Kaj je akupunktura in kaj lahko z njo zdravimo?

Kazalo

  Začetki akupunkture segajo v čas antike. Najstarejše ohranjene akupunkturne igle naj bi bile odkrite v grobnici kitajskega princa, ki je bil pokopan leta 11 pr. n. št. Po nekaterih virih pa naj bi ta alternativna oblika zdravljenja segala še dlje – tisočletja prej na Daljnem vzhodu. Od leta 1976 je uradno priznana tudi v Sloveniji. Kako pa si z njo lahko pomagamo danes? Odgovor lahko poiščete v spodnjem članku.

  Kaj je akupunktura?

  Akupunktura je v medicini poznana kot metoda zdravljenja, ki je pri ljudeh vedno bolj priljubljena, saj praktično nima stranskih učinkov. Pri nas jo medicina uporablja predvsem za lajšanje bolečin. Z njo uspešno zdravimo glavobole in bolečine po poškodbah.

   

  Akupunktura je zelo stara kitajska metoda zdravljenja, ki temelji na vbadanju iglic v točno določene točke na telesu. Izvira iz kitajske tradicionalne medicine.  Čeprav jo danes pri nas marsikdo še vedno smatra za alternativno zdravljenje, je akupunktura že od konca šestdesetih in začetka sedemdesetih let uradna metoda zahodne medicine. Zaradi nekaterih vidnih uspehov jo je Svetovna zdravstvena organizacija priznala in izdelala tudi listo bolezenskih stanj, pri katerih je priporočeno zdravljenje z akupunkturo. Velja za enega najstarejših postopkov zdravljenja.

  Kako akupunkturo razlaga kitajska medicina?

  Tradicionalna kitajska medicina uči, da je človek izpolnjen z življenjsko energijo (Qi–či), ki kroži po našem telesu po določenih poteh, ki jih imenujemo meridiani. Meridiani je vitalna energija, ki cirkulira po organizmu. Nemoten pretok vitalne energije je predpogoj energetskega ravnotežja in psihofizičnega zdravja organizma. Telo vsakega človeka je z energetskimi kanali povezano z vsemi vitalnimi organi v telesu. Na vsakem od teh kanalov (meridianov) se nahaja na stotine akupunkturnih točk, preko katerih se pretaka vitalna energija. V primeru, da pride do prekinitve pretoka energije, nastopi bolezen. Terapevt odkrije točke, pri katerih je prišlo do prekinitve pretoka energije in le te stimulira z akupunkturno iglo. Na ta način se postopoma znova vzpostavi kroženje vitalne energije in posledično pride do ozdravitve.

  Tradicionalna kitajska akupunktura

  Zdravnik tradicionalne kitajske medicine pacienta obravnava na psihofizični ravni, tako celostno (holistično) rešuje vzroke bolezni in ne zgolj odpravlja simptome. Orodje zdravljenja tradicionalne kitajske medicine so meridiani – energetske poti, po katerih se pretaka qi. Gre za kompleksen filozofski pojem.

   

  Ko je qi v ravnovesju je telo zdravo in posameznik nima težav. Kadar qi pade iz ravnovesja – bodisi v presežek, bodisi v šibkost – pa se pojavijo težave. Sprva so odstopanja od zdravega stanja telesa manjša. Odražajo se lahko v spremembah pri spanju, prebavi, počutju, moči,… kasneje pa se lahko razvijejo v resno bolezensko stanje. Zato zdravnik tradicionalne kitajske medicine išče vzroke za porušeno ravnovesje qi-ja v telesu in z različnimi metodami skuša vzpostaviti ponovno ravnovesje ter s tem ozdraviti posameznika. Zdravnik tradicionalne kitajske medicine teži k uravnovešenosti qi-ja ter jina in janga. Na podlagi diagnostičnega pregleda pridobi informacijo o stanju uravnovešenosti v telesu in glede na to predpiše ustrezno zdravljenje. Anatomija telesa je sicer pomembna, vendar ima prednost harmonično delovanje telesa in narave, pomembni so notranji in zunanji dejavniki. Cilj tradicionalne kitajske medicine je najti simptome osnovne disharmonije.

  Kaj zdravi tradicionalna kitajska akupunktura?

  Akupunktura se uporablja za vrsto težav, kot so:

  • astma, bronhitis, sinusitis, migrene,
  • slabost, prebavne motnje, zaprtje, sindrom razdražljivega črevesja,
  • visok krvni tlak,
  • debelost, sladkorno bolezen,
  • bolečine v vratu, ramah, hrbtu in kolenih, artritis (osteoartritis in revmatoidni artritis), natege in zvine ter ostale poškodbe mehkih tkiv,
  • PMS, neredne in boleče menstruacije, težave v menopavzi,
  • zastajanje tekočine,
  • kožne bolezni,
  • nevrološke motnje kot so parkinsonova bolezen, alzheimerjeva bolezen, demenca, nespečnost,
  • kardiovaskularna obolenja.

  Akupunktura se uporablja tudi pri zasvojenostih s tobakom, alkoholom in ostalimi substancami. Poleg vseh naštetih stanj pa Svetovna zdravstvena organizacija priznava še mnoga druga.

  Kako poteka tradicionalno zdravljenje?

  Za zdravljenje z akupunkturo so umetno določili, da je potrebnih vsaj deset tretmajev. Na začetku vsakega bolnika pogledajo, zapišejo zapisnik in se med seboj posvetujejo, kdo bo določenega pacienta zdravil in kako, nato pa se začne akupunktura.

   

  Zdravnik tradicionalne kitajske medicine hitro in z zasukom vstavi kot las tanke sterilne igle na določene točke po telesu. V koži ostanejo od 10-30 minut. Zbadanje je neboleče. Stimulacija teh točk izboljša pretok krvi in qija (energije) v telesu, odpravi blokade v pretoku, poleg tega pa vpliva na uravnavanje delovanja telesnih funkcij in organov. Akupunktura lahko sproži tudi nastajanje naravnih blažilnikov bolečine v telesu – endorfinov (morfiju podobna snov, ki ga telo proizvaja samo). Akupunktura se ponekod uspešno uporablja kot anestezija pri posegih in operacijah. Magneti, blag električni tok, ročni pritisk ali celo nizkofrekvenčni laserji lahko prav tako stimulirajo te točke, pri čemer je učinek podoben, ampak manjši kakor pri akupunkturi. Ker je akupunktura izredno varna, je stranskih učinkov izredno malo. Redki stranski učinki vključujejo modrico, zaspanost, mravljinčenje, blago omotičnost ter občutek težkih nog.

  Medicinska akupunktura

  Medicinska akupunktura je oblika akupunkture, ki jo izvajajo pooblaščeni zdravstveni delavci, kot so zdravniki, kiropraktiki in fizioterapevti. Terapija vključuje zabadanje tankih igel v določene točke na telesu, da se spodbudi pretok energije in pospeši zdravljenje.

   

  Medicinska akupunktura se pogosto uporablja za zdravljenje bolečine, vključno s kronično bolečino, kot so bolečine v hrbtu, vratu in glavoboli. Lahko se uporablja tudi za pomoč pri boleznih, kot so fibromialgija, osteoartritis in tendinitis. Uporablja se tudi za zdravljenje pri mišično-skeletnih obolenjih, kot so športne poškodbe in pooperativne bolečine, kot tudi pri drugih stanjih, kot so neplodnost, zasvojenost in prebavne motnje.

   

  Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je akupunkturo priznala kot varno in učinkovito zdravljenje številnih stanj. Akupunktura se na splošno šteje za varno, če jo izvaja usposobljen in licenciran izvajalec. Pomembno je, da izberete izvajalca, ki je usposobljen in ima licenco za določeno vrsto akupunkture, ki se izvaja. Takšni izvajalci medicinske akupunkture so prisotni tudi na NYD kliniki.

  Kako poteka zdravljenje pri medicinski akupunkturi?

  Zdravljenje z medicinsko akupunkturo se običajno začne s posvetom med zdravnikom in pacientom, da se pogovorita o pacientovi zdravstveni diagnozi in simptomih. Med zdravljenjem bo zdravnik zabadal tanke igle v določene akupunkturne točke na pacientovem telesu. Igle lahko ostanejo na mestu od nekaj minut pa vse do ene ure, odvisno od stanja, ki ga zdravite, in zdravnikove ocene bolnikovega odziva na zdravljenje.

   

  Med zdravljenjem in po njem lahko bolniki občutijo različne občutke, kot so mravljinčenje, toplota ali topa bolečina na mestu igle. Ti občutki na splošno niso boleči in veljajo za normalen odziv na zdravljenje. Po tretmaju vam bo izvajalec dal nekaj priporočil, kako skrbeti zase po tretmaju in kdaj je priporočljiv naslednji tretma. Pomembno je vedeti, da so učinki akupunkture lahko kumulativni, zato bo za dosego želenega rezultata morda potrebno več zdravljenj. Število potrebnih terapij se razlikuje glede na stanje, ki ga zdravimo, in posameznega bolnika.

  Kaj je dobro vedeti pred in po terapiji?

  Kot pri vseh drugih posegih in pregledih, tudi za akupunkturo veljajo določena navodila. Zadnji obrok naj pacient zaužije najmanj 3 ure pred terapijo ter ne konzumira alkoholnih pijač. Po terapiji naj pacient zaužije veliko vode ter si privošči vsaj enourni počitek. V kolikor imate o pripravah na terapijo več vprašanj, se obrnite na našo NYD kliniko, kjer vam bodo strokovnjaki z veseljem prisluhnili ter pomagali.

  Akupunktura je v medicini poznana kot metoda zdravljenja, ki praktično nima stranskih učinkov. V medicini se uporablja predvsem za lajšanje bolečin – bolečinsko terapijo.

  Akupunktura se deli na tradicionalno in medicinsko. V klinikah se pogosto izvaja medicinska akupunktura, saj je ta uveljavljena in priznana. Na medicinsko akupunkturo se lahko naročite tudi v NYD kliniki.

  Preberite več prispevkov:

  Tenzijski glavobol je najpogostejša vrsta glavobola. To je tisti glavobol, ki seva v obliki traku obojestransko od čela do zatilja. Bolečina pogosto seva še v vratne mišice in bolniki jo opišejo kot tiščanje, pritisk ali topa bolečina.

  Sindrom torakalnega izhoda je skupek simptomov in znakov, pri katerem pride do kompresije živcev ali krvnih žil med ključnico in prvim rebrom. To lahko povzroči širok spekter simptomov, vključno z bolečino v ramenskem obroču, odrevenelostjo v prstih ter šibkostjo v rokah.

  Endoproteza kolka predstavlja eno najuspešnejših ortopedskih operacij, ki posameznikom z resnimi težavami v kolčnem sklepu vrača mobilnost in kakovost življenja. Sodobni materiali in napredne kirurške tehnike omogočajo dolgotrajno in zanesljivo rešitev za paciente z obrabo ali poškodbami kolka. Postopek vstavitve umetnega sklepa, torej endoproteza kolka, ne lajša le bolečino, temveč tudi omogoča ponovno aktivno življenje brez omejitev.

  Nizek libido ali z drugimi besedami nizek spolni nagon je zmanjšanje spolne želje, ki se lahko pojavi tako pri moških kot pri ženskah. Normalno je, da nivo spolnega interesa tekom življenja niha, vendar je pomembno, da poiščete strokovno pomoč, če vam padec libida povzroča stisko.