Microneedling: skrivnost za mladosten videz obraza

Microneedling je ena izmed najbolj zanesljivih in najboljših terapij za povečanje tvorbe kolagena in pomlajevanja kože na naraven način.

Microneedling je povsem varna terapija, kjer se na koži ustvarjajo mikropoškodbe, kar da telesu znak za proizvajanje kolagena. Možni stranski učinki so le rdečina in srbenje.

Nihče od nas si ne želi opravka z aknami, brazgotinami ali širokimi porami. Ne glede na to, ali ste v najstniških letih ali ste že vstopili v obdobje odraslost, ne glede na spol, niste varni pred izbruhi in napadi aken. Hude akne in mozolji lahko na koži pustijo ogromne posledice. 

 

Ob domačem stiskanju mozoljev lahko hudo ranimo kožo. Koža se zaradi naravnih procesov prične celiti, tako se oblikuje deformirano kožno tkivo, ki jo imenujemo brazgotina. Videz brazgotin je odvisen od tega, kako vneti in globoki so bili mozolji oziroma akne. Brazgotine so trajne in očem zelo vidne in za marsikoga predstavlja pravo lepotno frustracijo ter znižajo samozavest, posledično pa vplivajo na kakovost življenja. Dokazano ena bolj učinkovitih metod za odstranjevanje posledic aken ter mozoljev je zagotovo microneedling oziroma terapija z igličnim valjčkom.

Kaj je microneedling?

Microneedling je poleg radiofrekvence in kislinskih pilingov zanesljivo ena najboljših terapij za povečanje tvorbe kolagena in pomlajevanje kože na naraven način. S pravilno izvedenim microneedlingom, ustrezno nego doma in optimalno kombinacijo tretmajev namreč omogoča čudovite rezultate. Če telesu pomagamo še s prehranskimi dodatki, pa zagotovimo vnos gradbenega materiala, iz katerega se izgradijo nova kolagenska vlakna in tako rezultate še povečamo.

 

Microneedling je sodobna terapija, kjer se s pomočjo posebnega aparata in sterilnih mikro iglic, ki prodrejo v povrhnjico in dermis, povzročijo kontrolirano poškodbo kože, ki sproži proces celjenja in s tem proizvodnjo novega, boljšega kolagena in naravno regeneracijo kože. Poveča se gostota, kvaliteta, debelina, elastičnost in prekrvavitev v dermisu.  Tekom procesa celjenja številnih miniaturnih vbodov v kožo, se tvorijo nov visokokakovostni kolagen, elastin in hialuron, kar omogoča glajenje gub in izboljšanje čvrstosti kože na naraven način.

Microneedling oziroma iglična terapija

Gre za sodobno, naravno, nekirurško in neinvazivno terapijo, ki ne povzroči hudega občutka bolečine. Pripelje nas do fascinantnih rezultatov: do zdrave, sijoče, sveže, napete in vidno pomlajene kože. Iglična terapija nam omogoča izboljšanje strukture kože in odpravljanje njenih nepravilnosti.

Kdaj na microneedling?

Microneedling je odlična terapija pri naslednjih stanjih ali problematikah:

 • mimične in atrofične gube,
 • slabša čvrstost kože,
 • brazgotine po aknah,
 • brazgotine po operacijah in opeklinah,
 • strije,
 • prekomerno potenje,
 • izguba las oz. manjša gostota las,
 • neenakomerna površina kože.

Za koga poseg ni primeren?

Microneedling je kontraindiciran pri ljudeh, ki imajo :

 • hujšo obliko cističnih aken,
 • aktivno okužbo s herpesom,
 • virusne bradavice,
 • sklerodermo,
 • bakterijsko ali glivično okužbo kože,
 • rane,
 • kožni rak,
 • aktinične keratoze,
 • upočasnjeno strjevanje krvi.

Nasveti pred posegom

Pred tretmajem priporočamo, da se vsaj 72 ur pred samo terapijo izogibate pripravkom, ki vsebujejo retinol ali vitamin A ter izpostavljenosti soncu. Pred terapijo vsaj 12 ur ne jemljite zdravil za avtoimunost ter antiinflamatornih zdravil. Zaradi kakovosti izvedbe prosimo, da se na dan terapije odpoveste nošenju ličil.

Kaj se dogaja s kožo po microneedlingu?

Telo začne izvajati proces celjenja ran. Sliši se malo strašno, ampak to je povsem naraven, željen in neizbežen proces. Pri microneedlingu ne gre dejansko za rane, ampak le za mikropoškodbe. In točno v tem procesu regeneracije se začnejo graditi nova kolagenska vlakna. Po microneedlingu pa nastopi proces celjenja rane, ki poteka v več fazah. Ker pri pravilno izvedenem postopku ni prisotnih tujkov, prva faza izzveni hitro in prične se regeneracija vaše kože. Postopoma pride do tvorbe novega dragocenega kolagena in s tem pomlajevanje kože.

Spodbujanje tvorbe kolagena

Kolagen predstavlja kar neverjetnih 70 % debeline naše kože. Razgradnja kolagena je povsem naraven del procesa staranja, ki smo ga deležni vsi. Vendar pa se lahko kolagen razgrajuje tudi zaradi vpliva UV sevanja ali vnetnih procesov. Za ohranjanje zdrave in mladostne kože, je tako zelo pomembno, da uporabljamo visoko UV zaščito prav vsak dan v letu, ne le v poletnem času ali ko smo na soncu. Tudi ko se nam z leti tanjša koža, to pravzaprav ni nič drugega kot razgradnja kolagenskih vlaken.

 

Kot zanimivost:  kolagen je najbolj čvrst in najbolj razširjen strukturni protein v telesu. Ne predstavlja le 70 % debeline vaše kože, temveč tudi kar neverjetnih 30 % vseh telesnih beljakovin in je izredno pomemben za ohranjanje zdravih sklepov, notranjih organov, žil in mišic. Za sam mladosten izgled in zdravje vaše kože je kolagen zelo pomemben. Zato so tudi terapije za povečanje izgradnje kolagena v nenehnem raziskovanju in izboljšanju, med to pa spada tudi microneedling.

Kakšni so pojavi in možni stranski učinki po microneedlingu?

Kljub temu, da je terapija zelo varna, se lahko pri določenem procentu ljudi pojavijo stranski učinki. Pri nekaterih ljudeh lahko pride do suhe kože, ki traja od 1-6 dni po posegu, koža pa je lahko dan do dva tudi na otip hrapava. Pojavi se lahko tudi občutek napete kože, ki izzveni v dveh dneh. Možni stranski učinki so tudi rdečina, srbenje in rahlo luščenje, neprijeten ali pekoč občutek ter manjša občutljivost na dotik. Ti običajno izzvenijo v roku od enega do treh dneh.

 

O vseh morebitnih pomislekih priporočamo, da se obrnete na našo NYD kliniko. Strokovnjaki vam bodo z veseljem pomagali, skupaj pa boste našli najustreznejšo rešitev vaših težav.

Preberite Več Prispevkov:

vitaminska infuzija

S pomočjo vitaminske infuzije oziroma IV vitaminske terapije okrepite svoj imunski sistem ter življenju povrnete lahkotnost ter svežino.

ortopedska kirurgija

Ortopedska kirurgija je del ortopedije, kjer se uporabljajo različne tehnike in postopki, da bi pacientom pomagali povrniti funkcijo in zmanjšali bolečino.

kemicni piling za globinsko ciscenje obraza

Ste naveličani kože, ki izgleda utrujeno? Kože, ki je brez sijaja, izgublja napetost ter gladkost? Kemični piling je v zadnjem času izredno priljubljena metoda čiščenja kože.

ortoped

Ortopedija je je veja medicine, ki se ukvarja z boleznimi in poškodbami gibal, zdravnik specialist, ki se s tem ukvarja pa je ortoped.