Terapija Z Udarnimi Globinskimi Valovi

Kdaj se odločiti za terapijo z udarnimi valovi?

Udarni valovi so vrsta terapije, ki je neinvazivna in uporablja tlačne valove za zdravljenje različnih mišično-skeletnih stanj. Visokoenergijski akustični valovi se prenašajo na prizadeta področja telesa, da se spodbudi proces celjenja.
Ta vrsta terapije se uporablja predvsem za zdravljenje kroničnih mišično-skeletnih stanj, kot so plantarni fasciitis, teniški komolec, tendonitis ramenske tetive in tendinopatija Ahilove tetive. Pomaga lahko tudi pri celjenju zlomov.
Terapija z udarnimi valovi je na splošno varen postopek zdravljenja z malo stranskimi učinki. Vendar pa lahko nekateri bolniki občutijo začasno rahlo nelagodje na zdravljenem območju. Za osebni nasvet se vedno posvetujte z zdravstvenim delavcem ali specialistom NYD Klinike.
Terapija z udarnimi valovi (ESWT) je priljubljena ne invazivna terapevtska metoda, ki se uporablja za zdravljenje številnih kostno-mišičnih obolenj. Imenovana terapija se je prvič pojavila okoli leta 1980 in se od takrat naprej preučuje za uporabo v ortopediji in travmatologiji.

Terapija z udarnimi valovi

Udarni valovi, kateri so hitri in kratkotrajni akustični valovi, nastanejo kot posledica spremembe tlaka, ki se širi tridimenzionalno v tkivo. Ob vstopu v tkivo se valovi odbijajo, razpršijo in lomijo. Glavni mehanizem terapije z udarnimi valovi je mehanotransdukcija, za katero je značilna pretvorba fizikalne energije v biološki odziv. Udarni valovi povzročajo znotraj in zunaj celične odzive, ki imajo številne koristne učinke, kot so:
 •  lajšanje bolečine,
 •  neovaskularizacija (nastanek krvnih žil) in izboljšanje pretoka krvi,
 • biosinteza beljakovin,
 • sinteza kolagena in rastnih faktorjev,
 • povečanje koncentracije protivnetnih celic, katere pripomorejo k zmanjšanju vnetja,
 • ohranjanje oziroma povečanje mineralne kostne gostote,
 • uničevanje kalcijevih oblog v kostno-mišičnih strukturah (mehanski pritisk povzroča kavitacijo in fregmentacijo)

Kombinacija učinkov privede do regeneracije tkiva, izboljšanja procesa celjenja in znatne ublažitve bolečine ter posledično do izboljšanja funkcionalnosti poškodovanega tkiva. Učinki analgezije so posledica mehanizma »teorije vrat«, za katerega je značilna povečana stimulacija, ki onemogoči oziroma zmanjša prenos bolečinskega dražljaja do centralno živčnega sistema. ESWT je zato zelo učinkovita dopolnilna terapija k regenerativni medicini za zdravljenje kostno-mišičnih poškodb.

Udarni valovi

Kako poteka terapija z udarnimi valovi?

Pred pričetkom terapije z udarnimi valovi se je potrebno posvetovati s fizioterapevtom, ali so udarni valovi ustrezni, varni in priporočljivi glede na diagnozo. Pred začetkom je fizioterapevta potrebno opozoriti o prisotnosti morebitne pridružene bolezni, saj lahko vpliva na proces zdravljenja. Terapija običajno poteka od 15 do 20 minut, odvisno od velikosti obravnavanega predela. Jakost in frekvenco udarnih valov določi fizioterapevt na podlagi diagnoze in obravnavanega območja. Po končani terapiji je potrebno zagotoviti ustrezno količino počitka, z namenom zagotoviti telesu dovolj časa za regeneracijo. Zato večje fizične obremenitve v času izvajanja terapij niso zaželene. Običajno se terapije izvajajo v časovnem razmaku 1 tedna. Samo število terapij je odvisno od diagnoze, opravljenih je po navadi okoli 6 terapij.

Kdaj uporabljamo to vrsto terapije?

 1. Plantarni fasciitis,
 2. Kalcinacije v ramenskem obroču,
 3. Ahilova tendinopatija,
 4. Tendinopatija rotatorne manšete,
 5. Lateralni epikondilitis oz. teniški komolec,
 6. Zapoznelo celjenje zlomov in ran,
 7. Psevdoartroza
 8. Osteoartritis
 9. Diabetična ali nediabetična razjeda

Kdaj se njihova uporaba odsvetuje

 • Koagualopatija,
 • Infekcija,
 • Nosečnost,
 • Maligna obolenja

Udarni valovi in morebitni stranski učinki

 • Prisotnost blage bolečine med terapijo,
 • Manjša modrica oz. hematom po terapiji,
 • Omotica

Prednosti terapije z udarnimi valovi

 • Terapija je varna,
 • Blagi stranski učinki,
 • Terapija ni invazivna,
 • Čas terapije je krajši od 30 minut,
 • Do 83 % oseb uspešno zmanjša bolečino

Uporaba terapije z udarnih valovi spada v medicini med novejše pristope zdravljenja, je povsem varen in ima pozitivne učinke na telo, zaradi česar jo izvajamo tudi na NYD klinike.

Preberite več prispevkov:

Strokovno se bolečini v ušesu reče otalgija in je pogost pojav v primarni zdravstveni oskrbi s številnimi različnimi vzroki. Otalgija ima lahko izvor v ušesu, takrat ji rečemo primarna otalgija ali izven ušesa, ko ji rečemo sekundarna otalgija. Obsežna anamneza in fizični pregled sta bistvenega pomena za določitev pravega vzroka.

Morda se sliši nemogoče pa vendar je še kako mogoče, da človek za nekaj trenutkov preneha dihati med spanjem. Temu stanju strokovno rečemo spalna apneja. Apneja pomeni začasno prenehanje dihanja. Razširjenost spalne apneje se giblje med 21 do 59 % v splošni populaciji.

Ušesni tumorji se lahko pojavijo na kateremkoli delu ušesa. Lahko je to zunanje uho, tukaj se tumor pojavi v obliki kožnega raka, srednje uho, kjer je najpogostejši glomus tympanicum ali notranje uho, kjer je najpogostejši akustični nevrom.

Ali ste vedeli, da imajo tudi otroci lahko težave z gastroezofagealnim refluksom (GER)? Pri nekaterih se lahko celo razvije gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB), ki običajno zahteva medicinsko obravnavo. V nadaljevanju vam zaupamo kako ju prepoznati in kako ukrepati. Razložili vam bomo tudi kakšna je razlika med refluksom, polivanjem in bruhanjem.