ortopedska kirurgija

Kirurški posegi V ortopediji in ortopedska kirurgija

Ortopedija je veja medicine, ki se ukvarja s skeletom in vsemi strukturami, ki ga povezujejo. Sem sodijo kosti, mišice, sklepi, kite in vezi.

Ortopedski kirurgi uporabljajo različne tehnike in postopke, da bi pacientom pomagali povrniti funkcijo in zmanjšali bolečino. Ena izmed glavnih metod zdravljenja v ortopedski kirurgiji so kirurški posegi.

Hiter tempo življenja, prekomeren obseg dela ter zmanjšana skrb za lastno zdravje lahko vodijo tudi v poslabšanje naših že obstoječih težav s hrbtenico, sklepi, kostmi ali vezmi. V okviru NYD klinike vam naši ortopedi nudijo kakovostno obravnavo z željo po čim hitrejši ter učinkoviti odpravi težave. Ortopedska kirurgija je ključna pri njihovi obravnavi ter sanaciji težav. Pa veste, kateri ti posegi sploh so? 

Na splošno o ortopediji

Ortopedija je veja medicine, ki se ukvarja s skeletom in vsemi strukturami, ki ga povezujejo. Sem sodijo kosti, mišice, sklepi, kite in vezi. Bolezni, ki te strukture prizadenejo so zelo raznolike. Ena najpogostejših težav, ki človeka pesti so bolečine v enem ali več sklepih. Ortopedija je torej veja medicine, ki se ukvarja z boleznimi in poškodbami gibal. Beseda je sestavljena iz dveh grških besed orthos, »raven« in paidion, »otrok«. Beseda je nastala v 18. stoletju, saj se je ta veja medicine sprva razvila z namenom popraviti nenormalno ukrivljenost hrbtenice in drugih sklepov.

Kirurški posegi v ortopediji?

Ortopedski kirurgi uporabljajo različne tehnike in postopke, da bi pacientom pomagali povrniti funkcijo in zmanjšali bolečino. Ena izmed glavnih metod zdravljenja v ortopedski kirurgiji so kirurški posegi.

 

Kirurški posegi v ortopediji se lahko izvajajo na različnih delih telesa, odvisno od vrste in resnosti poškodbe ali bolezni. V spodnjem delu telesa so najpogostejši kirurški posegi na kolkih, kolenih in stopalih. V zgornjem delu telesa pa na ramenih, komolcih in zapestjih. Spodaj bomo podrobneje predstavili nekaj najpogostejših kirurških posegov v ortopediji.

Kaj ortopedska kirurgija najpogosteje obravnava?

Hallux Valgus predstavlja novodobno zdravstveno težavo. Izkrivljeni nožni palec oz. Hallux valgus je posledica deformacije prve stopalne kosti. Zaradi te osnovne deformacije se palec postopoma postavi v izkrivljeni/valgus položaj, na notranji/medialni strani osnovnega sklepa se pojavi kronična oteklina in bolečina. Ta bolečina je posledica kostnega izrastka na glavici prve stoplanice. Postopoma se pojavi bolečina v osnovnem sklepu palca, prisotne so težav z obutvijo in pri hoji.

Menjava kolčnega sklepa

Zamenjava kolčnega sklepa je postopek, pri katerem se poškodovan ali obrabljen kolčni sklep nadomesti z umetnim sklepom. Ta postopek se običajno uporablja pri pacientih, ki trpijo za osteoartritisom, revmatoidnim artritisom ali so utrpeli poškodbo kolka. Zamenjava kolčnega sklepa lahko pacientom omogoči izboljšanje gibanja in zmanjšanje bolečine.

Zamenjava kolenskega sklepa

Menjanje kolenskega sklepa je podoben postopek kot zamenjava kolčnega sklepa, vendar se sam poseg izvaja na kolenu. Ta postopek se uporablja pri pacientih, ki trpijo za osteoartritisom, revmatoidnim artritisom ali so utrpeli poškodbo kolena. Zamenjava kolenskega sklepa lahko pacientom pomaga izboljšati gibljivost kolena in zmanjšati bolečine.

Sanacija različnih zlomov

Sanacija zloma je kirurški poseg, ki se uporablja za zdravljenje zlomov kosti. Postopek lahko vključuje uporabo plošč in vijakov za fiksiranje kosti ali pa vstavitev kostne mase, da se zagotovi rast kosti. Popravilo zloma pomaga pri obnovi kosti in preprečuje dolgotrajne težave s kostmi.

Korekcija stopala

Korekcija stopala je kirurški poseg, ki se uporablja za zdravljenje deformacij stopala, kot je hallux valgus (kosti na palcu), ki lahko povzročijo bolečine in omejijo gibanje. Postopek običajno vključuje odstranitev dela kosti, ki povzroča deformacijo in ponovno namestitev kosti v pravilen položaj. Korekcija stopala lahko izboljša kakovost življenja in zmanjša bolečine.

Operacija ramena

Operacija ramena se uporablja za zdravljenje poškodb ramenskega sklepa. Postopek lahko vključuje odstranitev poškodovane kosti ali dela kite ter fiksiranje sklepa z vijaki in ploščami. Operacija ramena lahko pacientom pomaga pri izboljšanju gibanja in zmanjšanju bolečin v ramenu.

Artroskopska operacija kolena

Artroskopija kolena je kirurški postopek, pri katerem se v kolenski sklep vstavi artroskopska kamera in kirurški instrumenti preko majhnih reznin na koži. Postopek se izvaja za diagnosticiranje in zdravljenje poškodb kolenskih sklepov, kot so npr. solze meniskusa ali poškodbe križnih vezi. Artroskopija kolena je manj invazivna in ima krajšo okrevanje kot klasična odprta operacija.

Operacija hrbtenice

Operacija hrbtenice se izvaja pri bolnikih z različnimi težavami hrbtenice, kot so na primer kila diska ali degenerativne spremembe hrbtenice. Kirurški poseg lahko vključuje odstranitev poškodovanega dela diska, fuzijo hrbtenice ali vstavitev umetnega diska. Postopek je lahko zelo invaziven in zahteva daljše časovno okrevanje.

Operacija karpalnega kanala

Operacija karpalnega kanala se izvaja pri bolnikih s sindromom karpalnega kanala. Gre za bolezen, pri kateri pride do stiskanja živca v zapestju, kar povzroča bolečino, otrplost in šibkost v roki in prstih. Kirurški poseg vključuje razrešitev stiskanja živca z odpravo ozkega kanala v zapestju. Postopek se izvaja ambulantno in ima kratek čas okrevanja.

Ortopedska kirurgija v NYD kliniki

V kolikor vas zanima več o kirurških posegih v ortopediji ali menite, da na tem področju potrebujete pomoč, priporočamo, da se obrnete na osebje NYD klinike, ki vam bo z veseljem dalo odgovore na vaša vprašanja.

Preberite več prispevkov:

Med atleti na stezi je sindrom iliotibialnega trakta ena najpogostejših poškodb zaradi prekomerne uporabe le-tega. Od tod se je pojavil tudi zelo znan sinonim za tovrstno diagnozo: “tekaško koleno” (angl. “runner’s knee”), a to ne pomeni, da je njegova pojavnost samo pri tekačih, vendar jo lahko dostikrat zasledimo tudi pri

Glavna razlika med stanjema je ta, da trigger finger povzročajo spremembe na tetivah, Dupuytrenovo kontrakturo pa povzročijo spremembe na mehkem tkivu. V našem članku se lahko dodobra seznanite o razlikah med obemi stanji.

Sprožilni prst ali (bolj znano) trigger finger je patološko stanje, ki ga zaznamuje boleče in omejeno gibanje prizadetega prsta. Preberite več v našem članku o trigger finger-ju.

Ali občutite globoko bolečino v zadnjici, ki se širi po zadnji strane noge do stopala? Pogosto gre za t.i. piriformis sindrom. Preberite več v našem članku.