skakalno koleno

Skakalno koleno (jumper’s knee): nasveti za hitro okrevanje

Skakalno koleno (angl. jumper’s knee), strokovno znano kot patelarna tendinopatija, je pogosta težava med športniki, zlasti tistimi, ki se ukvarjajo s ponavljajočimi poskoki. Gre za vnetje patelarnega ligamenta, ki povezuje pogačico z zgornjim delom golenice. V tem strokovnem blogu bomo raziskali vzroke, simptome ter učinkovite in znanstveno podprte metode zdravljenja skakalnega kolena. 

Anatomija

Kvadriceps femoris (lat.: m. quadriceps femoris) je štiriglava stegenska mišica, ki se narašča na tuberositas golenice (golenična grčavina). Njena glavna naloga je iztegovanje kolena, ena od štirih glav (rectus femoris) pa tudi upogiba kolčni sklep. 

 

Pogačica (lat.: patella) je sezamoidna kost, ki leži znotraj kvadricepsove tetive. Patelarni ligament povezuje pogačico z tuberositas golenice. Z vidika mišične aktivnosti bi bil pravilen tudi izraz patelarna tetiva, saj to pomeni tkivo, ki povezuje mišico s kostjo. Ker pa patelarna “tetiva” dejansko povezuje tudi kost s kostjo, uporabljamo termin “patelarni ligament”. Naloga ligamentov je preprečevanje prekomernih sklepnih gibov, kar v tem primeru pomeni, da patelarni ligament preprečuje prekomerno fleksijo (upogib) v kolenu.

 

Patelarni ligament meri prbl. 5 cm v dolžino. Njena dolžina ni konstantna in se tekom gibanja kolena v smeri fleksije podaljšuje.

skakalno koleno

Patelarna tendinopatija - bolečina pod kolenom

Patelarna tendinopatija je boleča obraba patelarnega ligamenta, ki se najpogosteje kaže kot bolečina na spodnjem delu pogačice, na narastišču patelarnega ligamenta na golenico ali na narastišču štiriglave stegenske mišice quadriceps na zgornji del pogačice. Prvotno je bilo to stanje poimenovano “skakalno koleno” in je med splošno populacijo še vedno najbolj znano pod tem imenom. Vendar pa to ni najbolj primerno poimenovanje za to diagnozo, saj ni nujno povezano s športi, ki zahtevajo ponavljajoče poskoke, vendar se lahko pojavi tudi pri drugih športih ali celo pri osebah, ki niso športno aktivne.

Kako nastane?

Patelarno tendinopatijo povzročijo majhne ponavljajoče se poškodbe ligamenta, ki nastanejo med aktivnostmi z veliko ekscentrične aktivnosti spodnjih udov. Preprosteje povedano: patelarni ligament shranjuje energijo, ki jo mišica quadriceps proizvede med gibanjem v kolenskem sklepu, in deluje kot vzmet, saj lahko to shranjeno energijo potem sprosti in jo še poveča (primer: poskoki, doskoki, šprinti in spremembe smeri). Zaradi te vloge je posledično izpostavljen velikim silam, kar lahko vodi v degenerativne spremembe ligamenta. Za razliko od mišic imajo ligamenti slabo prekrvavitev, malo elastičnih vlaken in počasen metabolizem, kar upočasnjuje regeneracijo in celjenje.  

 

Največja razširjenost patelarne tendinopatije je pri športih, ki imajo veliko doskokov z velikimi silami ekstenzornih mišic kolena (mišic iztegovalk), kot so odbojka (44,6 %), košarka (31,9 %) in nogomet ter rokomet (13,5 %)

 

Drugi simptomi, ki lahko kažejo na prisotnost tega stanja, vključujejo:

 

 • Bolečino na strani kolena; bolečina se običajno poslabša med tekom
 • Bolečino, ko je koleno upognjeno pod kotom 45 stopinj
 • Zbadanje ali občutki ščemenja vzdolž iliotibialnega trakta
 • Pokanje kolena
 • Oteklina ob stegnu
 • Oteklina pod kolenom

Ko to stanje napreduje, se bolečina lahko začne širiti preko kolena na celotno dolžino iliotibialnega trakta. Prav tako se bolečina lahko stopnjuje ne le pri teku, temveč tudi pri hoji.

Simptomi

Prepoznavanje simptomov je ključno za pravočasno ukrepanje. Med najpogostejšimi simptomi skakalnega kolena so:

 

 • Bolečina po daljšem sedenju
 • Bolečina v počepu ali pri poskoku
 • Bolečina pri hoji po stopnicah (izraziteje pri hoji navzdol)
 • Bolečina pri pritisku patelarnega ligamenta pod pogačico
 • Oteklina in zatrdlina pod pogačico

Kako jo diagnosticiramo?

V NYD kliniki izvajamo temeljito diagnostiko skakalnega kolena, zagotavljajoč celostno obravnavo pod strokovnim vodstvom ortopedskega specialista. Postopek diagnostike poteka korak za korakom, za zagotovitev najboljše obravnave za posameznika.

 • Ortopedski pregled: Naš izkušen ortopedski specialist izvede natančen pregled bolnikovega kolena. Ta korak je ključen za pridobitev prve ocene stanja, pravilne diagnoze ter načrtovanje nadaljnjih diagnostičnih postopkov in terapevtskega pristopa.

 • Ultrazvočni pregled (UZ): Po ortopedskem pregledu sledi ultrazvočni pregled, ki omogoča natančen vpogled v strukturo in stanje mehkih tkiv okoli kolenskega sklepa. Ta metoda je pomembna za oceno morebitnih poškodb, vnetij ali drugih anatomskih sprememb, ki bi lahko prispevale k skakalnemu kolenu.

 • Fizioterapevtska ocena: Po diagnostičnem procesu pride na vrsto fizioterapevtska ocena. Naši izkušeni fizioterapevti izvedejo temeljito oceno bolnikovega gibanja, stabilnosti in mišičnega ravnovesja. Na podlagi teh informacij oblikujejo prilagojen načrt rehabilitacije, ki je usmerjen v izboljšanje simptomov in preprečevanje ponovitve težav s skakalnim kolenom.

Z našim celostnim pristopom in sodelovanjem med ortopedskim specialistom ter fizioterapevti se zagotovi, da bolniki prejmejo natančno diagnozo in učinkovito zdravljenje za skakalno koleno, prilagojeno njihovim individualnim potrebam.

Konzervativni in minimalno invazivni načini zdravljenja teniškega komolca so: 

 • Počitek: morda boste morali za nekaj časa prenehati ali zmanjšati dejavnost, da omogočite tetivam čas za celjenje.
 • Nesteroidni antirevmatiki (NSAR): lajšajo bolečino in vnetje
 • Fizioterapija: Fizioterapija vključuje številne pristope za zmanjšanje bolečine, povečanje mobilnosti in moči obravnavanega predela. S tem se izboljša funkcija prizadetega območja.
 • Injekcije kortikosteroidov (blokada): Kortikosteroidi lahko začasno olajšajo bolečino in vnetje.

Zdravljenje

Najučinkovitejši način zdravljenja skakalnega kolena je prenehanje dejavnosti, ki povzroča težavo, dokler se poškodba ne pozdravi. Poleg tega lahko vključuje:

 

 • Nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID): Za lajšanje bolečin in zmanjšanje vnetja.
 • Počitek: Pomemben za regeneracijo poškodovane tetive.
 • Dviganje kolena: Pomaga zmanjšati oteklino.
 • Ledene obloge: Uporabljajo se za zmanjšanje vnetja in lajšanje bolečine.
 • Fizioterapija: Z različnimi tehnikami in vajami prispevajo k zmanjšanju bolečine in izboljšanju funkcije kolena.

Fizioterapija v NYD kliniki za zdravljenje patelarne tendinopatije

Težave, povezane s skalalnim kolenom, se rešujejo konzervativno. V NYD kliniki za zdravljenje tega zdravstvenega stanja uporabljamo naslednje fizioterapevtske tehnike:


 • Posturalna in biomehanična ocena: Ocenimo držo in biomehaniko med gibanjem, da ugotovimo morebitne nepravilnosti ali dejavnike, ki prispevajo k skakalnemu kolenu. Na podlagi teh ocen predlagamo prilagoditve in vaje.
 • Raztezne vaje: Priporočimo posebne raztezne vaje, usmerjene v raztezanje mišice kvadriceps in okoliških mišic. V tem sklopu vključujemo tudi foam rolling (valjčkanje). To lahko pomaga zmanjšati napetost in trenje v tem območju.
 • Krepilne vaje: Pomemben del programa rehabilitacije po mišično-skeletnih poškodbah in vnetjih tetiv je ekscentrična vadba, saj je ta zelo učinkovita pri zmanjševanju bolečine in ohranjanju funkcije pri zdravljenju tendinopatij.
 • Manualna terapija: Pomaga pri sprostitvi napetosti v mišicah in tkivih okoli pogačice. Globinska masaža in prečna frikcija lahko izboljšata krvni obtok, sprostita mišične napetosti in pospešita proces celjenja.
 • Tecar terapija: Preko segrevanja globokih tkiv spodbuja telo k samoregeneraciji.
 • Terapija z visokointenzivnim laserjem: Deluje protivnetno in pospeši celjenje tkiva.
 • Terapija z udarnimi globinskimi valovi (ESWT): Poskrbi za pospešeno regeneracijo tkiva, izboljšanje procesa celjenja in znatno ublažitev bolečine ter posledično privede do izboljšanja funkcionalnosti poškodovanega tkiva.
 • Hladne in tople obloge: Fizioterapevt lahko priporoči uporabo hladnih in toplih oblog za lajšanje bolečin in zmanjšanje vnetja na prizadetem območju.

Zaključek

V NYD kliniki smo usmerjeni v celostni pristop za reševanje težav, povezanih s skakalnim kolenom, kar omogoča naša izkušena ekipa strokovnjakov. S poudarkom na natančni diagnostiki, vodenju ortopedskih pregledov in uporabi sodobne ultrazvočne diagnostike, zagotavljamo individualiziran terapevtski pristop. Naši fizioterapevti s svojim strokovnim znanjem nudijo celovito rehabilitacijo, ki pomaga bolnikom povrniti funkcionalnost in zmanjšati nelagodje zaradi bolečin. V NYD kliniki združujemo strokovnost, napredno diagnostiko ter celostni pristop k zdravljenju, kar nas postavlja v ospredje pri oskrbi pacientov s to težavo. 

Vhod v NYD kliniko

Preberite več prispevkov:

Izpah pomeni premik sklepne glavice iz sklepne jamice. Izpah rame je zelo pogost. Predstavlja kar 50 % vseh večjih izpahov sklepov. Temu je tako zato, ker je rama nestabilen sklep zaradi plitvega glenoida, ki se zgiba le z majhnim delom glave nadlahtnice. V Kliniki NYD vam lahko pri izpahu rame pomoč nudijo vrhunski ortopedi in fizioterapevti.

Jutranja slabost je izraz poznan večini nosečnic. Gre za slabost in bruhanje med nosečnostjo, ki prizadene do 70 % nosečnic. Zanimivo je, da se jutranja slabost lahko pojavi v kateremkoli delu dneva, tudi zvečer in da obstaja različna intenziteta jutranje slabosti, med katerimi je najresnejša oblika tako imenovan hyperemesis gravidarum.

Braxton Hicksove kontrakcije so poznane številnim nosečnicam in njihovim partnerjem, saj jih pogosto zamenjajo za pravi porod. Gre za tako imenovane ‘lažne porodne popadke’, ki pa so popolnoma normalen del nosečnosti. Preberite si zakaj nastanejo in kdaj je potrebno obiskati zdravnika.

Bolečina v trtici je pogosto povezana s travmo, padcem na trtico, dolgotrajnim ​​kolesarjenjem, pri ženskah pa se lahko pojavi tudi po porodu. Ker so vzroki lahko večfaktorski, je tudi pristop k zdravljenju multidisciplinarni in lahko zahteva sodelovanje večih strokovnjakov. V nadaljevanju vam bomo zaupali kako vam lahko pomagamo v Kliniki NYD.