Dupuytrenova kontraktura

Dupuytrenova kontraktura: Omejitev funkcionalnosti pri aktivnostih

V preteklem članku TRIGGER FINGER ali SPROŽILNI PRST: OLAJŠANJE PRIJEMA S POMOČJO FIZIOTERAPIJE smo opisali diagnozo trigger finger, ki se med laiki pogosto enači oziroma se zmotno misli, da gre za eno in isto stvar. Dejstvo je, da govorimo o dveh različnih stvareh z določenimi podobnostmi. Na prvi pogled se zdi, da sta si ti dve diagnozi zelo podobni, vendar gre za dejansko dve popolnoma različni medicinski stanji. Ena lastnost, ki pa ju dela podobne, pa je ta, da obe stanji povzročata patološki upogib prsta.

Dupuytrenova kontraktura ni trigger finger!

Glavna razlika med stanjema je ta, da trigger finger povzročajo spremembe na tetivah, Dupuytrenovo kontrakturo pa povzročijo spremembe na mehkem tkivu. Trigger finger pogosto nastane zaradi preobremenitve ali poškodbe, med tem ko nastanek Dupuytrenove kontrakture še vedno ni zares dodobra raziskan.

Dupuytrenova kontraktura se lahko razvija leta, preden se popolnoma razvije in povzroči deformacijo dlani, ki prizadene mehka tkiva volarne (notranje) strani dlani. To stanje se začne, ko prične tkivo izdelovati majhne vozliče pod kožo dlani. Ko se ti vozlički tvorijo, ustvarijo trdno vezivo – trak, ki povleče enega ali več prstov v ukrivljen položaj.

Dupuytrenova kontraktura

Za razliko od trigger finger se ti ukrivljeni prsti ne morejo več popolnoma izravnati. Zaradi tega postanejo vsakodnevne aktivnosti, celo tako preproste kot je rokovanje sogovorca, izredno težavne.

To stanje se najpogosteje zgodi v prstancu in mezincu.

Simptome je morda sprva težje opaziti, saj se lahko razvijajo več let. Opazi se jih šele kasneje, ko postanejo izrazitejši. Eni od glavnih simptomov so:

  • Zadebeljena koža dlani
  • Gubasta ali nabrana koža na dlani
  • Občutljiv izrastek tkiva na dlani (ki običajno ni boleč)
  • Opazen trak, ki se oblikuje pod kožo in sega do prstov
  • Prsti, ki so potegnjeni do dlani

To lahko vpliva na katerikoli prst na obeh rokah, čeprav je veliko redkeje prisotno na kazalcu in palcu. Če se pojavi obojestransko, je ponavadi na eni strani problematika večja kot na drugi.

Zdravljenje in rehabilitacija

Obravnava pri Dupuytrenovi kontrakturi je, podobno kot pri trigger finger, prav tako usmerjena v izboljšanje mobilnosti in zmanjšanje napetosti prizadetega prsta. Fizioterapevti na začetku ocenimo resnost stanja, nato pa pričnemo z različnimi terapevtskimi tehnikami.

V prvi vrsti se poslužujemo manualnih tehnik za sprostitev palmarne strani dlani (fascije) ter pacientom svetujemo nošnjo nočne opornice, da se prepreči dodatno upogibanje prsta. Na tem mestu pride v poštev zgodnje ergonomsko svetovanje in prizadevanje za upočasnitev ali preprečitev napredovanja bolezni.

Kot zelo učinkovita terapija se je izkazala uporaba fizikalnih agensov, kot so tecar terapija, terapija z visokointenzivnim laserjem in uporaba udarnih globinskih valov, ki uspešno odpravljajo vnetje in izboljšajo mobilnost oz. gibljivost prizadetih prstov.

Pomembno je tudi učenje vaj, ki jih lahko posameznik izvaja v domačem okolju. Tukaj mislimo predvsem raztezne vaje za prste, dlan in zapestje. Vaje so usmerjene v ohranjanje ali izboljšanje gibljivosti prstov ter posledično za izboljšanje funkcionalnosti roke v vsakdanjih aktivnostih.

trigger finger

Zaključek

Ob pojavu simptomov Dupuytrenove kontrakture je potrebno čim prej obiskati fizioterapevta, saj lahko zgodnje zdravljenje pozitivno prispeva k upočasnitvi ali preprečitvi poslabšanja stanja. V NYD Kliniki vam fizioterapevti nudimo ergonomsko svetovanje, poleg tega pa različne vrste manualnih tehnik in uporabo inštrumentalnih agensov, ki učinkujejo pri lajšanju bolečin in izboljšanju gibljivosti. Pomemben del rehabilitacijskega programa je prav tako učenje izvajanja primernih terapevtskih vaj, ki pripomorejo k izboljšanju funkcionalnosti roke v vsakdanjem življenju.

Preberite več prispevkov:

Tenzijski glavobol je najpogostejša vrsta glavobola. To je tisti glavobol, ki seva v obliki traku obojestransko od čela do zatilja. Bolečina pogosto seva še v vratne mišice in bolniki jo opišejo kot tiščanje, pritisk ali topa bolečina.

Sindrom torakalnega izhoda je skupek simptomov in znakov, pri katerem pride do kompresije živcev ali krvnih žil med ključnico in prvim rebrom. To lahko povzroči širok spekter simptomov, vključno z bolečino v ramenskem obroču, odrevenelostjo v prstih ter šibkostjo v rokah.

Endoproteza kolka predstavlja eno najuspešnejših ortopedskih operacij, ki posameznikom z resnimi težavami v kolčnem sklepu vrača mobilnost in kakovost življenja. Sodobni materiali in napredne kirurške tehnike omogočajo dolgotrajno in zanesljivo rešitev za paciente z obrabo ali poškodbami kolka. Postopek vstavitve umetnega sklepa, torej endoproteza kolka, ne lajša le bolečino, temveč tudi omogoča ponovno aktivno življenje brez omejitev.

Nizek libido ali z drugimi besedami nizek spolni nagon je zmanjšanje spolne želje, ki se lahko pojavi tako pri moških kot pri ženskah. Normalno je, da nivo spolnega interesa tekom življenja niha, vendar je pomembno, da poiščete strokovno pomoč, če vam padec libida povzroča stisko.