Krema Koža ženska koža pozimi dermatitis dermatolog nsveti za lepo kožo

Dermatolog svetuje: Nega kože pozimi – Nasveti za čudovito in zdravo kožo skozi vso zimo!

Koža je naše največje telo in izjemno občutljiv ter nežen organ. Največja napaka, ki jo lahko storimo, je, da jo pustimo brez ustrezne nege, ki ni pomembna le za njen lep videz, ampak igra ključno vlogo pri našem zdravju, saj deluje kot prva linija obrambe pred škodljivimi zunanjimi vplivi in ščiti pred bakterijami ter virusi.

Zimske temperature prinašajo nove smernice za nego kože. Z malo truda lahko vaš največji organ ohranite brezhiben. Pogosto pozabljamo na nego in lepoto kože, ko se pri nizkih temperaturah pokrijemo od glave do pet.

Koža si zapomni vsako izpostavljanje soncu, konzumacijo alkohola, kajenje in vplive nepravilne prehrane ter stresa. Čeprav poletje koži na prvi pogled prinese lepši videz, se procesi, kot so aktivacija pigmenta, poškodbe DNA in uničenje lipidnega zaščitnega sloja, odražajo pozimi.

ženska labela vazelinn nega ustnic koža

Pravilna nega skozi vse letne čase

Tudi v zimskem času je ključnega pomena pravilna nega, uporaba ovlaževalcev zraka in ustrezna prehrana. Centralno ogrevanje zmanjša vlažnost zraka (pod 10%), kar vodi do izsuševanja kože. Za ustrezno hidracijo kože je potrebno več kot 30% vlage v zraku, zato uporabite ovlaževalce zraka ali mokre brisače na radiatorjih.

Obnovitveni postopki pozimi

Zimski meseci zahtevajo regenerativne postopke za ponovno vzpostavitev ravnotežja. Včasih je dovolj le sprememba dnevne rutine nege kože.

Kateri preparati?

Pozabite na močne čistilce in se raje odločite za nežne micelarne raztopine ter občasne mehanske pilinge za odstranjevanje odmrlih celic. Kemični pilingi so priporočljivi v hladnejših mesecih, vendar z njimi ravnajte previdno – ne več kot enkrat ali dvakrat tedensko.

Serumi in eliksiri

V vsakodnevno nego vključite eliksire in serume z visoko koncentracijo aktivnih snovi. Uporabljajte serume s hijaluronsko kislino, retinolom in antioksidanti. Hijaluronska kislina in vitamin C zjutraj, retinol zvečer.

Dodatki

Pomembno je, da skozi celo leto jemljete tudi prehranske dodatke, saj je nemogoče zaužiti dovolj hranil zgolj s hrano. Potrebni so aminokisline, proteini, vitamini A, B, C, E, maščobne kisline in selen za vzpostavitev dobre ravnotežje.

zima topli napitek miza prijetno nyd toplo

Dobro je vedeti

Občutljiva koža okoli oči

Področje okoli oči zahteva posebno nego, saj je bolj občutljivo. Preprečevanje je ključnega pomena za izogibanje statičnim gubam.

Dodatna zaščita z bogatimi kremami

Ne glede na tip kože, vsi pozimi nagnjeni k rdečici, izsušitvi in luščenju. Bogate kreme z maščobnimi kislinami in ceramidi preprečujejo dodatno izsušitev.

nega kože krema ženska brisača doma

Izogibajte se vroči vodi

Izogibajte se dolgotrajnemu tuširanju ali kopanju v vroči vodi. Uporabite priporočene serume in kreme takoj po tuširanju.

Zaščita pred soncem

Ne glede na letni čas, pred odhodom nanesite zaščito pred soncem z SPF 30 in UVA/UVB filtri.

 

 

Posebno pozornost namenite rokam

Koža na rokah je izjemno tanka in občutljiva. Redno jo negujte z bogatimi kremami, ki bodo ustvarile zaščitni sloj. V hladnih dneh nosite rukavice, še posebej, če imate občutljive roke.

Tudi stopala potrebujejo zimsko nego

Redno nanašanje bogate kreme in občasen piling bosta pomagala ohranjati kožo stopal zdravo skozi zimske dni.

 

Dodatna nega

Če k temu dodate še občasno nego z microneedling metodami, aplikacijo skinboosterjev ali neabrazivne laserske postopke, boste brez skrbi preživeli hladne zimske dni, pripravljeni na glamurozne dogodke z zdravo in sijočo kožo.

Izogibajte se tobaku, saj kajenje vodi do predčasnega staranja kože in dodatnega izsuševanja.

Pravilna dnevna nega, občasna posebna nega in izogibanje škodljivim navadam so ključ do lepe in zdrave kože tudi v najhladnejših mesecih.

Vhod v NYD kliniko

Preberite več prispevkov:

Kožni rak je najpogostejši rak pri ljudeh. Maligni melanom je najnevarnejša oblika kožnega raka, ki se razvije iz celic kože, specializiranih za tvorbo melanina.

Akne oziroma mozolji predstavljajo eno izmed najpogostejših kroničnih vnetnih bolezni kože. So stanje, ko se lasni mešički pod kožo zamašijo.

Atopijski dermatitis je najpogostejša ne nalezljiva kronična vnetna bolezen kože. Ponavadi se začne že v otroštvu s suho in srbečo kožo.

Dermatolog svetuje: Nega kože pozimi – Nasveti za čudovito in …