Kalcinacije v rami

Kalcinacije v rami: nasveti za lajšanje bolečin

Kalcinacije v rami so zelo pogosta patologija, o kateri poroča od 2,5 do 7,5 % odraslih. Hudo bolečino in posledično omejeno gibljivost v ramenskem sklepu povzroča prisotnost oblog kalcija na tetivah mišic ramenskega obroča. Pravilna diagnoza in ustrezno zdravljenje, katerega omogočamo tudi v naši NYD kliniki, lahko pomagata izboljšati kakovost življenja in zmanjšati vpliv kalcinacij na vsakodnevne funkcije.

Kaj pripelje do odlaganja kalcija na tetive?

Mehanizem kalcinacij še vedno ni popolnoma jasen. Kronična in stalna obremenitev ramenskega obroča vodi do degenerativnih sprememb na tetivah, katere lahko napredujejo v kalcinacijo. Preobremenitev v predelu rame vodi do transformacije tenocitov (celic, ki gradijo tetive) v hondrocite (celice, ki gradijo kost), kar povzroči nabiranje kalcija znotraj tetiv mišic ramenskega obroča. Kar pomeni, da preobremenitev vodi v diferenciacijo matičnih celic tetive v kostne celice. Nekateri avtorji delijo proces kalcinacije v tri stopnje:

3 Stopnje

  1. Predkalcinacijska faza: v kateri se tetiva preoblikuje v vezivno-hrustančno tkivo, ki deluje kot substrat za odlaganje kalcija.
  2. Kalcinacijska faza: sestavljena je iz formativne in resorptivne faze. Za formativno fazo ja značilno odlaganje kalcijevih kristalov v tetivo. Medtem ko se v resorptivni fazi razvije na prizadetem območju žilno tkivo. Druga faza je običajno povezana z razvojem akutne bolečine, ki je zelo moteča in se ne odziva na običajno analgetike.
  3. Postkalcinacijska faza: v kateri so zgodi preoblikovanje tkiva kalcinacijske tetive v granulacijsko tkivo. Proces se običajno konča s popolno zacelitev vpletene tetive, ki traja običajno več mesecev.

Najbolj pogosto prizadeto mesto kalcinacij je območje tetive mišice supraspinatus oz. mišice nadgrebenčnice (80 % primerov) in območje tetive mišice subscapularis oz. podlopatične mišice (5 % primerov). Gre za mišici, ki sta del rotatorne manšete, skupine mišic ramenskega obroča. Mišici predvsem sodelujeta pri upogibu, odmiku ter notranji in zunanji rotaciji v ramenskem sklepu. Pri osebah, katere zaradi vsakodnevnih dejavnosti ali poklicev opravljajo delo z roko v notranji rotaciji z rahlim odmikom, se mišice rotatorne manšete krčijo. Kadar le te preidejo v preobremenitev se posledično zmanjša pretok krvi, kar vodi v degeneracijo.

Kako prepoznati kalcinacije?

Kalcinacije v rami so lahko prisotne tudi brez pridruženih simptomov. Kadar pa se pojavijo simptomatsko, so največkrat povezane z bolečino v rami, nočnim nelagodjem, občutljivostjo na dotik v predelu glave nadlahtnice in zmanjšanim obsegom giba v ramenskem sklepu. Simptomatika je običajno najhujša v zadnji, postkalcinacijski fazi. Prav tako bolečino pogosto opisujejo kot hudo in ostro, locirano globoko v rami. Bolečina se stopnjuje ob gibanju rame in je značilno močnejša ponoči ter pogosto povzroča težave pri spanju. Pri približno od 10 do 20 % pacientov so kalcinacije in posledično bolečine prisotne obojestransko. Vendar dokončno še vedno ni razjasnjeno, zakaj nekateri ljudje ostanejo asimptomatski in drugi doživijo hude simptome. Ob pojavu bolečine v ramenskem obroču je priporočen obisk zdravnika, kateri napoti na slikovne preiskave.

Kdo ima večje predispozicije za razvoj kalcinacij?

Stanje se najpogosteje pojavlja pri osebah srednjih let, od 30 do 60 let in pri ženskem spolu. Pogosto so kalcinacije prisotne pri osebah s poklici, kateri zahtevajo daljše izvajanja del z rokami v notranji rotaciji, kot so pisarniški delavci, blagajničarke, krojači ali delavci v proizvodnji.
Kalcinacije v rami

Kako ukrepati ob pojavu kalcinacij?

Običajno se stanje kalcinacij spontano razreši. Kadar bolečina vztraja, je potrebno obiskati zdravnika za dodelitev prave diagnoze, nato pa se poslužiti konzervativnega zdravljenja, katero vključuje predvsem počitek, farmakološko terapijo (nesteroidna protivnetna zdravila) in fizioterapijo (gibalna terapija, protibolečinska terapija, udarni valovi). Operativno zdravljenje ostaja najbolj invazivna možnost zdravljenja v kroničnih primerih, kadar se z drugimi manj invazivnim pristopi zdravstveno stanje ne izboljša oz. kadar klinični simptomi vztrajajo 6 mesecev, vključno vsaj s 3 meseci konzervativnega zdravljenja.

Kako si lahko sami pomagamo pri obvladovanju bolečine ?

Pri obvladovanju bolečine v rami si lahko pomagamo tudi sami z manjšimi spremembami v vsakodnevnem življenju. Potrebno se je zavedati, da največji stres na ramenski obroč predstavlja dvigovanje rok nad glavo, zato se je priporočljivo v začetnih fazah bolečine izogibati gibanju rok nad glavo, delu s pripomočki, ki prenašajo vibracije na roke, ponavljajočim se gibanjem v ramenskem sklepu in dvigovanju težjih bremen. Predvsem si je potrebno prestaviti predmete iz višjih predelov (npr. iz kuhinjskih omaric) na nižja mesta. Med sedenjem pa je potrebno paziti, da ima naslonjalo trdo podporo in mizo v višino komolcev. Velik del pozornosti naj se posveti počitku, posebej po obremenitvi. Pri spanju je potrebno roko podložiti z blazino in se izogibati spanju na boku prizadete strani. Spanje je priporočeno na ne prizadeti strani z blazino pred seboj, kamor lahko položi prizadeto roko na približno enako višino, kot je rama. Tako bo prizadeta rama padla naprej in razbremenila strukture v rami.

Kalcinacija v rami

V naši nyd kliniki vam omogočamo odpravljanje vzrokov kalcinacij

Večina ne operativnih posegov se pri prisotnosti kalcinacij osredotoča na zmanjšanje bolečine in izboljšanje funkcionalnosti ramenskega sklepa. Konzervativno zdravljenje kalcinacij poleg farmakološke terapije vključuje tudi udarne valove, katere omogočamo tudi v naši NYD kliniki. Udarni valovi imajo neposredni mehanski učinek na kalcinacije, saj povzročajo drobljenje kalcijevih oblog s povečanjem pritiska znotraj tetiv. Udarne valove v NYD kliniki izvajamo v kombinaciji z vadbo za krepitev prizadetih mišičnih skupin, z namenom preprečitve dodatne izgube moči in jakosti ter postopnega izboljšanja funkcije ramenskega obroča. Z gibalno terapijo želimo tudi ohranjati gibljivost in se izogniti togosti sklepne ovojnice rame.

Kalcinacije v rami so pogosto razširjena patologija v ramenih, ki povzroča hude bolečine in omejeno gibljivost. Čeprav v večini primerov resorpcija kalcijevih oblog poteka spontano, pri nekaterih pacientih klinični simptomi vztrajajo in potrebujejo obvezno zdravstveno pomoč. Večina pacientov se odzove na konzervativno zdravljenje, katero omogočamo tudi v NYD kliniki.

Preberite več prispevkov:

Kožni rak je najpogostejši rak pri ljudeh. Maligni melanom je najnevarnejša oblika kožnega raka, ki se razvije iz celic kože, specializiranih za tvorbo melanina.

Akne oziroma mozolji predstavljajo eno izmed najpogostejših kroničnih vnetnih bolezni kože. So stanje, ko se lasni mešički pod kožo zamašijo.

Atopijski dermatitis je najpogostejša ne nalezljiva kronična vnetna bolezen kože. Ponavadi se začne že v otroštvu s suho in srbečo kožo.

Dermatolog svetuje: Nega kože pozimi – Nasveti za čudovito in …