orl nyd

Kaj je ORL in kam na pregled?

Na ORL pregled se morate odpraviti v kolikor imate težave na področju glave ali na področju vratu.

Na ORL pregled se je najbolje odpraviti v bližnji zdravstveni dom ali k specialistu za samoplačnike. Velja pa si zapomniti, da so čakalne dobe v samoplačniških ambulantah, kot je NYD, precej krajše.

Specialist ORL pregleda vse na področju glave – težave z nosom, grlom, ušesi in težave na področju vratu.

Ste že kdaj slišali za kratico ORL? Vam je poznana? Otorinolaringologija (krajše ORL) je veja medicine, ki se ukvarja z boleznimi ušes, nosu, ustne votline, vratu, grla ter žrela. V to področje spada tudi estetska kirurgija vratu in obraza. Dandanes ORL specialisti obravnavajo celovito področje glave in vratu, z izjemo zob, oči, centralnega živčevja in hrbtenice. ORL težave so lahko posledica bolezni ali prirojene deformacije, pogosto pa gre za sezonsko bolezen ali akutno vnetje. Za izključitev pojava tumorja ali težje bolezni, se ob dolgotrajnih in ponavljajočih se težavah naročimo na ORL pregled.

Kdo izvaja ORL pregled?

Po sprejemu na recepciji klinike vas v svojo ambulanto sprejme specialist otorinolaringolog, ki je usposobljen za ORL pregled. Specializacija zdravnika traja 6 let. Pet let je namenjenih usposabljanju s posameznih področij ORL, eno pa za seznanitev s sorodnimi medicinskimi vejami. Med te spadajo anesteziologija, onkologija, plastična, torakalna in maksilofacialna kirurgija ter nevrokirurgija. Ker je ORL kirurška veda, večina otorinolaringologov tudi operira. Poleg splošnega ORL pregleda izvajajo klasične, velike, odprte operacije za zdravljenje raka, poškodb ter prirojenih sprememb. Izvajajo tudi operacije bolezni glasilk in ušes z mikroskopom ter endoskopske operacije bolezni sinusov ter nosu. ORL specialisti delujejo tudi v bolnišničnih okoljih ter sodelujejo z drugimi specialisti. Pomembno področje ORL je obravnava bolezni ravnotežja ter sluha, kjer se v svojih diagnostičnih načelih močno približuje nevrologiji.

 

Za uspešno izveden ORL pregled mora specialist imeti primerno teoretično in praktično znanje. Svoje teoretično znanje, ki ga otorinolaringolog pridobiva med specializacijo, potrdi na specialističnem izpitu ter ga vsakodnevno obnavlja. Za delo s kirurškimi in drugimi instrumenti (zrcalci, mikroskopi, endoskopi, …) pa so potrebne odlične ročne spretnosti. Za uspešen ORL pregled ni potreben le odličen specialist, vendar tudi bolnikova sproščenost in zaupanje.

Kdaj na ORL pregled?

V večini primerov za ORL pregled izda napotnico vaš osebni zdravnik ali pediater, kadar meni, da je potrebno specialistično zdravljenje. Na ORL pregled se lahko po lastni presoji ponekod naročite tudi samoplačniško. Svetujemo, da se pregled opravi, ko pride do bolezenskih težav glave ali vratu oziroma do poškodb na tem področju. Med njih spadajo težave z ušesi, nosom, žrelom, grlom, morebitni tumorji glave in vratu ali težave estetskega izvora.

Področja ORL in pregledi

Večina od nas se vsaj nekajkrat na leto srečuje s težavami na prej omenjenih področjih. Sezonsko prihaja do raznih prehladov, vnetih mandljev in podobnih nevšečnosti. Posebno pozorni pa moramo postati, ko se težave ponavljajo. Spodaj si poglejte nekatere najpogostejše primere, v katerih priporočamo opravljen ORL pregled in posvet s specialistom otorinolaringologom.

Področje ORL: Nos

Alergije

Alergije se lahko pojavijo, izginejo ali celo ponovijo v kateri koli starosti. Dejstvo je, da je nagnjenost k alergijam dedna ter da se nanjo ne da prav veliko vplivati. Alergična reakcija je sicer odziv na snov iz okolja, ki pa ni škodljiva. Na področju nosu prihaja do več različnih alergijskih reakcij. Lahko gre le za običajno kihanje in izcedek ali srbenje ter oteženo dihanje skozi nos. Na žalost pri nekaterih prihaja do hujših reakcij. Med njih spadajo kronične težave z obnosnimi votlinami, astma, občutek polne glave, pogosti ”prehladi”, omotice in druge. V teh primerih priporočamo ORL pregled pri specialistu in nadaljnjo obravnavo.

Bolezni obnosnih votlin

Pri boleznih obnosnih votlin (sinusov) gre največkrat za vnetje, ki mu pravimo sinusitis. Odvisno od trajanja ga ločimo na akutnega in kroničnega. Akutni sinusitis traja manj od treh mesecev, kar je več pa se tretira kakor kronični. Vneti sinusi povzročajo več težav. Prihaja do zamašenega nosu, smrdečega in obarvanega izcedka, včasih celo krvavega, do glavobola ter občutka pritiska v glavi. Za potrebe zdravljenja je včasih potreben odvzem vzorca sluznice. Bolezni se zdravijo s kirurškimi posegi in/ali predpisanimi zdravili.

Zamašen nos

Najpogostejši razlog slabe prehodnosti nosu je prehlad, ki ga lajšamo z domačo lekarno. V takšnih primerih specialističen ORL pregled ni nujno potreben. Priporočamo ga ob morebitnih zapletih ali drugih vzrokih slabe prehodnosti nosu. Med njih štejemo nabreklost nosnih školjk, ukrivljenost nosne pregrade ter morebitni tumorji ali nosni polipi.

Smrčanje in motnje dihanja v spanju

Večina od nas pozna koga, ki med spanjem neukrotljivo smrči. Do smrčanja pride zaradi ohlapnosti mišic jezika in žrela med spanjem. Posledično je prehodnost zgornjih dihalnih poti. Med vzroke za smrčanje spada tudi spalna apnea. Gre za bolezensko motnjo dihanja v spanju, kjer pride do večkratnih prekinitev dihanja. V kolikor opazite slabši kratkotrajni spomin, motnjo pozornosti, večjo zaspanost ali morebitne jutranje glavobole, priporočamo ORL pregled. Ocenili bomo stanje vaših zgornjih dihal in priporočili ustrezno zdravljenje.

Področje ORL: Uho

Prirojene nepravilnosti

Zaradi prirojenih motenj prihaja do nepravilnega razvoja ušes. Pride lahko do deformacij v notranjem, srednjem ali zunanjem ušesu. Na ORL pregledu ocenimo, če bo potreben kirurški poseg ali zdravljenje s slušnim aparatom oziroma s polževim vsadkom.

Izguba sluha

Izguba sluha se lahko razvija skozi leta, do nje pa lahko pride tudi nenadoma. Kategoriziramo jo lahko kakor blago, srednjo ali hudo. Dejavnikov za izgubo je mnogo, otorinolaringolog pa vam na podlagi anamneze svetuje zdravljenje, če je le-to mogoče.

Ušesni tumorji

V notranjem, srednjem ali zunanjem ušesu lahko vznikne več različnih tumorjev. Tumorji vodijo v motnje ravnotežja, piskanje v ušesih in celo v izgubo sluha. V kolikor opazimo morebitne spremembe na teh področjih ali pa na vratu zatipamo nebolečo bulo, priporočamo urgentno ukrepanje ter nadaljnji ORL pregled.

Motnje v ravnotežju

Do motenj v ravnotežju prihaja zaradi več dejavnikov. Občutek ravnotežja je povezan z notranjim ušesom, očmi ter čutilnimi organi naših okončin. Moteno delovanje katerega koli izmed teh sistemov oziroma motena obdelava ravnotežnih informacij v možganih, lahko povzroči motnje v ravnotežju. Otorinolaringologi se ukvarjamo z zdravljenjem ter prepoznavo motenj delovanja ravnotežnega organa v notranjem ušesu.

Področje ORL: Žrelo in grlo

Težave pri požiranju in boleče žrelo

Motnje požiranja ter boleče žrelo se največkrat kažejo v zmanjšanju apetita ter posledični izgubi teže, dehidraciji, zaletavanju hrane in kašljanju. Zgodi se, da pijača ali hrana zaidejo v spodnja dihala, kar lahko vodi do pljučnice. Na ORL pregledu ocenimo v kateri fazi požiranja prihaja do nepravilnosti in poskušamo težavo sanirati. Ob bolečem žrelu odkrijemo vzrok kroničnega vnetja ter vam pomagamo na poti nazaj do zdrave ustne votline.

Mandlji in žrelnica

Vnetje mandljev (angina oziroma tonzilitis) nastane zaradi virusne ali bakterijske okužbe. Pride do težav pri požiranju, bolečih in oteklih vratnih bezgavk, povišane telesne temperature ter drugih težav. Mandlji postanejo nabrekli, občasno so obloženi, vidne so belo-sive lise. Zaradi težav pri požiranju lahko pride do dehidracije, ki potek bolezni poslabša. V kolikor se angine ponavljajo, priporočamo ORL pregled. V ponavljajočih se primerih se nekaterim pacientom mandlje kirurško odstrani in s tem prepreči ponavljanje tonzilitisa.

Želodčni refluks

Pri refluksni bolezni prihaja do zatekanja želodčne kisline v požiralnik, ki se pojavi ob oslabljenem delovanju mišice zapiralke. O laringofaringealnem refluksu govorimo kadar želodčna kislina potuje skozi požiralnik vse do žrela in grla. Bolezen prepoznamo po hripavosti, dolgotrajnem kašlju, zgage, cmoku v grlu in potrebi po odhrkovanju. ORL specialist z vami naredi pregled vašega življenjskega sloga, priporoča spremembo prehrane in vzdrževanje primerne telesne teže.

Posvet s specialistom ORL

Poleg vseh naštetih bolezni in motenj, obstaja mnogo več primerov, kjer je potreben ORL pregled in obisk specialista. Priporočamo, da se v primeru ponavljajočih se težav na teh področjih obrnete na osebnega zdravnika, ki vam predpiše napotnico. Obisk ter posvet z ORL specialistom je smiseln tudi v primeru potrebnih ali željenih estetskih posegov.

Kako poteka proces diagnostike in zdravljenja?

Ob prihodu na ORL pregled zdravnik najprej pozorno pregleda napotnico ter se pogovori z bolnikom in ga pregleda. Pregled je običajno sestavljen iz pregleda ušes, nosne votline, ustne votline, žrela, grla ter vratu. Opravi se tudi pregled vseh morebitnih predhodnih izvidov. Po pregledu naročimo preiskave, ki so potrebne za diagnostiko ter zdravljenje. Nekatere se izvaja ambulantno, nekatere pa v splošni anesteziji. Prav tako večino bolezni zdravimo ambulantno. Bolniki so deležni receptov za zdravila ter večih nasvetov, po potrebi pa se naročijo na kontrolo. Bolniki s težjim potekom bolezni so napoteni na bolnišnično zdravljenje ter so hospitalizirani.

Kaj za zdravje lahko storimo sami?

Sami lahko storimo veliko. Veliko vnetij je posledica prehladov, zato moramo v prvi vrsti poskrbeti, da prehladom nismo izpostavljeni ter da zaščitimo svoj imunski sistem. Kljub današnjem načinu življenja priporočamo čim manjšo izpostavljenost stresu. Že z manjšo spremembo življenjskega sloga lahko preprečimo marsikatero nevšečnost. Priporočamo opustitev slabih navad (alkohol, cigareti, …) ter redne preventivne ORL preglede, da morebitno težavo zgodaj zaznamo in primerno reagiramo.

Preberite več prispevkov:

Stresni zlomi nastanejo zaradi mikroskopskih poškodb, ko je kost večkratno izpostavljena velikim obremenitvam. Sčasoma kopičenje takšnih poškodb privede do makrostrukturne okvare in popolnega zloma.

Strokovno se bolečini v ušesu reče otalgija in je pogost pojav v primarni zdravstveni oskrbi s številnimi različnimi vzroki. Otalgija ima lahko izvor v ušesu, takrat ji rečemo primarna otalgija ali izven ušesa, ko ji rečemo sekundarna otalgija. Obsežna anamneza in fizični pregled sta bistvenega pomena za določitev pravega vzroka.

Morda se sliši nemogoče pa vendar je še kako mogoče, da človek za nekaj trenutkov preneha dihati med spanjem. Temu stanju strokovno rečemo spalna apneja. Apneja pomeni začasno prenehanje dihanja. Razširjenost spalne apneje se giblje med 21 do 59 % v splošni populaciji.

Ušesni tumorji se lahko pojavijo na kateremkoli delu ušesa. Lahko je to zunanje uho, tukaj se tumor pojavi v obliki kožnega raka, srednje uho, kjer je najpogostejši glomus tympanicum ali notranje uho, kjer je najpogostejši akustični nevrom.