S čim se ukvarja ortopedija in kdaj na pregled k ortopedu?

Ortopedija je je veja medicine, ki se ukvarja z boleznimi in poškodbami gibal. Beseda je sestavljena iz dveh grških besed orthos, »raven« in paidion, »otrok«.

Zdravnik specialist, ki deluje na tem področju, se imenuje ortoped. Pri zdravljenju bolnikov ortopedi izbirajo med dvema tehnikama: konservativne (tehnična ortopedija) in kirurške tehnike (ortopedska kirurgija).

V okviru naše klinike deluje tudi samoplačniška ortopedska ambulanta. Če imate bolečine pri sedenju, ležanju, hoji, imate težave s hrbtenico ali sklepi, kostmi ali vezmi, je obisk v naši ambulanti pravi naslov za rešitev vaših težav. Na NYD kliniki bomo poskrbeli, da vam pomagamo po naših najboljših močeh ter vašemu življenju povrnemo lahkotnost.

Kdo je ortoped?

Zdravnik specialist, ki deluje na tem področju, se imenuje ortoped. Za pridobitev naziva specialist ortoped mora zdravnik v Sloveniji najprej narediti medicinsko fakulteto in nato še 6 let specializacije iz ortopedije, kjer pridobiva znanja na mnogih različnih klinikah. Pri zdravljenju bolnikov ortopedi izbirajo med dvema tehnikama: konservativne (tehnična ortopedija) in kirurške tehnike (ortopedska kirurgija).

 

Sodobna ortopedija se je prilagodila naraščajočim potrebam prebivalstva z razvojem novih, učinkovitejših metod klinične diagnostike, konservativnega – neoperativnega in predvsem kirurškega zdravljenja bolezni kosti, sklepov, mišic, vezi in tetiv. Z razvojem novih, manj invazivnih, diagnostično-terapevtskih metod se je bistveno povečal tudi obseg obravnave ortopedskega bolnika in posledično razvila subspecializacija ortopedov za posamezna področja.

5 najpogostejših vprašanj, ki vam jih bo zastavil ortoped:

 • Kje občutite bolečino?
 • Kako huda je bolečina in kakšnega tipa je?
 • Kaj sproži bolečino in kako pogosto se pojavlja?
 • Kaj jo poslabša in kaj izboljša?
 • V kolikšni meri vas bolečina ovira pri vsakdanjem življenju?

S čim se ukvarja ortopedija?

Ortopedija je je veja medicine, ki se ukvarja z boleznimi in poškodbami gibal. Beseda je sestavljena iz dveh grških besed orthos, »raven« in paidion, »otrok«. Beseda je nastala v 18. stoletju, saj se je ta veja medicine sprva razvila z namenom popraviti nenormalno ukrivljenost hrbtenice in drugih sklepov.

 

Ortopedija je torej veja medicine, ki se ukvarja s skeletom in vsemi strukturami, ki ga povezujejo. Sem sodijo kosti, mišice, sklepi, kite in vezi. Bolezni, ki te strukture prizadenejo so zelo raznolike. Ena najpogostejših težav, ki človeka pesti so bolečine v enem ali več sklepih.

 

Če je bolečina povezana z obrabo sklepnega hrustanca je to področje, ki je v domeni ortopedije, če pa gre za revmatološke bolečine pa sodi oseba k revmatologu.

Med najpogostejšimi stanji, kjer je potrebna obravnava so:

 • Športne preobremenitvene poškodbe (poškodbe, ki lahko nastanejo zaradi preobremenitev ali nepravilne tehnike izvajanja vaj)
 • Natrgane mišice
 • Poškodba sprednje križne vezi (sprednja križna vez je pomembna za stabilnost kolenskega sklepa)
 • Poškodba kolateralnih vezi kolena
 • Zlomi kosti
 • Obraba sklepov (pri obrabi sklepov ali osteoartrozi se najprej poslužimo konzervativnega pristopa, ob hujši obrabi pa tudi artroplastike, kjer vstavimo umeten sklep)
 • Plantarni fasciitis (vnetje tetive stopalnega loka)
 • Zvin gležnja (ob zvinih lahko pride do poškodb vezi gležnja, ki povzročijo nestabilnost in potrebujejo ortopedsko obravnavo)
 • Teniški komolec (vnetje narastišča mišic, ki iztegujejo prste in dlan)
 • Bolečine v križu
 • Burzitis kolka (vnetje burze, to je vrečka z malo tekočine, ki zmanjšuje trenje med gibanjem sklepa)
 • Tekaško koleno (vnetje vezivnega tkiva ob zunanji strani kolena)
 • Ruptura meniskusa
 • Vnetje ahilove tetive

Poleg vseh naštetih stanj pa ortopedi najpogosteje zdravijo artroskopijo kolena ter t.i. Hallux Valgus.

Artroskopija kot ortopedski poseg

Artroskopija je operativni poseg, kjer na kolenu napravimo dva do tri pol centimetrska reza in v kolenski sklep uvedemo poseben inštrument in majhno sondo, skozi katero se po optičnih vlaknih in kameri slika prenaša na ekran. Koleno napolnimo z tekočino pod pritiskom. Z uporabo specialnih inštrumentov pregledamo kolenski sklep, ter po potrebi popravimo ali odstranimo okvarjena tkiva. Ker napravimo v sklepno ovojnico le nekaj malih rezov je bolečina po operaciji bistveno manjša kot pri klasičnih odprtih operacijah, prav tako so redkejše komplikacije in krajša hospitalizacija.

Kaj je Hallux Valgus?

Hallux Valgus predstavlja novodobno zdravstveno težavo. Izkrivljeni nožni palec oz. Hallux valgus je posledica deformacije prve stopalne kosti. Zaradi te osnovne deformacije se palec postopoma postavi v izkrivljeni/valgus položaj, na notranji/medialni strani osnovnega sklepa se pojavi kronična oteklina in bolečina. Ta bolečina je posledica kostnega izrastka na glavici prve stoplanice. Postopoma se pojavi bolečina v osnovnem sklepu palca, prisotne so težav z obutvijo in pri hoji.

Ortopedija in pregled pri ortopedu

Prvi pregled pri ortopedu je namenjen predvsem postavljanju diagnoze. Na prvem mestu je posvet s klientom v zvezi z nastankom težav. Tako imenovana anamneza pogosto poda vsaj polovico diagnoze. Zdravnik tukaj povpraša o težavah in pregleda  prejšnjo dokumetacijo in izvide. Nato sledi podroben usmerjen telesni pregled. Običajno se prizadeti del telesa tudi rentgensko slika.

 

V kolikor gre za poškodbo ali bolezen mehkih tkiv se pogosto naredi tudi ultrazvok ali magnetno-resonančno slikanje (MR). V primeru poškodb kosti se pogosto uporabi tudi slikanje z računalniško tomografijo (CT). Predvsem v primeru suma na vnetne ali revmatološke bolezni si ortopedi pomagajo tudi s pregledom krvi. V primeru prizadetosti živčevja, na primer suma na diskus hernijo pa pogosto predlagajo tudi nevrofiziološke preiskave kot je elektromiografija (EMG).

 

Po postavitvi diagnoze, ortoped klientu predstavi možnosti zdravljenja in praviloma se skupaj odločita kakšna vrsta terapije je za človeka najboljša. Glede na težave so možnosti različne. Za akutne težave se lahko pogosto na boleče mesto že v ambulanti vbrizga protibolečinsko in protivnetno sredstvo. V primeru zlomov se lahko uporabi samo imobilizacijo ali pa zlom oskrbi operativno.  Za kronične težave pa ortopedi pogosto predlagajo protibolečinsko zdravljenje predvsem z zdravili iz skupine nesteroidnih antirevmatikov, predpišejo fizioterapijo ali podajo navodila za vadbo doma, lahko uporabljajo tudi akupunkturo in različne opornice.

Prednosti samoplačniškega pregleda

Ortopedija se lahko izvaja na koncesijo ali samoplačniško, tako kot vrsta drugih zdravstvenih storitev. Na NYD kliniki ni čakalne vrste. Zaradi hitre obravnave se izognete tveganju, da bi vaša bolečina postala kronična in da bi bolezenska sprememba povzročila trajno okvaro tkiv. Ker pa so takšne preiskave in posegi lahko velikokrat cenovno težko dostopni, smo poskrbeli, da naše storitve ohranimo cenovno dostopne.

Preberite več prispevkov:

Utesnitveni sindrom rame se da tudi preprečiti oziroma ga oskrbeti. Želite vedeti, kaj pri tem lahko storite sami? Preberite si članek o skriti bolečini rame.

Sindrom karpalnega kanala je pogosta novodobna težava, ki se pogosto pojavlja prav zaradi izpostavljenosti zapestja med uporabo digitalnih naprav.

Zdrav način življenja združuje generacije. Dopustite, da to poveže tudi vas in vaše bližnje!

Hiperbarična komora je izjemno dobra za vas in vaše zdravje. Ugotovite zakaj, skozi naš članek o prednostih takšnih terapij!