Tecar

TECAR terapija v sodobni fizioterapiji

Tecar terapija je oblika fizioterapije, ki uporablja posebno vrsto energije – kapacitivni in uporovni električni prenos – za spodbujanje naravnih procesov zdravljenja telesa. Pogosto se uporablja za obvladovanje bolečin, zmanjševanje vnetja in spodbujanje obnove tkiva.

Posameznikom s poškodbami mišično-skeletnega sistema, kroničnimi bolečinami ali športnimi poškodbami lahko koristi terapija tecar. Še posebej je uporaben za pospešitev okrevanja, zmanjšanje bolečin in izboljšanje gibljivosti.

Tecar terapija velja za neinvazivno terapijo, ki preko segrevanja globokih tkiv spodbuja telo k samoregeneraciji. S prenašanjem energije tako spodbuja naravne fiziološke procese in presnovo tkiva. Ena izmed glavnih značilnosti terapije je, da omogoča zdravljenje obolenj tudi v akutnih in subakutnih fazah, ne da bi pri tem povzročili povečanje vnetnega procesa, zato ga lahko vključujemo že v zgodnjem rehabilitacijskem obdobju. Takojšnji pričetek zdravljenja kostno-mišičnih obolenj namreč omogoča zmanjšanje tveganja za zdravstvene zaplete, kot sta mišična atrofija in zmanjšanja gibljivost.

Tecar terapija je globinska vrsta segrevanja tkiva, ki povzroča dvosmerni tok elektrolitov za stimulacijo ciljnih celic. Od ostalih obstoječih naprav se razlikuje v tem, da toplotni učinek proizvaja znotraj telesa preko aktivacije ionov in ne od zunaj, kot npr. ultrazvok. Deluje po dveh načinih prenosa energije in sicer s kapacitivno in rezistivno metodo. S kapacitivno metodo se energija prenese na tkiva, ki imajo višjo vsebnost elektrolitov, kot so koža, podkožje, mehka tkiva in limfni sistem. Z rezistivno metodo se energija prenese na bolj uporna in globje ležeča tkiva, kot so kite, kosti in sklepi.

Z dvema načinoma delovanja omogoča terapija številne učinke, kot so:

 

 • razširitev žil oz. vazodilatacija,
 • povečanje oksigenacije,
 • povečanje mikrocirkulacije,
 • povečanje lokalne temperature,
 • stimulacija limfne drenaže,
 • aktivacija glavnih presnovnih procesov.

Terapija predvsem omogoča pospešitev procesov samoregeneracije telesa, kot npr. celjenja različnih tkiv (kosti, mišice, tetive, ligamenti), lajšanje mišične in sklepne bolečine ter izboljšanje funkcije preko termo-terapevtskega učinka, ki ga Tecar oddaja.

Tecar

Kako poteka TECAR terapija?

Oprema vsebuje mobilno elektrodo, katero terapevt premika po obravnavanem območju in fiksno elektrodo, ki je v stiku s pacientovo kožo. Parametre določi fizioterapevt na podlagi diagnoze in ciljev rehabilitacije. Trajanje terapije je odvisno od velikosti obravnavanega predela. Sama terapija je prijetna in ima ugoden občutek toplote. Stranskih učinkov po terapiji ni. Prvi učinki pa so vidni že po 24 urah.

V NYD kliniki TECAR terapijo uporabljamo za številne diagnoze, kot na primer:

 • idiopatska bolečina v spodnjem delu hrbta,
 • tendinopatija rotatorne manšete,
 • natrganine mišic,
 • limfedem,
 • tendinopatija Ahilove tetive,
 • akutni edemi,
 • sindrom karpalnega kanala,
 • kontrakture,
 • vnetje patelarnega ligamenta,
 • kalcinacije v predelu ramenskega sklepa
Tecar

Izvajanje TECAR terapije se odsvetuje naslednjim:

Nosečnicam, osebam s srčnim spodbujevalnikom, ter osebam, ki imajo oslabljeno senzibiliteto.

TECAR terapija ima pred drugimi terapijami številne prednosti:

 • ni stranskih učinkov,
 • rezultati so takojšni,
 • terapija je prijetna,
 • majhno število kontraindikacij,
 • varen pristop.


Tecar terapija predstavlja edinstven pristop zdravljenja pri različnih obolenjih, saj je učinkovita tudi takrat, ko ostala zdravljenja niso uspešna. Zaradi številnih koristnih rezultatov Tecar terapijo vključujemo tudi v fizioterapevtske obravnave v NYD kliniki.

Preberite več prispevkov:

Stresni zlomi nastanejo zaradi mikroskopskih poškodb, ko je kost večkratno izpostavljena velikim obremenitvam. Sčasoma kopičenje takšnih poškodb privede do makrostrukturne okvare in popolnega zloma.

Strokovno se bolečini v ušesu reče otalgija in je pogost pojav v primarni zdravstveni oskrbi s številnimi različnimi vzroki. Otalgija ima lahko izvor v ušesu, takrat ji rečemo primarna otalgija ali izven ušesa, ko ji rečemo sekundarna otalgija. Obsežna anamneza in fizični pregled sta bistvenega pomena za določitev pravega vzroka.

Morda se sliši nemogoče pa vendar je še kako mogoče, da človek za nekaj trenutkov preneha dihati med spanjem. Temu stanju strokovno rečemo spalna apneja. Apneja pomeni začasno prenehanje dihanja. Razširjenost spalne apneje se giblje med 21 do 59 % v splošni populaciji.

Ušesni tumorji se lahko pojavijo na kateremkoli delu ušesa. Lahko je to zunanje uho, tukaj se tumor pojavi v obliki kožnega raka, srednje uho, kjer je najpogostejši glomus tympanicum ali notranje uho, kjer je najpogostejši akustični nevrom.

💥 BREZPLAČEN 30-MINUTNI POSVET IN OBRAVNAVA! 🔥

Izkoristite mesec brezplačnih fizioterapevtskih obravnav, samo v mesecu MAJU!

Fizioterapija in rehabilitacija v Ljubljani

Tecar Terapija

v NYD kliniki v Ljubljani obravnavamo vse vrste poškodb ter kroničnih in akutnih bolečin, ki nastanejo zaradi operativnih posegov, načina življenja ali aktivnosti. 

PRIJAVI SE NA BREZPLAČNO PRVO OBRAVNAVO

Fizioterapija in rehabilitacija v Ljubljani

Tecar Terapija

Ambulanta za fizioterapijo in rehabilitacijo v kliniki NYD v Ljubljani obravnava vse vrste poškodb ter kroničnih in akutnih bolečin, ki nastanejo zaradi operativnih posegov, načina življenja ali aktivnosti. 

PRIJAVI SE NA BREZPLAČNO PRVO OBRAVNAVO

S tecar terapijo do hitrejšega okrevanja

Tecar terapijo uporabljamo za zdravljenje bolečin, bolezni in poškodb v telesu. Tecar terapija je terapevtska tehnika, ki uporablja elektromagnetno energijo za spodbujanje celjenja tkiva in lajšanje bolečin. Vključuje uporabo specializiranih elektrod na prizadetem območju, ki ustvarjajo energijo za spodbujanje celične aktivnosti, izboljšanje cirkulacije in pospešitev naravnega procesa celjenja telesa. Pacienti to terapijo pogosto koristijo po zdravniških oz. operativnih posegih, saj se tako skrajša čas rehabilitacije.

Tecar
Tecar
Tecar

Tecar Terapija

Diatermija, bolj znana kot Tecar terapija je terapevtska tehnika, ki uporablja električni tok s frekvencami v MF (srednjefrekvenčnem) radijskem pasu. Energijo prenaša globoko, skozi tkiva človeškega telesa, kar sproži biostimulativni učinek.
To je terapija, ki jo običajno izvaja fizioterapevt pri bolnikih z različnimi boleznimi, ki zahtevajo zdravljenje na področju rehabilitacije, športa in celo kozmetike. Tecar terapija se uporablja pri zdravljenu in rehabilitiranju:

Cenik vseh fizioterapevtskih storitev

Fizioterapevtska obravnava (do 30 min)

50€

Fizioterapevtska obravnava (do 60 min)

70€

Fizioterapevtska obravnava (do 90 min)

90€

Paket 6 fizioterapevtskih obravnav za obdobje 6 tednov (5+1 brezplačno)

350€

Paket 10 fizioterapevtskih obravnav za obdobje 10 tednov (8+2 brezplačno)

560€

Popust na Fizioterapevtsko obravnavo ob napotitvi specialistov NYD klinike

10%

Odgovori fizioterapevta na vaša vprašanja

Tecar terapija je terapevtska tehnika, ki uporablja elektromagnetno energijo za spodbujanje celjenja tkiva in lajšanje bolečin. Vključuje uporabo specializiranih elektrod na prizadetem območju, ki ustvarjajo energijo za spodbujanje celične aktivnosti, izboljšanje cirkulacije in pospešitev naravnega procesa celjenja telesa.

Tecar terapija je lahko koristna pri različnih mišično-skeletnih obolenjih, vključno s športnimi poškodbami, tendonitisom, artritisom, nategi mišic in zvini ligamentov. Lahko se uporablja tudi za rehabilitacijo po operaciji, zmanjšanje vnetja, izboljšanje regeneracije tkiva in izboljšanje okrevanja po poškodbah mehkih tkiv.

Tecar terapija na splošno velja za varno, če jo izvajajo usposobljeni strokovnjaki (fizioterapevti). Zdravljenje je neinvazivno in ga večina posameznikov dobro prenaša. Pomembno je, da se posvetujete z s svojim fizioterapevtom ali zdravnikom, da oceni vaše specifično stanje in ugotovi, ali je tecar terapija primerna za vas.

Mnenja naših pacientov

Ekipa NYD:
področje fizioterapije

Strokovnjaki, ki delujejo na področju fizioterapije klinike NYD, imajo s takšnimi terapijami in tretmaji strokovne izkušnje. Sami posegi so izvedeni varno in profesionalno, saj lahko le tako zagotovimo strankam najboljše rezultate.

Maja Berčič

diplomirana fizioterapevtka

Maja Berčič je mlada in energična fizioterapevtka, ki svoje delo opravlja z veliko predanostjo in profesionalnostjo. Z dodiplomskim študijem je pridobila trdno osnovo znanja, ki ga redno izpopolnjuje z udeležbo na strokovnih seminarjih in izobraževanjih. Specializirana je za rehabilitacijo po poškodbah in kirurških posegih mišično-skeletnega sistema. Njeno delo temelji na celostnem pristopu, saj posveča pozornost tako fizičnemu kot tudi psihološkemu stanju posameznika.

 

Izkušnje je pričela nabirati že v času študija, ko je izvajala individualne fizioterapevtske obravnave in športne masaže v fitnesih. Takrat je postala tudi licencirana osebna trenerka, s čimer je nadgradila svoje znanje pri oblikovanju terapevtskih vadbenih programov.

 

Z opravljanjem pripravništva v UKC Ljubljana in kasnejšo zaposlitvijo tam je nadgrajevala svoje znanje s področja fizioterapije s stalnimi izobraževanji s področja manualne terapije in spremljanjem najnovejših metod in raziskav na področju fizioterapije. Leta 2021 je s svojim delom nadaljevala v privatnih fizioterapevtskih ambulantah in se v začetku leta 2023 priključila ekipi NYD klinike.

 

Maja je v preteklosti bila profesionalna odbojkašica. Tudi sama je doživela številne izzive, ovire in tudi poškodbe na svoji poti, s čimer je pridobila globoko razumevanje svojih pacientov pri rehabilitaciji po poškodbah ali pri odpravljanju akutnih ter kroničnih bolečin. S svojo izkušnjo, kako se spoprijeti s poškodbami in ponovno pridobiti funkcijo, pacientom zagotavlja motivacijsko in empatično okolje, v katerem se počutijo razumljene in podprte na njihovi rehabilitacijski poti.

Kontaktirajte nas