Medicinski laser

Kozmetični ali medicinski laser: kaj jih razlikuje in zakaj je to pomembno

Medicinski laserji so običajno močnejši in lahko prodrejo globlje v kožo, zaradi česar so idealni za zdravljenje resnih zdravstvenih stanj in izvajanje operacij. Kozmetični laserji po drugi strani delujejo na površini kože in obravnavajo težave, kot so gube, madeži ali odstranjevanje dlak.

Medtem ko imata oba laserja različno uporabo, se lahko nekateri medicinski laserji pod strokovnim nadzorom uporabljajo tudi v kozmetične namene, saj lahko učinkovito zdravijo globlje težave s kožo.

Obe vrsti laserjev sta na splošno varni, če ju upravljajo usposobljeni strokovnjaki. Vendar pa medicinski laserji zaradi svoje moči in globine prodiranja zahtevajo strožje predpise in več strokovnega znanja za zagotavljanje varnosti med delovanjem.

Dobrodošli v našem svetu laserjev

V NYD laser kliniki Ljubljana se že nekaj časa ukvarjamo s posegi z laserji. Tako izpopolnjujemo umetnost medicinskih in kozmetičnih tretmajev za izjemno obravnavo naših cenjenih strank. Veliko strank  šele pri nas prvič izve, da se laserji med seboj bistveno razlikujejo. Najpogosteje jih delimo na medicinske in kozmetične laserje. Medicinski laser je laser, ki se ga v NYD kliniki redno poslužujemo, zato vam lahko za začetek povemo nekaj več o tej napravi.

Medicinski laser

Kaj je medicinski laser?

Medicinski laserji so napredna, specializirana orodja, ki jih uporabljamo pri številnih tretmajih in učinkovito dovajajo koncentriran žarek svetlobe v telo našega bolnika. Njihova domiselna zasnova omogoča izjemno natančnost, kar nam omogoča, da ciljamo na določena področja zdravljenja, ne da bi pri tem poškodovali okoliška tkiva. Medicinsko področje je doživelo eksplozijo z uporabo teh naprav, glede na njihovo široko uporabnost in učinkovitost.

Vloga kozmetičnih laserjev

Že zaradi razumevanja širokega spektra laserjev je vredno omeniti kozmetične laserje, čeprav se danes osredotočamo predvsem na medicinske laserje. Kozmetični laserji igrajo posebno vlogo na področju estetike in dermatologije. Namenjeni so odpravljanju pogostih in enostavnejših težav, povezanih s kožo, kot so gube, pigmentacija, madeži ali odstranjevanje neželenih dlak. Obstaja več vrst kozmetičnih laserjev, vključno z IPL (intenzivna pulzna svetloba), laserji s preklopom Q in laserji s pulznim barvanjem, od katerih ima vsak svoj edinstven način delovanja in učinke.

Tehnološke razlike med medicinskimi in kozmetičnimi laserji

Nianse v delovanju medicinskih in kozmetičnih laserjev so v njihovi zasnovi in principu delovanja. Osupljiva razlika je izhodna moč, saj imajo medicinski laserji običajno precej večjo zmogljivost. Uporabljajo različne valovne dolžine, da prodrejo v različne globine tkiva (predvsem zmožnost prodiranja globlje), kar jim omogoča izvajanje natančnih ciljnih tretmajev, ki se po obsegu bistveno razlikujejo od tistih, ki se izvajajo s kozmetičnimi laserji, saj slednji ne prodrejo tako globoko v tkivo. Medicinski laserji so prav tako strožje regulirani zaradi njihovega širšega obsega uporabe in možnosti za globlje interakcije s tkivi.

Medicinski laser

Razlike v zdravljenju med medicinskimi in kozmetičnimi laserji

V naši vsakodnevni praksi opažamo precejšnje razlike v vrstah posegov, za katere uporabljamo medicinske in kozmetične laserje. Medicinski laserji se na primer običajno uporabljajo za bolj zapletene postopke, kot so operacije, odstranjevanje lezij in korekcija vida. Potrebno pa je izpostaviti, da medicinski laserji opravljajo naloge kozmetičnih laserjev enako, če ne celo bolj učinkovito od njih. Njihova sposobnost prodiranja globlje v kožo pomeni, da imajo tudi zmožnost globljih terapevtskih učinkov in reševanja težav od znotraj navzven. To globoko zdravljenje pa občasno pripelje tudi do nekoliko podaljšanega obdobja okrevanja v primerjavi s kozmetičnimi laserji, ki so bolj površinsko usmerjeni.

Varnostne in regulativne razlike na evropskem trgu

Kot klinika s sedežem v Evropi oziroma znotraj Evropske Unije se strogo držimo obsežnih predpisov EU za medicinske laserje. Vsaka laserska naprava, ki jo uporabljamo v naši kliniki, ima oznako CE, izjavo, da ustreza zdravstvenim, varnostnim in okoljevarstvenim standardom, ki jih določa EU. Vodijo nas načela, ki so jih začrtali ključni regulatorni organi, kot je Evropska agencija za zdravila (EMA). Kot predani strokovnjaki smo bili na obsežnem in podrobnem usposabljanju in certificiranju za varno uporabo teh laserjev. Vaša varnost in zadovoljstvo ostajata v ospredju našega poslanstva, zato si nenehno prizadevamo zagotoviti varno in udobno okolje zdravljenja.

Medicinski laser

Določitev pravega laserskega zdravljenja

V naši ambulanti upoštevamo različne dejavnike, da se za vsakega posameznika odločimo za najprimernejše lasersko zdravljenje, hkrati pa upoštevamo posameznikove želje. Medicinski laserji se nam zdijo še posebej uporabni pri zdravljenju globoko ukoreninjenih zdravstvenih stanj ali pri izvajanju operacij, kjer sta njihova globina in natančnost najpomembnejši. Prav tako so medicinski laserji odlični za kozmetične posege in popravke, zato smo tej vrhunski tehnologiji zelo naklonjeni, priznavamo pa tudi vlogo kozmetičnih laserjev pri estetskih izboljšavah. Priporočamo vam, da se posvetujete z nami in skupaj se bomo lahko sprehodili skozi postopek, pretehtali vse dejavnike in oblikovali načrt zdravljenja, ki bo v skladu z vašimi edinstvenimi potrebami in pričakovanji.

Vaše potovanje se začne tukaj

Če zaključimo, je razumevanje razlik med medicinskimi in kozmetičnimi laserji ključnega pomena pri določanju najprimernejšega zdravljenja za vas. Ne glede na to, ali potrebujete medicinsko zdravljenje ali pa le kozmetične posege vam v naši kliniki z veseljem pomagamo z vrhunsko opremo Fotona medicinskih laserjev. Z našo predanostjo profesionalizmu in našim naborom najsodobnejših laserjev se zavezujemo, da bomo izboljšali vaše dobro počutje in povečali vašo samozavest.

Preberite več prispevkov:

Kožni rak je najpogostejši rak pri ljudeh. Maligni melanom je najnevarnejša oblika kožnega raka, ki se razvije iz celic kože, specializiranih za tvorbo melanina.

Akne oziroma mozolji predstavljajo eno izmed najpogostejših kroničnih vnetnih bolezni kože. So stanje, ko se lasni mešički pod kožo zamašijo.

Atopijski dermatitis je najpogostejša ne nalezljiva kronična vnetna bolezen kože. Ponavadi se začne že v otroštvu s suho in srbečo kožo.

Dermatolog svetuje: Nega kože pozimi – Nasveti za čudovito in …