Kdaj lahko refluks pri mojem otroku pomeni resno stanje?

Kazalo

  Ali ste vedeli, da imajo tudi otroci lahko težave z gastroezofagealnim refluksom (GER)? Pri nekaterih se lahko celo razvije gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB), ki običajno zahteva medicinsko obravnavo pediatra. V nadaljevanju vam zaupamo kako ju prepoznati in kako ukrepati. Razložili vam bomo tudi kakšna je razlika med refluksom, polivanjem in bruhanjem.

  Kaj je gastroezofagealni refluks (GER)?

  Gastroezofagealni refluks (GER) je pogost, samomejujoč proces, ki zajema številne simptome in znake, ki pri starših nemalokrat vzbudijo tesnobo. Izraz GER pomeni pasivno vračanje želodčne vsebine v požiralnik. Najpogosteje se pojavi med 1 in 4 meseci starosti,  izzveni pa običajno v starosti od 6 do 12 mesecev. GER naj bi imelo do 70% zdravih dojenčkov. Po prvem letu starosti se ta številka zmanjša na 1%.

  Kaj je gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB)?

  Gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB) je patološki proces, ko bo refluks vseboval dovolj želodčne kisline, ki bo dražila in poškodovala sluznico požiralnika. To se bo izrazilo s specifičnimi simptomi in znaki. GERB se pojavi pri približno enem od 300 dojenčkov. Po prvem letu življenja je GERB bolj odporen na popolno ozdravitev.

  Kako vemo da gre za GER in ne za patološko GERB?

  Gastroezofagealni refluks je torej fiziološki in funkcionalni proces, pri katerem ostaja telesna teža otroka normalna, ni znakov in simptomov vnetja požiralnika, ni signifikantnih respiratornih simptomov in ni nevrološko vedenjskih simptomov.

  Kakšne simptome in znake ima dojenček z GER ali GERB?

  Dojenček je torej vsak otrok do prvega leta starosti.

  Dojenčki z GER so večinoma popolnoma brez simptomov. Lahko pa se kaže kot polivanje, ki opisuje pojav, ko dojenček po hranjenju izpljune mleko. 

   

  Dojenčki z GERB pa imajo lahko naslednje simptome in znake:

   

  • Slabo pridobivanje telesne teže.
  • Znake vnetja požiralnika.
   Ti vključujejo:
   stalno razdražljivost,
   bolečino,
   težave pri hranjenju in
   anemijo zaradi pomanjkanja železa. 
  • Respiratorne simptomi in znake.
   Ti vključujejo:
   začasno prenehanje dihanja (apneja)
   pomodrelost kože zaradi pomanjkanja kisika v venozni krvi (cianoza),
   piskajoče šume pri dihanju (stridor),
   kronični kašelj,
   pljučnico  (pljučnica se pojavi ob vdihu refluksne tekočine in je pogostejša pri dojenčkih s pridruženo nevrološko okvaro) 
  • Hiperekstenzijo vratu s tortikolisom.
   To je čezmerna iztegnitev vratu z enostransko zakrčenostjo vratnih mišic, zaradi česar je glava obrnjena in nagnjena k desnemu ali levemu ramenu. Predvideva se, da je to zaščitni mehanizem dojenčka s kislim refluksom, ki povzroča ezofagitis.
  • Tiho GERB.

  Kaj je tako imenovana tiha gastroezofagealna refluksna bolezen GERB?

  Tiho gastroezofagealno bolezen imajo tisti dojenčki, ki ob spremljanju pH v požiralniku ustrezajo postavitvi diagnoze GERB, vendar nimajo nobenih kliničnih težav.

  Kakšne simptome in znake ima otrok z GER ali GERB?

  Kot že omenjeno, bo GER večinoma izzvenel do prvega leta starosti, zato se z njim v otroških letih ne srečamo pogosto. 

  Pri GERBu pa bodo v otroštvu prevladovali naslednji simptomi in znaki:

   

  • Klasični simptomi vnetja požiralnika (ezofagitis).
   Ti vključujejo:
   bolečino v spodnjem delu prsnega koša,
   zgago,
   bolečino pri požiranju (odinofagijo),
   težave s požiranjem (disfagijo),
   znake anemije in
   obstrukcije požiralnika zaradi nastajanja zožitev.

  • Zapleti vnetja požiralnika.
   Ti vključujejo:
   zožitve požiralnika
   Barretov požiralnik, ki se kaže s prizadeto požiralnikovo sluznico in lahko poveča tveganje za adenokarcinom požiralnika.

  • Respiratorni simptomi in znaki, ki so podobni tistim pri dojenčkih (glej zgoraj).

  Kako vem ali moj dojenček poliva ali bruha?

  Strokovno razlikujemo med naslednjimi izrazi:

  • Regurgitacija.
   To pomeni, da se želodčna vsebina vrne iz želodca v usta.

    

  • Refluks.
   To pomeni, da se želodčna vsebina vrne iz želodca v požiralnik. Občuti se kot refluks v zadnjem delu grla.

    

  • Polivanje.
   Pri polivanju pri do regurgitacije, želodčna vsebina se polije iz ust ali nosu dojenčka.

    

  • Bruhanje.
   Pri bruhanju je želodčna vsebina lahko videti podobno kot pri polivanju, vendar pride pri bruhanju do refleksnega vračanja želodčne vsebine, izločanja vsebine v loku in do krčenja trebušnih mišic.

  Zakaj nastane gastroezofagealni refluks (GER)?

  Pri dojenčkih mišični obroč med požiralnikom in želodcem še ni popolnoma razvit. Ta mišica se imenuje spodnji ezofagealni sfinkter. Posledično bo ta mišica omogočila zatekanje želodčne vsebine nazaj v požiralnik. Poleg tega je dojenček izpostavljenim specifičnim dejavnikom, ki se jim ni mogoče izogniti. To vključuje ležanje in hranjenje s skoraj popolnoma tekočo hrano.

  Kateri dejavniki povečajo tveganje za nastanek GER in GERB?

  Otroci, ki imajo sočasno prisotne nekatere bolezni, imajo povečano tveganje za nastanek GERBa. Te bolezni vključujejo:  

   

   • prezgodnji porod,
   • prirojeno odsotnost odprtine požiralnika s popravilom (atrezija), 
   • nevrološko okvaro
   • stanje ko se del želodca stisne skozi diafragmo v torakalno odprtino (hiatalna kila),
   • bronhopulmonalno displazijo
   • astmo, 
   • kronični kašelj, 
   • cistično fibrozo.

   

  Kako bo otrok dobil diagnozo GER ali GERB?

  Zdravnik se bo s staršem najprej pogovoril o simptomih in znaki s katerimi se srečuje dojenček ali otrok. Nato bo naredil fizični pregled. Če je otrok zdrav, raste po pričakovanjih in se zdi zadovoljen, testiranje običajno ni potrebno. V nekaterih primerih pa je potrebno narediti še:

   

  • Ultrazvok.
   Z njim se lahko zazna prisotnost zožitev.

  • Laboratorijski testi.
   Preiskave krvi in ​​urina lahko pomagajo prepoznati ali izključiti možne vzroke za ponavljajoče se bruhanje in slabo pridobivanje telesne teže.

  • Monitoring pH požiralnika.
   S pH lahko izmerimo kislost v požiralniku in želodcu. V sklopu diagnostike GER ali GERB nas zanima kislost požiralnika zaradi prisotnosti kisle želodčne vsebine. Zdravnik bo skozi otrokov nos ali usta v požiralnik vstavil tanko cevko, priključeno na napravo, ki spremlja kislost.

  • Rentgensko slikanje.
   Te slike lahko zaznajo težave v prebavnem traktu, kot je blokada.

  • Zgornja endoskopija.
   To je postopek, pri katerem bo zdravnik s pomočjo posebne cevi z lečo, kamero in svetlobo pregledal otrokov požiralnik, želodec in zgornji del tankega črevesja. To cev bo vstavil skozi otrokova usta. Po potrebi bo za analizo vzel vzorce tkiv, na primer za diagnostiko Barretovega požiralnika. Pri dojenčkih in otrocih se endoskopija običajno izvaja v splošni anesteziji.

  Kako se bo otroka zdravilo?

  Gastroezofagealni refluks (GER) bo pri večini dojenčkov izzvenel sam od sebe. Priporoča se hranjenje z gostejšo hrano in prenehanje s hranjenjem v ležečem položaju. Tukaj je izrednega pomena, da se starše ustrezno pomiri in izobrazi o stanju njihovega otroka. 

   

  V primeru diagnoze gastroezofagealne bolezni (GERB), se bo zdravnik lahko odločil za farmakološko zdravljenje z zdravili. Za farmakološko zdravljenje se bo najverjetneje odločil, če bo otrok:

   

  • Slabo pridobival na teži;
  • Zavračal hranjenje;
  • Imel vnet požiralnik;
  • Imel kronično astmo. 

  Farmakološko zdravljenje lahko vključuje zdravila za zaviranje kisline več tednov ali mesecev. Zdravila za zaviranje kisline so na primer cimetidin in magnezijev omeprazol.

  V katerih primerih bo otrok potreboval operativno zdravljenje?

  Operacija se priporoča redko, le če dojenček ne pridobi dovolj teže ali ima težave z dihanjem zaradi refluksa. Med operacijo se mišica med požiralnikom in želodcem zategne. To preprečuje, da bi kislina stekla nazaj v požiralnik.

  Kdaj k zdravniku?

  Zdravnika lahko obiščete kadarkoli vas otrokovo stanje skrbi. Vsekakor pa morate zdravniško pomoč poiskati, če vaš otrok:

  • Ne pridobiva na teži.
  • Nenehno močno pljuva, kar povzroči, da se želodčna vsebina izstreli iz ust. To se imenuje projekcijsko bruhanje. 
  • Izpljune zeleno ali rumeno tekočino.
  • Izpljune kri ali želodčno vsebino, ki je podobna kavni usedlini.
  • Noče jesti.
  • Odvaja krvavo blato.
  • Težko diha.
  • Neprestano kašlja.
  • Postane po jedi razdražljiv.
  • Nima veliko energije.

  Viri

  Jung AD. Gastroesophageal reflux in infants and children. Am Fam Physician. 2001 Dec 1;64(11):1853-60. PMID: 11764863.

   

  Baird DC, Harker DJ, Karmes AS. Diagnosis and Treatment of Gastroesophageal Reflux in Infants and Children. Am Fam Physician. 2015 Oct 15;92(8):705-14. PMID: 26554410.

  Infant acid reflux. Mayo Clinic. Dostopno na: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/infant-acid-reflux/diagnosis-treatment/drc-20351412. (Citirano: 23.05.2024). 

  Vitamin D 3
  Vhod v NYD kliniko

  Preberite več prispevkov:

  Tenzijski glavobol je najpogostejša vrsta glavobola. To je tisti glavobol, ki seva v obliki traku obojestransko od čela do zatilja. Bolečina pogosto seva še v vratne mišice in bolniki jo opišejo kot tiščanje, pritisk ali topa bolečina.

  Sindrom torakalnega izhoda je skupek simptomov in znakov, pri katerem pride do kompresije živcev ali krvnih žil med ključnico in prvim rebrom. To lahko povzroči širok spekter simptomov, vključno z bolečino v ramenskem obroču, odrevenelostjo v prstih ter šibkostjo v rokah.

  Endoproteza kolka predstavlja eno najuspešnejših ortopedskih operacij, ki posameznikom z resnimi težavami v kolčnem sklepu vrača mobilnost in kakovost življenja. Sodobni materiali in napredne kirurške tehnike omogočajo dolgotrajno in zanesljivo rešitev za paciente z obrabo ali poškodbami kolka. Postopek vstavitve umetnega sklepa, torej endoproteza kolka, ne lajša le bolečino, temveč tudi omogoča ponovno aktivno življenje brez omejitev.

  Nizek libido ali z drugimi besedami nizek spolni nagon je zmanjšanje spolne želje, ki se lahko pojavi tako pri moških kot pri ženskah. Normalno je, da nivo spolnega interesa tekom življenja niha, vendar je pomembno, da poiščete strokovno pomoč, če vam padec libida povzroča stisko.