Splošni osebni zdravnik, kam in kako do pregleda?

Družinski zdravniki (splošni zdravniki) so specializirani za celostno obravnavo pacientov in skrbijo za zdravje celotne družine. NYD Klinika omogoča ugoden samoplačniški dostop do osebnega zdravnika.

Družinska ali splošna medicina je medicinska specializacija, ki se ukvarja s preventivo, diagnosticiranjem in zdravljenjem bolezni pri odraslih in otrocih.

V kolikor vam ne ustreza dolgotrajno čakanje na brezplačnega osebnega splošnega zdravnika, si lahko uredite dostop do samoplačniške storitve splošne medicine. Za več informacij nas kontaktirajte.

Trenutno žal živimo v obdobju, ko je imeti izbranega osebnega zdravnika bolj izjema, kakor pravilo. Vsakodnevno nas obkrožajo ljudje, ki kljub svoji bolezni nimajo možnosti obiskati svojega zdravnika, zato se poslužujejo obiska urgentnega centra. Na naši NYD kliniki smo mnenja, da je vsak človek vreden korektne, profesionalne ter strokovne obravnave v najkrajšem možnem času od pojava težave. Trudimo se, da pacientom zagotovimo samoplačniško obravnavo, ki si jo zaslužijo in kakršno tudi pričakujejo. 

Kaj je splošna medicina?

Družinska ali splošna medicina je medicinska specializacija, ki se ukvarja s preventivo, diagnosticiranjem in zdravljenjem bolezni pri odraslih in otrocih. Družinski zdravniki (splošni zdravniki) so specializirani za celostno obravnavo pacientov in skrbijo za zdravje celotne družine. Splošna medicina se ukvarja z vsemi zdravstvenimi težavami, od preprostih bolečin v trebuhu do zapletenih zdravstvenih stanj.

Kaj torej počne splošni osebni zdravnik?

Osebni zdravnik oziroma splošni zdravnik (specialist družinske medicine) je prvi kontakt pacientov z zdravstvenim sistemom in skrbi za celostno obravnavo pacientov. Vključno s predpisovanjem zdravil, svetovanjem o zdravi prehrani in načinu življenja ter organizacijo nadaljnje zdravstvene oskrbe, če je potrebno. Splošni osebni zdravniki delujejo v različnih okoljih, vključno z zasebnimi ordinacijami, bolnišnicami in zdravstvenimi centri – tudi v NYD Kliniki.

Osebni zdravnik je odgovoren za široko področje zdravja

Za področje splošne družinske medicine na katerem deluje osebni zdravnik je značilnih kar nekaj dejstev:

 • gre običajno za prvi stik z zdravstveno službo v okviru sistema zdravstvenega varstva, ki svojim uporabnikom zagotavlja odprt in neomejen dostop ter se ukvarja z vsemi vrstami zdravstvenih težav, ne glede na starost, spol ali druge značilnosti obravnavane osebe,
 • učinkovito uporablja vire oz. sredstva zdravstvenega varstva, tako da usklajuje oskrbo bolnikov, sodeluje z ostalimi strokovnjaki v okviru primarnega zdravstvenega varstva in se povezuje z drugimi specialnostmi ter prevzema vlogo posrednika za bolnika kadar je to potrebno,
 • razvija odnos, ki je osredotočen na posameznika, njegovo/njeno družino in skupnost,
 • ima edinstven potek posveta med zdravnikom in bolnikom, ki z učinkovitim sporazumevanjem postopoma ustvari povezanost med zdravnikom in bolnikom,
 • je odgovorna za zagotavljanje dolgoročne, kontinuirane oskrbe, kot to zahtevajo potrebe bolnika,
 • uporablja specifičen način odločanja, ki ga določata razširjenost in pogostnost pojavljanja bolezni v skupnosti,
 • sočasno obvladuje akutne in kronične zdravstvene probleme posameznih bolnikov,
 • obravnava bolezni , ki se v zgodnjem stadiju svojega razvoja lahko pojavijo na nediferenciran način, kar včasih lahko zahteva nujno posredovanje,
 • spodbuja zdrav način življenja in blagostanje bolnikov z ustreznim in z učinkovitim ukrepanjem,
 • ima specifično odgovornost do zdravja v skupnosti,
 • se ukvarja z zdravstvenimi problemi v psihološkem, socialnem, kulturnem in eksistencialnem okviru.

Kakšne so njegove glavne naloge?

Če torej povzamemo vse glavne naloge, ki jih opravlja splošni osebni zdravnik:

 • Sprejemanje pacientov in opravljanje zdravstvenih pregledov,
 • Diagnosticiranje in zdravljenje bolezni,
 • Predpisovanje zdravil in drugih terapij,
 • Svetovanje o zdravi prehrani in načinu življenja,
 • Spremljanje zdravja pacientov in spodbujanje preventivnih ukrepov,
 • Koordinacija zdravstvene oskrbe med različnimi zdravniki in zdravstvenimi ustanovami.

Kako je usposobljen osebni zdravnik?

Zdravniki družinske medicine so zdravniki specialisti, usposobljeni v temeljnih načelih stroke. So osebni zdravniki, ki so v prvi vrsti odgovorni za zagotavljanje vsestranske in kontinuirane zdravstvene oskrbe vsakega posameznika, ki išče zdravniško pomoč ne glede na njegovo starost, spol ali bolezen. Skrbijo za posameznike v okviru njihovih družin, skupnosti in njihove kulturne skupnosti, pri čemer vedno spoštujejo samostojnost svojih bolnikov. Prepoznavajo tudi svojo strokovno odgovornost do skupnosti. Pri dogovarjanju s svojimi bolniki o načrtu vodenja oz. obvladovanja bolezni upoštevajo psihične, psihološke, socialne, kulturne in eksistencialne dejavnike, pri čemer uporabljajo znanje in zaupanje, pridobljeno na osnovi večkratnih stikov med bolnikom in zdravnikom.

 

Zdravniki družinske medicine  oziroma osebni zdravniki izvajajo svojo strokovno vlogo s krepitvijo zdravja, preprečevanjem bolezni, z zdravljenjem in s paliativno oskrbo. Omenjene dejavnosti opravljajo neposredno ali pa s pomočjo drugih dejavnosti oz. služb, odvisno od zdravstvenih potreb in razpoložljivih sredstev v skupnosti za katero skrbijo, prav tako pa, kadar je to potrebno, pomagajo bolnikom pri dostopu do omenjenih storitev. Sprejeti morajo odgovornost za razvijanje in ohranitev svojih sposobnosti, osebnega ravnovesja in vrednot kot osnove za učinkovito in varno zdravstveno oskrbo bolnikov.

Kakšna bolezenska stanja spremlja osebni zdravnik?

Tako, kakor je širok pojem ”družinska medicina”, tako širok je tudi spekter bolezni, katere zdravi zdravnik, specialist družinske medicine.

Družinski zdravnik se lahko ukvarja z zdravljenjem številnih različnih bolezni in zdravstvenih težav. To lahko vključuje:

 • Bolezni srca in ožilja,
 • Diabetes,
 • Bolezni dihal,
 • Gastrointestinalne težave,
 • Kožne bolezni,
 • Hipertenzija (visok krvni tlak),
 • Depresija in druge duševne bolezni,
 • Prebavne težave,
 • Alergije,
 • Bolezni hrbtenice in sklepov,
 • Bolezni ščitnice.

Seznam ni popoln in družinski zdravnik se lahko ukvarja tudi z zdravljenjem številnih drugih bolezni in zdravstvenih težav. Če se pacienti soočajo s težavo, ki presega znanje in sposobnosti družinskega zdravnika, jih lahko napoti k specialistu ali drugemu zdravniku. V vsakem primeru je splošni zdravnik prvi naslov, na katerega se obrnete ob pojavu morebitnih zdravstvenih težav.

Kam na pregled in kako do osebnega zdravnika?

NYD Klinika omogoča dostop do vrste samoplačniških zdravstvenih storitev, med katerimi so tudi storitve splošne medicine in družinske medicine. V kolikor potrebujete korektno in pravočasno obravnavo, so vam na voljo specialisti na naši kliniki v Ljubljani. Čakalne vrste za osebne zdravnike so kratke, cene pregledov in preiskav pa so ugodne in dostopne. V primeru kakršnih koli težav z zdravjem se obrnite na našo kliniko. Specialisti vam bodo z veseljem prisluhnili, priskočili na pomoč.

 

Za naročanje na preglede ali kakršnekoli dodatne informacije pa nas lahko kontaktirate preko telefona ali e-pošte. Naročanje pa je mogoče tudi preko spleta, s klikom na spodnjo povezavo.

Preberite več prispevkov:

Osteoporoza je bolezensko stanje, pri katerem pride do nizke mineralne gostote kosti. Nizko mineralno gostoto kosti povzroči spremenjena kostna mikrostruktura, zaradi česar so bolniki nagnjeni k zlomom kosti že ob blagih udarcih in padcih s stojne višine. Več kot 70 % starejših od 80 let zboli za osteoporozo.

Laminektomija je eden najpogostejših operativnih postopkov za sprostitev hrbteničnega kanala, ko pride do njegovega zoženja. Do zoženja lahko pride bodisi zaradi degenerativne stenoze, zloma, spinalnih tumorjev, abscesa ali deformacije.

Gube so sestavni del fiziološkega staranja človeškega telesa. Vse kar pospešuje staranje kože, pospešuje nastanek gub. Izogib prepogostemu sončenju, kajenju in drugim dejavnikom tveganja staranja, lahko vodi v gladko in sijočo kožo brez gub. Obstaja tudi kar nekaj različnih pristopov za glajenje gub. Sem spadajo polnila, tehnike obnavljanja kože in kirurški lifting.

Hernija diska se lahko pojavi v katerem koli delu hrbtenice, največkrat pa se pojavi v spodnjem ledvenem delu hrbta. Glavni simptom hernije diska je bolečina. Ta bolečina je ostra in pekoča. Če hernija diska povzroči utesnitev živčne korenine, bo bolečina sevala po poteku živca.

Osebni Zdravnik samoplačniško

Splošni zdravniški pregled v Ljubljani

Vaš samoplačniški osebni zdravnik.

Osebni zdravnik samoplačniško

Splošni zdravniški pregled v Ljubljani

Vaš samoplačniški osebni zdravnik, 

vedno na dosegu, tudi na domu.

Osebni Zdravnik in Družinska Medicina

NYD klinika ponuja samoplačniške preglede osebnega zdravnika v ambulanti družinske oziroma splošne medicine. Naša ekipa specialistov izvaja posvete, preglede in razna testiranja ter odvzeme vzorcev za laboratorijske preiskave. Strankam zagotavljamo kratke čakalne vrste, preglede pa izvajajo vrhunski, priznani specialisti.

Splošni pregledi

NYD klinika ponuja specialistične preglede z najsodobnejšo diagnostično opremo, saj je to osnova za ustrezno diagnostiko in natančna testiranja ter analize. Zdravnik specialist splošne medicine na podlagi rezultatov individualnega pregleda predpiše vrsto zdravljenja.

Posegi

Razni posegi so na voljo pacientom, ki imajo že postavljeno ustrezno diagnozo oziroma mu je zdravnik specialist že svetoval glede tega. Glede na mnenje specialista in po dogovoru s pacientom, pa lahko specialist predlaga in izvede tudi vse potrebne dodatne posege.

Zdravnik na domu

Nudimo vam tudi obisk zdravnika na domu – ne glede na to, ali potrebujete pregled, diagnostiko ali zdravljenje.

V času viroz, grip in drugih obolenj je marsikomu pot do ambulante odveč. Če ste preslabotni za obiska zdravnika ali se bojite, da boste med čakanjem v ambulanti staknili še kakšno bolezen, lahko zdravnika pokličete na dom.

Zagotovite si udobno in priročno zdravstveno oskrbo pri vas doma.

Cenik družinske in splošne medicine

Splošni prvi pregled (do 20min)

80€

Splošni prvi pregled - podaljšan (do 35min)

110€

Splošni kontrolni pregled

60€

Mali poseg

Aplikacijska kisika, inhalacija zdravil, odvzem brisa, spiranje ušes, odstranitev klopa, parenteralna aplikacija zdravila, lokalna aplikacija zdravila

15€

Srednji poseg

Preveza, odstranitev tujka iz roženice, tamponada nosu, snemanje in odčitavanje EKG, kontrolna preveza

30€

Veliki poseg

Vzpostavitev venskega kanala in namestitev infuzije, vstavljanje/menjava nazogastrične sonde, vstavitev perkutane rehidracije, odstranitev bodic ježka

45€

Zdravniški pregled z izdajo zdravniškega spričevala na zahtevo posameznika, zavarovalnice, sodišča (PZAV)

100€

Priprava bolnika za oceno na invalidski komisiji

120€

Pogosta vprašanja

Osebni zdravnik, pogosto imenovan zdravnik primarne zdravstvene oskrbe (PCP), je zdravstveni delavec, ki zagotavlja prvi stik in stalno oskrbo bolnikov s kakršnimi koli nediagnosticiranimi zdravstvenimi težavami.

Osebni zdravnik nudi vrsto storitev, vključno s preventivo, zdravljenjem akutnih in kroničnih bolezni, zdravstvenim svetovanjem in napotitvijo k specialistom, kadar je to potrebno.

Upoštevajte dejavnike, kot so zdravnikove kvalifikacije, lokacija, razpoložljivost, komunikacijski slog in ali sprejemajo vaše zavarovanje. V pomoč so lahko tudi osebna priporočila.

Mnenja naših pacientov

Ekipa NYD:
Vaš Osebni Zdravnik

Ekipa za splošno in družinsko medicino skrbi za celostno obravnavo zdravstvenih težav telesnega, duševnega in socialnega vidika. Zdravniki specialisti klinike NYD se ravnajo po sodobnih načelih družinske medicine, na tem področju pa imajo tudi dolgoletne izkušnje.

Anže Opara

dr. med., spec. družinske medicine

Kontaktirajte nas