Fizioterapija z laserjem

Fizioterapija z laserjem

Fizioterapija z laserjem je neinvazivna metoda zdravljenja, ki uporablja koncentrirano svetlobo za spodbujanje celjenja tkiv, zmanjšanje bolečin in vnetij.

Laser deluje na celični ravni, izboljšuje celično metabolizem in spodbuja procese celjenja. Fotoni laserske svetlobe prodrejo v tkivo, kjer spodbudijo energijske procese.

Fizioterapija z laserjem je običajno zelo varna, če jo izvajajo usposobljeni strokovnjaki. Vedno se posvetujte z zdravstvenim delavcem, preden začnete zdravljenje.

Lasersko zdravljenje je postalo zaradi svojih neinvazivnih mehanskih lastnosti eno izmed najučinkovitejših in uveljavljenih metod za zdravljenje številnih oblik kostno-mišičnih bolečin. Zaradi ugodnih učinkov, ki jih terapija z laserjem omogoča, se posega pri fizioterapevtski obravnavi poslužujemo tudi v naši NYD kliniki.

Fizioterapija z laserjem

Kaj je laser v fizioterapiji?

Laser je naprava, ki ustvarja elektromagnetno sevanje, katero ima fotokemične in fototermične učinke na ciljne celice imunskega sistema in bolečinske receptorje ter s tem povzroča predvsem izboljšanje pretoka krvi in zmanjšanje bolečine. Poleg omenjenih učinkov prav tako preko stimulacije procesa proliferacije spodbudi regeneracijo poškodovanih tkiv in perifernih živcev. Posledično s svojim edinstvenim mehanizmom ne samo lajša simptome, ampak tudi odpravlja vzroke.

Vrste fizioterapevtskih laserjev

Glede na učinek delovanja oz. količino prenesene energije, ločimo dve vrsti terapije z laserjem:

1. Nizko intenzivni laser oz. Low level laser therapy (LLLT)

Gre za posebno vrsto laserske terapije, ki z uporabo svetlobe deluje na biološke sisteme tako, da spodbuja regeneracijo ter obnovo tkiva, zmanjšuje vnetje, izboljša krvni pretok ter metabolizem tkiva in lajša bolečino. Za razliko od drugih medicinskih laserskih postopkov nizko intenzivni laser nima termičnega mehanizma delovanja, temveč fotokemični učinek, kar pomeni, da se svetloba v tkivu absorbira in povzroča kemične spremembe. Laserska terapija z nizkimi nivoji energije je neinvaziven, hiter in varen ne-farmakološki poseg.

2. Visoko intenzivni laser oz. High intensity laser therapy (HILT)

Medtem ko se je v zadnjem času kot napredna oblika laserske terapije pojavila visoko intenzivna oblika laserja, ki ima poleg zgoraj opisanih fotokemičnih učinkov tudi fototermični učinek. V primerjavi z nizko intenzivno lasersko terapijo so žarki močnejši, kar pomeni, da v krajšem času prodrejo globje v obravnavano tkivo. Visoko intenzivni laserski impulz poleg zgoraj opisanih učinkov pripomore k izboljšanju mitohondrijske oksidativne reakcije in povečanju proizvodnji ATP (t.i. adenozin tri fosfat). Proizvedena ATP energija pripomore k sintezi beljakovin in stimulaciji proliferacije celic.

Kako v NYD kliniki poteka fizioterapija z visoko intenzivnim laserjem?

Pred pričetkom zdravljenja z laserjem zagotovimo varnost z ustreznimi očali, ki varujejo oči pred morebitno poškodbo z laserjem. Obravnavano območje ustrezno pripravimo in očistimo. Glede na diagnozo določimo parametre na laserski napravi. Običajno terapija poteka od 5 do 15 minut, katero posameznik obišče do 10-krat. Terapija je ne boleča in brez stranskih učinkov.

 

Visokointenzivni laser uporabljamo pri različnih diagnozah:

 • Obnova poškodovanih perifernih živcev,
 • plantarni fasciitis,
 • epikondilitis,
 • juvenilni revmatoidni artritis,
 • idiopatska bolečina v spodnjem delu hrbta,
 • osteoartritis,
 • subakromialni utesnitveni sindrom,
 • sindrom zamrznjene rame (ang. Frozen shoulder),
 • limfedem,
 • natrganine mišic in tetiv,
 • brazgotine,
 • zvini sklepov
Fizioterapija z laserjem

Fizioterapija z laserjem se odsvetuje za:

Paciente z malignimi obolenji, posameznike z vročino, na področju vratu za paciente s prisotno hipertiroidizma, kakor tudi za posameznike z epilepsijo.  V obdobju nosečnosti takšni posegi prav tako niso zaželjeni na predelu trebuha. Enako velja tudi za predele telesa kot so oči in razne tetovaže.

Glavni koristni učinki in prednosti fizioterapije z laserjem so:

 • Analgetični učinek,
 • protivnetni učinek,
 • regeneracijski učinek,
 • gre za hiter, varen in neinvaziven poseg,
 • terapija ni boleča,
 • je brez stranskih učinkov,
 • je ne-farmakološki poseg

Zakaj torej na fizioterapijo z laserjem?

Fizioterapija z laserjem omogoča učinkovito dolgoročno izboljšanje bolečine in funkcionalnosti ter posledično višjo raven kakovosti življenja. Zaradi znanstveno dokazanih učinkov o uspešnem zdravljenju in skrajšanju časa rehabilitacije se njegove uporabe redno poslužujemo tudi v naši NYD kliniki.

Preberite več prispevkov:

Osteoartroza je pogosta med slovenci, a obstajajo dobre tehnike zdravljenja in rehabilitacije za pomoč. Preberite več v tem članku.

Poškodbe gležnja bodo veliko bolj moteče in naporne, če si ne preberete tega članka. Preberite katere poškodbe obstajajo in kako ukrepati.

Utesnitveni sindrom rame se da tudi preprečiti oziroma ga oskrbeti. Želite vedeti, kaj pri tem lahko storite sami? Preberite si članek o skriti bolečini rame.

Sindrom karpalnega kanala je pogosta novodobna težava, ki se pogosto pojavlja prav zaradi izpostavljenosti zapestja med uporabo digitalnih naprav.