ultrazvok trebuha

Vse, kar morate vedeti o ultrazvoku trebuha

V primeru slabega počutja, napenjanja v abdomnu, pojava krvi v blatu ali urinu, nepojasnjenih bolečin v hrbtu, visokega tlaka ali pri drugih nepojasnjenih težavah v predelu abdomna oziroma trebuha.

Na ultrazvok trebuha oziroma ultrazvok abdomna se lahko naročite preko osebnega zdravnika oziroma kateregakoli drugega ponudnika samoplačniških storitev – UZ trebuha izvajamo tudi na NYD kliniki.

Pred naročenim terminom za ultrazvok pripravite dosedanjo dokumentacijo, zdravila, ki jih uživate. Za pregled UZ morate biti 6-8 ur tešči, pred pregledom pa popijte vsaj 1l vode ter se izogibajte uriniranju, da bo mehur za pregled poln. Zaželjeno je tudi, da za pregled niste zaplinjeni – pazite na prehrano!

Ultrazvok trebuha ali ultrazvok abdomna je popolnoma neboleča ter neinvazivna diagnostična in terapevtska preiskava, katero izvaja specialist radiolog ali specialist gastroenterolog. Z ultrazvokom preverjamo zdravje organov, ugotavljamo vzroke bolečin v trebuhu, sledimo razvoju bolezni in preverjamo učinke zdravljenja. Priporočljiv je tudi kot preventivna preiskava, pri kateri preverimo zdravje trebušnih organov in pravočasno odkrijemo morebitne bolezenske spremembe. Za preiskovanca je ultrazvok trebuha popolnoma varen, saj pri samem poteku preiskave ne prihaja do nikakršnega sevanja. Preiskava se opravi v nekaj minutah, zato od pacienta ne zahteva nobenih večjih priprav.

Kaj točno je ultrazvok?

Ultrazvok je mehansko valovanje, ki niha s frekvenco, višjo od tistih, ki jih s človeškim ušesom lahko zaznamo (nad 20MHz). Ultrazvoki, ki se uporabljajo v medicini, običajno oddajajo frekvenco med 2 in 18 MHz. 


Glavni sestavni del ultrazvoka je ultrazvočna sonda, ki je hkrati oddajnik in sprejemnik ultrazvočnih valov. Po prižigu ultrazvočne sonde, to prislonimo na telesno površino. Pravilno jo usmerimo proti željeni strukturi v telesu ali proti željenemu organu. Nato sonda začne oddajati ultrazvočne valove, ki potujejo do določenega organa in se od njega odbijejo ali razpršijo. Odbite valove sonda zazna in jih pretvori v izris na ekranu. Izris lahko mi vidimo kot različne oblike bele, sive ali črne barve. 


Strukture, od katerih se ultrazvočni val ne odbije, vidimo črne barve. Te imenujemo anehogene strukture. Med njih na primer spadajo tekočine in s tekočino polni organi. V kolikor struktura nekatere valove odbije nazaj proti sondi, bomo to zaznali kot temno sivo barvo. To strukturo poimenujemo kot hipoehogena. Obstajajo tudi primeri, ko se od strukture odbije večino valov nazaj proti sondi. To lahko opazimo kot svetlo sivo ali belo strukturo, ki je hiperehogena. Na ekranu ultrazvočnega aparata se nam torej hkrati izrisujejo različne oblike bele, sive ali črne barve. Le-te zdravniki prepoznajo kot anatomske organe in strukture. 


Tak način prikazovanja struktur v telesu je osnovna ultrazvočna metoda in jo imenujemo B-način (ang. B-mode). Poleg B-načina se v medicini pogosto uporablja tudi metoda, imenovana barvni doppler. Ta omogoča prikaz hitrosti in smeri toka krvi po žilah. Obstajajo pa še druge ultrazvočne metode, ki jih različni specialisti uporabljajo za prikaz različnih struktur in fenomenov v telesu.

Kaj preiskuje ultrazvok trebuha?

Na ultrazvok trebuha vas zdravnik napoti z namenom pregleda trebušne votline. Ultrazvočna preiskava nam omogoča hitro oceno lege in velikosti vseh notranjih organov in tkiv ter nam nakaže morebitne bolezenske spremembe. S pomočjo preiskave ugotavljamo:

 • Orientacijsko oceno spodnjih organov in glavnih žil trebušnih organov ter trebušne slinavke,
 • Morebitne bolezenske spremembe,
 • Oceno ledvic, nadledvičnih žlez, bezgavk in vranice,
 • Morebitne anomalije organov,
 • Orientacijsko oceno prostate (gre za izračun volumna testisov in prostate),
 • Večje spremembe na črevesju in žolčniku ter žolčnih vodih.

Poleg tega nam ultrazvok trebuha pomaga oceniti še stanje in strukturo ženskih rodil, želodca, sečnega mehurja in sečevoda ter jeter.

Kdaj je priporočljiv ultrazvok trebuha?

Kakor omenjeno z UZ trebuha odkrivamo morebitne spremembe organov ter bolezenska stanja. Obstajajo določne indikacije, zaradi katerih je priporočljivo opraviti ultrazvočni pregled abdomna. Priporočamo, da se na pregled po posvetu z zdravnikom naročite:

 • V primeru slabega počutja in povezanih občasnih bolečin v trebuhu,
 • Ob pojavu nekontroliranega hujšanja,
 • Če se vam pojavlja nepojasnjeno napenjanje v trebuhu,
 • V primeru krvi v blatu, krvavega urina ali krvavitve izven ciklusa,
 • Ko občutite med odvajanjem vode pekoč občutek,
 • Če pride do nepojasnjenih bolečin v hrbtu,
 • V primeru visokega tlaka,
 • Ob pojavu nepojasnjenega občutka utripanja v trebuhu
 • Če opazite rumene beločnice, rumeno kožo ali srbečico po telesu,
 • Če imate nepojasnjene krče v trebuhu, hodite pogosto na blato ali pa ste zaprti.

Najpogostejše bolezni, ki jih odkrivamo z UZ trebuha

S pomočjo ultrazvočne preiskave lahko odkrijemo mnogo bolezenskih stanj in nepravilnosti v telesu. Zaradi tega je pomembnost takšnega pregleda (tudi če le preventivnega) še toliko bolj pomembna. Med nekatera diagnosticirana bolezenska stanja spadajo:

 • Ciroza jeter, steatoza jeter,
 • Žolčni kamni, polipi na steni žolčnika,
 • Vnetje trebušne slinavke,
 • Žariščne spremembe v organih,
 • Anevrizma aorte,
 • Povečane bezgavke,
 • Povečana prostata,
 • Povečana vranica-splenomegalija,
 • Miomi maternice,
 • Kamni v sečilih.

Ugotovimo lahko tudi spremembe v nadledvičnih žlezah, ciste jajčnikov, prosto tekočino v trebušni votlini, vnetje slepiča in mnoga druga stanja.

Priprava na UZ preiskavo trebuha

Kakor omenjeno za tovrstno preiskavo priprave pacienta niso zahtevne. Ultrazvok trebuha ne zahteva nikakršne hospitalizacije v bolnici, zato je hitrejši in logistično lažji. Najpomembnejše je, da se preiskovanec počuti udobno, zato priporočamo, da obleče udobna oblačila, ki ga ne ovirajo. Med pregledom je na prošnjo zdravnika včasih potrebno odstraniti določen kos oblačila ali nakita. 

 

Pred naročenim terminom doma preglejte vso dosedanjo medicinsko dokumentacijo ter pripravite seznam zdravil, ki jih uživate. Seznam zdravil in predhodne izvide na dan pregleda prinesite s seboj. S tem zdravniku omogočite kar se da najboljši vpogled v vaše preteklo zdravstveno stanje. 

 

Za pregled organov zgornjega in spodnjega dela trebuha mora biti preiskovanec pred preiskavo tešč vsaj 6-8 ur. V tem času lahko pijete le vodo ali nesladkan čaj . Eno uro pred preiskavo popijte vsaj pol litra vode, da bo mehur poln. Kadar je preiskovanec na pregled naročen popoldne, priporočamo naj zaužije le malo čaja in prepečenca najkasneje do 9. ure zjutraj. Po tej uri zauživanja hrane ne priporočamo več. 

 

Zaželjeno je, da imajo preiskovanci kolikor se da nezaplinjeno črevesje. Dan pred pregledom naj uživajo le lahko prebavljivo hrano, da preprečijo napihovanje. Na dan pregleda naj preiskovanec odvaja blato. Ob težavah z zaprtjem priporočamo uporabo odvajalnih svečk ali oralnih odvajal.

Potek ultrazvočne preiskave trebuha

Pred preiskavo je vsakršen strah popolnoma odveč, saj je sam pregled neboleč. Specialist gastroenterolog oziroma specialist radiolog vas prosi, da se pred pregledom uležete, saj bo preiskavo opravil v ležečem položaju. Pred začetkom zdravnik na trebuh nanese gel za ultrazvok. S tem omogoči lažje premikanje sonde, kar vodi v boljšo in bolj jasno sliko trebušnih organov. Na prošnjo mora preiskovanec za moment zadržati dih, preiskava drugače poteka brez posebnosti. S pregledom zaključite v roku 15 minut do ene ure, odvisno od preiskovančevega stanja in namena preiskave. Med preiskavo je pomembno, da se kolikor se da sprostite, saj bo s tem sodelovanje z zdravnikom precej olajšano. Posledično bo tudi preiskava sama bolj prijetna in efektivna.

Preberite več prispevkov:

Kožni rak je najpogostejši rak pri ljudeh. Maligni melanom je najnevarnejša oblika kožnega raka, ki se razvije iz celic kože, specializiranih za tvorbo melanina.

Akne oziroma mozolji predstavljajo eno izmed najpogostejših kroničnih vnetnih bolezni kože. So stanje, ko se lasni mešički pod kožo zamašijo.

Atopijski dermatitis je najpogostejša ne nalezljiva kronična vnetna bolezen kože. Ponavadi se začne že v otroštvu s suho in srbečo kožo.

Dermatolog svetuje: Nega kože pozimi – Nasveti za čudovito in …