Hialuronska polnila in polnila za ustnice

Dermalna oziroma hialuronska polnila so med najbolj pogosto uporabljanimi metodami pomlajevanja obraza.

Kakovostni posegi s polnili stanejo 300€ in več. Takšni posegi pa so na voljo tudi v kliniki NYD.

Polnila v estetiki

Se srečujete s težavami estetskega vidika? Se vam zdi, da ste zaradi vaših lepotnih imperfekcij manj privlačni ter imate nižjo samozavest? Želite svoj obraz le malce osvežiti? Na NYD kliniki smo tu zato, da vam s tem uspešno pomagamo.

Dermalna polnila že leta veljajo za recept do lepšega videza. Vas zanima, kako delujejo? Več o njih si preberite v spodnjem članku.

Kaj so dermalna polnila oziroma hialuronska polnila?

Dermalna polnila s hialuronsko kislino so med najbolj pogosto uporabljenimi metodami pomlajevanja obraza. Njihov namen je najprej poudarjanje ali nadomestitev volumna, popravljanje napak v konturi posameznih delov obraza in poudarjanje majhnih podrobnosti.

 

Dermalna oziroma hialuronska polnila so sestavljena iz hialuronske kisline (hialuron), katera je sicer naravna sestavina v našem telesu, zato je njeno apliciranje popolnoma varno, takšne posege pa lahko poimenujemo tudi “naravno pomlajevanje”. Z leti se količina hialuronske kisline v našem telesu manjša, in sicer zato, ker hialuronsko kislino v našem telesu razgrajuje encim hialuronidaza. S tem, ko se razgrajuje naša lastna hialuronska kislina, izgubljamo volumen, elastičnost kože, pojavijo se gube, koža obraza se povesi. Z dodajanjem hialuronske kisline v obliki injiciranja filerjev (dermalnih polnil) vračamo ali dodajamo volumen. Dermalna polnila na bazi hialuronske kisline so edina polnila, ki jih svetovni strokovnjaki za estetsko kirurgijo priporočajo. Razlog za to je v tem, da hialuronska polnila niso trajna, nimajo trajnih posledic in dosežejo najbolj naraven rezultat. Če se pacient odloči, da si ne želi več imeti polnila, mu le-tega s posebnim encimom raztopimo in odstranimo.

Ali so hialuronska polnila varna?

Hialuronska (dermalna) polnila so zaradi svoje naravnosti, začasnosti in razgradljivosti izredno varen preparat. Stranski učinki po uporabi se običajno ne pojavijo, v kolikor pa se, pa so vezani na dan posega. Pojavi se lahko oteklina ali modrica, pride pa lahko tudi do zatrdline na mestu injiciranja. V ekstremnih primerih se lahko pojavita nekroza kože ter slepota, vendar kakor omenjeno, so ti primeri zanemarljivi.

 

Pacientom svetujemo le, da pred posegom ne uživajo zdravil, katera vplivajo na strjevanje krvi ter se v tednu pred injiciranjem izogibajo Omega 3, vitaminu E, protivnetnim zdravilom, alkoholu ter kajenju.

Kakšna je lahko uporaba hialuronskih polnil?

Čeprav večina verjame, da razna polnila uporabljajo le ženske – vendar polnila niso vezana na spol. Uporabljajo se tako pri ženski kot moški populaciji. Najpogosteje se uporabljajo na naslednjih področjih:

 • Nos: oblikovanje, največkrat izravnavanje nosne grbe,
 • Brada: preoblikovanje brade,
 • Brazgotine: zapolnitev vdolbkih brazgotin, ki so posledice operacij ali aken,
 • Očesne vdolbine: zvečanje volumna mehkih tkiv pod očmi,
 • Sence: zapolnitev vdolbkih senc,
 • Navpične/kadilske gube okoli ust: glajenje, običajno v kombinaciji z botoksom,
 • Gube okrog oči oz. ”račje tačke”: glajenje, kadar injiciranje botoksa ni uspešno,
 • Ustnice: povečanje ustnic ali korekcija oblike,
 • Lica: povečanje in oblikovanje,
 • Nazolabialne gube: glajenje,
 • Gube na čelu: kadar injiciranje botoksa ni uspešno,
 • Gube med obrvmi/glabelarne gube: kadar injiciranje botoksa ni uspešno,

Kako točno delujejo hialuronska polnila?

Hialuronska kislina je osnovni gradbeni material naše kože in se nahaja tudi v vezivnem tkivu (prekatna vodica, sklepi, možgansko tkivo). Po strukturi je nesulfatirani glikozaminoglikan iz verig beljakovin in sestavljenih sladkorjev. V tkivu ima nalogo vezanja vode in pomoč pri razvoju novega kolagena, kar zmanjša gube in poveča tonus in volumen kože. Ko se staramo se hialuronska kislina počasneje ustvarja. Pomanjkanje v koži povzroči zmanjšanje tonusa in elastičnosti kože, kar privede do povečanega nastajanja gub, pomanjšanja volumna kože in hitrejšega procesa staranja. Dermalni polnilci delujejo kot spužva. V sebe potegnejo vodo, obdržijo elastičnost kože in vplivajo na pravilno hidratacijo kože.

Kako dolgo traja učinek hialuronskega polnila?

Trajanje rezultatov je odvisno od izbire kožnega polnila ter tudi o karakterju tretiranega območja, stresu tkiva na tem mestu, globini vbrizgavanja, kot tudi o tehniki in količini vbrizga. Pri zelo povešeni koži se svetuje vbrizgavanje polnila v dveh ali več posameznih terminih. Po prvem postopku se lahko pokaže potreba po dodatnih vbrizgavanjih polnila, da se sploh doseže želena stopnja korekcije.

 

Efekt dermalnega polnila traja povprečno 6-12 mesecev. Ko pacient prvič pride na tretma, traja učinek manj časa, a z vsakim dodatnim tretmajem se obstoj podaljša.

Potek posega s polnili

Pred posegom pacient in specialist opravita razgovor, kjer pacient zaupa svoje želje, dogovorita pa se tudi za uporabljeno količino polnila, ki bo priskrbela željene rezultate. Postopek se opravi ambulantno, brez uporabe splošne anestezije. Kasneje se področje apliciranja temeljito očisti in nato s sterilno tehniko vnese preparat na željeno mesto delovanja. Nekatera področja (npr. ustnice) so bolj občutljiva za aplikacijo, zato se lahko področje apliciranja omrtviči z anestetično kremo ali lokalnim anestetikom. Po aplikaciji specialist področje aplikacije zmasira. Sam poseg traja večinoma 20-30 minut, odvisno od regije in vnesenega volumna preparata.

 

Pri pravilni izvedbi posega postopek ni neudoben oziroma boleč za pacienta, običajno pa je to odvisno od njegovega praga bolečine. Rezultati so vidni takoj.

Kaj sledi po posegu?

Samo okrevanje po posegu ni prav zahtevno, kljub temu pa obstaja nekaj priporočil. Po injiciranju v nobenem primeru ne pritiskajte na mesto injekcije polnila, bodite kar se da nežni.

 

Svetujemo, da po posegu pijete veliko vode ter prve tri dni hladite mesto injiciranja z ledom. Po injekciji polnila priporočamo, da vsaj 4-6 ur ne ležite ter tisti dan niste fizično aktivni in se izogibate šobenju ustnic. Prve tri dni ležite na hrbtu s privzdignjeno glavo, ki mora mirovati, zato da polnilo ostane na pravem mestu. V kolikor se pojavijo otekline in podpludbe, ne skrbite, saj so popolnoma običajna reakcija po posegu, izginejo pa v nekaj dneh. V kolikor se vam pojavijo kakršni koli pomisleki, ne odlašajte s klicem v ambulanto, saj so specialisti tu zato, da vam pomagajo.

Preberite več prispevkov:

Izpah pomeni premik sklepne glavice iz sklepne jamice. Izpah rame je zelo pogost. Predstavlja kar 50 % vseh večjih izpahov sklepov. Temu je tako zato, ker je rama nestabilen sklep zaradi plitvega glenoida, ki se zgiba le z majhnim delom glave nadlahtnice. V Kliniki NYD vam lahko pri izpahu rame pomoč nudijo vrhunski ortopedi in fizioterapevti.

Jutranja slabost je izraz poznan večini nosečnic. Gre za slabost in bruhanje med nosečnostjo, ki prizadene do 70 % nosečnic. Zanimivo je, da se jutranja slabost lahko pojavi v kateremkoli delu dneva, tudi zvečer in da obstaja različna intenziteta jutranje slabosti, med katerimi je najresnejša oblika tako imenovan hyperemesis gravidarum.

Braxton Hicksove kontrakcije so poznane številnim nosečnicam in njihovim partnerjem, saj jih pogosto zamenjajo za pravi porod. Gre za tako imenovane ‘lažne porodne popadke’, ki pa so popolnoma normalen del nosečnosti. Preberite si zakaj nastanejo in kdaj je potrebno obiskati zdravnika.

Bolečina v trtici je pogosto povezana s travmo, padcem na trtico, dolgotrajnim ​​kolesarjenjem, pri ženskah pa se lahko pojavi tudi po porodu. Ker so vzroki lahko večfaktorski, je tudi pristop k zdravljenju multidisciplinarni in lahko zahteva sodelovanje večih strokovnjakov. V nadaljevanju vam bomo zaupali kako vam lahko pomagamo v Kliniki NYD.