Tenzijski glavobol je najpogostejša vrsta glavobola

Kazalo

  Tenzijski glavobol je najpogostejša vrsta glavobola. To je tisti glavobol, ki seva v obliki traku obojestransko od čela do zatilja. Bolečina pogosto seva še v vratne mišice in bolniki jo opišejo kot tiščanje, pritisk ali topa bolečina.

  Kaj je tenzijski glavobol?

  Glavobol tenzijskega tipa, glavobol s krčenjem mišic ali tenzijski glavobol je primarni glavobol, ki se običajno zdravi z analgetiki brez recepta. Tipičnih značilnosti migrenskega glavobola, ki vključujejo enostransko, utripajočo bolečino s slabostjo in občutljivostjo na svetlobo, pri tenzijskem glavobolu ne najdemo.

  Glavobole razvrščamo v dve osnovni kategoriji, primarni glavoboli in sekundarni glavoboli. Pri primarnih glavobolih je glavobol osnovno zdravstveno stanje. Med primarne glavobole poleg tenzijskih uvrščamo še migrenske in cluster glavobole. Sekundarni glavoboli so posledica osnovne organske bolezni in so eden od simptomov drugega bolezenskega stanja. Sekundarne glavobole lahko povzročajo možganski tumorji, anevrizme, meningitisi in poškodbe glave ali vratu.

  Pri kom se pojavi tenzijski glavobol?

  Tenzijski glavobol je eno najpogostejših stanj na svetu, ki prizadene približno eno petino svetovnega prebivalstva. Je najpogostejša vrsta glavobola tako pri odraslih kot pri otrocih. Študije so pokazale, da ima približno 78 % odrasle populacije vsaj eno epizodo tenzijskega glavobola v življenju. Pogosteje se pojavlja pri ženskah.

  Zakaj nastane tenzijski glavobol?

  Natančen vzrok nastanka tenzijskega glavobola ni popolnoma razumljen. Dokazali so povezave z različnimi dejavniki, vključno s prehranskimi, mišičnimi, okoljskimi in genetskimi.

   

  Tenzijski glavobol naj bi bil povezan s pomanjkanjem vitaminov, zlasti vitamina B12 in vitamina D, s stresom, z nepravilom držo, ki vključuje prekomerno upogibanje vratu med igranjem videoiger in gledanjem računalniškega zaslona.

  Kako se kaže tenzijski glavobol?

  Simptomi tenzijskega glavobola vključujejo:

   

  • Topo bolečino v glavi.
  • Občutek tiščanja ali pritiska na čelu ali ob straneh in zatilju.
  • Občutljivost mišic lasišča, vratu in ramen.

  Glavobole tenzijskega tipa razdelimo v dve glavni kategoriji, v epizodične in v kronične.

   

  1. Epizodični tenzijski glavoboli.
   Epizodični tenzijski glavoboli lahko trajajo od 30 minut do enega tedna. Pojavljajo se
   manj kot 15 dni na mesec vsaj tri mesece. Lahko se razvijejo v kronične.

  2. Kronični tenzijski glavoboli.
   Kronični tenzijski glavoboli trajajo več ur ali so celo konstantni. Pojavljajo se 15 ali več dni na mesec vsaj tri mesece.

  Kako se postavi diagnoza tenzijskega glavobola?

  Če izkušate zgoraj opisane simptome glavobola, je pomembno da poiščete strokovno pomoč. Zdravnik bo opravil fizični in nevrološki pregled ter natančno določil vrsto in vzrok vaših glavobolov. O glavobolu vam bo zastavil številna vprašanja, kot so:

  • Je bolečina glavobola utripajoča? 
  • Je glavobol konstanten in top? 
  • Je glavobol oster ali zbadajoč?
  • Ali vam glavobol omejuje opravljanje vsakodnevnih aktivnosti?
  • Vas glavoboli zbujajo ali vam preprečujejo spanje?
  • Je bolečina prisotna po celotni glavi? Je bolečina na eni strani glave? Je bolečina samo na čelu ali za očmi?

  Zdravnik se bo lahko odločil za izvedbo slikovnih preiskav za izključitev resnih vzrokov za bolečine v glavi, kot je na primer tumor. Slikovna testa, ki se najpogosteje uporabljata sta slikanje z magnetno resonanco (MRI) in računalniško tomografijo (CT). Omenjena testa omogočata podroben pregled možganov.

  Kako zdravimo tenzijski glavobol?

  Cilj zdravljenja bolnikov s tenzijskim glavobolom vključuje predpis učinkovitih analgetikov in lajšanje okoliščin, ki bi lahko sprožile glavobol. Pri bolnikih s kroničnim tenzijskim glavobolom so cilji zdravljenja uvesti učinkovito profilaktično zdravljenje in obvladati morebitne preostale glavobole na način, ki preprečuje pogosto uporabo analgetikov in tveganje za napredovanje v sindrom kroničnega dnevnega glavobola.

  Pristop k zdravljenju tenzijskega glavobola je lahko farmakološki (vključuje zdravila) in nefarmakološki (brez zdravil).

  • Farmakološko zdravljenje tenzijskega glavobola.
   Glavobol tenzijskega tipa se najpogosteje zdravi samostojno z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili (NSAID) in acetaminofenom. Analgetike je mogoče okrepiti s sedativnim antihistaminikom (difenhidramin) ali antiemetikom (metoklopramid). Potrebnen je skrben zdravniški nadzor in predpis le toliko zdravil kot jih bolnik dejansko potrebuje. Bolnikom, ki imajo poleg tenzijskega glavobola tudi migrenske glavobole se predpiše triptane.

  • Nefarmakološko zdravljenje tenzijskega glavobola.
   Čeprav so zdravila najpogosteje uporabljeno zdravljenje kroničnega tenzijskega glavobola, so se tudi druge metode izkazale za učinkovite.Najpogosteje uporabljeni načini zdravljenja glavobola brez zdravil so biofeedback, sprostitveni trening, samohipnoza, akupunktura in kognitivna terapija.

  Ali lahko tenzijske glavobole preprečimo?

  Epizodične tenzijske glavobole lahko preprečimo z nadzorom nad sprožilci, ki vključujejo:

  • Stres, 
  • Depresijo, 
  • Poškodbo glave, 
  • Tesnobo,
  • Držanje glave v enakem položaju brez premikanja dalj časa,
  • Spanje v hladni sobi,
  • Spanje z vratom v nenormalnem položaju
  • Uživanje alkohola,
  • Uživanje kofeina, 
  • Prehlad, gripa ali okužba sinusov,
  • Težave z zobmi, kot je stiskanje čeljusti ali škrtanje z zobmi,
  • Naprezanje oči,
  • Prekomerno kajenje,
  • Utrujenost.

  Kronične tenzijske glavobole lahko nadzorujemo s profilaktičnimi sredstvi med katere uvrščamo:

  • Antidepresive (amitriptilin, venlafaksin),
  • Antiepileptike (gabapentin),
  • Mišične relaksante (tizanidin),
  • Prenehanje kajenja ali drugih načinov vnosa nikotina.

  Ali je tenzijski glavobol ozdravljiv?

  Veliko lahko naredimo sami, da preprečimo nastanek tenzijskega glavobola in njegovo pogosto pojavljanje. Izogibanje zgoraj omenjenim sprožilcem je zagotovo številka ena. Če se uspemo ves čas izogibati sprožilcem, obstaja verjetnost, da bodo tenzijski glavoboli ozdravljeni oziroma odstranjeni. Obvladovanje stresa je lahko najučinkovitejši način za preprečevanje tenzijskega glavobola. Najučinkovitejša orodja za obvladovanje stresa so tista, ki jih lahko vključite v svojo dnevno rutino. Med antistresne pristope uvrščamo tudi masažno terapijo.

  Glavoboli tenzijskega tipa v primerjavi z migrenami

  Glavobol tenzijskega tipa je težko ločiti od migrene, poleg tega se lahko pojavljajo skupaj. Nekaj pogostih značilnosti, ki nakazujejo v smer tenzijskega glavobola: 

  • Odsotnost motenj vida (na primer videnje svetlih točk ali bliskov svetlobe),
  • Odsotnost občutka slabosti ali bruhanja z bolečino v glavi,
  • Telesna aktivnost nima vpliva na intenziteto glavobola,
  • Bolečina je topa in prisotna obojestransko,
  • Bolečina je pulzirajoča,
  • Prisoten je občutek napetosti v glavi.

  Kdaj k zdravniku?

  Živeti v bolečini močno zniža posameznikovo kvaliteto življenja. Kadarkoli vam glavobol tenzijskega tipa omejuje vsakodnevne aktivnosti poiščite strokovno pomoč. Če že dolgo časa živite z glavoboli, poiščite strokovno pomoč v primeru, da se vzorec glavobola spremeni ali če se glavobol pokaže z drugačnimi karakteristikami. Če si želite drugačnega pristopa pri obravnavi glavobolov, poiščite strokovno pomoč, kjer boste lahko raziskali druge možnosti obvladovanja bolečine.

   

  Nujno medicinsko pomoč je potrebno poiskati, če:

  • Se glavobol pojavi nenadno in je zelo močan,
  • Se glavobol pojavi skupaj s povišano telesno temperaturo, otrdelim vratom, zmedenostjo, epileptičnim napadi, dvojnim vidom, šibkostjo, otrplostjo ali težavami z govorom.
  • Se glavobol pojavi po poškodbi glave, zlasti če se poslabša.
  Vhod v NYD kliniko

  Viri

  Millea PJ, Brodie JJ. Tension-type headache. Am Fam Physician. 2002 Sep 1;66(5):797-804. PMID: 12322770.

  Shah N, Hameed S. Muscle Contraction Tension Headache. [Updated 2023 Jul 16]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562274/


  Mayo Clinic. Tension Headache. Dostopno na: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tension-headache/diagnosis-treatment/drc-20353982. (Citirano: 24.06.2024).

   

  Preberite več prispevkov:

  Izpah pomeni premik sklepne glavice iz sklepne jamice. Izpah rame je zelo pogost. Predstavlja kar 50 % vseh večjih izpahov sklepov. Temu je tako zato, ker je rama nestabilen sklep zaradi plitvega glenoida, ki se zgiba le z majhnim delom glave nadlahtnice. V Kliniki NYD vam lahko pri izpahu rame pomoč nudijo vrhunski ortopedi in fizioterapevti.

  Jutranja slabost je izraz poznan večini nosečnic. Gre za slabost in bruhanje med nosečnostjo, ki prizadene do 70 % nosečnic. Zanimivo je, da se jutranja slabost lahko pojavi v kateremkoli delu dneva, tudi zvečer in da obstaja različna intenziteta jutranje slabosti, med katerimi je najresnejša oblika tako imenovan hyperemesis gravidarum.

  Braxton Hicksove kontrakcije so poznane številnim nosečnicam in njihovim partnerjem, saj jih pogosto zamenjajo za pravi porod. Gre za tako imenovane ‘lažne porodne popadke’, ki pa so popolnoma normalen del nosečnosti. Preberite si zakaj nastanejo in kdaj je potrebno obiskati zdravnika.

  Bolečina v trtici je pogosto povezana s travmo, padcem na trtico, dolgotrajnim ​​kolesarjenjem, pri ženskah pa se lahko pojavi tudi po porodu. Ker so vzroki lahko večfaktorski, je tudi pristop k zdravljenju multidisciplinarni in lahko zahteva sodelovanje večih strokovnjakov. V nadaljevanju vam bomo zaupali kako vam lahko pomagamo v Kliniki NYD.