Lasersko odstranjevanje pigmentacije

Z lasersko odstranitvijo pigmentacije do sijoče kože!

Lasersko odstranjevanje pigmentacije je lahko učinkovito za širok spekter tipov kože. Vendar imajo lahko posamezniki s temnejšim tonom kože večje tveganje za zaplete po zdravljenju, kot sta hiperpigmentacija ali hipopigmentacija. Ključnega pomena je, da se posvetujete s kvalificiranim strokovnjakom, ki ima izkušnje z nego različnih tipov kože, da določite najprimernejšo lasersko napravo in nastavitve za vaše specifične potrebe.
Število potrebnih laserskih odstranjevanj pigmentacije se razlikuje glede na stanje kože posameznika, vrsto in globino pigmentacije ter odziv na zdravljenje. Na splošno je za doseganje optimalnih rezultatov priporočljivo več sej. Večina pacientov opazi opazne izboljšave po 3 do 6 sejah, v razmaku nekaj tednov. Vendar je pomembno upoštevati, da se lahko odziv vsake osebe na zdravljenje razlikuje in da bo vaš dermatolog zagotovil osebni načrt zdravljenja glede na vaše posebne potrebe.
Lasersko odstranjevanje pigmentacije je na splošno varno in ga bolniki dobro prenašajo. Vendar pa lahko nekateri posamezniki takoj po zdravljenju občutijo začasne stranske učinke, kot so rdečica, oteklina ali blago nelagodje. Ti učinki običajno izginejo v nekaj urah ali dneh. Posvetovanje z izkušenim dermatologom ali estetikom bo pomagalo zagotoviti varno in uspešno izkušnjo zdravljenja.
V zadnjih letih je lasersko odstranjevanje pigmentacije pridobilo veliko popularnost kot učinkovita rešitev za tiste, ki iščejo brezhibno in enakomerno kožo. Težave s pigmentacijo, kot so starostne pege, sončne pege, pege in melazma, so lahko moteče in vplivajo na samozavest. Na srečo je napredek v laserski tehnologiji omogočil ciljanje in odpravo teh nepopolnosti z minimalnim nelagodjem in izpadi. Odkrijte, kako vam lahko ta inovativna rešitev pomaga doseči sijočo polt, ki ste si jo vedno želeli.

Kozmetični postopki

Kozmetični postopki, kot je lasersko odstranjevanje pigmentacije, kemični pilingi in mikrodermabrazija, so učinkoviti pri zmanjševanju videza pigmentacije na koži. Lasersko odstranjevanje pigmentacije deluje s pomočjo intenzivne svetlobe, ki razgradi prekomerno pigmentacijo v koži. Kemični pilingi in mikrodermobrazija odstranjujejo zgornjo plast kože, kar lahko pomaga izboljšati videz kože. Pa vendar ti dve metodi nista tako učinkoviti kot laser, ob tem pa imata lahko ta dva postopka tudi več neželenih stranskih učinkov, kot so na primer: rdečica, razdraženost kože, ali pa povečana občutljivost kože na delih telesa, ki so bili izpostavljeni kateremu od navedenih dveh postopkiv, ki ne vključujeta medicinskega laserja.

Lasersko odstranjevanje pigmentacije

Lasersko odstranjevanje pigmentacije je neinvaziven kozmetični postopek, ki uporablja specializirano lasersko tehnologijo za ciljanje in razgradnjo odvečnega melanina, pigmenta, odgovornega za temne lise in zaplate na koži. Ta tretma je natančen in omogoča selektivno ciljanje na pigmentirana področja, medtem ko okoliška koža ostane nepoškodovana.

 

Postopek se začne s posvetom, kjer usposobljeni dermatolog ali estetik oceni vašo kožo in določi najprimernejšo lasersko napravo za vaše specifične težave s pigmentacijo. Odvisno od globine in vrste pigmentacije se lahko uporabljajo različne vrste laserjev, kot so laserji s preklopom Q ali frakcijski laserji. Laser oddaja kratke izbruhe visokointenzivne svetlobe, ki jih absorbira presežek melanina in ga razdrobi na drobne delce, ki jih bodo naravni procesi vašega telesa sčasoma odstranili.

Prednosti laserskega odstranjevanja pigmentacije

Lasersko odstranjevanje pigmentacije ponuja številne prednosti za posameznike, ki iščejo čistejšo in enakomernejšo polt. Tukaj je nekaj ključnih prednosti:
 
 • Natančnost: Laserska tehnologija lahko natančno cilja na prizadeta področja, ne da bi pri tem poškodovala okoliško zdravo kožo.
 • Hitrost in učinkovitost: zdravljenje je na splošno hitro, opazne izboljšave pa lahko opazimo že po nekaj sejah.
 • Vsestranskost: Lasersko odstranjevanje pigmentacije lahko učinkovito odpravi različne vrste težav s pigmentacijo, vključno s sončnimi pegami, starostnimi pegami, pegami in melazmo.
 • Neinvazivnost: za razliko od tradicionalnih kirurških posegov je lasersko odstranjevanje pigmentacije neinvazivno, kar zmanjšuje tveganja in čas okrevanja, povezana z operacijo.
 • Minimalni izpadi: pacienti lahko običajno nadaljujejo z dnevnimi aktivnostmi takoj po zdravljenju, zaradi česar je to priročna možnost za tiste, ki imajo zaseden urnik.

Kaj premisliti pred laserskim odstranjevanjem pigmentacije

Medtem ko lasersko odstranjevanje pigmentacije na splošno velja za varno, je pomembno, da se zavedate možnih tveganj in premislekov, povezanih s postopkom. Ključnega pomena je, da se posvetujete s kvalificiranim strokovnjakom, ki lahko oceni vaš tip in stanje kože ter tako zagotovi najboljši možni rezultat.

 

 • Občutljivost kože: Lasersko zdravljenje lahko povzroči začasno rdečico, oteklino ali manjše nelagodje. Ti učinki so običajno kratkotrajni in izginejo v nekaj urah ali dneh.
 • Ponovni pojav pigmentacije: V nekaterih primerih se lahko težave s pigmentacijo čez čas ponovno pojavijo, zlasti če ne upoštevate ustreznih ukrepov za zaščito pred soncem. Za ohranjanje rezultatov je pomembno, da vsakodnevno uporabljate kremo za sončenje in se izogibate prekomernemu izpostavljanju soncu.
 • Upoštevanje odtenka kože: Pri posameznikih s temnejšimi odtenki kože je lahko večje tveganje za hiperpigmentacijo ali hipopigmentacijo po zdravljenju. Zelo pomembno je, da se posvetujete s strokovnjakom, ki ima izkušnje z nego različnih tipov kože.
Pomembno je tudi vedeti, da hiperpigmentacijska znamenja na splošno bolj prizadenejo temnejše tipe kože kot svetlejše, saj je pigmentacija kože močnejša pri temnejših tipih kože.

Starostne pege: kaj so?

Starostne pege so hiperpigmentacija kože, to je prekomerna proizvodnja melanina. Naj spomnimo, melanin je temno rjav pigment, ki je odgovoren za barvo kože. Višja ko je raven melanina pri posamezniku, temnejša je njegova koža.

 

Lentigo so rjave lise, ki jih lahko najdemo na koži, nohtih ali sluznicah. Najpogosteje zadevajo predele, ki so izpostavljeni soncu: obraz, vrat, dekolte, zadnji del dlani, podlakti, ramena, hrbet. Lentigo so znani tudi kot starostne pege ali sončne pege.

 

Melazma je pigmentacija lic, ličnic, čela in zgornje ustnice, ki se lahko pojavi med nosečnostjo, od tod tudi ime nosečniška maska. Nevus ali madež je majhna lisa, običajno okrogle ali ovalne oblike, na vrhu kože.

Kaj povzroča starostne pege?

Mnogi notranji in zunanji dejavniki lahko pojasnijo pojav starostnih peg na koži. Eni izmed teh so: UV izpostavljenost, staranje, izpostavljenost onesnaženju, nosečnost, hormonska neravnovesja, genetska predispozicija

Optimizacija rezultatov laserskega odstranjevanja pigmentacije

Za optimizacijo rezultatov laserskega odstranjevanja pigmentacije in spodbujanje celjenja je bistveno, da upoštevate priporočena navodila za nego po zdravljenju, ki vam jih je dal vaš dermatolog. Tukaj je nekaj splošnih smernic:

 • Zaščita pred soncem: Zaščitite svojo kožo pred škodljivimi UV-žarki tako, da nosite zaščito pred soncem z visokim zaščitnim faktorjem in poiščite senco, kadar koli je to mogoče.
 • Izogibajte se ostrim izdelkom: med procesom celjenja je priporočljivo, da se izogibate uporabi ostrih izdelkov za nego kože, kot so pilingi ali retinoidi, saj lahko povzročijo nadaljnje draženje. Držite se nežnih čistil in vlažilcev, ki jih priporoča vaš dermatolog.
 • Hidracija: Ohranjanje dobro hidrirane kože je bistveno za njeno okrevanje. Pijte zadostno količino vode in uporabljajte vlažilne kreme, da preprečite suhost in pospešite celjenje.
 • Potrpežljivost in doslednost: rezultati laserskega odstranjevanja pigmentacije lahko trajajo nekaj časa, da se popolnoma pokažejo. Pomembno je, da ste potrpežljivi in upoštevate priporočeni načrt zdravljenja, ki vam ga je dal vaš dermatolog. Doslednost je ključna za doseganje optimalnih rezultatov.
 • Nadaljnji pregledi: Redni nadaljnji pregledi omogočajo vašemu dermatologu, da spremlja vaš napredek, izvede vse potrebne prilagoditve vašega načrta zdravljenja in obravnava morebitne pomisleke ali vprašanja, ki jih morda imate.

V NYD Kliniki smo za potrebe laserskih posegov opremljeni z napravo z lasersko napravo SP DYNAMIS, ki nam omogoča zdravljenje zgoraj omenjenih primerov.

Zakaj na lasersko odstranjevanje pigmentacije?

Lasersko odstranjevanje pigmentnih madežev ponuja varno in učinkovito rešitev za tiste, ki želijo odpraviti težave s pigmentacijo in doseči bolj sijočo polt. Z razumevanjem postopka, njegovih koristi, morebitnih tveganj in pomena nege po zdravljenju se lahko odločite na podlagi informacij in povečate rezultate. Ne pozabite se posvetovati s kvalificiranim strokovnjakom, ki lahko oceni vaše posebne potrebe in vas vodi skozi celoten postopek. Z laserskim odstranjevanjem pigmentacije se lahko podate na pot do brezhibne kože in obnovljene samozavesti.

Preberite več prispevkov:

Med atleti na stezi je sindrom iliotibialnega trakta ena najpogostejših poškodb zaradi prekomerne uporabe le-tega. Od tod se je pojavil tudi zelo znan sinonim za tovrstno diagnozo: “tekaško koleno” (angl. “runner’s knee”), a to ne pomeni, da je njegova pojavnost samo pri tekačih, vendar jo lahko dostikrat zasledimo tudi pri

Glavna razlika med stanjema je ta, da trigger finger povzročajo spremembe na tetivah, Dupuytrenovo kontrakturo pa povzročijo spremembe na mehkem tkivu. V našem članku se lahko dodobra seznanite o razlikah med obemi stanji.

Sprožilni prst ali (bolj znano) trigger finger je patološko stanje, ki ga zaznamuje boleče in omejeno gibanje prizadetega prsta. Preberite več v našem članku o trigger finger-ju.

Ali občutite globoko bolečino v zadnjici, ki se širi po zadnji strane noge do stopala? Pogosto gre za t.i. piriformis sindrom. Preberite več v našem članku.