Fascija

Fascija in njena vloga v gibalnem sistemu

Fascija je vezivno tkivo, ki obdaja in podpira mišice, organe in druge strukture v telesu. Ima ključno vlogo pri ohranjanju stabilnosti, prenosu sil in zagotavljanju strukturne celovitosti. V fizioterapiji lahko razumevanje in obravnavanje fascialnih omejitev ali neravnovesij pomaga izboljšati gibanje, lajša bolečine in optimizira splošno delovanje.
Fascialne omejitve ali adhezije se lahko pojavijo zaradi različnih dejavnikov, kot so travma, vnetje, ponavljajoče se obremenitve, slaba drža ali operacija. Lahko se razvijejo kot posledica poškodbe tkiva, kroničnega stresa ali dolgotrajne imobilizacije. Te omejitve lahko povzročijo bolečino, omejen obseg gibanja in spremenjene vzorce gibanja.
Fizioterapija ponuja več tehnik za odpravo fascialnih omejitev. Tehnike ročne terapije, kot sta miofascialno sproščanje in mobilizacija mehkega tkiva s pomočjo instrumentov (IASTM), so namenjene sprostitvi napetosti in izboljšanju mobilnosti znotraj fascialnega sistema. Poleg tega lahko terapevtske vaje, raztezanje in ponovni trening gibanja pomagajo optimizirati fascialno funkcijo, obnoviti prožnost in izboljšati splošno kakovost gibanja.

Kaj je fascija?

Fascija je organ v človeškem telesu. Je gosto tkivo, ki obdaja in povezuje mišice, kosti, živce, krvne žile in organe v našem telesu, s čimer jim daje podporo in zaščito. Predstavlja celovit sistem, ki prežema celo naše telo od glave do pete. Fascija je sestavljena iz več plasti. Najbolj zunanja plast, površinska fascija, je povezana z našo kožo. Globlje plasti, imenovane globoke fascije, obdajajo mišice, kosti, živce in krvne žile. Najgloblja plast, visceralna fascija, obdaja naše notranje organe.

Fascija
(Primer: Fascijo si lahko predstavljamo kot tanke bele ovojnice v pomaranči, ki obdajajo vsako najmanjšo enoto, nato malo večje enote, posamezne krhlje in na koncu celoten sadež pod lupino).

Če bi telesu odstranili vse anatomske dele telesa, ki niso fascija, bi dobili tridimenzionalni model telesa (matrica), ki nam zaradi svoje oblike omogoča gibanje v različnih smereh.

Funkcije fascije

Fascija ima v telesu številne pomembne funkcije:

 

 1. Zagotavlja strukturo in obliko našemu telesuKosti potiskajo navzven, miofascija (kosti + mišice) pa potiska na noter. Rezultat tega je naša pokončna drža oziroma drža med gibanjem.
 1. Pomaga pri prenosu sil med mišicami in kostmiNotranja ali zunanja sila  se v telesu prenaša in porazdeli večinoma skozi fascialno mrežo (dokler sila ni prevelika). Zaradi visokoelastičnosti fascija pomaga preprečevati ali minimizirati lokalizirano obremenitev določene mišice, sklepov ali kosti in absorbira impulze, ki jih aktivne sile ustvarjajo. Ta prenos sil je pomemben za učinkovito in koordinirano gibanje.
 1. Ima pomembno vlogo pri gibanju in propriocepcijiPropriocepcija pomeni zavedanje lastnega telesa v prostoru, v odnosu z gravitacijo in posameznih delov telesa med seboj (primer: zavezovanje predpasnika za hrbtom; potiskanje pedal s stopaloma v avtu; hoja v temi…). Fascija je organ, bogat s proprioceptorji, ki so občutljivi na raztezanje in tlak. Ti receptorji neprestano pošiljajo informacije o položaju in gibanju našega telesa v naš živčni sistem. Ko se nase telo premika, se fascija razteza in prilagaja, kar spodbudi te receptorje in nam pomaga zaznati, kje je naše telo in kako se premika.

Neravnovesje fascialnega sistema

Fascialna omejitev je opisana kot kakršnakoli ovira v optimalnem drsenju na mikroskopskem ali makroskopskem organizacijskem nivoju. Fascija se namreč lahko spremeni zaradi:

 

 • Poškodbe (zlomi, zvini) ali operacije (s tem je lahko povezan tudi nastanek globokih brazgotin in vnetja)
 • Ponavljajočega se gibanja, ki preobremenjuje en del telesa (npr. sedeče delovno mesto, delo za tekočim trakom)
 • Življenjskega sloga z omejeno telesno aktivnostjo (premalo gibanja dan za dnem, ki bi ohranjalo fascijo elastično in prožno)

Takšna sprememba potem lahko povzroča nenavadne napetosti v telesu ali težave pri gibanju. Nastanejo adhezije, to so območja, kjer se fascija »zlepi« skupaj. Fascija izgubi podajnost, postane omejena in povzroča napetosti v preostalih delih telesa. Čez čas to lahko privede do slabe mišične biomehanike, spremenjene strukturne poravnave ter slabše vzdržljivosti in motorične koordinacije. Pri nekaterih ljudeh se adhezije sčasoma poslabšajo, kar povzroči, da fascija stisne in zvije mišice, ki jih obdaja. To lahko povzroči trde, občutljive »vozle« v mišicah, imenovane miofascialne prožilne točke (trigger points).

Ker fascija predstavlja neprekinjeno povezavo, se lahko večkrat zgodi, da se bolečina večkrat pojavi stran od dejanskega izvora bolečin! Fascijo lahko povezujemo z različnimi bolečimi nepravilnostmi, kot so:

 

 • plantarni fasciitis
 • kompartment sindrom ob naporu
 • bolečina v križu
 • miofascialne prožilne točke (trigger points)
 • fibromialgija
 • adhezivni kapsulitis

Reševanje težav s fizioterapijo

Kot fizioterapevti lahko uporabimo različne tehnike, da pomagamo sprostiti napete mišice in fascijo, zmanjšamo bolečino in izboljšamo gibljivost:

 

 1. Manualna terapija: z globokim in počasnim pritiskom na fascijo se razbije adhezije in zmanjša napetost. 
 1. Terapija z ventuzami (vakumska terapija): Pri tej tehniki se na kožo namestijo ventuze, ki ustvarijo vakum. To spodbuja pretok krvi v prizadeto območje in sprošča napetost v fasciji.
Fascija
 1. IASTM (Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization) pripomočki – FASCIQ: To so pripomočki, ki je uporabljajo za izboljšanje mobilnosti mehkih tkiv in razbitje adhezij fascije. Z uporabo teh orodij terapevt lahko učinkovito doseže globlje plasti fascije in tako pomaga pri izboljšanju mobilnosti in zmanjšanju bolečine.
Fascija
 1. Foam Rolling ali »valjčkanje«: Ta tehnika vključuje uporabo penastega valja (foam roller), s katerim prečka določeno območje telesa. Ta metoda deluje na principu miofascialne sprostitve, s čimer pomaga zmanjšati napetost in izboljšati prožnost fascije.
Fascija
 1. Toplotna terapija: Uporaba Tecar naprave za globinsko segrevanje mehkih tkiv ali terapija s toplotnimi blazinicami zmanjša napetost fascije zaradi povečanja pretoka krvi.
 1. Raztezne vaje: Redno izvajanje razteznih vaj izboljša prožnost fascije in zmanjša njeno napetost.
Fascija

 

 1. Preventivno svetovanje: Pomembno je osveščanje o redni vadbi, zlasti vključevanje aktivnosti, ki vključujejo različne gibe za ohranjanje ali izboljšanje prožnosti fascije in zmanjšanje tveganja za adhezije.

Prav tako poučujemo naše paciente o samopomoči in strategijah za obvladovanje bolečin doma.

Na kratko o fasciji

Fascija je ključna sestavina našega telesa, ki igra pomembno vlogo pri gibanju, zaščiti tkiv in zdravljenju poškodb. Kljub temu je njena vloga pogosto prezrta ali nerazumljena. Fizioterapija se osredotoča tudi na zdravljenje težav, ki so povezane s fascijo. Ko je fascija napeta, omejena ali poškodovana, lahko to povzroči bolečino, omejeno gibljivost in druge simptome. Fizioterapevtsko zdravljenje lahko pomaga sprostiti fascijo, izboljšati gibljivost in pospešiti proces zdravljenja.

Preberite več prispevkov:

Kožni rak je najpogostejši rak pri ljudeh. Maligni melanom je najnevarnejša oblika kožnega raka, ki se razvije iz celic kože, specializiranih za tvorbo melanina.

Akne oziroma mozolji predstavljajo eno izmed najpogostejših kroničnih vnetnih bolezni kože. So stanje, ko se lasni mešički pod kožo zamašijo.

Atopijski dermatitis je najpogostejša ne nalezljiva kronična vnetna bolezen kože. Ponavadi se začne že v otroštvu s suho in srbečo kožo.

Dermatolog svetuje: Nega kože pozimi – Nasveti za čudovito in …