Kaj je potrebno vedeti o ultrazvoku in pri čem lahko pomaga?

Ultrazvok je zvok, ki ga človeško uho ne zazna zaradi njegove visoke frekvence, ki je višja od 20 kHz. Uporablja se za odkrivanje raznih sprememb v telesu in zdravstvenih stanj.

Z ultrazvokom lahko odkrivamo različne stvari, med drugim pa poznamo ultrazvok dojk, trebušnih organov, žil, vratu, ščitnice in srca (tudi del kardiologije).

Začetki uporabe ultrazvoka v medicini segajo v leto 1940. Od takrat je nepogrešljiv pri odkrivanju defektov v telesu. Mnogo ljudi se ob novici, da morajo na ultrazvočno preiskavo ustraši. Mislijo, da je to nekaj telesu zelo škodljivega ter bolečega. Temu ni tako, zato so vse skrbi odveč. Da bo priprava na ultrazvok lažja, smo za vas pripravili nekaj koristnih informacij.

Kaj je ultrazvok in kako deluje?

Ultrazvok se uporablja na mnogih področjih, pa vendar v splošni literaturi najpogosteje najden opis »Ultrazvok je zvok, ki ga človeško uho ne zazna zaradi njegove visoke frekvence, ki je višja od 20 kHz,« ne nudi dovolj podatkov, da bi razumeli, za kaj sploh gre. V tem prispevku bomo predstavili osnove ultrazvočnega delovanja in njegovo uporabo.

Ultrasonografija

Ultrasonografija je slikovna tehnika na osnovi ultrazvoka, ki omogoča vizualizacijo različnih tkiv v telesu. Z njo lahko odkrijemo morebitne patologije ali poškodbe. Ultrazvočni aparat skozi ultrazvočno sondo oddaja ultrazvočne valove različnih frekvenc. Ultrazvok se lahko giblje skozi tekočino in tkiva, ne prodre pa skozi zrak ali gosto mineralno tkivo. Ultrazvočna sonda ima na konici kristale, ki preko mehanskega nihanja, ki ga sproži električni impulz, proizvajajo ultrazvočne valove. Gre za tako imenovani piezoelektrični učinek. Ultrazvočni valovi nato potujejo iz pretvornika v človeško telo in se širijo preko različnih tkiv. Gostota tkiva določa, koliko ultrazvočnih valov se bo v tkiva absorbiralo in koliko odbilo. Vrnjeni odboji se pretvorijo nazaj v električne impulze, računalnik pa na zaslonu prikaže sliko tkiva v različnih odtenkih sive, glede na prepustnost tkiva za ultrazvočne valove.

 

Gibanje krvi skozi zaklopke in žile pa lahko izmerimo z uporabo doplerskih ultrazvočnih metod (t. i. UZ doppler), ki lahko zajemajo najvišjo hitrost vzdolž celotnega merilnega območja ali le hitrost na določenem manjšem merilnem območju. V barvnem načinu (barvni doppler) se pregleduje pretok skozi zaklopke, žile oz. anatomske ožine.

Ultrazvok je neinvazivna preiskava

Ultrazvok velja za popolnoma neinvazivno ter nebolečo terapevtsko in diagnostično preiskavo, s katero ugotavljamo vzroke bolečin, preverjamo zdravje organov ter sledimo razvoju bolezni in preverjamo učinke zdravljenja. Opravlja ga specialist gastroenterolog ali radiolog. Ultrazvok trebuha ali ultrazvok abdomna je popolnoma neboleča ter neinvazivna diagnostična in terapevtska preiskava, katero izvaja specialist radiolog ali specialist gastroenterolog. Z ultrazvokom preverjamo zdravje organov, ugotavljamo vzroke bolečin v trebuhu, sledimo razvoju bolezni in preverjamo učinke zdravljenja. Priporočljiv je tudi kot preventivna preiskava, pri kateri preverimo zdravje trebušnih organov in pravočasno odkrijemo morebitne bolezenske spremembe. Ultrazvok je za preiskovanca popolnoma varen, saj v procesu preiskave ne prihaja do nikakršnega sevanja. Preiskava se opravi v nekaj minutah, zato od pacienta ne zahteva nobenih večjih priprav.

Kam na ultrazvok?

V kliniki NYD opravljamo poleg drugih preiskav tudi ultrazvok in ultrazvočne preiskave. Strankam nudimo vse vrste ultrazvočnih preiskav, opravljajo pa jih specialisti radiologije z dolgoletnimi izkušnjami. Naročanje je mogoče preko telefona ali e-pošte, oziroma kar preko spleta.

Katere osnovne ultrazvočne preiskave poznamo?

Ultrazvok nam v veliko primerih koristi kot diagnostično sredstvo, brez katerega diagnoza ne bi bila tako hitra in učinkovita. Opravimo lahko mnogo različnih preiskav:

Ultrazvok dojk

Ultrazvok se uporablja kot samostojna preiskava žensk pred 40. letom starosti (ni nadomestilo za mamografijo) ali kot dopolnilna preiskava k mamografiji za ženske po 45. letu. Ugotavljamo morebitne rakave in druge spremembe v tkivu dojk. Preberite več o ultrazvoku dojk v svojem članku.

Ultrazvok trebušnih organov

S to preiskavo lahko lepo prikažemo nekatere prebavne organe (jetra, žolčnik, trebušno slinavko, prav tako tudi velike krvne žile trebuha, vranico, ledvici, rodila in pri moških prostato ter moda). Slabše so vidni votli organi, npr. želodec in črevesje.

 

Več o ultrazvoku trebuha in trebušnih organov si lahko preberete v našem članku o ultrazvoku trebuha – UZ Trebuha.

Ultrazvok arterij ter ven

Zdravo ožilje je izjemnega pomena za naše zdravje, zato moramo zanj dobro skrbeti. Kako zdravo je naše ožilje okončin (nog ali rok), preverjamo z ultrazvočno preiskavo ven in arterij okončin, ki je za pacienta popolnoma varna in neškodljiva, neboleča in hitra.

Ultrazvok vratu in ščitnice

Ultrazvok vratu je pomembna preiskava za ugotavljanje bolezenskih sprememb mehkih delov vratu, pri načrtovanju posegov in sledenju uspešnosti zdravljenja. Na vratu pregledujemo žleze slinavke (lahko zaznamo vnetje, odkrivamo kamne v izvodilih in tumorje), bezgavke na vratu (vnetja, maligna obolenja) ter diagnosticiramo bolezni ščitnice in obščitnične žleze.

Ultrazvok srca

Z ultrazvočno preiskavo srca ugotavljamo obliko in velikost srca oz. posameznih votlin, motnje krčenja in sproščanja srčne mišice, obliko in delovanja srčnih zaklopk, pretoke in tlake v posameznih delih srca in velikih žilah ter morebitne spremembe v okolici srca.

 

Na podlagi meritev ugotavljamo bolezni srca in zaklopk, bolezni srčne ovojnice, ocenjujemo delovanje srca po srčnem infarktu, itd. Ultrazvočna preiskava srca nudi nepogrešljive podatke za izbiro ustreznih zdravil in za določitev o nadaljnjih diagnostičnih in terapevtskih ukrepih.

 

Poleg vseh naštetih lahko opravljamo še mnogo drugih preiskav. Med njih spada ultrazvok testisov in skrotuma, ginekološki ultrazvok, ultrazvok mehkih tkiv in sklepov, prostate, dimelj itd.

Kako in kdaj dobimo rezultate?

Specialist radiolog, ki je posebej usposobljen za nadzorovanje in interpretacijo radioloških pregledov, bo analiziral slike in poslal podpisano poročilo vašemu splošnemu zdravniku ali drugemu zdravstvenemu delavcu, ki je zahteval pregled. Običajno bo referenčni zdravnik ali zdravstveni delavec z vami delil rezultate ter jih razložil. V nekaterih primerih lahko radiolog razpravlja o rezultatih z vami šele ob zaključku svojega pregleda, kljub temu pa lahko morebitna vprašanja postavite že med pregledom.

 

Včasih se opravi naknadni pregled, ker je treba potencialno nenormalnost dodatno oceniti z dodatnimi pogledi ali posebno tehniko slikanja. Nadaljevalni pregled je morda potreben tudi, da se morebitne nepravilnosti čez čas preverijo. Nadaljnji pregledi so včasih najboljši način, da ugotovimo, ali zdravljenje deluje ali če je ugotovitev stabilna ali sčasoma spremenjena.

Preberite več prispevkov:

Strokovno se bolečini v ušesu reče otalgija in je pogost pojav v primarni zdravstveni oskrbi s številnimi različnimi vzroki. Otalgija ima lahko izvor v ušesu, takrat ji rečemo primarna otalgija ali izven ušesa, ko ji rečemo sekundarna otalgija. Obsežna anamneza in fizični pregled sta bistvenega pomena za določitev pravega vzroka.

Morda se sliši nemogoče pa vendar je še kako mogoče, da človek za nekaj trenutkov preneha dihati med spanjem. Temu stanju strokovno rečemo spalna apneja. Apneja pomeni začasno prenehanje dihanja. Razširjenost spalne apneje se giblje med 21 do 59 % v splošni populaciji.

Ušesni tumorji se lahko pojavijo na kateremkoli delu ušesa. Lahko je to zunanje uho, tukaj se tumor pojavi v obliki kožnega raka, srednje uho, kjer je najpogostejši glomus tympanicum ali notranje uho, kjer je najpogostejši akustični nevrom.

Ali ste vedeli, da imajo tudi otroci lahko težave z gastroezofagealnim refluksom (GER)? Pri nekaterih se lahko celo razvije gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB), ki običajno zahteva medicinsko obravnavo. V nadaljevanju vam zaupamo kako ju prepoznati in kako ukrepati. Razložili vam bomo tudi kakšna je razlika med refluksom, polivanjem in bruhanjem.