Kako se znebiti celulita?

Kazalo

  Celulit je še kako prisoten v vsakdanjiku človeka. Gre za estetsko moteče stanje kože, ki se kaže kot jamice in vdolbine, kar povzroči neenakomerno površino. Pojavlja se pri 80 % do 90 % žensk, večinoma na stegnih, zadnjici in bokih. Njegova prisotnost je marsikdaj vzrok globokih psihosocialnih težav, pri nekaterih vpliva celo na kakovost življenja, zlasti ker se ponavadi pri ženskah pojavi že v času pubertete.

  Kaj je celulit?

  Celulit je neboleča kožna bolezen, ki ima kozmetične posledice na površino kože. Poleg kozmetičnih vplivov, ima zaradi idealov zahodne družbe v kateri živimo, lahko tudi močne vplive na samopodobo mlade ženske, zlasti, če se ta s celulitom prvič sreča že kmalu po puberteti in če ima prisoten celulit stopnje 3. Izraz celulit je pomembno razlikovati od izraza celulitis, ne glede na to da zvenita podobno in se laično včasih medsebojno zamenjujeta. Celulitis je boleča okužba kože, ki se pojavi, ko bakterije vdrejo v kožo in lahko ob neustreznem zdravljenju, vodi v življenje ogrožujoče stanje.

  Kateri so glavni simptomi celulita?

  Kot smo že večkrat omenili, verjetno pa tudi videli v realnem življenju, se celulit kaže kot:

   

  • ‘Grudasta’ koža: jamice in vodlbinice, ki ustvarjajo videz neenakomerne površine kože;
  • Videz pomarančne kože, ki se pojavi, ko se podkožno maščobno tkivo nabira med kolagenskimi celicami v dermisu, kar povzroči izgubo prvotne strukture. Na površini se razporedijo majhni vozlički, ki dajejo videz pomarančne lupine.

  Celulit je lahko viden ves čas ali le, ko si kožo stisnete. Ima štiri stopnje:

   

  Stopnja 0: Na vašem telesu ni celulita.

  Stopnja 1: vaša koža je gladka, ko vstanete, vendar se pojavijo rahle vdolbine, ko se usedete.

  Stopnja 2: vaša koža ima zmerne jamice, ko vstanete in ko se usedete.

  Stopnja 3: ko vstanete ali se usedete, se na vaši koži pojavijo močno izrazite jamice. Vaša koža ima tudi globoke vrhove in doline, dvignjena in vdolbena površina kože.

  Na katerih predelih telesa se celulit najpogosteje pojavlja?

  Celulit se najpogosteje pojavi na trebuhu, bokih, stegnih in zadnjici. To je zato, ker je večina maščobe pri ženskah porazdeljena na teh predelih. 

  Pri kom se celulit pogosteje pojavi?

  Čeprav je razmeroma malo znanega o razširjenosti in incidenci celulita ter predispozicijskih dejavnikih za razvoj celulita zaradi pomanjkanja trdnih epidemioloških podatkov, naj bi različne stopnje celulita imelo od 80 % do 90 % žensk po puberteti. Celulit naj bi se prvič pojavil nekje med 20. in 30. letom. Med vsemi rasami, so s celulitom najbolj prizadete kavkaške ženske.

  Ali se lahko celulit pojavi tudi pri moških?

  Odgovor je da. Sicer je to redek pojav, ki prizadane le približno 2 % moških in se razvije zaradi pomanjkanja androgenov, kot posledica kastracije, hipogonadizma (zmanjšana funkcija spolnih žlez), Klinefelterjevega sindroma (genetski sindrom, pri katerem se moški rodi z dodatnim x kromosomom) ali estrogenskega ali antiandrogenskega zdravljenja raka prostate.

  Zakaj se celulit poslabšuje s staranjem?

  Pri večini žensk se celulit začne pojavljati po puberteti, vendar pa se s starostjo stanje ponavadi slabša. To je posledica zmanjševanja elastičnosti kože, do katerega pride s staranjem.

  Zakaj sploh nastane celulit?

  Natančni etiološki in patogenetski vzroki nastanka celulitisa, še vedno ostajajo neznanka. Znano pa je, da sta tako v njegov nastanek vpletena tako usnjica kot podkožje, lahko vsak posamično ali v kombinaciji. Celulit najbolj povezujejo z estrogenom, povečanje ravni estrogena pospeši njegov nastanek. Estrogen naj bi bil odgovoren za različne korake, ki so vpleteni v patogenezo celulita.  

   

  Dejavniki, ki poslabšajo stanje celulita:


  • Debelost in telesna neaktivnost. 
  • Menopavza.
   Zlasti zaradi povečane prepustnosti žil in slabšega žilnega tonusa. 
  • Dermalna atrofija na prizadetih območjih (upad kožnega tkiva. 
  • Hipoksija (pomanjkanje preskrbe tkiv s kisikom). 
  • Povečana lipogeneza (patološko nalaganje maščobe v celicah). 
  • Vnetje.

  Tudi genetski, okoljski in hormonski dejavniki so bili vpleteni v razvoj celulita. Kavkaška rasa je bolj nagnjena k razvoju. Alkohol na primer spodbuja lipogenezo, dehidracijo in moteno skladiščenje maščobe.

  Kako postavimo diagnozo celulita?

  Diagnoza celulita se postavi klinično. Zdravnik bo pregledal vašo kožo in identificiral morebitne vzroke za njegov nastanek. Na tak način, se lahko ugotovi katera metoda zdravljenja, bi bila za vas najprimernejša. Nekatere metode recimo zdravijo maščobo, vendar ne odstranijo jamice.

  Metode zdravljenja celulita

  Za izboljšanje videza celulita, vsaj začasno, so na voljo različni pristopi zdravljenja. Vsak ima svoj niz možnih rezultatov in stranskih učinkov. Kot za večino stanj, je prava kombinacija različnih pristopov, največkrat najbolj učinkovita.

  Možne metode zdravljenja celulita vključujejo: 

  1. Lasersko in radiofrekvenčno zdravljenje.
   Pri laserskem zdravljenju se v podkožje potisne tanko vlakno, ki oddaja lasersko toploto, ta nato uniči vlaknaste trakove, ki vežejo maščobo. Tak pristo naj bi videz celulita zmanjšal za šest mesecev do enega leta.
   Obstaja tudi naprava, ki uporablja toploto (radiofrekvenco) za neablativno zdravljenje. Tukaj je ponavadi potrebnih več tretmajev, za dosego konkretnega učinka.
  2. Terapija z zvočnimi valovi.
   Strokovnjak bo na prizadeto kožo nanesel najprej gel, nato pa še majhno ročno napravo, ki se ji reče pretvornik. Pretvornik pošilja zvočne valove v telo in razbija celulit.
  3. Maderoterapija.
   Z uporabo masaže in večih lesenih pripomočkov raznovrstnih velikosti in oblik, posebej oblikovanih za prilagajanje različnim delom telesa, maderoterapija ustvari aktivacijo limfne drenaže in odpravlja celulit.
  4. Limfna drenaža.
   Limfna drenažna masaža zmanjšuje in odpravlja otekline, ki se pojavijo, ko zdravljenje ali bolezen blokira limfni sistem. Poleg tega napne ohlapno kožo in zmanjša celulit.
  5. Injekcijska lipoliza. 
   V sklopu injekcijske lipolize, v predele, kjer želimo odpraviti maščobo injiciramo majhne odmerke fosfatidilholina. Ta sproži lipolizo, lokalno razgradnjo maščobnih celic. 
  6. Operacija.
   Lahko se izvede tako imenovana subcizija, ki z iglami, rezili ali drugimi orodji loči vlaknate trakove pod kožo, z namenom zgladitve kože. Ena metoda uporablja tudi cepljenje maščobe za izboljšanje videza kože. Rezultati teh tehnik lahko trajajo dve do tri leta. Zapleti pa lahko vključujejo bolečino in krvavitev pod kožo. 

  Zdravljenja celulita običajno ne krije zavarovanje, zato je izbira za vas najprimernejšega pristopa k zdravljenju izrednega pomena. Naši strokovnjaki vam lahko pri tem pomagajo.

  Ali je celulit ozdravljiv?

  Žal se celulita v popolnosti ne morete znebiti. Obstajajo pa številni pristopi, ki zmanjšajo njegove estetske posledice. V prvi vrsti pa je dobra novica tudi to, da celulit sam po sebi nima škodljivega vpliva na človekovo splošno zdravje. To morebiti ne velja, za vzroke zaradi katerih se je celulit pri vas pojavil ali poslabšal. Zanemariti ne smemo tudi vpliva, ki ga ima celulit na
  posameznikovo duševno zdravje.

  Ali lahko zmanjšamo tveganje za nastanek celulita?

  Dosedanje študije še niso dokazale ničesar stoodstotno oprijemljivega, kar bi lahko zagotovilo preprečitev celulita. Vseeno pa obstaja nekaj nasvetov, ki lahko potencialno zmanjšajo tveganje za nastanek celulita. To so: 

   

   • Zdrava prehrana.
    Izogibajte se predelani hrani, ki vsebuje veliko ogljikovih hidratov, maščob, konzervansov in soli.
   • Jemanje prehranskih dodatkov, ki vsebujejo kofein, izvleček grozdnih pešk ali ginko biloba.
   • Redna telesna vadba.
   • Ustrezna skrb za duševno zdravje.
    V primeru, da se celulit pojavi, vam bo ta točka pomagala pri učinkovitem spoprijemanju.

  Kdaj k zdravniku?

  Kot je bilo že omenjeno, celulit sam po sebi nima patološkega vpliva na človekovo telo. Vseeno pa to ne pomeni, da ne smete poiskati strokovne pomoči, v primeru, da si tega želite. Zlasti, ker je na trgu veliko marketinških pripravkov za odpravo celulita, ki niso nujno najbolj učinkoviti ali varni, je koristno pred izbiro lastnega prisotopa k zdravljenju, slišati tudi kakšno strokovno mnenje. V primeru vprašanj smo v Kliniki NYD, vedno tukaj za vas.

  Viri

  Arora G, Patil A, Hooshanginezhad Z, Fritz K, Salavastru C, Kassir M, Goldman MP, Gold MH, Adatto M, Grabbe S, Goldust M. Cellulite: Presentation and management. J Cosmet Dermatol. 2022 Apr;21(4):1393-1401. doi: 10.1111/jocd.14815. Epub 2022 Feb 14. PMID: 35104044.


  Gabriel A, Chan V, Caldarella M, Wayne T, O’Rorke E. Cellulite: Current Understanding and Treatment. Aesthet Surg J Open Forum. 2023 Jun 21;5:ojad050. doi: 10.1093/asjof/ojad050. PMID: 37424836; PMCID: PMC10324940.

  Mayo Clinic. Cellulite. Dostopno na: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cellulite/diagnosis-treatment/drc-20354949. (Citirano: 28.04.2024).

  Cleveland Clinic. Cellulite. Dostopno na: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17694-cellulite. (Citirano: 28.04.2024).

  Vhod v NYD kliniko

  Preberite več prispevkov:

  Izpah pomeni premik sklepne glavice iz sklepne jamice. Izpah rame je zelo pogost. Predstavlja kar 50 % vseh večjih izpahov sklepov. Temu je tako zato, ker je rama nestabilen sklep zaradi plitvega glenoida, ki se zgiba le z majhnim delom glave nadlahtnice. V Kliniki NYD vam lahko pri izpahu rame pomoč nudijo vrhunski ortopedi in fizioterapevti.

  Jutranja slabost je izraz poznan večini nosečnic. Gre za slabost in bruhanje med nosečnostjo, ki prizadene do 70 % nosečnic. Zanimivo je, da se jutranja slabost lahko pojavi v kateremkoli delu dneva, tudi zvečer in da obstaja različna intenziteta jutranje slabosti, med katerimi je najresnejša oblika tako imenovan hyperemesis gravidarum.

  Braxton Hicksove kontrakcije so poznane številnim nosečnicam in njihovim partnerjem, saj jih pogosto zamenjajo za pravi porod. Gre za tako imenovane ‘lažne porodne popadke’, ki pa so popolnoma normalen del nosečnosti. Preberite si zakaj nastanejo in kdaj je potrebno obiskati zdravnika.

  Bolečina v trtici je pogosto povezana s travmo, padcem na trtico, dolgotrajnim ​​kolesarjenjem, pri ženskah pa se lahko pojavi tudi po porodu. Ker so vzroki lahko večfaktorski, je tudi pristop k zdravljenju multidisciplinarni in lahko zahteva sodelovanje večih strokovnjakov. V nadaljevanju vam bomo zaupali kako vam lahko pomagamo v Kliniki NYD.