Kako se klinično kaže koprivnica?

Kazalo

  Koprivnici strokovno rečemo urtikarija in označuje kožni izpuščaj, ki ga sproži reakcija na hrano, zdravila ali druge dražilne snovi, vključno s stresom. Izrazi se s srbečimi, nad kožo dvignjenimi spremembami, ki so bodisi rdeče bodisi kožne barve. Koprivnica običajno izgine brez zdravljenja, vendar lahko antihistaminiki izboljšajo klinično sliko.

  Kaj je koprivnica?

  Koprivnica je pogosta dermatološka bolezen, ki se običajno kaže z močno srbečimi, dobro omejenimi, dvignjenimi kožnimi spremembami, ki so lahko veliki od nekaj milimetrov do nekaj centimetrov ali več. Pojavi se lahko skupaj z angioedemom, to je oteklina podkožnega tkiva, ki lahko boli in je topla na dotik.

  Kateri obliki koprivnice poznamo?

  Obstajata akutna in kronična oblika koprivnice. Akutna je tista, ki se ponovi v obdobju, krajšem od šestih tednov. Kronična pa traja dlje kot šest tednov.

  Pri kom se pojavi koprivnica?

  Koprivnica se lahko pojavi pri osebah katerekoli starosti. Do 20 % ljudi jo doživi vsaj enkrat v življenju. Obstajala naj bi povezava med akutno koprivnico in boleznimi, kot so astma, alergijski rinitis in atopijski dermatitis, zlasti pri otrocih. Koprivnica se lahko izrazi tudi v obdobjih izjemnega stresa.

  Kakšni so simptomi in znaki akutne koprivnice?

  Klinična prezentacija koprivnice se lahko razlikuje od osebe do osebe. Začetek simptomov je hiter in običajno traja nekaj minut, večinoma vsi simptomi in znaki popolnoma izginejo v eni do štiriindvajsetih urah brez zdravljenja.

  Znaki akutne koprivnice vključujejo:

   

  • Nad ravnjo dvignjene kožne spremembe ali izbokline, ki so lahko na svetlejši koži videti rdečkaste barve. 
  • Ob pritisku na kožno spremembo, koprivnica pobledi. 
  • Kožne spremembe so srbeče. Srbečica je različno intenzivna, v najhujših primerih lahko moti vsakodnevne aktivnosti in spanje. 


  Kot že omenjeno se lahko akutna koprivnica pojavi skupaj z angioedemom. Ta oteklina podkožnega tkiva je lahko prisotna tudi na področju ustnic, oči, genitalij in notranjosti grla. Ravno slednje lahko oteži dihanje. 

  Kakšni so simptomi in znaki kronične koprivnice?

  Kronična koprivnica je v mnogih simptomih in znakih podobna akutni, izrazi se lahko s srbečimi, oteklimi, dvignjenimi izboklinami, ki s pritiskom pobledijo. Vendar pa ima kronična koprivnica nekaj unikatnih značilnosti, kot so:

  • Kožne spremembe spreminjajo velikost in obliko. 
  • Kožne spremembe se najprej pojavijo, nato izginejo, nato se znova pojavijo. Ta vzorec se ponavlja vsakih nekaj dni za daljša časovna obdobja, lahko celo mesece ali leta.

  Kožne spremembe se izrazijo ob vročini, vadbi ali stresu.

  Na katerem predelu telesa se lahko pojavi koprivnica?

  Kožne spremembe, ki jih zajema koprivnica se lahko pojavijo kjerkoli na telesu.

  •  

  Ali je lahko koprivnica znak resnejšega stanja?

  Čeprav je koprivnica običajno benigna in samoomejujoča, je lahko tudi znak življenjsko nevarne anafilaksije. Anafilaksija je preobčutljivostna reakcija, ki se lahko končna s smrtno nevarnim anafilaktičnim šokom.

  Zakaj nastane koprivnica?

  Patofiziološko nastane zaradi sproščanja histamina in drugih mediatorjev iz mastocitov in bazofilcev. Histamin se sprošča ob vsaki alergijski rekaciji, nakazuje da je v telesu prišlo do vnetja in povzroča srbečico, otekanje in druge simptome. 

   

  Vzrok za kronično koprivnico naj bi bila avtoimunska komponenta, ki vključuje prisotnost specifičnih protiteles. Vendar pa klinični pomen teh avtoprotiteles ni jasen. Ta protitelesa lahko najdemo tudi pri atopijskem dermatitisu in številnih drugih avtoimunskih boleznih.

   

  Sprožilci koprivnice so: 

   

  • nekatera zdravila (acetilsalicilna kislina), nekateri antibiotiki, nesteroidni antirevmatiki (ibuprofen, diklofenak), paracetamol, lokalni in splošni anestetiki; 
  • strupi žuželk (čebele, ose, sršeni, pajki);
  • hrana (mleko, jajčni beljak, školjke, ribe, jagode); 
  • bolezni (virusne infekcije, virusni hepatitis, infekcijska mononukleoza, ošpice); 
  • vdihovanje povzročiteljev (pršice v hišnem prahu, perje, plesni, pelodi trav);
  • dotik povzročiteljev (dotik mesa, lateksa, trave);
  • fizikalna koprivnica, ta nastane na mestih fizikalnega draženja kože, kot so drgnjenje, pritisk na kožo, izpostavitev ultravijoličnemu sevanju, vročini, mrazu, znojenju.

  Kaj je najpogostejši vzrok koprivnice pri otrocih?

  Pri otrocih urtikarijo najpogosteje povzročajo okužbe z virusi (npr. rinovirus, rotavirus, hepatitis A, hepatitis B , hepatitis C) z bakterijami (npr. okužbe sečil, Helicobacter pylori) in s paraziti.

  Kakšna je razlika med koprivnico in izpuščajem?

  Izpuščaj je bolezenska sprememba kože, ki se lahko izrazi s pikami, oteklinami, srbečico in rdečino. Koprivnica je ena izmed vrst izpuščajev.

  Kako se postavi diagnoza koprivnice?

  Dermatolog bo diagnozo koprivnice postavil na podlagi anamneze in kliničnega pregleda. V anamnezi bo dobil informacijo o izpostavitvi alergenu, ki je sprožil koprivnico, med fizičnim pregledom pa bo natančno pregledal kožne spremembe. 

  Lahko bo naredil tudi alergijske teste, ki vključujejo: 

  • Kožne teste.
   V sklopu kožnih testov bo testiral različne alergene na vaši koži. Če vaša koža pordi ali oteče, pomeni, da ste alergični na to snov. Tem kožnim testom strokovno rečemo kožni vbodni testi. Kožni testi se običajno ne izvajajo za kronično koprivnico.

    

  • Krvne teste.
   Krvni test preveri, ali so v vaši krvi specifična protitelesa. Vaše telo proizvaja protitelesa za boj proti alergenom. Če vaše telo tvori preveč protiteles, se lahko pojavi koprivnica in oteklina.

  Kako se zdravi akutna koprivnica?


  Koprivnica običajno izgine sama od sebe, brez zdravljenja. Včasih izgine v nekaj minutah, včasih izgine v nekaj dneh. Pomembno je, da identificiramo povzročitelja in se mu v prihodnosti izogibamo. 

   

  Za nadzor nad simptomi in znaki, ki jih povzroča koprivnica so v uporabi naslednja zdravila: 

   

  • Antihistaminik, to je zdravilo proti alergijam, ki zmanjša srbečico.
  • Kortikosteroid, to je protivnetno zdravilo, ki se uporablja ob pojavu hujših oteklin in srbenja.
  • Odvajala, ta se uporabijo v primeru, da je koprivnico sprožila zaužita hrana. Primer odvajala je grenka sol.

  Kako se zdravi kronična koprivnica?

  Kronična urtikarija se zdravi z antihistaminiki, lahko v kombinaciji s vazokonstriktorji. Redko se za zdravljenje uporabi kortikosteroide in imunosupresive. 


  Pri kronični koprivnici, ki jo je težko zdraviti, se lahko zdravnik odloči za uporabo cepiv proti alergijam. Vsakomesečno bolnik prejme injekcije zdravil, ki blokirajo alergijske reakcije.

  Kako se zdravi koprivnica, ki jo sproži hrana?

  Kot že omenjeno bolnik zaužije odvajalo, da se iz telesa čim prej odstrani zaužita hrana. Prve dni je potrebno uživati dietno hrano, nekaj dni le prepečenec in čaj, nato kuhan riž in krompir, nato pa se preide na hrano, v kateri ni povzročiteljev.

  Kako se zdravi težave s požiranjem, dihanjem ali izgubo zavesti?

  V primeru, da nastopijo ti simptomi in znaki, bolnik potrebuje nujno zdravniško pomoč. Takoj se mu aplicira adrenalin, antihistaminike, nadomešča se mu tekočine in naredi druge potrebne nujne postopke prve pomoči. Nato se zdravljenje nadaljuje na oddelku za intenzivno terapijo, kjer se zdravstveno stanje natančno spremlja.

  Kaj lahko sami naredimo za olajšanje klinične slike koprivnice?

  Za lajšanje koprivnice pomaga kopanje v hladni kopeli ali tuširanje s hladno vodo. Pomaga tudi nošenje ohlapnih oblačil in polaganje hladnih obkladkov na razdraženo kožo. Tudi krema s hidrokortizonom ali antihistaminikom v prosti prodaji lahko ublažita srbenje in oteklino.

  Kako lahko preprečimo koprivnico?

  Akutno koprivnico najlažje preprečimo z izogibanjem sprožilcem. Pri njihovi identifikaciji lahko pomaga zdravnik z uporabo kožnih testov. Glede na rezultate bo potrebno:

  • iz prehrane izločiti nekatere živilske izdelke;
  • zmanjšati izpostavljenost alergenom v zraku;
  • pričeti z uporabo detergentov in mil brez dišav ali barvil; 
  • izogibati se ekstremnim spremembam temperature;
  • sprostiti se in si vzeti odmor ob izpostavljenosti stresu;  
  • nositi ohlapna in lahka oblačila. 

  Kronične koprivnice morda ne bo mogoče preprečiti. Potrebna je potrpežljivost in upoštevanje podobnih nasvetov, ki se priporočajo pri akutni koprivnici.

  Kakšna je prognoza koprivnice?

  Koprivnica večinoma ne povzroča resnih težav. Otroci pogosto prerastejo alergije, ki jim sprožijo koprivnico.

   

  Pri nekaterih ljudeh lahko pride do anafilaksije, ki je življenjsko nevarno stanje.Takrat je potrebno vedno pri sebi imeti in znati uporabljati adrenalin oziroma epinefrin za injiciranje (EpiPen®).

  Kdaj je potrebno ob pojavu koprivnice obiskati zdravnika?

  Strokovno pomoč nujno poiščite, če:

  • Koprivnica ali oteklina traja več kot en teden; 
  • So kožne spremembe videti okužene (rdeče, otekle ali napolnjene z gnojem); 
  • Se koprivnica ponavlja na vsakih nekaj mesecev; 
  • Močna srbečica moti vsakodnevne aktivnosti ali spanje; 
  • Opazite znake anafilaksije, vključno s piskajočim dihanjem, težkim dihanjem ali bruhanjem.
  • Opazite otekle ustnice ali obraz.
  Vhod v NYD kliniko

  Viri

  Schaefer P. Acute and Chronic Urticaria: Evaluation and Treatment. Am Fam Physician. 2017 Jun 1;95(11):717-724. PMID: 28671445.

   

  Cleveland Clinic. Hives. Dostopno na: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8630-hives. (Citirano: 14.05.2024).

   

  Greiwe J, Bernstein JA. Approach to the Patient with Hives. Med Clin North Am. 2020 Jan;104(1):15-24. doi: 10.1016/j.mcna.2019.08.010. Epub 2019 Oct 28. PMID: 31757233.


  Združenje zdravnikov družinske medicine. Urtikarija. Dostopno na: https://www.zd-po.si/rysupsav/2020/10/OD-Urtikarija.pdf. (Citirano: 14.05.2024).

  Preberite več prispevkov:

  Izpah pomeni premik sklepne glavice iz sklepne jamice. Izpah rame je zelo pogost. Predstavlja kar 50 % vseh večjih izpahov sklepov. Temu je tako zato, ker je rama nestabilen sklep zaradi plitvega glenoida, ki se zgiba le z majhnim delom glave nadlahtnice. V Kliniki NYD vam lahko pri izpahu rame pomoč nudijo vrhunski ortopedi in fizioterapevti.

  Jutranja slabost je izraz poznan večini nosečnic. Gre za slabost in bruhanje med nosečnostjo, ki prizadene do 70 % nosečnic. Zanimivo je, da se jutranja slabost lahko pojavi v kateremkoli delu dneva, tudi zvečer in da obstaja različna intenziteta jutranje slabosti, med katerimi je najresnejša oblika tako imenovan hyperemesis gravidarum.

  Braxton Hicksove kontrakcije so poznane številnim nosečnicam in njihovim partnerjem, saj jih pogosto zamenjajo za pravi porod. Gre za tako imenovane ‘lažne porodne popadke’, ki pa so popolnoma normalen del nosečnosti. Preberite si zakaj nastanejo in kdaj je potrebno obiskati zdravnika.

  Bolečina v trtici je pogosto povezana s travmo, padcem na trtico, dolgotrajnim ​​kolesarjenjem, pri ženskah pa se lahko pojavi tudi po porodu. Ker so vzroki lahko večfaktorski, je tudi pristop k zdravljenju multidisciplinarni in lahko zahteva sodelovanje večih strokovnjakov. V nadaljevanju vam bomo zaupali kako vam lahko pomagamo v Kliniki NYD.