahko vodi v mikro-natrganine na plantarni fasciji, najpogosteje na notranjem predelu petnice. Spremembe na fasciji nakazujejo predvsem na degeneracijo in ne na vnetje. Fascija je običajno izrazito zadebeljena in zrnata.

Kateri so prvi opozorilni znaki, ki nakazujejo na plantarni fasciitis?

Prvi opozorilni znak, ki nakazuje na plantarni fasciitis, je bolečina. Posamezniki pogosto poročajo o pojavu bolečine pri začetnih korakih hoje, predvsem v jutranjih urah, ko vstanejo iz postelje ali po daljšem sedenju. Občutek bolečine navajajo kot zbadanje oz. špikanje. Bolečina se običajno nato umiri in po daljši obremenitvi ponovno pojavi. Bolečina se pri plantarnem fasciitisu loči od ostalih mišično-kostnih obolenj v stopalu po tem, da se le-ta s prenehanjem obremenitve izboljša oz. umiri in ne poslabša.


Bolečina se ob dotiku oz. rahlem pritisku nahaja na narastišču plantarne fascije, to je na notranji strani pete. Bolečina se pogosto poslabša ob pasivnem vodenju prstov noge v izteg.


Kadar bolečina vztraja več kot 3 mesece, se z diagnostičnim ultrazvokom, rentgenom in magnetno resonanco diagnoza tudi potrdi in se izključi morebitna ostala obolenja. Na slikovni diagnostiki je običajno prisotna vidna zadebelitev plantarne fascije. Po navadi pa je poleg zadebeljene fascije prisoten tudi trn v peti.

Kako med seboj ločimo plantarni fasciitis in trn v peti?

Bolečino v peti lahko povzročita tako trn v peti kot tudi plantarni fascitiis, vendar gre za med seboj dve različni težavi. Razlika med trnom v peti in plantarnim fascitiisom je v tem, da je za trn značilna kalcijeva obloga oziroma kostna tvorba na peti, medtem ko je za plantarni fascitiis značilno vnetje fascije. Obe težavi se pogosto zamenjujeta, saj se včasih pojavljata na podoben način.

Bolečina v peti
Bolečina v peti

Redko povzroča trn v peti bolečino v plantarni fasciji. Čeprav ima veliko ljudi s plantarnim fascitiisom tudi trn v peti, je le redko ta vzrok za bolečino, zato lahko bolečino zaradi plantarne fascije zdravimo brez odstranitve trna. Prav tako plantarni fascitiis ne povzroča rasti trnov v peti.

Kdo je izpostavljen večjemu tveganju za razvoj plantarnega fasciitisa?

Prepoznavanje dejavnikov tveganja, povezanih s plantarnim fasciitisom, pripomore k odkrivanju rizičnih posameznikov in k takojšnjemu ukrepanju za preprečevanje pojava ali zmanšanje napredovanja obolenja.

 

V prvi vrsti so najbolj izpostavljeni tveganju za bolečino v peti tekači, saj 8 % vseh tekaških poškodb predstavlja bolečina v predelu pete, katere vzrok je plantarni fasciitis. To pomeni, da večje razdalje, ki jih posameznik preteče mesečno, več let kot teče, večje tveganje ima posameznik za razvoj bolečine v peti. Na drugi strani pa se plantarni fascitiis prav tako pojavi pri populaciji, ki se ne ukvarja z redno telesno aktivnostjo in sicer predvsem pri posameznikih s povečanim indeksom telesne mase. Kot dodatna ne spremenljiva dejavnika tveganja sta tudi srednja odraslost, od 40 do 60 let, in ženski spol. Še vedno pa ni popolnoma razjasnjeno, ali je omejen obseg gibljivosti v gležnju in visok stopalni lok vzrok ali posledica plantarnega fasciitisa.

Bolečina v peti

Ali je plantarni fasciitis obvladljiv?

Pri večini pacientov, 90 % primerov z plantarnim fasciitisom običajno zadostuje konzervativno zdravljenje. V začetnih fazah pojavljanja bolečine se priporoča predvsem počitek, hlajenje in raztezanje. Kadar simptomi vztrajajo, je priporočeno obiskati fizioterapijo. Čas okrevanja traja po navadi od 6 do 18 mesecev. Približno 1 % pacientov, ki se ne odziva na konzervativno zdravljenje pa potrebuje operativni poseg.

Ali je potrebno prenehati s tekom ob pojavu plantarnega fasciitisa?

Strokovnjaki svetujejo, da je prekinitev s tekom odvisna od tipa bolečine. Torej je odvisno, ali menite, da se vaša bolečina poslabšuje med tekom oz. po teku. Kadar se bolečina med tekom in tudi naslednji dan po teku ni poslabšala, potem lahko posameznik nadaljuje s tekom. Kadar pa posameznik meni, da količina teka, ki ga trenutno izvaja, poslabšuje njegovo zdravstveno stanje in ne izboljšuje, naj razmisli o tem, da bi količino teka zmanjšal oz. da bi ohranil enako fizično pripravljenost in se začel ukvarjati z dejavnostmi, ki ne obremenjujejo stopala v takšni meri (npr. kolesarjenje, plavanje).

Kaj ponujamo v nyd kliniki za odpravo bolečine?

Pri pacientih s plantarni fasciitisom so se, kot najučinkovitejši pristopi, izkazali: farmakološka terapija (protivnetna zdravila), raztezanje, Tecar terapija in terapija z udarnimi valovi. V naši NYD kliniki vam za učinkovito obvladovanje plantarnega fasciitisa omogočamo:

  1. Gibalno terapijo, ki se pri plantarnem fasciitisu osredotoča predvsem na raztezanje spodnjih okončin in progresivno vadbo za krepitev mišičnih skupin stopala in kolena.
  2. Svetovanje in informiranje glede obvladovanja bolečine.
  3. Udarni valovi, kateri so se izkazali, kot najbolj uspešni pri obvladovanju plantarnega fasciitisa. Udarni valovi povzročijo mikro-prekinitev zadebeljene plantarne fascije, kar povzroči vnetni odziv, revaskularizacijo in aktivacijo rastnih faktorjev ter posledično stimulacijo mehkotkivnega reparacijska oz. popravljalnega odziva, ki vodi v popravilo, obnovo in regeneracijo tkiva.
  4. Tecar terapijo za spodbujanje celične aktivnosti, izboljšanje cirkulacije in pospešitev naravnega procesa celjenja plantarne fascije.
  5. Terapijo z visokointenzivnim laserjem za protivnetni učinek.
  6. Kinesiotaping, kot podpora gibalni terapiji za hitrejši doseg želenih rezultatov.

Plantarni fasciitis velja za kompleksno in zelo pogosto patologijo, zato je pomemben zgodnji pričetek zdravljenja, ki omogoča krajši potek zdravljenja in večje možnosti za uspešno konzervativno zdravljenje. Glede strokovne pomoči pri rehabilitaciji plantarnega fasciitisa se lahko obrnete tudi na fizioterapevte v naši NYD kliniki.

Preberite več prispevkov:

Kožni rak je najpogostejši rak pri ljudeh. Maligni melanom je najnevarnejša oblika kožnega raka, ki se razvije iz celic kože, specializiranih za tvorbo melanina.

Akne oziroma mozolji predstavljajo eno izmed najpogostejših kroničnih vnetnih bolezni kože. So stanje, ko se lasni mešički pod kožo zamašijo.

Atopijski dermatitis je najpogostejša ne nalezljiva kronična vnetna bolezen kože. Ponavadi se začne že v otroštvu s suho in srbečo kožo.

Dermatolog svetuje: Nega kože pozimi – Nasveti za čudovito in …