Kineziološki trakovi

Kineziološki trakovi v fizioterapiji: več kot le modni dodatek v športu

Kineziološki trak je tanek, elastičen terapevtski trak, ki se uporablja za podporo mišic, sklepov in mehkih tkiv med telesno aktivnostjo. Zasnovan je tako, da posnema elastičnost in debelino človeške kože, kar omogoča udobno gibanje. Trak deluje tako, da rahlo privzdigne kožo in ustvari prostor med kožo in spodnjimi tkivi. To lahko pomaga izboljšati krvni in limfni obtok, zmanjša bolečino in vnetje, podpira šibke ali poškodovane mišice in izboljša propriocepcijo (zavedanje položaja telesa).
Uporaba kineziološkega traku ponuja več možnih koristi. Zagotavlja lahko podporo in stabilnost sklepom in mišicam brez omejevanja gibanja, kar posameznikom omogoča fizično aktivnost, hkrati pa zmanjša tveganje za poškodbe. Trak lahko pomaga zmanjšati bolečino in vnetje s spodbujanjem boljše cirkulacije in limfne drenaže. Poleg tega lahko kineziološki trak izboljša propriocepcijo, kar je pomembno za športnike in posameznike, ki okrevajo po poškodbah. Je tudi neinvazivna možnost brez zdravil za obvladovanje določenih mišično-skeletnih stanj.
Kineziološki trak lahko običajno nosite več dni, tudi med aktivnostmi, kot sta tuširanje ali plavanje. Vendar se lahko trajanje nošenja razlikuje glede na individualne potrebe, občutljivost kože in specifično znamko uporabljenega traku. Pomembno je, da spremljate svojo kožo glede morebitnih znakov draženja in upoštevate priporočila proizvajalca za optimalen čas nošenja. Po potrebi se posvetujte z zdravstvenim delavcem ali izvajalcem kineziološkega traku za osebni nasvet.

Kineziološki trakovi so postali priljubljena oprema med športniki, fizioterapevti ali med splošno populacijo tistih, ki si prizadevajo za hitrejše okrevanje. Ti trakovi pa niso samo modni dodatek. So eden od pristopov fizioterapevtskega zdravljenja, ki lahko uspešno pomagajo pri preprečevanju poškodb in pri pospeševanju okrevanja. Ker se med laiki pogosto pojavlja nepoznavanje delovanja in pomena kinezioloških trakov, vam fizioterapevti NYD klinike predstavljamo najpogostejša vprašanja, ki jih pogosto slišimo pred prvo namestitvijo trakov na naše uporabnike.

Kako pa "tejpanje" sploh pomaga?

Namestitev kinezioloških oz. kinesio trakov oz. “tejpanje” mora biti v prvi vrsti opravljena s strani strokovnjaka, ki je za to usposobljen, če želimo doseči maksimalne učinke kineziološkega traku. Trak ima različne učinke, ki so odvisni glede na način njegove aplikacije na telo.

 

S pomočjo kineziotapinga se izvede rahlo dviganje zunanje plasti kože za aktivacijo številnih receptorjev, predvsem   mehanoreceptorjev. Ta postopek omogoča lajšanje pritiska na globlja tkiva, razširi intersticijski prostor in optimizira delovanje   limfnega sistema, kar pomaga pri zmanjševanju vnetja na prizadetih mestih, omogoča boljšo cirkulacijo limfe in zmanjša oteklino. Prav tako se izboljša prekrvavitev, kar vpliva nahitrejše celjenje tkiva. Dvignjen prostor je prepojen z živčnimi končiči, zato lahko uporaba kinezioloških trakov deluje tudi kot blažilnik bolečin v bolečih mišicah.

 

Trakovi se lahko uporabljajo tudi za korekcijo drže. Nudijo namreč taktilno povratno informacijo, kar pomaga pri izboljšanju drže. Uporabljajo se lahko tudi za podporo in stabilizacijo sklepov, hkrati pa omogočajo popolnogibanje.

Ali so kineziološki trakovi namenjeni samo športnikom?

Trakovi niso namenjeni samo športnikom. Zaradi zgoraj naštetih učinkov zajemajo širok spekter diagnoz, ki so indikacija za njihovo uporabo. Trakovi se tako lahko uporabljajo pri:

 

  • Zdravljenju kroničnih bolečin (npr. bolečine v križu)
  • Stabilizacija sklepov (npr. koleno, gleženj, rama)
  • Zmanjšanje otekline oz. limfna drenaža (po izvinu, izpahu, pri zastajanju limfe v udih…)
  • Zdravljenje akutno poškodovane mišice
  • Olajšano   gibanje   posamezne   mišice   ali   zaviranje   prekomernega mišičnega tonusa
  • ipd.

Katero barvo kineziološkega traku naj izberem, da mi bo najbolj pomagala?

Trakovi istega proizvajalca se, kljub različnih barvam, po učinku ne razlikujejo med seboj. Barve kinezioloških trakov so večinoma estetske narave in se uporabljajo za privlačnost očem. Nekateri barve trakovpovezujejo z različnimi energijami in učinki – npr. rdeča za stimulacijo, modra za pomiritev, zelena za obnovo, itd. Najpomembnejši dejavnik pri izbiri kineziološkega traku je kakovost traku, pravilna aplikacija in seveda udobje pacienta.

Kot odgovor na vprašanje: izberite barvo, ki vam je všeč, ali barvo, ki se ujema z vašo športno opremo in oblačili, če to poveča vaše zadovoljstvo glede uporabe trakov.

Ali si lahko s kineziološkimi trakovi povzročim škodo?

Kineziološki trakovi so na splošno varni za uporabo, vendar lahko napačna uporaba na občutljivi koži povzroči težave, kot so draženje kože, alergijske reakcije ali drugo. Pomembno je, da trakove namešča za to usposobljen strokovnjak, kot npr. fizioterapevt, ki razume, kako jih pravilno uporabiti glede na specifične potrebe posameznika.

Preberite več prispevkov:

Med atleti na stezi je sindrom iliotibialnega trakta ena najpogostejših poškodb zaradi prekomerne uporabe le-tega. Od tod se je pojavil tudi zelo znan sinonim za tovrstno diagnozo: “tekaško koleno” (angl. “runner’s knee”), a to ne pomeni, da je njegova pojavnost samo pri tekačih, vendar jo lahko dostikrat zasledimo tudi pri

Glavna razlika med stanjema je ta, da trigger finger povzročajo spremembe na tetivah, Dupuytrenovo kontrakturo pa povzročijo spremembe na mehkem tkivu. V našem članku se lahko dodobra seznanite o razlikah med obemi stanji.

Sprožilni prst ali (bolj znano) trigger finger je patološko stanje, ki ga zaznamuje boleče in omejeno gibanje prizadetega prsta. Preberite več v našem članku o trigger finger-ju.

Ali občutite globoko bolečino v zadnjici, ki se širi po zadnji strane noge do stopala? Pogosto gre za t.i. piriformis sindrom. Preberite več v našem članku.