kemicni piling za globinsko ciscenje obraza

Zakaj izbrati kemični piling za globinsko čiščenje obraza?

Kemični piling (peel, ang. luščenje) je postopek v estetski dermatologiji, ki je namenjen izboljšanju videza kože. Pri postopku na kožo nanesemo raztopino kisline določene jakosti in vrste, ki povzroči nadzorovano poškodbo, saj se zunanji, poškodovani sloj kože odlušči in odstranijo se odmrle celice.

Da, poseg je povsem varen ne glede na to kakšna je njegova intenzivnost. Stranski učinki pa so večinoma le prehodne narave (rdečina, oteklina, blažja bolečina, infekcija, asimetrija tretiranega  področja, ipd.). 

Ste naveličani kože, ki izgleda utrujeno? Kože, ki je brez sijaja, izgublja napetost ter gladkost? Se vam zaradi tega slabša samopodoba ter izgubljate svež izgled? Na NYD kliniki se vedno trudimo, da strankam povrnemo napeto in gladko kožo ter zadovoljstvo s svojim izgledom. Na kliniki smo med pomlajevalne posege uvrstili tudi kemični piling, s katerim lahko to tudi dosežemo ter vam pomagamo na poti k boljši samozavesti ter posledično boljšem počutju.

 

Kemični piling je v zadnjem času med najbolj priljubljenimi in se pojavi pri skoraj vsaki negi kože v salonu kot tudi doma. Cilji za izvajanje pilinga so lahko različni, v večini primerov gre za pomlajevanje kože, lahko pa tudi reševanje drugih estetskih težav, kot so akne, pigmentacije, neenakomeren relief kože, brazgotine. Pilinge delimo na encimske, mehanske in kemične pilinge, na kliniki pa se poslužujemo izvajanja kemičnega.

Kaj je kemični piling?

Kemični piling (peel, ang. luščenje) je postopek v estetski dermatologiji, ki je namenjen izboljšanju videza kože. Pri postopku na kožo nanesemo raztopino kisline določene jakosti in vrste, ki povzroči nadzorovano poškodbo, saj se zunanji, poškodovani sloj kože odlušči in odstranijo se odmrle celice. Spodnji sloj »nove« kože je gladek, boljše teksture in izenačene pigmentacije. Koži tako povrnemo gladkost, zdrav lesk in mladosten videz.

 

Pri vsaki poškodbi kože, tako tudi po kemičnem pilingu,  se sprožijo kompleksni procesi celjenja kože, preoblikovanja in novotvorbe kolagenskih molekul, elastina ter obnavljanja strukture kože, kar vpliva na izboljšanje površine kože, gub, izrastkov, brazgotin, lis in aken.

Kemični piling je celovita kozmetična terapija

Kemični piling sicer sodi med površinska čiščenja kože, vendar je njegovo delovanje celovitejše in bolj poglobljeno v primerjavi z običajnim pilingom, ki smo ga navajeni izvajati doma. Z njim spodbudimo kožo, da se v njej celice obnovijo in da posledično nastaja nov kolagen, ki koži zopet povrne napet in mladosten videz. Tako lahko že samo z eno terapijo pripomorete k čisti, gladki in napeti koži.

Kako deluje kemični piling?

Izpostavljenost soncu, staranje ali akne lahko povzročijo, da postane vaša koža neenakomerno napeta, nepravilno obarvana ter zabrazgotinjena.

 

Kakor omenjeno s kemičnim pilingom dosežemo mladostnejši in bolj gladek izgled vaše kože. Kemični piling odstrani poškodovani del kože in jo tako zgladi. S spodbujanjem nastanka kolagena in elastina v koži pa kožo trajno pomladi. Učinek kemičnega pilinga je viden že kmalu po prvem zdravljenju, ko koža postane bolj gladka in sijoča, poln učinek pa dosežemo s ponovitvami in se pokaže nekaj tednov po zadnji terapiji. Za dosego polnega učinka zdravljenja je potrebno kemični piling ponoviti 3-6 x, kar pa je odvisno od posameznikove kože in od vrste uporabljene kisline. Učinki zdravljenja s kemičnim pilingom so dolgotrajni, vendar zaradi staranja kože z leti počasi izzvenijo.

Intenzitete kemičnega pilinga

Kemični piling je poseg oziroma terapija v kozmetiki, ki se lahko izvaja z različnimi stopnjami intenzivnosti.

Lahek kemični piling

Lahek kemični piling zagotavlja subtilno izboljšanje skozi čas in se pogosto izvaja v serijah. Odstranjena je zunanja plast kože. Ta izbira je morda najboljša, če imate drobne gube, akne, neenakomerno obarvano kožo ali suho, hrapavo kožo, poškodovano od sonca, ker pomaga spodbujati zdrav sijaj. Okrevanje od te vrste pilinga lahko traja nekaj ur do nekaj dni.

Srednji kemični piling

Kemični piling s srednjo intenziteto daje vaši koži gladek in svež videz. Odstranjena sta najbolj zunanji in zgornji del srednje plasti kože. Ta izbira je morda najboljša, če imate neenakomerno ali zmerno razbarvanje kože, starostne pege, brazgotine po aknah ali drobne do zmerne gube. Okrevanje po tej vrsti pilinga lahko traja teden ali več in zahteva nekaj časa.

Globoki kemični piling

Globoki kemični piling daje najbolj dramatične rezultate. Tukaj kemikalija prodre do spodnje srednje plasti kože. Pri globokem pilingu je čas okrevanja daljši. Ta izbira je morda najboljša, če imate zmerne linije in gube, obsežno kožo, poškodovano od sonca, globoke brazgotine po aknah, lisasto kožo in/ali predrakavo rast, imenovano aktinična keratoza. Globok kemični piling zahteva predhodno obdelavo do osem tednov. Zdravnik vam bo pri tem dal posebna navodila. Globoki kemični piling je enkraten poseg, če ga nanesete na obraz in zahteva precejšen čas okrevanja.

Kdaj in zakaj na kemični piling?

Kemični piling izvajamo pretežno od jeseni do pomladi, ko je količina sonca majhna. Poleti se temu zdravljenju izogibamo, saj je sončno sevanje intenzivno. Zelo površinski piling z mandelično kislino pa lahko izvajamo tudi poleti, saj ne izzove draženja kože in ne vpliva na vsakodnevni življenjski ritem.

 

S kemičnim pilingom lahko zdravimo kožne nepravilnosti, kot so na primer:

  • akne,
  • brazgotine po aknah,
  • manjše brazgotine na koži,
  • starostne pege,
  • sončne pege,
  • kožne gube,
  • pigmentne nepravilnosti ter
  • suho in hrapavo kožo.

Najpogosteje izvajamo piling za obraz, na vratu, dekolteju in na hrbtišču rok.

Okrevanje po posegu

Po posegu je koža nekaj ur blago pordela. Pri povrhnjem pilingu se že nekaj ur po posegu ne vidi, da je bil poseg sploh narejen. Tudi kasneje jasnega luščenja kože ni videti. Pri srednje globokem pilingu pa že dan po posegu čutite zategovanje tretiranega področja, po približno štirih dneh pa se koža prične luščiti. Po vsakem kemičnem pilingu je potrebno tretirano kožo večkrat dnevno mazati s kremo, da ostane zaščitena pred zunanjimi vplivi in se ne izsuši. V obdobju okrevanja po terapiji je potrebno strogo izogibanje soncu. Svetujemo uporabo fizičnih pokrival in sončnih krem z visokim zaščitnim faktorjem (SPF50).

Možni zapleti po posegu in stranski učinki

Stranski učinki so večinoma prehodne narave (rdečina, oteklina, blažja bolečina, infekcija, asimetrija tretiranega  področja, ipd.). Zelo redko se lahko pojavijo resnejši stranski učinki (nekroza kože oz. zdravljenega področja, brazgotine, hiper ali hipopigmentacija ipd.). Priporočamo, da se pred posegom o dvomih pogovorite z našim strokovnjakom, ki vam bo prisluhnil ter podal strokovno mnenje.

Preberite več prispevkov:

Izpah pomeni premik sklepne glavice iz sklepne jamice. Izpah rame je zelo pogost. Predstavlja kar 50 % vseh večjih izpahov sklepov. Temu je tako zato, ker je rama nestabilen sklep zaradi plitvega glenoida, ki se zgiba le z majhnim delom glave nadlahtnice. V Kliniki NYD vam lahko pri izpahu rame pomoč nudijo vrhunski ortopedi in fizioterapevti.

Jutranja slabost je izraz poznan večini nosečnic. Gre za slabost in bruhanje med nosečnostjo, ki prizadene do 70 % nosečnic. Zanimivo je, da se jutranja slabost lahko pojavi v kateremkoli delu dneva, tudi zvečer in da obstaja različna intenziteta jutranje slabosti, med katerimi je najresnejša oblika tako imenovan hyperemesis gravidarum.

Braxton Hicksove kontrakcije so poznane številnim nosečnicam in njihovim partnerjem, saj jih pogosto zamenjajo za pravi porod. Gre za tako imenovane ‘lažne porodne popadke’, ki pa so popolnoma normalen del nosečnosti. Preberite si zakaj nastanejo in kdaj je potrebno obiskati zdravnika.

Bolečina v trtici je pogosto povezana s travmo, padcem na trtico, dolgotrajnim ​​kolesarjenjem, pri ženskah pa se lahko pojavi tudi po porodu. Ker so vzroki lahko večfaktorski, je tudi pristop k zdravljenju multidisciplinarni in lahko zahteva sodelovanje večih strokovnjakov. V nadaljevanju vam bomo zaupali kako vam lahko pomagamo v Kliniki NYD.