Kako prepoznati Melanom v zgodnji fazi: pravilo ABCDE

dermatoskop

Kazalo

  Je vsak kožni rak melanom?

  Kožni rak je najpogostejši rak pri ljudeh. Obstajata dve vrsti, melanomski in nemelanomski. Maligni melanom je najnevarnejša oblika kožnega raka, ki se razvije iz celic kože, specializiranih za tvorbo melanina (melanociti). Maligni melanom predstavlja približno 15 % vseh kožnih rakov, odgovoren pa je za več kot 90 % vseh smrti zaradi kožnega raka.

  Koliko Slovencev zboli za kožnim rakom?

  V Sloveniji je leta 2020 za kožnim rakom (nemelanomski) zbolelo 3.010 ljudi. Za melanomom pa letno v Sloveniji zboli približno 600 ljudi, v letu 2020 639 ljudi.

  Kdo je v večji nevarnosti za nastanek melanoma?

  Obstaja kar nekaj dejavnikov tveganja, ki povečajo verjetnost nastanka malignega melanoma pri posamezniku. Nekaterim dejavnikom se je možno izogniti, večini pa žal ne. Nevarnostni dejavniki so: 

   

  1. pozitivna družinska anamneza: v družini je zbolelo že več sorodnikov za malignim melanomom
  2. večje število pigmentnih znamenj: kritična številka je več kot 50 
  3. prirojena (kongenitalna) znamenja; 
  4. Xeroderma pigmentosa, ki je redka dedna bolezen.
  5. starost; 
  6. spol: pogosteje se pojavlja pri moških; 
  7. rasa in kožni tip: melanom se pojavlja pretežno pri beli rasi in pri ljudeh svetlih kožnih tipov. Svetlopolte osebe modrih oči imajo tako večje tveganje za nastanek melanoma. Nevarnostni dejavnik je tudi koža, ki ob izpostavljenosti soncu hitro postane opečena.
  8. že preboleli melanom; 
  9. izpostavljenost UV-žarkom, predvsem UV-B žarkom: prekomerno intenzivno sončenje na dopustu ni pametna ideja, ne glede na komplemente zagorelosti, ki jih boste morebiti dobili po vrnitvi iz dopusta. Enako škodljiv učinek ima tudi uporaba solarija. Ravno to je razlog, da se maligni melanom pogosteje pojavlja pri mladih ženskah. Če smo že izpostavljeni soncu, je potrebno uporabiti sončno kremo z visokim zaščitnim faktorjem in nanos ponavljati vsake tri ure sončne izpostavljenosti.
  kožno znamenje

  Kako prepoznati melanom v zgodnji fazi: pravilo ABCDE

  Kot za večino rakov, tudi za kožnega velja pravilo, da čimprejšnje odkritje in pričetek zdravljenja pomeni večjo verjetnost ozdravitve. Če se maligni melanom odkrije zgodaj, je večinoma ozdravljiv, če pa napreduje in se razširi na druge dele telesa je lahko usoden. Ker se maligni melanom pojavi na novo, je redno pregledovanje kože od glave do peta izrednega pomena. Postopek ABCDE vam lahko pomaga odkriti sumljive spremembe na koži:

  Asymmetry – ASIMETRIJA: melanomsko znamenje je običajno nepravilne oblike asimetrično, medtem ko so benigna nenevarna znamenja običajno okrogla in simetrična.


  Borders – ROBOVI: pri melanomu so robovi običajno nepravilni, zamegljeni, medtem ko ima benigno znamenje gladek, enakomeren rob.


  Color – BARVA: melanom običajno sestavlja več odtenkov rjave, črne in sive (lahko tudi vijolične, rdeče, modre), medtem ko je benigno znamenje običajno v enem odtenku rjave.


  Diameter – PREMER: znamenje večje od 5 mm je lahko melanomsko.


  Evolution – RAZVOJ: melanom se sčasoma spreminja v velikosti, barvi, lahko začne krvaveti, se luščati, srbeti.

  ABCDE melanoma

  Oblike zdravljenja

  Da gre resnično za maligni melanom potrdimo z ekscizijsko biopsijo pri kateri izrežemo celotno spremembo z varnostnim robom 2-5 mm.


  Maligni melanom se nato kirurško izreže z dovolj velikim varnostnim robom zdrave kože. Velikost varnostnega roba je odvisna od debeline primarnega melanoma.


  Možno je tudi radioterapevtsko zdravljenje, kjer z visokenergijskimi ionizirajočimi žarki uničimo DNK v tumorskih celicah zaradi česar te propadejo.


  Zdravnik se lahko odloči še za sistemsko zdravljenje pri katerem bolnik bodisi v obliki tablet ali infuzije prejme terapijo. 


  Ena izmed možnih oblik zdravljenja je tudi imunoterapija, ki vključuje monoklonska protitelesa in tarčno zdravljenje. 

  Kdaj obiskati dermatologa?

  Vsi zgoraj omenjeni dejavniki tveganja so zagotovo zadosten razlog za obisk strokovnjaka. Kot pravi stari pregovor, bolje preventiva kot kurativa.

  Dermatolog bo z optičnim instrumentom imenovanim dermatoskop, pregledal sumljivo kožno spremembo. Dermatoskop ima visokokakovostno povečevalno lečo, ki omogoča natančen pregled strukture kože. Po potrebi bo spremembo izrezal in poslal na patohistološko preiskavo s katero lahko pod visoko zmogljivim mikroskopom najdemo rakave celice in določimo vrsto, stopnjo ter globino vraščanja malignega melanoma.

  V primeru ponovitve melanoma se v Sloveniji bolniki s kožnim melanomom sledijo na Onkološkem inštitutu do 5 let po končanem zdravljenju in vzporedno pri dermatologu doživljenjsko zaradi večje verjetnosti nastanka novega kožnega melanoma.

  dermatoskop

  Zaključek

  Beseda rak v ljudeh vzbudi strah zaradi trpljenja in bližine smrti, ki jo večina rakavih bolnikov in njihovih bližnjih izkusi. Pri kožnem raku imamo možnost preprečiti žalosten izid z dostopnimi preventivnimi ukrepi, kot so učinkovito samoopazovanje in dermatološki pregledi. Če torej na sebi ali drugih opazite kožno spremembo, ki ustreza merilom, ki ste jih osvojili z branjem našega članka, ne odlašajte in nemudoma ukrepajte.

  Vhod v NYD kliniko

  Viri in literatura

  Onkološki inštitut Ljubljana: Kožni rak. Dostopno na:  https://www.onko-i.si/za_javnost_in_bolnike/vrste_raka/kozni_rak (citirano: 12.02.2024)

  Društvo onkoloških bolnikov Slovenije: Kožni melanom. Dostopno na: https://www.onkologija.org/o-raku/kozni-melanom/#1490093507578-e997c90f-3b9f9a86-a797 (citirano: 12.02.2024)

   

  Heistein JB, Acharya U, Mukkamalla SKR. Malignant Melanoma. 2023 May 22. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan–. PMID: 29262210.

  Preberite več prispevkov:

  Osteoporoza je bolezensko stanje, pri katerem pride do nizke mineralne gostote kosti. Nizko mineralno gostoto kosti povzroči spremenjena kostna mikrostruktura, zaradi česar so bolniki nagnjeni k zlomom kosti že ob blagih udarcih in padcih s stojne višine. Več kot 70 % starejših od 80 let zboli za osteoporozo.

  Laminektomija je eden najpogostejših operativnih postopkov za sprostitev hrbteničnega kanala, ko pride do njegovega zoženja. Do zoženja lahko pride bodisi zaradi degenerativne stenoze, zloma, spinalnih tumorjev, abscesa ali deformacije.

  Gube so sestavni del fiziološkega staranja človeškega telesa. Vse kar pospešuje staranje kože, pospešuje nastanek gub. Izogib prepogostemu sončenju, kajenju in drugim dejavnikom tveganja staranja, lahko vodi v gladko in sijočo kožo brez gub. Obstaja tudi kar nekaj različnih pristopov za glajenje gub. Sem spadajo polnila, tehnike obnavljanja kože in kirurški lifting.

  Hernija diska se lahko pojavi v katerem koli delu hrbtenice, največkrat pa se pojavi v spodnjem ledvenem delu hrbta. Glavni simptom hernije diska je bolečina. Ta bolečina je ostra in pekoča. Če hernija diska povzroči utesnitev živčne korenine, bo bolečina sevala po poteku živca.