Manualna terapija

Fizioterapija in njene prednosti za posameznika

Fizioterapija lahko zdravi široko paleto zdravstvenih stanj in problemov, vključno s poškodbami mišično-skeletnega sistema, nevrološkimi stanji, kardiovaskularnimi stanji, boleznimi dihal, športnimi poškodbami in kroničnimi bolečinami. Fizioterapija je namenjena spodbujanju gibanja, zmanjšanju bolečine, izboljšanju prožnosti in moči ter preprečevanju prihodnjih poškodb pri vsakem posamezniku.
Dolžina fizioterapevtske seje se lahko razlikuje glede na posameznikove potrebe in vrsto zdravljenja. Običajno seja traja od približno 45 minut do ene ure. Vendar se lahko dolžina seje razlikuje glede na bolnikove posebne potrebe in vrsto zdravljenja, ki se izvaja.
Fizioterapija ne sme biti boleča. Pravzaprav je cilj fizioterapije zmanjšati bolečino in izboljšati telesno funkcijo. Vendar pa lahko nekateri bolniki občutijo nekaj nelagodja med določenimi vrstami zdravljenja, kot je raztezanje ali vadba. Pomembno je, da za morebitno nelagodje poveste fizioterapevtu, da lahko ustrezno prilagodi načrt in potek zdravljenja.

Kaj je fizioterapija?

Fizioterapija je odlična oblika zdravljenja številnih telesnih stanj. Fizioterapija, je neinvazivno zdravljenje, katerega namen je spodbujati gibanje, zmanjšati bolečino in izboljšati splošno fizično funkcijo posameznika. V tem članku bodo razpravljane prednosti fizioterapije, kako dolgo običajno traja rehabilitacija, kako dolgo trajajo posamezne seje, kako se pripraviti na fizioterapijo, katere bolečine pogosto zdravimo, kateri pripomočki se uporabljajo za fizioterapijo ter na kratko o kinezioloških trakovih.

Prednosti fizioterapije

Prednosti fizioterapije so številne. Uporablja se lahko za zdravljenje različnih stanj, vključno s poškodbami, kroničnimi bolečinami in pooperativnim okrevanjem. Fizioterapija pomaga spodbujati gibanje, zmanjša bolečino, izboljša prožnost in moč ter pomaga pri preprečevanju prihodnjih poškodb. Pomaga tudi izboljšati splošno fizično funkcionalnost posameznika in izboljšati njegovo kakovost življenja.

 

Fizioterapijo je mogoče uporabiti za zdravljenje številnih stanj, kot so:

 

 • Poškodbe mišično-skeletnega sistema
 • Nevrološka stanja
 • Kardiovaskularna stanja
 • Respiratorna stanja
 • Športne poškodbe
 • Kronične bolečine

Fizioterapija pomaga zmanjšati bolečino s sproščanjem endorfinov, ki so naravna zdravila proti bolečinam, ki jih proizvaja telo. Pomaga tudi izboljšati cirkulacijo in pretok krvi, zmanjša vnetje in pospeši celjenje.

Fizioterapija pogosto zdravi naslednje

Fizioterapija je lahko usmerjena na širok spekter bolečin in poškodb. Gre za neinvazivno zdravljenje, katerega namen je zmanjšati bolečino, spodbujati gibanje in izboljšati splošno telesno funkcijo. Fizioterapija je lahko usmerjena na bolečino, ki jo povzročijo poškodbe, kronična stanja in pooperativno okrevanje.

 

Nekatera stanja, ki jih je mogoče zdraviti s fizioterapijo, vključujejo:

 

 • Bolečine v hrbtu
 • Bolečine v vratu
 • Bolečine v rami
 • Bolečina v kolenu
 • Bolečine v gležnju
 • Bolečina v kolku
 • Športne poškodbe
 • Nevrološka stanja

Kako dolgo traja rehabilitacija s fizioterapijo?

Trajanje rehabilitacije je odvisno od vrste poškodbe ali stanja, ki ga zdravimo. Popolna rehabilitacija lahko traja od nekaj tednov do nekaj mesecev ali celo let. Trajanje rehabilitacije je odvisno od več dejavnikov, kot so resnost poškodbe, starost in splošno zdravstveno stanje bolnika ter zavezanost bolnika k načrtu zdravljenja. Med rehabilitacijskim procesom pacienti sodelujejo s fizioterapevtom, da razvijejo osebni načrt zdravljenja, ki vključuje vaje, raztezanje in druge modalitete, ki spodbujajo celjenje in obnovijo funkcijo. Pacientovo napredovanje fizioterapevt natančno spremlja in po potrebi prilagodi načrt zdravljenja.

Kako dolge so seje fizioterapije?

Trajanje fizioterapevtskih sej je odvisno od vrste zdravljenja vsakega posameznika. Običajno seja traja od približno 45 minut do ene ure. Vendar pa se lahko dolžina seje razlikuje glede na bolnikove potrebe in vrsto zdravljenja. Na prvi seji bo fizioterapevt natančno ocenil bolnikovo stanje in razvil individualni načrt zdravljenja. Naslednje seje bodo osredotočene na izvajanje načrta zdravljenja in spremljanje bolnikovega napredka.

Prvi obisk fizioterapevta - priprava

Pred začetkom fizioterapevtskega zdravljenja se je nujno potrebno ustrezno pripraviti. Bolniki morajo nositi udobna oblačila, ki omogočajo enostavno gibanje, in prinesti vse potrebne zdravstvene kartoteke ali rezultate slikanja. Prav tako je koristno prinesti seznam vseh zdravil ali dodatkov, ki jih jemljete. Bolniki morajo biti tudi pripravljeni razpravljati o svoji zdravstveni anamnezi in morebitnih prejšnjih poškodbah ali stanjih, ki so jih doživeli. Bistvenega pomena je biti odkrit in pošten s fizioterapevtom, da se zagotovi, primerno prilagojen načrt zdravljenja, ki je prilagojen pacientovim posebnim potrebam.

Pripomočki za fizioterapijo

Fizioterapija uporablja različne pripomočke za pomoč bolnikom pri okrevanju po poškodbah in izboljšanju njihove splošne telesne funkcije. Nekatera oprema, ki se običajno uporablja v fizioterapiji, vključuje:

 

 • Oprema za vadbo, kot so uteži, elastike, pilates žogice, trakovi
 • Visokotehnološke naprave, kot so TECAR, visokoenergijski laser in globinski udarni valovi (shock wave therapy)
 • Oprema za ravnotežje in stabilnost, kot so nihajne deske in žoge za ravnotežje

Uporaba opreme v fizioterapiji je prilagojena pacientovim specifičnim potrebam in stanju. Fizioterapevt bo določil, katera oprema je potrebna za pomoč pri pacientovem okrevanju in izboljšanju njihove splošne telesne funkcije.

Kineziološki trakovi v fizioterapiji

Kinesio taping je tehnika, ki se uporablja v fizioterapiji za pomoč pri okrevanju in rehabilitaciji poškodb. Vključuje uporabo posebnega traku na kožo na prizadetem območju. Trak je zasnovan za spodbujanje cirkulacije in zmanjšanje vnetja, kar pomaga zmanjšati bolečino in spodbuja celjenje. Kinesio taping se običajno uporablja pri športnih poškodbah, vendar se lahko uporablja tudi za zdravljenje drugih stanj, kot so kronične bolečine in pooperativno okrevanje. Trak je zasnovan tako, da je prožen in se premika skupaj s telesom, kar omogoča celoten obseg gibanja, hkrati pa nudi podporo prizadetemu predelu.

Fizioterapija na kratko

Fizioterapija je neinvazivna in učinkovita metoda za zdravljenje poškodb, kroničnih bolečin in pooperativnega okrevanja. Spodbuja gibanje, zmanjšuje bolečino in izboljšuje telesno funkcionalnost. Posamezniki oziroma pacienti naj se pripravijo tako, da nosijo udobna oblačila in prinesejo zdravstveno dokumentacijo. Oprema, ki se uporablja v fizioterapiji, vključuje opremo za vadbo, modalitete, pripomočke za mobilnost ter opremo za ravnotežje in stabilnost. Kinesio taping je tehnika, ki pomaga pri okrevanju. Če doživljate bolečino ali poškodbo nam pišite ali pokličite v NYD Kliniko ter se posvetujte z zdravstvenim delavcem, da ugotovite, ali lahko fizioterapija pomaga tudi vam.

Preberite več prispevkov:

Osgood–Schlatterjeva bolezen (OSB) ali osteohondroza je vnetje patelarnega ligamenta na epikondilu golenice. Je bolezensko stanje, ki se pojavi zaradi preobremenitve in ponavljajočih se obremenitev kosti, hrustanca in kite na vrhu golenice tik pod kolenom.

Strokovno se bolečini v ušesu reče otalgija in je pogost pojav v primarni zdravstveni oskrbi s številnimi različnimi vzroki. Otalgija ima lahko izvor v ušesu, takrat ji rečemo primarna otalgija ali izven ušesa, ko ji rečemo sekundarna otalgija. Obsežna anamneza in fizični pregled sta bistvenega pomena za določitev pravega vzroka.

Morda se sliši nemogoče pa vendar je še kako mogoče, da človek za nekaj trenutkov preneha dihati med spanjem. Temu stanju strokovno rečemo spalna apneja. Apneja pomeni začasno prenehanje dihanja. Razširjenost spalne apneje se giblje med 21 do 59 % v splošni populaciji.

Ušesni tumorji se lahko pojavijo na kateremkoli delu ušesa. Lahko je to zunanje uho, tukaj se tumor pojavi v obliki kožnega raka, srednje uho, kjer je najpogostejši glomus tympanicum ali notranje uho, kjer je najpogostejši akustični nevrom.